Octave Durham – Okkie, de man die twee Van Gogh’s jatte

0
Octave Durham - Okkie
Octave Durham - Okkie

Octave Durham

(Nederland, 1972 – )

Bijnaam: Okkie


Octave Durham alias Okkie is inbreker van beroep en beroemd van het stelen van twee schilderijen van Van Gogh uit het Van Gogh Museum in Amsterdam.


100 grootste criminelen van Nederland (inmiddels meer…)
De Nederlands misdaadencyclopedie
Alle Liquidaties in Nederland
Boeken over Nederlandse criminaliteit
Bijnamen van de verschillende criminelen uit binnen- en buitenland.
Zie hier ->>> Meer interessante artikelen over criminaliteit op deze website.
Zie hier ->>> Meer interessante artikelen over criminaliteit op deze website

Octave Durham - Okkie
Octave Durham – Okkie

Octave ‘Okkie’ Durham groeit op in de Amsterdamse Staatsliedenbuurt als zoon van een Brabantse moeder en een Surinaamse vader. Zijn vader is een beruchte drugsdealer op de Zeedijk. Door de activiteiten van zijn vader en het leven in een volksbuurt is Okkie al vroeg streetwise.

Hij begint met het jatten van autoradio’s en pleegt honderden winkeldiefstallen. Van de drugshandel moet hij niks hebben. Al snel verlegt hij zijn terrein naar insluipingen bij bedrijven in binnen- en buitenland. Hondsbrutaal en vaak op klaarlichte dag steelt hij voor tonnen aan computers, dure kleding, horloges en geldkluizen.

Okkie’s motto luidt ‘gebruik nooit geweld, zorg voor een nette vluchtauto en eenmaal betrapt, blijf rustig en gebruik je koppie’. Collega-inbrekers roemen hem om zijn grondige voorbereiding en grote technische kennis. In het uitgaanscircuit is Okkie, dankzij een vlotte babbel en enorme hoeveelheden geld, een bekende jongen. Hij kent veel beruchte ‘jongens’ waarvan sommigen later gewelddadig aan hun einde komen.

Okkie is altijd op zoek zoek naar nieuwe uitdagingen en hij pleegt een aantal spectaculaire bankroven. Justitie staat keer op keer machteloos.


Okkie breekt in Het Vang Gogh Museum

Op 21 maart 2002 breekt hij samen met een handlanger, Henk ‘Frenkie’ B., in bij het Amsterdamse Van Gogh Museum. De heren willen eigenlijk de Aardappeleters meenemen, maar dit doek paste niet door het raam. Ze halen daarom de ‘kleinere werken’ Zeezicht bij Scheveningen en Het Uitgaan van de Hervormde Kerk te Nuenen van de muur. De schilderijen verkocht hij aan een Italiaanse maffiabaas Imperiale. Deze inbraak is natuurlijk wereldnieuws.


Ik wist: die schilderijen trek ik er zo met mijn handen af met een breekijzer. En: Als het gat in het raam groter was geweest, had ik ‘De aardappeltelers’ meegenomen.

Okkie, Bron: (Brandpuntplus.kro-ncrv.nl)


Okkie, Octave Durham, duikt onder bij Patrick Kluivert in Spanje

Durham vlucht naar Spanje en duikt onder bij vrienden, waaronder voetballer Patrick Kluivert. In 2017 vertelt Durham hij over dit bezoekje in Barcelona aan Kluivert. ‘Patrick ontkende dat verhaal, hij zei dat ik zijn goede naam besmeurde. Een jaar later zag ik hem op de foto staan in Zimbabwe, met Robert Mugabe. Toen dacht ik: nu heb ik je. Hij staat met die man op de foto en ik bracht schade toe aan zijn goede naam?’ (Bron: Volkskrant 

Een week of zes weken na de inbraak biedt Okkie de schilderijen aan Cor van Hout. ‘Ik zeg tegen hem: Ik heb twee schilderijen. Zegt Cor, ‘Oh, heb jij ze.’ Hij denkt dat Van Hout misschien geïnteresseerd is in de schilderijen als een soort belegging in de ‘ruilobject’. De interesse van Van Hout is snel voor bij want twee dagen later wordt geliquideerd. (Bron: Brandpuntplus.kro-ncrv.nl)

Tijdens de inbraak in Het Van Gogh Museum verliezen de Okkie en Frenkie een pet en een muts, waardoor ze gepakt worden. In 2005 wordt Durham veroordeeld tot 3,5 jaar cel en hij moet het museum schadevergoeding betalen. De schilderijen duiken vier jaar later op in Italië als de politie een inval doet bij de Maffia.