Top 10 traditionele uit Zwitserland die je gegeten moet hebben
Traditionele gerechten uit Zwitserland die je gegeten moet hebben
Zwitserland is prachtig. Met een bergachtig landschap dat perfect is voor een decadente skivakantie, uitgestrekte meren en een uniek klimaat, het is er zeer goed toeven. Het is ook de thuisbasis van een aantal mooie, stevige en traditionele gerechten. Lees meer…
Lees hier → meer over eten drinken op deze website.
Top 10 traditionele gerechten uit Zwitserland die je gegeten moet hebben
Bron: www.bbcgoodfood.com
10. Vacherin Mont D’Or
Vacherin Mont D’Or
Alleen in Zwitserland is kaas seizoensgebonden. En tussen september en april, als de bergen met sneeuw bedekt zijn, duikt Mont-d’Or Vacherin op in kaaswinkels, zoals dat al meer dan een eeuw het geval is.
Deze zachte, pikante koemelkkaas wordt vers gemaakt uit de dorpen rond de Jura. Bedekt met witte wijn en knoflook, vervolgens gekookt in de ronde houten verpakking, serveer je deze kleverige, romige kaas, warm met gekookte aardappelen.
Zie hier de Top 10 populairste kookboeken 2023.
9. Bernse lekerliskoekjes met hazelnoten
Bernse lekerliskoekjes
Leckerli heeft een lange geschiedenis in Zwitserland, vooral tijdens de kerstperiode. Hoewel hun voorouders, Lebkuchen, Duitse snoepjes zijn, kregen deze gekruide, peperkoekachtige koekjes eeuwen geleden een zachte hazelnootweergave in de Zwitserse hoofdstad Bern.
Ze zijn kleverig, kruidig, zoet en vooral heerlijk als ze in je thee zijn ondergedompeld.
8. Tartiflette
Tartiflette
De Tartiflette is bedacht nabij de Frans-Zwitserse grens in het departement Haute-Savoie, de thuisbasis van de lokale Reblochon-kaas. Hoewel de kaas dateert uit de 16e eeuw, is tartiflette pas in de jaren tachtig bedacht door de vakbond Reblochon in een poging de dalende verkoop te helpen.
En het werkte. Tegenwoordig is tartiflette een hoofdgerecht in de meeste skigebieden, vooral die in Zwitsers-Romande. Dit rustieke bord is een zetmeelrijke combinatie van dun gesneden aardappelen, rokerige stukjes spek, gecarmeliseerde uien en luchtige, nootachtige, romige Reblocohon-kaas.
Zie hier de Top 10 Populairste Franse kazen.
7. Zurcher geschnetzeltes
Ragout van kalfsvlees en champignons op Zürichse wijze
Zurcher geschnetzeltes
In blokjes gesneden kalfsvlees in Zürich-stijl is een nationaal gerecht dat een stevige winterse lunch vormt.
Deze ouderwetse favoriet, gemaakt van gesneden kalfsvlees, kalfsniertjes en zwezeriken gebakken in een jus van uien, boter, witte wijn, room en champignons, komt uit de meest dynamische Duitstalige stad van Zwitserland, maar heeft terecht zijn weg gevonden naar menu’s door het hele land.
Het mengsel van room doorspekt met wijn en kalfsvlees, Zurcher geschnetzeltes zoals het bekend staat in het Zwitsers-Duitse dialect, is een genot op de piste of daarbuiten.
6. Polenta en gestoofd rundvlees
Polenta
Het Italiaanssprekende kanton Ticino maakt al eeuwenlang polenta, een maïsmeelgerecht, gekookt tot pap. Traditioneel kook je het langzaam in een koperen ketel boven een vuur, tot het dik en stevig is.
In de winter is hartig gestoofd rundvlees, in wijn gedomped, een basiscombinatie met polenta, een perfect huwelijk van rustieke smaken en culinaire tradities.
Probeer het zelf eens in deze kaaspolenta met worstragout of gestoofd rundvlees in rode wijn.
5. Raclette
Raclette – Top 10 lekkerste kaasgerechten ter wereld
De raclette, afkomstig uit het kanton Wallis, is een lokale kaas die gewoonlijk langzaam boven een vuur is gegrild. Hierbij is laag voor gesmolten laag afgewisseld met gekookte aardappelen, augurken en uien.
4. Basler Mehlsuppe
Basler Mehlsuppe
Hoewel er talloze manieren zijn om het gerecht te maken, bestaat het in de basis uit gewoon bloem, boter ui en runderbouillon, gegarneerd met een apart geraspt gruyère.
Volgens de legende is de soep gemaakt toen een afgeleide kok aan het kletsen was en de bloem in een pan liet koken totdat deze per ongeluk bruin werd.
Zie hier de Top 10 traditionele Portugese Gerechten die je moet proberen.
3. Rösti
Rösti
Dit zijn de dun geraspte aardappelen, gebakken tot ze knapperig en goudbruin zijn. Rösti is één van de iconische nationale gerechten van Zwitserland. Hoewel niemand weet wanneer de eerste rosti is bereid, aten boeren in het kanton Bern deze traditioneel als ontbijt.
2. Papet Vaudois (prei met aardappelen en worst)
Papet Vaudois
De Papet Vaudois laat zich het best omschrijven als een puree van prei en aardappelen die urenlang is gestoofd. Het resultaat is een aards, uienachtig mengsel dat het perfecte wortelbed vormt voor vette worst. Dit gerecht is uniek voor het kanton Vaud (saucisson Vaudois).
1. Kaasfondue
Kaasfondue
Eeuwenlang gebruikten Zwitsers die in de bergen woonden fondue als een manier om brood en kaas te gebruiken tijdens de koudere maanden.
Dompel rustiek boerenbrood in gesmolten kazen, voor een deel van gruyere en vacheron, doordrenkt met een flinke dosis wijn en knoflook, borrelend boven een open vuur.
Top 10 traditionele gerechten uit Zwitserland die je gegeten moet hebben
- Kaasfondue
- Papet Vaudois
- Rösti
- Basler Mehlsuppe
- Raclette
- Polenta en gestoofd rundvlees
- Zurcher geschnetzeltes
- Tartiflette
- Bernse lekerliskoekjes met hazelnoten
- Vacherin Mont D’Or