, , , ,

Welk land heeft het laagste percentage linkshandigen? (en het hoogste…)

Welk land heeft het laagste percentage linkshandigen? (en het hoogste...)

Welk land heeft het laagste percentage linkshandigen? (en het hoogste…)

Over de hele wereld is één ding over linkshandigheid duidelijk. Het komt minder vaak voor dan rechtshandigheid. Ongeveer één op de tien mensen is linkshandig.


Lees hier ->>> meer over het menselijk lichaam op deze website.


Welk land heeft het laagste percentage linkshandigen? (en het hoogste…)

Het exacte aantal linkshandigen is bepaald in een grootschalige meta-analyse van gegevens van ruim 2,3 miljoen mensen (Papadatou-Pastou, 2023).

Uit deze analyse bleek dat 10,6 procent van de mensen in alle geografische regio’s linkshandig was. Dit gemiddelde betekent echter niet dat in elk land ter wereld 10,6 procent van de mensen linkshandig is.


Zie hier de Top 10 zwaarste organen in het menselijk lichaam.


Sommige landen hebben misschien nog steeds praktijken om linkshandige mensen te trainen om met hun rechterhand te schrijven. Een studie geeft informatie over linkshandigheid in 41 verschillende landen over de hele wereld


Linkshandigheid in 41 landen

Deze studie is te vinden in het wetenschappelijke tijdschrift ‘Proceedings of the Royal Society B. Biological Sciences’ biedt nu interessante inzichten over linkshandigheid in 41 landen over de hele wereld ( Fernandez-Velasco en collega’s, 2023).

De belangrijkste vraag van het onderzoek was of linkshandigen en rechtshandigen verschillen vertonen in ruimtelijke vaardigheden. Dit is getest met behulp van een bootnavigatietaak in de Sea Hero Quest-app.


Zie hier: wat helpt tegen rugpijn: lichaamsbeweging!


Er bleken geen verschillen in ruimtelijke vaardigheden tussen linkshandigen en rechtshandigen. Linkshandigheid gaat dus niet gepaard met enig voordeel of tekort op het gebied van ruimtelijke vaardigheden.

Naast deze bevindingen leverde het artikel interessante informatie over de verspreiding van linkshandigheid over de hele wereld, aangezien het gegevens verzamelde van meer dan 400.000 vrijwilligers uit 41 landen.


Wat zijn de landen met de meeste linkshandigen?

De top vijf van landen met de meeste linkshandigen hadden allemaal percentages die ruim boven het wereldwijde gemiddelde van 10,6 procent lagen. Ze waren:

  1. Nederland: 12,95 procent linkshandigen
  2. Verenigde Arabische Emiraten: 12,90 procent linkshandigen
  3. Israël: 12,88 procent linkshandigen
  4. Puerto Rico: 12,30 procent linkshandigen
  5. Filippijnen: 12,21 procent linkshandigen

Wat zijn de landen met de minste linkshandigen?

Daarentegen hadden de top vijf van landen met de minste linkshandigen allemaal percentages die ruim onder het wereldwijde gemiddelde van 10,6 procent lagen.

  1. China: 2,64 procent linkshandigen
  2. Indonesië: 3,39 procent linkshandigen
  3. Vietnam: 4,26 procent linkshandigen
  4. Hong Kong: 4,85 procent linkshandigen
  5. Taiwan: 5,16 procent linkshandigen

Het gemiddelde voor China was dus bijna vier keer kleiner dan het wereldwijde gemiddelde van 10,6 procent.

De wetenschappers suggereerden dat deze bevinding gedeeltelijk kan worden beïnvloed door een hogere houding ten opzichte van conformiteit in China.

Bovendien speculeerden ze dat het vanwege de hoge snelheid van de industrialisatie in China de afgelopen decennia wellicht kosteneffectiever is geweest om alle leerlingen te leren dezelfde hand in de klas te gebruiken.

Interessant genoeg lagen alle vijf landen met lage percentages linkshandigheid in Azië.


 

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie