, , ,

Welke landen censureren internet het meest?

Welke landen censureren internet het meest?

Goede vraag: Welke landen censureren internet het meest? Je verwacht het gewoon niet, maar alle websites in Noord-Korea worden exclusief aangeboden door Kim Yong Un en zijn rakkers.

Hij is wel het toppertje in deze lijst en moet de natte droom zijn als het gaat over censuur en internet voor alle andere machthebbers. Het lijstje komt van de CPJ, Committee to Protect Journalists.

Want ook als journalist is het best wel handig om een meninkje ten beste te geven op het World Wide Web dachten wij zo…


Welke landen censureren internet het meest? Een top 10


.

10. Turkmenistan.

Alleen de overheid is hier provider en alle e-mail accounts van Gmail, Yahoo en Hotmail worden gecontroleerd.


9. Vietnam

De Communistische Partij weet wat goed is voor de ‘mensch’ en blokkeert alle websites die bijvoorbeeld pleiten voor democratie of kritiek hebben op het regime.


8. Tunesië

De Tunesische provider is verplicht alle IP-adressen aan de regering/overheid af te staan. De overheid controleert ook alle e-mails.


7. Syrië

Assad heeft ’t er maar druk mee. Iedereen die de ‘nationale eenheid’ in gevaar brengt wordt heftig ge- en vervolgd.


6. China

De Chinese overheid heeft ’t ook erg druk met censureren. Over Taiwan en bijvoorbeeld de moorden op het Tianamen-plein mag je niets zeggen. Verder zitter er blocks op honderdduizenden sites.


Welke landen censureren internet het meest? Een top 5


5. Iran

Die begrijpen het tenminste. Als je wilt bloggen moet je even toestemming vragen aan het Ministerie van Kunst en Cultuur, dat houdt de boel tenminste een beetje overzichtelijk.


4. Saudi-Arabië

Ongeveer 400.000 sites zijn geblokkeerd zoals de websites die politieke, sociale of religieuze onderwerpen behandelen die de Islam zouden kunnen bekritiseren.


Zie hier de Top 10 veiligste landen voor digitale nomaden 2022


Welke landen censureren internet het meest? Een top 3


3. Cuba

IP adressen blokkeren, zoekgeschiedenissen controleren, zoekwoorden bijhouden. Het broertje van Fidel is er maar wat druk mee…


2. Birma

Alles wat maar enigszins lijkt op kritiek op de regering wordt hier geblokkeerd en uitgefilterd. Hadden de zaak redelijk onder controle, maar de laatste maanden niet meer.


1. Noord-Korea

Je verwacht het gewoon niet, maar alle websites in Noord-Korea worden exclusief aangeboden door kim Yong Un en zijn rakkers. En natuurlijk niet aan iedereen. Nee, aan een exclusief gezelschap van nog geen 4% van de Noord-Koreanen.


Zie hier de Top 10 grootste datalekken sinds 2000.


0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie