Zijn online apps de manier om kinderen geïnteresseerd te houden in sport?

Zijn online apps de manier om kinderen geïnteresseerd te houden in sport?
Zijn online apps de manier om kinderen geïnteresseerd te houden in sport?

Overgewicht is een serieus probleem. Een gezonde levensstijl begint al bij de opvoeding van je kinderen. Toch zijn er ieder jaar steeds weer meer kinderen die structureel te weinig bewegen.

In 2017 was het bijvoorbeeld maar liefst 45% van de scholieren die het advies van een uur per dag matig bewegen niet haalt. Zet deze trend zich voort, dan wordt het nog bijzonder lastig om de strijd tegen overgewicht onder volwassenen én kinderen te winnen. Hoe houd je kinderen nu geïnteresseerd in sport?

Zijn online apps de manier om kinderen geïnteresseerd te houden in sport?
Zijn online apps de manier om kinderen geïnteresseerd te houden in sport?

De aandacht is verschoven

Het is geen verrassing als er gezegd wordt dat de manier van spelen van de kinderen van nu heel anders is dan van de kinderen van vroeger. Vroeger waren er geen computerspelletjes en tablets. Fietsen, voetballen, hinkelen en touwtjespringen is een greep uit de vele manieren van spelen die er vroeger waren.

Natuurlijk zijn er nog kinderen die dit graag doen, maar kinderen spelen tegenwoordig veel minder buiten dan vroeger. Los van de oorzaak hiervan, is een logisch gevolg dat kinderen ook veel minder bewegen en daardoor indirect wellicht minder interesse krijgen in sport.

De aandacht van kinderen wordt misschien wel teveel opgezogen door de digitale wereld van nu. Op veel kinderkamers prijkt een spelcomputer en een filmpje op de tablet kijken, is dagelijkse kost. De wereld is veranderd en ongemerkt is daarmee de manier van spelen van kinderen en hun interesse in sport veranderd.

Maak van de verschoven interesse juist een kracht

Die verschoven interesse is bij volwassenen natuurlijk net zo goed te merken. Zat je vroeger alleen ‘s avonds klaar voor het journaal, kijk je nu regelmatig unibet live stream.

De livestream toont je wedstrijden waar jij je geld op in hebt gezet. Dit is meteen een goed voorbeeld over hoe je bij kinderen de interesse voor sport kan opwekken. Combineer sport met de fascinatie van kinderen voor de online games en de interesse in sporten in het echte leven komt vaak als vanzelf.

Waar moet je aan denken?

Er zijn spelletjes voor gameconsoles waarbij je moet bewegen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een spel als Just Dance, onder andere voor de PlayStation 4. Naast het feit dat je kind op een speelse manier beweegt, kan zomaar de interesse voor echt dansen worden gewekt. Ook met Kinect en een spel als Kinect Sports Rivals gaat je kind spelenderwijs sporten en ontdekt het misschien wel talenten die anders niet naar voren waren gekomen.

Stappenteller

Tegenwoordig zijn simpele stappentellers niet zo duur meer. Ook een basic sporthorloge is steeds betaalbaarder. Kinderen worden meer gestimuleerd te bewegen wanneer er een beloning tegenover staat.

Door een stappenteller of een sporthorloge te gebruiken, verdient een kind punten in een bijbehorende app en is de vooruitgang goed te zien. ZIjn er vriendjes of is er familie die van eenzelfde app gebruik maakt, dan ga je makkelijk de sportieve concurrentie met elkaar aan. Op deze manier wordt je kind als vanzelf gestimuleerd meer te bewegen.