Top 25 populairste eten uit India
Populairste eten uit India
De Indiase keuken is éénn van de meest diverse en smaakvolle ter wereld. Met zijn rijke geschiedenis en cultuur heeft India een grote verscheidenheid aan gerechten geproduceerd waar mensen over de hele wereld van genieten. Hier zijn 25 van de beroemdste Indiase gerechten ter wereld.
Lees hier → meer over eten en drinken op deze website.
Top 25 populairste eten uit India
Bron en inspiratie: www.dastaan.co.uk
25. Papadum
Papadum
Een papadam, ook bekend als papad , is een snack die zijn oorsprong vindt op het Indiase subcontinent. Deeg van zwarte grambonenmeel frituur of kook je met droge hitte (omgedraaid boven een open vuur) tot het knapperig is.
Je kunt ook andere meelsoorten gebruiken, gemaakt van linzen, kikkererwten, rijst, tapioca, gierst of aardappel. Papadam serveer je als bijgerecht bij een maaltijd in India, Pakistan, Bangladesh, Nepal, Sri Lanka en het Caribisch gebied.
Het is ook een voorgerecht, vaak met een dip zoals chutneys of toppings zoals gehakte uien en chilipepers.
24. Pulao
Pulao Mutton, uit West-Bengalen, India
Pilaf is een rijstgerecht, meestal gebakken, of in sommige regio’s een tarwegerecht. Het recept bestaat meestal van koken van rijst in bouillon en het toevoegen van kruiden en andere ingrediënten zoals groenten of vlees.
Ten tijde van het Abbasiden-kalifaat verspreidden dergelijke methoden voor het koken van rijst zich aanvankelijk over een uitgestrekt gebied, van India tot Griekenland, en uiteindelijk naar een wijdere wereld. De Valenciaanse (Spaanse) paella, en de Zuid-Aziatische pilau of pulao en biryani zijn hieruit voortgekomen.
23. Masala dosa
Masala dosa
De masala dosa is een gerecht uit Zuid-India. Het is een soort dosa afkomstig uit de stad Udupi in Karnataka. Hoewel er variatie is in het recept van stad tot stad, begint het basisrecept doorgaans met een gefermenteerd beslag van voorgekookte rijst, poha en verschillende peulvruchten (duivenerwten, kikkererwten ).
De masala dosa bevat verschillende kruiden voor de smaak, zoals fenegriek en droge rode chili. Traditioneel geserveerd met aardappelcurry, chutneys en sambar, is het een veelgebruikt ontbijtproduct in Zuid-India
Inmiddels is het ook in veel andere delen van het land en in het buitenland te vinden. Een veel voorkomende variant is de papieren masala dosa, die wordt gemaakt met een dunner beslag, wat resulteert in een knapperiger, bijna flinterdun eindproduct.
Zie hier de Top 10 hoogste bergen in India.
22. Gulab jamun
Gulab jamun
De Gulab jamun, letterlijk rozenwaterbes of Rozenbes, is een zoet snoepgoed of dessert, afkomstig uit het Indiase subcontinent en een soort mithai populair in India, Pakistan, Nepal, de Malediven en Bangladesh, evenals Myanmar.
Het komt ook veel voor in landen met een aanzienlijke populatie mensen met Zuid-Aziatische afkomst. Denk aan Mauritius, Fiji, Groot-Brittannië, Zuid-Afrika en en Suriname.
21. Pakora
Pakora
De pakora is een beignet afkomstig van het Indiase subcontinent. Ze worden verkocht door straatverkopers en geserveerd in restaurants in Zuid-Azië. Het bestaat uit ingrediënten, vaak groenten zoals aardappelen en uien, omhuld met gekruid grammeelbeslag en gefrituurd.
20. Vada pav
Vada pav
De Vada pav is een vegetarisch fastfoodgerecht afkomstig uit de Indiase deelstaatMaharashtra. Het gerecht bestaat uit een gefrituurde aardappelknoedel die je serveert in een broodje (pav) en bijna doormidden is gesneden.
Meestal is het vergezeld van één of meerdere chutneys en een groene chilipeper. Hoewel het is ontstaan als betaalbaar straatvoedsel in Mumbai, serveren restaurants in heel India dit gerecht nu ook. Men noemt het ook wel Bombay-burger, in overeenstemming met zijn oorsprong en zijn fysieke gelijkenis met een burger.
19. Kheer
Kheer
Payasam, payesh of kheer is een pudding pap die populair is op het Indiase subcontinent en meestal wordt gemaakt door melk, suiker of rietsuiker en rijst te koken.
Je kunt het ook op smaak brengen met gedroogd fruit, noten, kardemom en saffraan. In plaats van rijst kan het gebroken tarwe, vermicelli (sevai) of tapioca (sabudana) bevatten.
In Zuid-India staat het bekend als payasam. De meest populaire versies zijn die gemaakt met rijst en vermicelli (semiya).
18. Palak paneer
Palak paneer
De palak paneer bestaant uit chhena of paneer in een dikke pasta gemaakt van gepureerde spinazie, genaamd palak in het Hindi, Marathi, Gujarati en andere Indiase talen.
De termen palak chhena en saag chhena worden soms door elkaar gebruikt in restaurants in de Anglosfeer.
Saag chhena verschilt echter van traditionele palak chhena doordat het andere groene bladgroenten bevat, zoals mosterdgroen, terwijl palak paneer alleen spinazie bevat. Restaurants in Dhaba zijn vaak gespecialiseerd in palak chhena.
Zie hier de Top 10 landen waar mensen het meeste rijst eten ter wereld 2024.
17. Hyderabadi biryani
Hyderabadi biryani
De hyderabadi biryani is een stijl van biryani afkomstig uit de keukens van de Nizams van de voormalige staat Hyderabad met basmatirijst en vlees (meestal schapenvlees).
Het komt oorspronkelijk uit de keukens van de Nizam van Hyderabad en combineert elementen uit de Hyderabadi- en Mughlai- keuken. Hyderabad biryani is een belangrijk gerecht in de keuken van Hyderabadi en het is zo beroemd dat het gerecht als synoniem wordt beschouwd met de stad Hyderabad.
16. Idli
Idli
De idli is een soort hartige rijstwafel, afkomstig uitZuid-India, populair als ontbijtvoedsel in Zuid-India enSri Lanka. De cakes maak je door een beslag te stomen dat bestaat uitgefermenteerde zwarte linzen (gedopt) en rijst. Idli heeft verschillende varianten, waaronder rava idli, gemaakt van griesmeel.
Zie hier de Top 10 lekkerste Franse visgerechten.
15. Chana masala
Chana masala
De chana masala is een kikkererwtencurry afkomstig van het Indiase subcontinent. Het is een hoofdgerecht in de Noord-Indiase keuken.
Samen met kikkererwten omvatten de ingrediënten van chana masala doorgaans ui, gehakte tomaten, ghee, komijn, kurkuma, korianderpoeder, knoflook, pepers, gember, amchoor of citroensap en garam masala.
Om chana masala te bereiden, kook je rauwe kikkererwten een nacht in water. Vervolgens worden ze uitgelekt, gespoeld en gekookt met uien, tomaten en kruiden.
14. Dosa
Dosa
Een dosa is een dunne, hartige crêpe in de Zuid-Indiase keuken, gemaakt van een gefermenteerd beslag van gemalen witte gram en rijst. Dosas serveer je warm, vaak met chutney en sambar (een groentestoofpot op basis van linzen). Dosa’s zijn populair in Zuid-Azië en over de hele wereld.
13. Vindaloo
Vindaloo
De vindaloo is een Indiaas currygerecht, oorspronkelijk afkomstig uit Vasai en Goa. Het is gebaseerd op het Portugese gerecht carne de vinha d’alhos.
Het is in zijn Brits-Indische vorm wereldwijd bekend als een hoofdbestanddeel van curryhuis- en Indiase restaurantmenu’s. Het een vurig, pittig gerecht.
Het traditionele recept maakt gebruik van varkensvlees, maar er zijn alternatieve versies bereid met rundvlees, schapenvlees, garnalen, kip, lamsvlees, groenten en tofu.
12. Chapati
Chapati
De chapati’s zijn gemaakt van volkoren meel, bekend als atta, gemengd tot deeg met water, olie en zout in een menggerei genaamd parat. Chapati is een vorm van roti of rotta (brood). Ze zijn een van de meest voorkomende vormen van tarwebrood, een hoofdvoedsel op het Indiase subcontinent.
11. Paratha
Paratha
De paratha is een samensmelting van de woorden parat en atta, wat letterlijk lagen gekookt deeg betekent.
Ze zijn één van de meest populaire ongezuurde platte broden op het Indiase subcontinent, gemaakt door volkoren (atta) deeg op een tava te bakken of koken en af te werken door ze ondiep te frituren.
Top 10 populairste gerechten uit India
10. Tandoori murgh
Tandoori murgh
De tandoori murgh is één van de populairste gerechten van Noord-India, en met goede reden. De in yoghurt gemarineerde kip leg je boven hete kolen in een speciale kleioven, een tandoor genaamd.
Traditioneel gebruikt men hele kippen gebruikt, maar dit recept werkt ook goed met dijen, borsten zonder bot of drumsticks.
9. Tikka
Kip tikka Masala
De tikka is een term uit de Indiase keuken. Het verwijst naar stukjes gemarineerd vlees, zoals karbonade of kip, dat is gebakken of geroosterd. Er bestaan ook vegetarische varianten.
8. Korma
Kip korma
De korma is een gerecht afkomstig uit het Indiase subcontinent, bestaande uit vlees of groenten gestoofd met yoghurt, water of bouillon, en kruiden om een dikke saus of jus te produceren.
Korma, wat in het Hindi ‘smoren’ betekent, is in feite een bereidingswijze waarbij vlees en groenten met een beetje vocht in een afgesloten pan worden gesmoord. De saus kan romig, nootachtig en mild zijn, maar ze kan ook vrij pittig zijn en met bouillon of water worden bereid.
7. Butter chicken – Murgh makhani
Butter chicken met basmati rijst
De butter chicken of murgh makhani is een gerecht, afkomstig uit het Indiase subcontinent, van kip gemarineerd in een licht gekruide tomatensaus. Butter chicken wordt vaak geserveerd met naan en/of rijst.
De kip wordt ’s nachts marineer je in een mengsel van yoghurt en kruiden (waaronder garam masala, gember, knoflookpasta, citroen of limoen, zwarte peper, koriander, komijn, kurkuma en chilipoeder). Vervolgens gril, rooster of bak je de kip, al naargelang je voorkeur.
6. Tandoori
Tandoori
Het Indiase kruidenmix Tandoori masala bestaat voornamelijk uit de volgende ingrediënten: Gember, knoflook, tamarinde, komijn, kurkuma, korianderzaad en cayennepeper. Sommige mixen voegen ook extra specerijen toe zoals chilipoeder, paprikapoeder, kaneel of kruidnagel voor verfijning.
5. Dal
Dal makhani (dal met boter)
De dal is een gerecht uit de Indiase keuken gemaakt van peulvruchten die ontvliesd en gebroken zijn. De peulvruchten worden met kruiden en specerijen tot een soep of brij gekookt, die dal genoemd wordt. Men serveert er groenten en rijst bij, en brood zoals roti, chapati of naan
4. Chutney
Chutney
In de oorspronkelijke landen wordt chutney gewoonlijk vers bereid, met ingrediënten die op dat moment beschikbaar zijn en een sterke smaak hebben. Deze chutney bevat geen conserveermiddelen, omdat het direct na bereiding wordt geconsumeerd.
Een basis van vruchtenpuree wordt verrijkt met een mix van kruiden en smaakmakers, zoals azijn, tamarinde, gember, mosterdzaad, knoflook, peper en ui.
Ook worden vaak kruiden zoals fenegriek, koriander en komijn toegevoegd. De resulterende chutney heeft meestal een pittige, zoete smaak door toegevoegde suiker en een zuur accent door azijn.
Zie hier de Top 10 populairste Turkse gerechten.
3. Biryani
Biryani
De biryani is een rijstgerecht afkomstig uit het Pakistaans/Indiaas subcontinent en ontwikkeld binnen de islamitische samenleving van die regio.
Het gerecht begint met rijst dat wordt gebakken in ghee en vervolgens gekookt met water en een assortiment kruiden.
2. Naan
Naan
De naan is een gezuurd, in de oven gebakken ,meestal met behulp van een tandoor of tawa-gebakken platbrood. De kenmerken van naan zijn de lichte en enigszins pluizige textuur en goudbruine vlekken door het bakproces.
Naan eet men voornamelijk in Iran, Afghanistan, Centraal-Azië, het India, Indonesië, Maleisië, Myanmar en het Caribisch gebie.
1. Roti
Roti
Chapati of roti is een ronde ‘flatbread’ afkomstig uit het Indiase subcontinent. Het is zeer populair in veel Zuid-Aziatische, Zuidoost-Aziatische, Caribische en Zuidoost-Afrikaanse landen.
Roti is gemaakt van volkorenmeel, traditioneel bekend als gehu ka atta, en water, die je tot een deeg maakt. Het bepalende kenmerk is dat het ongezuurd is.
Naan van het Indiase subcontinent is daarentegen een met gist gerezen brood, net als kulcha. Net als brood over de hele wereld is roti een basisbijgerecht bij ander voedsel.
Top 25 populairste gerechten uit India
- Roti
- Naan
- Biryani
- Chutney
- Dal
- Tandoori
- Butter chicken – Murgh makhani
- Korma
- Tikka
- Tandoori murgh
- Paratha
- Chapati
- Vindaloo
- Dosa
- Chana masala
- Idli
- Hyderabadi biryani
- Palak paneer
- Kheer
- Vada pav
- Pakora
- Gulab jamun
- Masala dosa
- Pulao
- Papadum