Werknemers minder creatief in Zoom-vergaderingen zegt studie

Werknemers minder creatief in Zoom-vergaderingen zegt studie
Werknemers minder creatief in Zoom-vergaderingen zegt studie

Werknemers minder creatief in Zoom-vergaderingen zegt studie

Tools als Zoom bleken een enorm belangrijke factor tijdens de pandemie. Voor de creativiteit blijkt het dan weer niet zo goed. Als het gaat om ideeën zijn er betere manieren dan videoconferenties. Lees meer…


Lees hier ->>> meer over creativiteit op deze website.


Werknemers minder creatief in Zoom-vergaderingen zegt studie


Wist je dat de populairste muziek vandaag de dag de upbeat dance vrouwennummertjes zijn.


Voor bedrijven is innovatie die volgt uit de creativiteit van werknemers van groot belang voor het succes van het bedrijf. Volgens laboratoriumexperimenten en een veldonderzoek bij een bedrijf met kantoren over de hele wereld leverde een persoonlijke ontmoeting meer ideeën op, en ideeën die creatiever waren in vergelijking met videoconferentiegesprekken.


Zie hier de zeven grootste complottheorieën van Donald Trump.


Brucks en haar collega begonnen met hun onderzoek vóór de pandemie toen managers meldden dat ze moeite hadden met innovatie en de externe werknemers. Brucks was al sceptisch over videoconferenties en vermoedde dat de problemen bij het coördineren van grote, wereldwijde teams online de oorzaak zouden kunnen zijn.

Om daar achter te komen, rekruteerden de onderzoekers meer dan 600 vrijwilligers die gekoppeld waren om een ​​creatieve taak aan te pakken, hetzij samen in dezelfde ruimte, of virtueel via Zoom.

Frisbee en noppenfolie


Zie hier de top 100 grootste horecabedrijven Nederland in 2019.


De tweetallen hadden vijf minuten om creatieve toepassingen te bedenken voor een frisbee of noppenfolie en een minuut om hun beste idee te selecteren. Over het algemeen hadden degenen die via Zoom werkten 20% minder ideeën dan degenen die elkaar persoonlijk ontmoetten.

Hetzelfde effect was zichtbaar in de echte wereld. In een veldstudie analyseerden de onderzoekers ideeën voor nieuwe producten die door 1.490 ingenieurs voor een multinational waren gegenereerd.

De ingenieurs, die in Finland, Hongarije, India, Israël en Portugal waren, werden willekeurig gekoppeld en kregen ongeveer een uur de tijd om persoonlijk of via Webex-videoconferenties te brainstormen over producten. Vervolgens kozen ze hun beste idee.

In Nature schrijven de onderzoekers dat de ingenieurs meer ideeën en meer innovatieve ideeën produceerden wanneer ze face-to-face werkten. ‘Ze genereren niet alleen een groter aantal creatieve ideeën, maar hun beste idee is beter.’, aldus Brucks.

Koekjes leiden af…

Er kan ook gemakkelijk iets mis gaan. Voor de veldstudie waren de ingenieurs op hun best tijdens het brainstormen op kantoor. Maar de Poolse tak van het bedrijf hield zijn sessie in een hotel. Dit wat leidde tot ‘een opmerkelijke preoccupatie met het koffie en koekjes van de hotelcatering’.


Zie hier de top 10 beste boksers in het zwaargewicht in 2020.


Verdere experimenten in het lab onthulden een verband tussen meer creativiteit en hoeveel mensen de kamer rondkeken en ongebruikelijke rekwisieten opmerkten. Denk aan een poster van een skelet en een schaal met citroenen. Bruck vermoedt dat mensen bij Zoom-oproepen gefocust zijn op het scherm en het gezicht van de persoon, en dat dat het creatieve denken beperkt.

‘Visuele focus is een enorm onderdeel van cognitieve focus. Wanneer je gefocust bent op het scherm en de rest van de omgeving eruit filtert, vloeit dat over in hoe je de taak benadert.’, zegt Brucks. ‘Het is buitengewoon slecht voor de creativiteit omdat het een bredere verkenning belemmert.’

De bevindingen zijn stof tot nadenken nu bedrijven worstelen met de terugkeer naar kantoor. Videoconferenties helpen mensen samen te werken in verschillende tijdzones en kunnen de noodzaak voor woon-werkverkeer verminderen. Ondertussen is het onduidelijk of de impact op creativiteit ook geldt voor grotere teams.

Wat te doen?

Gevraagd om tips, vertelt Brucks dat mensen creatievere taken kunnen bewaren voor persoonlijke vergaderingen of bijvoorbeeld hun camera kunnen uitschakelen.


Bron en meer informatie: Melanie S. Brucks & Jonathan Levav: Virtual communication curbs creative idea generation, in Nature (2022), doi: https://doi.org/10.1038/d41586-022-01044-z


Zie hier 10 complottheorieën omtrent de Coronacrisis / COVID-19.