Wat zit er in de HEMA rookworst? (een ode)

0
Wat zit er in de HEMA rookworst
Wat zit er in de HEMA rookworst

Wat zit er in de HEMA rookworst? (een ode)

Het is tijd voor een compliment, pluim of elogium voor de door ons zeer gewaardeerde HEMA-rookworst, maar wat zit er in de HEMA rookworst?

De inmiddels niet echt helemaal meer Nederlandse HEMA (afkorting van de Hollandsche Eenheidsprijzen Maatschappij Amsterdam) maakt deze overheerlijke lekkernij al sinds 1936. De HEMA-rookworst hoort ook thuis in de aanstaande verzameling van exquise lekkernijen als het ‘patatje Kapsalon’.

Wees zo vriendelijk onze artikelen te delen op bijvoorbeeld op Facebook. Daar worden wij en andere mensen waarschijnlijk ook blij van!

Wat zit er in de HEMA rookworst
Wat zit er in de HEMA rookworst

Lees hier ->>> meer over eten drinken op deze website…


Wat zit er in de HEMA-rookworst ?

Op de één of andere obscure website vonden we de ingrediënten van deze lekkernij:

 • Varkensvlees (95%)
 • Water
 • Zout
 • Varkensvet
 • Stabilisator E451 en E452
 • Dextrose
 • Suiker
 • Aroma’s
 • Varkenshemoglobine
 • Smaakversterker E621
 • Conserveermiddel E250

De calorieën van de HEMA-rookworst

De HEMA-rookworst bevat per 100 gram:

320 kcal
14 gram eiwit
0,2 gram koolhydraten
30 gram vet

De gemiddelde rookworst weegt zo’n 275 gram.

Wiki en de HEMA-rookworst

De verkoop van een halve warme rookworst begon in 1936 en was eigenlijk uit nood geboren in het filiaal Nieuwendijk in Amsterdam.

Deze worsten werden (en worden nog steeds) koud verkocht. De filiaalhouder had veel te veel worsten ingeslagen en besloot om ze daarom op te warmen en aan de klanten als snack te verkopen, dit tot volle tevredenheid van de klanten.

Later gingen ook de andere filialen van HEMA halve rookworst verkopen. Vroeger werden de rookworsten midden in de winkel verkocht, waarna mensen de rookworst vaak in de winkel uit een papieren zakje nuttigden en dan met de vette worsten bijvoorbeeld ook door de lingerieafdeling liepen.

Nu worden de worsten meestal verkocht vanuit een aparte snackcorner met verkoop aan de straat. De worsten worden opgewarmd in een grote ketel en met een metalen tang uit het water gehaald en op een plank doormidden gesneden.

Indien de andere helft niet wordt verkocht gaat deze weer als halve worst terug de ketel in. De Hema rookworst heeft een eigen smaak en is vooral vetter en zuurder dan andere rookworsten.

En de worst komt uit…

Tijdens een staking bij Unilever in oktober 2007, lekte uit dat de beroemde HEMA Rookworst wordt gemaakt te Oss, in dezelfde fabriek als waar de Unox-rookworst wordt geproduceerd.


De Hema rookworst in een Unilever Presentatie
De Hema rookworst in een Unilever Presentatie

Ook leuk: Over het patatje Kapsalon en hoe je die zelf kan maken!


Geef een reactie