Wat is de beste slaaphouding?

0
Wat is de beste slaaphouding?
Wat is de beste slaaphouding?

Slaap jij op je rug of op je zij? Hier is het onderzoek naar wat is de beste slaaphouding.

Na 50 jaar onderzoek zou de gerenommeerde slaaponderzoeker William Dement van de Stanford University naar verluidt hebben gezegd dat de enige solide verklaring die hij kent voor waarom we slapen is “omdat we slaperig worden”. Lees meer…


Lees hier ->>> meer over slapen op deze website.


Wat is de beste slaaphouding?

Bron: www.sciencealert.com


Hoewel slaap, zoals een onderzoeker het omschreef, misschien “het enige belangrijke gedrag is dat op zoek is naar een functie”, is het duidelijk van groot belang voor onze gezondheid en welzijn.

Maar doen we het wel goed? Wat zegt het onderzoek over slaaphouding?


Bestaat er een juiste slaaphouding?

De meeste mensen geven de voorkeur aan slapen op hun zij. Dit is goed om te horen, want degenen die op hun rug liggen, hebben meer kans om slechte slapers te zijn of ademhalingsproblemen te hebben tijdens de nacht.


Zie hier: beter slapen? Meer eiwitten!


In de meeste gevallen bewegen we vrij veel tijdens de nacht. Uit één onderzoek onder 664 slapers bleek dat deelnemers gemiddeld ongeveer 54 procent van hun tijd in bed slapend op hun zij doorbrachten, ongeveer 37 procent op hun rug en ongeveer 7 procent op hun buik.

Mannen (vooral die jonger dan 35 zijn) zijn meestal het rusteloost, met meer veranderingen van houding en bewegingen van armen, dijen en bovenrug gedurende de nacht.

Dit hoeft geen slechte zaak te zijn, want je lichaam de vrijheid geven om ’s nachts te bewegen, is over het algemeen een goed idee.

Tijdens de slaap houdt je lichaam rekening met eventuele pijn of ongemak en past het de houding dienovereenkomstig aan. Dit is waarom we meestal geen doorligwonden ontwikkelen (of decubitus) in het dagelijks leven.

Als je merkt dat je niet kunt bewegen omdat je partner (of je hond) te veel ruimte in bed inneemt, overweeg dan om van kant te wisselen of een groter bed te nemen.

En knoop jezelf niet te strak in; geef jezelf wat ruimte om aan beide zijden te bewegen.


Zie hier: van vis eten word je intelligenter zegt onderzoek en je gaat er beter van slapen!


Comfort is essentieel. Er is geen kwalitatief onderzoek dat duidelijk bewijs levert voor een “optimale slaaphouding”. Je leeftijd, gewicht, omgeving, activiteiten en of je zwanger bent, spelen allemaal een rol bij welke slaaphouding het beste is voor jouw lichaam.

Idealiter kunnen we een houding vinden die ons helpt om een goede nachtrust te krijgen en die voorkomt dat we ’s ochtends wakker worden met pijn.

Zelfs met onze gekozen houding zijn sommige opstellingen beter dan andere. In één onderzoek meldden mensen die in een positie lagen waarbij de wervelkolom draait (zoals de niet-ondersteunde zijligging), dat ze ’s ochtends meer pijn hadden.

Toch lijken de zijliggingen, over het algemeen genomen, beter te zijn dan de andere opties.


Welk kussen moet ik kiezen?

Het kiezen van het juiste kussen is essentieel voor een goede nachtrust.

Een gebrek aan ondersteuning voor het hoofd en de nek tijdens de slaap blijkt een ernstige invloed te hebben op de uitlijning van de wervelkolom en kan spierproblemen zoals nekpijn, schouderpijn en stijfheid veroorzaken.

Gelukkig lijkt het materiaal van het kussen de wervelkolom niet te beïnvloeden. In plaats daarvan zijn de vorm en de hoogte belangrijk. Een U-vormig kussen kan je helpen om langer te slapen, en een rolvormig kussen kan de ochtend- en bedtijdpijn verminderen bij mensen die lijden aan chronische pijn.


Zie hier de 11 mondiale gezondheidsproblemen 2023 volgens IHME-experts.


Helaas heeft de wetenschap ons nog geen antwoord gegeven op wat het optimale matras is. Omdat iedereen anders slaapt, zou dit moeilijk zijn om op lange termijn te vergelijken.

Er zijn echter slechte matrassen. Als je bed doorzakt, zijn stevigheid verliest, lawaaiige veren ontwikkelt of duidelijke tekenen van slijtage vertoont, overweeg dan om je matras te vervangen.

Het roteren van het matras kan helpen bij de levensduur ervan en het comfort verbeteren. Dit moet minstens één tot twee keer per jaar worden gedaan.


Zie hier: de samenvatting van SuperSlapen door Floris Wouterson.


Andere tips voor een goede nachtrust

Stel een koelere kamertemperatuur in. De ideale temperatuur voor slaap is 18,3°C (variërend tussen 15-19°C); hogere temperaturen kunnen de slaap beïnvloeden.

Zorg voor wat luchtstroom in de kamer. Naast het binnenbrengen van frisse lucht, verwijdert het ook eventuele opgehoopte warmte, waardoor we ’s nachts lekker koel blijven.

Sommige medicijnen, zoals bepaalde soorten antihistaminica, kunnen het gemakkelijker maken om in slaap te vallen. Aan de andere kant kunnen stimulerende middelen zoals cafeïne de kwaliteit van je slaap drastisch beïnvloeden.

Zorg er tot slot voor dat je niet met een volle blaas naar bed gaat, want ’s nachts opstaan om te plassen kan je slaap beïnvloeden.


Geef een reactie