Welke talen worden er in het Verenigd Koninkrijk gesproken in 2022?

Welke talen worden er in het VK gesproken in 2022?
Welke talen worden er in het VK gesproken in 2022?

Welke talen worden er in het Verenigd Koninkrijk gesproken in 2022?

Het Verenigd Koninkrijk was ooit het machtigste rijk in de wereld. De zon ging er nooit onder. Dat is ook te zien aan de vele talen die er gesproken worden. Lees meer…


Lees hier ->>> meer over het Verenigd Koninkrijk op deze website.


Welke talen worden er in het Verenigd Koninkrijk gesproken in 2022?

Bron: www.ons.gov.uk


‘Inheemse’ talen in het VK

Er worden in het Verenigd Koninkrijk 14 verschillende Inheemse talen en Engelse dialecten gebruikt. Engels kent de meeste sprekers.

Dit terwijl Cornish, een taal die in Cornwall wordt gebruikt, waarschijnlijk de minste heeft. er zijn ongeveer 500 mensen die het Cornish het vloeiend.


Zie hier de 1000 moderne Franse woorden en uitdrukkingen – Franse straattaal.


Engels

Engels is de hoofdtaal is die ongeveer 92% van de bevolking ook spreekt. Dat zijn zo’n 52,6 miljoen mensen. Er zijn veel verschillende dialecten van het Engels in het VK, maar iedereen kan elkaar min of meer begrijpen.


Schots

Schots is de tweede meest gesproken taal in het VK met ongeveer 1,5 miljoen sprekers in Schotland. Sommige mensen denken dat Schots een dialect van het Engels is, maar het wordt in enquêtes als een aparte taal geteld.

De meeste mensen die Schots spreken, hebben het als tweede taal geleerd en het is een belangrijke manier om de Schotse cultuur levend te houden.


Zie hier de Top 10 langste woorden in de Spaanse taal.


Wels

Welsh is de enige taal die in enig deel van het VK als officiële taal wordt vermeld: in Wales. Ongeveer een miljoen mensen spreken Welsh, ze wonen voornamelijk in Wales, maar ze wonen ook in andere delen van het VK.

Het Welsh is een Keltische taal en Engels is Germaans, dus de talen zijn zeker niet onderling verwant en makkelijk verstaanbaar. Dat zie je als je door Wales reist, aangezien veel verkeersborden zowel in het Welsh als in het Engels zijn.


Zie hier


Vreemde talen in het VK

Het aantal mensen dat vreemde talen spreekt in het VK groeit jaar na jaar. Alleen al in Londen worden meer dan 300 verschillende talen gesproken.


Zie hier de 1000 moderne Franse woorden en uitdrukkingen – Franse straattaal


Pools

Naar schatting zijn er ongeveer 800.000 mensen die Pools als moedertaal spreken in het VK. Pools is geen nieuwe taal in het VK, maar het aantal sprekers groeide snel nadat Polen in 2004 bij de EU kwam.


Punjabi, Urdu, Bengaals en Gujarati

Deze vier talen samen zijn de belangrijkste talen van de grote Indiase, Pakistaanse en Bengaalse bevolkingsgroepen in het VK. Samen hebben ze meer dan 2 miljoen sprekers.

Sommige van deze sprekers zijn immigranten van de tweede of derde generatie die tweetalig zijn in het Engels en een van deze talen. Bengaals is na Engels de meest gesproken taal in Londen.


Arabisch

Arabisch is de vijfde meest gesproken vreemde taal in het VK, het is de hoofdtaal van ongeveer 200.000 mensen. De Arabisch sprekenden komen van over de hele wereld om te wonen, studeren en zakendoen in het VK.


Roemeens

Het Roemeens is ook in opkomst. Inmiddels zijn er 472.000 mensen die Roemeens spreken, oftewel 0,8 procent van de inwoners van het VK.


Zie hier de belangrijkste woorden in het Duits – De top 1250


Andere talen in het VK

Er worden veel andere talen gesproken in het VK. Frans wordt veel gesproken, zowel door mensen die in Frankrijk zijn geboren als door Franstaligen uit West-Afrika. Chinees, Spaans en Portugees zijn ook wijdverspreid.

Andere belangrijke talen in het VK komen vaak uit voormalige Britse koloniën, bijvoorbeeld Tamil uit Sri Lanka en Zuid-India, en Somali uit Somalië.


Welke vreemde talen worden er in het Verenigd Koninkrijk nog meer gesproken in 2022 naast het Engels?

  1. Pools – 612.000 sprekers
  2. Roemeens – 472.000 sprekers
  3. Punjabi – 291.000 sprekers
  4. Urdu – 270.000 sprekers
  5. Portugees – 225.000 sprekers
  6. Spaans – 215.000 sprekers
  7. Arabisch – 204.000 sprekers
  8. Bengaals – 199.000 sprekers
  9. Gujarat – 189.000 sprekers
  10. Italiaans – 160.000 sprekers