Wat is het gemiddelde spaargeld van een Nederlander?

0
Wat is het gemiddelde spaargeld van een Nederlander
Wat is het gemiddelde spaargeld van een Nederlander

Wat is het gemiddelde spaargeld van een Nederlander?

Wij Nederlanders staan in de wereld bekend als een zeer spaarzaam volkje. Er is niet voor niets de uitdrukking ‘going dutch’.

Dat zoveel betekent als dat je probeert op andermans kosten lekker gratis, zonder te betalen probeert en op andermans rekening probeert mee te genieten. Die houding legt ons geen windeieren: een beetje Nederlands gezin heeft gemiddeld ruim 44.500 euro aan spaargeld.

Dit bedrag is een stijging van € 2,9 miljard ten opzichte van de vorige maand en € 8,2 miljard hoger dan een jaar eerder. Hieronder meer informatie over sparen, hoeveel je zou moeten sparen en hoe je kan (be-)sparen.


Lees hier ->>> meer over geld op deze website.


Wat is het gemiddelde spaargeld van een Nederlander?

Gemiddeld sparen wij Nederlanders iets meer dan 225 euro per maand, maar dat geldt dan weer niet voor iedereen (het blijft een gemiddelde natuurlijk).

Bijna 12 procent heeft niet eens een spaarrekening en 15 procent van de Nederlanders spaart in het geheel niet. Ook heeft nog eens 40 procent van de huishoudens maar weer heel erg weinig spaargeld.

Van de Nederlandse huishoudens die wel sparen, spaart weer 40 procent onregelmatig en maar 27 procent een vast bedrag per maand. Van deze laatste groep sparen de huishoudens elke maand gemiddeld 9 procent van het maandinkomen.

Hoeveel is er inmiddels gespaard in Nederland?

Als we alle spaarrekeningen in Nederland bij elkaar optellen zitten we samen aan de 350 miljard aan spaargeld. De mannen in Nederland hebben meer spaargeld dan de vrouwen.

Waarschijnlijk komt dit omdat mannen denken ze meer geld als buffer nodig hebben voor als het slecht gaat en omdat zij gemiddeld meer verdienen.

De dames overigens vaak wel eerder met sparen, namelijk met 14 jaar oud zijn en mannen beginnen pas op een gemiddelde leeftijd van 17 jaar.


Zie hier de top 10 gevaarlijke beroepen in Nederland 2021.


De minimale spaarrekening
Wij hebben altijd geleerd dat je minimaal een half jaarsalaris netto op de bank zou moeten hebben staan om het bij wat financiële tegenslag een beetje te kunnen uitzingen.

Onderstaande tabel vonden we elders, dat is dan weer echt minimaal, en hebben we een beetje naar boven aangepast.

Gezinssituatie Minimale buffer
Alleenstaande 3.750 euro
(Echt)paar 4.200 euro
Alleenstaande ouder met 1 kind 4.150 euro
Alleenstaande ouder met 2 kinderen 4.550 euro
Alleenstaande ouder met 3 kinderen 5.150 euro
Alleenstaande ouder met 4 kinderen 5.550 euro
(Echt)paar met 1 kind 4.400 euro
(Echt)paar met 2 kinderen 5.200 euro
(Echt)paar met 3 kinderen 5.600 euro
(Echt)paar met 4 kinderen 6.100 euro

Zie hier de Top 10 Anti-Crypto-landen 2022.


Bij het NIBUD(1), kun je uitrekenen hoeveel jij minimaal zou moeten sparen om een beetje aan de veilige kant te zitten.

Hoe kan ik dan geld sparen of geld besparen?

Daar hebben wij natuurlijk op deze site al eerder aandacht aan besteed. Wat dacht je van het überhandige artikel: Hoe kan ik makkelijk geld besparen? 10 tips of Wat is de beste manier om geld te sparen? 14 gouden tips.

Dus nu kan je nooit meer zeggen ik weet niet hoe ik moet sparen, of waarop ik kan besparen zodat ik weer kan gaan sparen! En je weet: jong geleerd, oud gedaan!


(1) Het Nibud, Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting, is een onafhankelijke stichting die Nederlandse huishoudens informeert en adviseert over financiën.

Zij richt zich vooral op consumenten, maar ook op voorlichting van professionals die werken bij de overheid en de financiële en maatschappelijke dienstverlening. Ook doet het Nibud onafhankelijk onderzoek naar de geldzaken van consumenten.


Geef een reactie