Werkloos zijn is gezonder dan een baan zegt de universiteit van Manchester

0
Werkloos zijn is gezonder dan een stressvolle baan
Werkloos zijn is gezonder dan een stressvolle baan

Werkloos zijn is gezonder dan een baan

Lekker achter de geraniums zitten, een beetje vissen en wat kletsen met de buurvrouw. Zo slecht hoef je het als werkloze niet te hebben.

Zeker nu het blijkt dat je gezonder bent als de vele gestreste en onderbetaalde loonslaven in je straat. Dit stellen de onderzoekers van de Britse universiteit van Manchester na onderzoek onder ruim 1.000 werklozen. Lees meer…


Lees hier->>> meer artikelen over ‘arbeid’op dez website


Werkloos zijn is gezonder dan een baan

De onderzoekers van de universiteit van Manchester analyseerden de gegevens van 1.116 mensen. De groep had een leeftijd van tussen de 35 en 75 jaar. Al deze mensen waren werkloos tussen 2009 en 2010.

De onderzoekers vergeleken de data uit die (werkloze) periode met de data van de 1.116 mensen in de periode 2010 tot 2012. Zo kreeg de groep onder andere uitgebreide gezondheidsonderzoeken, het cholesterol werd gemeten en bijgehouden, net ‘het vet’ op de botten.


Job quality cannot be disregarded from the employment success of the unemployed. Just as good work is good for health, we must also remember that poor quality work can be detrimental to health.

Professor Tarani Chandola, Universiteit van Manchester


Het resultaat van werk op je gezondheid

Als je na een periode van werkeloosheid weer aan de slag gaat blijkt dat je meer stress gerelateerde klachten krijgt. Denk hierbij bijvoorbeeld aan problemen met je bloedsuikerspiegel en je cholesterol.


Zie hier de Top 20 kleinste economieën ter wereld 2022.


Ook kun je meer last krijgen van opvliegers. Nou, dit natuurlijk allemaal niet zo best voor je lijf en leden. Overigens is de relatie het sterkst bij mensen die wat minder prettige arbeid verrichten.

Hierbij kun je denken aan repeterend werk, waarop de werknemer niet of nauwelijks invloed heeft. Ook de betaling voor dit werk is natuurlijk niet om over naar huis te schrijven.



Bron en meer informatie:
Tarani Chandola en Nan Zhang: Re-employment, job quality, health and allostatic load biomarkers: prospective evidence from the UK Household Longitudinal Study in de International Journal of Epidemiology, 10 augustus 2017


Zie hier de Top 100 beste universiteiten in de wereld 2023 – QS World University Rankings.


Geef een reactie