Wie vindt zijn werk nutteloos? Één op de vier werknemers (altijd of af en toe)

0
Wie vindt zijn werk nutteloos?
Wie vindt zijn werk nutteloos?

Wie vindt zijn werk nutteloos? Wel 17 procent van het werkvolk!

Met je pakje de brood de deur uit en dan? Ga je een bijdrage leveren aan een betere wereld en ga je een beetje zinnig werk verzetten?

Nou, er zijn genoeg mensen die af en toe echt wel twijfelen aan het nut van hun arbeidzame leven. Lees meer over het onderzoek van de heren Dur en Van Lent over Socially Useless Jobs.

Lees hier meer->>> interessante over arbeid op deze website…


Wie vindt zijn werk nutteloos? Wel 17 procent van het werkvolk!


Acht van op de honderd werknemers vindt het werk dat ze doen gewoonweg zinloos. Daar komt nog eens 17 procent bij die af en toe ook grote twijfels hebben. Dit alles blijkt uit een alleraardigst onderzoek van Robert Dur van de Erasmus Universiteit Rotterdam en Max van Lent van de Universiteit Leiden.

Voor dit onderzoek beschikten ze over data van het International Social Survey Program gehouden onder 100.000 werkenden uit bijna 50 landen. Hierbij werd aan werknemers gevraagd, weliswaar anoniem, of ze het eens waren met de uitspraak: ‘Mijn werk is nuttig voor de samenleving’. Overigens vond driekwart van de werknemers dit zeker wel.

Er zijn grote verschillen per land. Zo ervaart een groter deel werknemers in Polen, Israël en India hun werk als nutteloos dan in Noorwegen, Zwitserland of Mexico.


Antwoord op de vraag: hoeveel uur per week moet je werken voor goede mentale gezondheid?


We use a representative dataset comprising 100,000 workers from 47 countries at four points in time. We find that approximately 8% of workers perceive their job as socially useless, while another 17% are doubtful about the usefulness of their job.

Bron: Socially Useless Jobs


Zie hier de Top 10 snelst groeiende industrieën ter wereld 2023.


Nutteloos?

Werknemers met de meeste kans om toe te geven dat ze nutteloos werk verrichten zijn vooral te vinden in de artistieke, culturele en culinaire sectoren. Denk aan fotografen, interieurontwerpers en chef-koks.

Bijna 22 procent van mensen met deze beroepen vraagt zich af wat het nut is van hun werkzaamheden. Anderen die zichzelf als “nutteloos” beschrijven vinden we in de sales, marketing en public relations (21%), finance (15%) en onder economen (14%).

Er zijn natuurlijk ook vele beroepsgroepen die hun baan als maatschappelijk zeer nuttig ervaren. Denk aan brandweerlieden, bibliothecarissen en bijvoorbeeld ambtenaren, vooral die bezig zijn met sociale zaken.


Bron en meer informatie: Max van Lent en Robert Dur: Socially Useless Jobs, Tinbergen Institute Discussion Paper 18-034/VII, 2 mei 2018


Geef een reactie