Zo geef je minder uit aan boodschappen: 9 tips

0
Zo geef je minder uit aan boodschappen: 9 tips
Zo geef je minder uit aan boodschappen: 9 tips

Zo geef je minder uit aan boodschappen: 9 tips

Als je je uitgaven om wat voor reden ook wil verlagen, zijn er nog altijd manier om voedzaam en gezond te eten. Met deze negen tips geef je minder uit aan boodschappen en eet je tóch gezond:


Lees hier ->>> meer over eten en drinken op deze website.


1.      Maak een boodschappenlijstje

Een boodschappenlijstje helpt je om alleen te kopen wat je nodig hebt en impulsaankopen te vermijden. Zo bespaar je al snel op je boodschappen.

De kans dat je ook daadwerkelijk gebruikt wat je koopt, is veel groter als je een boodschappenlijstje maakt. Ook dat helpt om te besparen. Je gooit daardoor namelijk minder weg.

Bij een boodschappenlijstje hoort een plan wat je die week gaat eten. Daardoor kook je vaker zelf en vermijd je afhaalmaaltijden of andere dure opties op drukke dagen.

2.     Food swap

Je kunt behoorlijk op uitgaven voor boodschappen besparen als je goedkopere opties vindt voor dure groenten en fruit. Zo kun je van witte en rode kool een heerlijke salade maken. Gewone uien kunnen prima in plaats van sjalotjes en courgette doet perfect dienst als komkommer in een salade.

3.     Hele groenten en fruit

Als je gewend bent om sla in een zakje te kopen of gesneden groenten en fruit in een bakje, ga dan voor hele vruchten en groenten. Dat scheelt ook al erg in de prijs.

4.    Gedroogde peulvruchten en linzen

Peulvruchten zijn enorm voedzaam en verzadigend en bovendien niet duur. Als je ze tenminste in gedroogde vorm koopt. Dan hoef je ze enkel een aantal uur te weken voordat je ze kunt koken. Je kunt gedroogde peulvruchten bovendien lang bewaren en dat is ideaal.

5.     Verwerk aanbiedingen in je weekmenu

Aanbiedingen kunnen een prima manier zijn om te besparen op boodschappen. Tenzij je de producten uiteindelijk niet gebruikt. Verwerk producten die in de aanbieding zijn daarom in je weekmenu, dan weet je zeker dat je er goed gebruik van maakt.

6.    Kijk naar de prijs per kilo

Op het prijskaartje op het schap staat vaak de prijs per kilo vermeldt. Op deze manier kun je gemakkelijk zien welk product het goedkoopst is. Dat is namelijk niet altijd het huismerk.

7.     Overweeg een andere eiwitbron

Vlees, vis en schaaldieren zijn perfecte maar prijzige eiwitbronnen. Bonen en tempeh voldoen ook prima en zijn minder duur. Overweeg dus vooral om wat vaker een vegetarische maaltijd op tafel te zetten.

Je kunt ook minder prijzige vlees- en vissoorten kiezen. Denk aan rundergehakt, kippendijen en koolvis. Als je ruimte hebt in je vriezer, koop dan vooral vlees en vis als dit in de aanbieding is.

Je kunt ook wat minder vlees gebruiken en dit aanvullen met groenten of gezonde granen, zoals quinoa. Bijvoorbeeld in roerbakgerechten, burgers of stoofschotels.

Ga vooral niet besparen op gezonde vissoorten, zoals zalm en haring. Deze bevatten ultragezonde omega 3 vetzuren en deze wil je graag binnenkrijgen. Laat dan liever dat pak koekjes of die zak chips liggen. Deze voegen immers niets toe aan je gezondheid.

8.    Vergroot je kennis over houdbaarheidsdata

Voedsel kan bederven en dan moet je het niet meer eten. Toch zeggen veel houdbaarheidsdata vooral iets over de kwaliteit en niet zozeer over de houdbaarheid.

Als je ‘ten minste houdbaar tot’ ziet staan, voldoet het product tot die datum aan een bepaalde kwaliteitsstandaard. Daarna is het nog wel goed, maar kan de kwaliteit ervan zijn afgenomen.

Een aanduiding als ‘te gebruiken tot’ moet je wel serieus nemen. Hierbij gaat het vaak om beperkt houdbare voedingsmiddelen, zoals vlees en vis. Je kunt ervoor kiezen om deze producten in te vriezen voordat deze datum is bereikt. Op deze manier verleng je de houdbaarheid.

9.    Kies diepvriesgroenten en -fruit

Diepvriesgroenten en -fruit zijn vaak voordeliger dan verse groente- en fruitsoorten. Bovendien bevatten ze vaak nog alle vitamines en mineralen die je in verse exemplaren ook vindt.

In de diepvries kun je groenten en fruit lang bewaren en je hoeft daardoor minder vaak iets weg te gooien. Ook dat scheelt in de kosten. Alleen als je de vriezer er speciaal voor aan moet zetten of een vriezer moet aanschaffen, moet je even kijken of het qua kosten tegen elkaar opweegt.


 

 

 

 

Geef een reactie