We denken dat onze partners slimmer zijn, dan ze in werkelijkheid zijn

0
We denken dat onze partners slimmer zijn dan ze in werkelijkheid zijn
We denken dat onze partners slimmer zijn dan ze in werkelijkheid zijn

We denken dat onze partners slimmer zijn, dan ze in werkelijkheid zijn

Jij denkt natuurlijk dat je partner best slim is, hij of zij heeft namelijk niet voor niets voor jou gekozen. Helaas pindakaas, een nieuwe studie laat zien dat we denken dat de persoon van wie we houden, slimmer is dan in werkelijkheid. Lees meer…


Lees hier ->>> meer over intelligentie op deze website…


We denken dat onze partners slimmer zijn, dan ze in werkelijkheid zijn

Door met een roze bril naar je geliefde te kijken, wordt je beoordelingsvermogen er niet beter op.

Giles Gignac van de Universiteit van Western Australia en Marcin Zajenkowski van de Universiteit van Warschau voerden onderzoek uit naar IQ, wat is gepubliceerd in het vakblad Intelligence.

Ze vonden dat mensen het IQ van hun partner beoordelen op basis van hoe gelukkig ze zijn met hun relatie. Daarbij vinden de meeste mensen dat ze zelf  bovengemiddeld intelligent zijn.

De onderzoekers keken naar 218 heteroseksuele paren die gemiddeld zes jaar samen waren. Ongeveer een kwart van deze paren was getrouwd.

De intelligentie van de deelnemers werd bepaald op basis van IQ-tests. Ze werden ook gevraagd om iets te vinden hun eigen intelligentie en de intelligentie van de partner.

Uit de studie bleek dat sommige mensen het IQ van hun partner overschatten met wel 30 IQ-punten. Natuurlijk vonden de deelnemers zelf dat hun eigen IQ boven het gemiddelde lag.

Met die overschatting als uitgangspunt, schatten ze ook hun partner in. Ze schatten het IQ van hun partner gemiddeld zeven punten hoger dan in werkelijkheid en daar moet de eigen overschatting nog eens bij worden opgeteld.


It would appear that women and men participate in the process of mate selection, with respect to evaluating IQ, consistent with the mutual mate model of sexual selection. However, the personal benefits of intellectual compatibility seem less obvious.

Marcin Zajenkowski en Giles Gignac


Natuurlijk wil je een partner die ongeveer net zo intelligent als jij is, dat is wel zo makkelijk. Het blijkt toch dat we onszelf en helemaal onze partner te veel intelligentie toedichten.


Bron en meer informatie: Gilles E.Gignaca en MarcinZajenkowskib: People tend to overestimate their romantic partner’s intelligence even more than their own in Intelligence in Intelligence, Volume 73, Maart – april 2019, Pagina’s 41-51


Zie hier de signalen dat je partner vreemdgaat.


Geef een reactie