Wat zijn de hoogste boetes ooit betaald? (een top 10)

0
Wat zijn de hoogst boetes ooit betaald?
Wat zijn de hoogst boetes ooit betaald?

De hoogste boetes ooit betaald, een top 10

Ze komen er niet goed van af, de banken, in deze lijst. Nummertje één werd aangeslagen voor 17 miljard dollar. Dat is nog eens wat anders als een boete voor vier kilometer te hard rijden. Aandeelhouders en klanten worden door die boetes overigens met een beetje pech dubbel gepakt. Eerst met te weinig rente vanwege de Libor-Affaire en dan mag je Rabobank ook nog eens één miljard boete betalen. Die boete kan jij als klant natuurlijk ook weer deels ophoesten. Nu even niet zeuren over graaien, “Want zij die zonder zonden is….


Lees hier->>> meer over economie op deze website…


De hoogste boetes ooit betaald, een top 10

10. Rabobank: $1 miljard

Onze eigen Rabobank schikte in 2013 voor €774 miljoen met diverse toezichthoudende instanties vanwege de manipulatie van het euribor-tarief in de zgn. Libor-affaire.

9. UBS: $1,1 miljard

De Zwitsers van UBS schikken in 2013 met de Amerikaanse toezichthouder, ook vanwege de zgn. Libor-affaire.

8. Time Warner: $2,4 miljard

In 2005 betaald Time Warnerdeze boete vanwege misleiding van de aandeelhouder bij de overname van internetbedrijf America On Line (AOL).

7. GlaxoSmithKline: $3 miljard

GlaxoSmithKline moet in 2013 betalen omdat het niet volgens de juiste procedure medicijnen op de markt heeft gebracht.

6. Diverse valutahandelaren banken: $3,3 miljard

Vijf banken, het Zwitserse UBS, JPMorgan Chase, de Royal Bank of Scotland, de Hongkong and Shanghai Banking Corporation en Citigroup betalen in 2014 samen $3,3 miljard aan boete omdat ze hebben gemanipuleerd met de valutakoersen in eigen voordeel en in het nadeel van de klanten.

5. BP: $4 miljard

BP erkent schuld tegenover de Amerikaanse overheid aan de ontploffingen op het boorplatform Deep Water Horizon in de Golf van New Mexico in 2012 met een enorme milieuschade als gevolg.

4. Citigroup: $7 miljard

De Citigroup schikt in 2014 met Amerikaanse ministerie van Justitie over vage hypotheekproducten.

De hoogst boetes ooit betaald, een top 3

 

3. BNP Paribas: $8,9 miljard

De Fransen moeten dit bedrag in 2014 betalen, omdat zij volgens de Verenigde Staten gehandeld hebben met Iran, terwijl dat verboden was vanwege de sancties.

2. JPMorgan Chase: $13 miljard

Dit bedrag werd door JPMorgan betaald om rechtszaken af te kopen van ontevreden klanten en gerommel met vage hypotheekproducten.

1. Bank of America: $17 miljard

De Bank of America ging een schikking aan voor dit bedrag met het Amerikaanse ministerie van Justitie vanwege de verkoop van onder andere vage hypotheekproducten.


Zie hier de top10 Grootste banken van België 2021.


Geef een reactie