Wie drinken het meeste koffie in de wereld? De top 25

0
1533
Waar krijg je de beste koffie van Nederland?
Wie drinken het meeste koffie in de wereld? De top 25

Wie drinken het meeste koffie in de wereld? Je zou toch denken dat wij Hollanders de allergrootste pleurzuipers van het universum zouden zijn. Maar niets is minder waar, er is een land, niet ver hier vandaan, waarin de bewoners 1/3e meer koffie drinken dan wij Nederlandertjes. Overigens wordt dit drugsgebruik uitgedrukt in kilo’s koffie per capita. In Nederland hebben we per persoon bijna 8,5 kilo nodig om onze cafeïne-verslaving in toom te houden.

Waar krijg je de beste koffie van Nederland?
Wie drinken het meeste koffie in de wereld? De top 25

Wie drinken het meeste koffie in de wereld? De top 25

11 Oostenrijk 6.1 kg
12 Italië 5.9 kg
13 Litouwen 5.8 kg
14 Brazilië 5.8 kg
15 Duitsland 5.5 kg
16 Griekenland 5.5 kg
17 Frankrijk 5.4 kg
18 Kroatië 5.1 kg
19 Cyprus 4.9 kg
20 Libanon 4.8 kg
21 Servië 4.5 kg
22 Spanje 4.5 kg
23 Estland 4.5 kg
24 Portugal 4.3 kg
25 Verenigde Staten. 4.2 kg

Wie drinken het meeste koffie in de wereld? De top 10

10 Bosnië en Herzegovina 6.2 kg
9 Canada 6.5 kg
8 België 6.8 kg
7 Zwitserland 7.9 kg
6 Zweden 8.2 kg
5 Nederland 8.4 kg
4 Denemarken 8.7 kg
3 IJsland 9.0 kg
2 Noorwegen 9.9 kg
1 Finland 12.0 kg

Over onze koffie

Onze koffie wordt gemaakt van ontvelde, gemalen, gedroogde, en geroosterde zaden van de koffieplant. Deze zaden van deze koffieplanten noemen we koffiebonen. Eigenlijk is de vrucht van de koffieplant helemaal geen boon maar is het een steenvrucht, en het zaad dus een pit. De bonen in de plantkundige betekenis van het woord zijn vruchten en zeker geen zaden. Tijdens het roosteren van de koffiebonen wat we ook wel branden noemen, ontstaan wel meer dan 700 verschillende chemische stoffen. Deze gebrande koffiebonen worden daarna gemalen en ongemalen verkocht als koffie.

De koffie die wordt verkocht is meestal een mengsel van gebrande zaden van twee botanische koffiesoorten: de Coffea arabica en de Coffea canephora met hetsynoniem Coffea robusta. Een aantal Nederlandse fabrikanten geven hun verschillende mengsels de namen goudmerk, zilvermerk en roodmerk, waarbij goudmerkkoffie meestal voor 100% uit arabicabonen bestaat, zilvermerk uit 80% arabicabonen en 20% robustabonen, en roodmerk uit 70% arabicabonen en 30% robustabonen.

De Koninklijke Nederlandse Vereniging voor Koffie en Thee (KNVKT) behartigt de gemeenschappelijke belangen van Nederlandse koffie- en theebedrijven. De KNVKT is spreekbuis voor bedrijven en aanspreekpunt voor handelspartners, maatschappelijke organisaties, overheid, politiek, en de media. De KNVKT is overlegplatform en kenniscentrum op het vlak van ketenbeheer (duurzaamheid, voedselveiligheid, energiebesparing), consumenteninformatie (etikettering, gezondheidsclaims, geografische indicaties) en voorlichting (gezondheid).

Geef een reactie