Cor van Hout – De Heineken ontvoering

0
Cor van Hout
Cor van Hout

Cor van Hout

Cornelis van Hout
(Amsterdam, 18 augustus 1957 – Amstelveen, 24 januari 2003)

Bijnaam: Flip(per) vanwege zijn liefde voor het flipperspel.


Cor van Hout
Cor van Hout

100 grootste criminelen van Nederland (inmiddels meer…)
De Nederlands misdaadencyclopedie
Alle Liquidaties in Nederland
Boeken over Nederlandse criminaliteit
Bijnamen van de verschillende criminelen uit binnen- en buitenland.
Zie hier ->>> Meer interessante artikelen over criminaliteit op deze website

Jeugd Cor van Hout

Zijn eerste schreden op het boevenpad is geld inzamelen met een gestolen collectebus. Als de de politie Cor aanhoudt vertelt deze: ‘Jullie kunnen mij niet aanhouden, niemand vroeg waarvoor ik collecteerde!’ Cor van Hout begint in 1974, op 17-jarige leeftijd, een aannemersbedrijf dat zich ook specialiseert in het met geweld ontruimen van kraakpanden. Ook zou hij een serie gewelddadige overvallen hebben gepleegd in en om Amsterdam in de periode 1977-1982. Dit vorige waarschijnlijk samen met de latere collega-ontvoerder Willem Holleeder.


De Heineken ontvoering

Van Hout is het brein achter de ontvoering van biermagnaat Freddy Heineken en diens chauffeur. Hierbij houden zij Heineken en Doderer drie weken gevangen in een loods in het Westelijk Havengebied in Amsterdam. Van Hout ontsnapt met Willem Holleeder uit naar Frankrijk, waar ze uiteindelijk worden gearresteerd en worden uitgeleverd aan Nederland.

Terug in Nederland worden Van Hout tot elf jaar celstraf veroordeeld, met niet alleen aftrek van hun tijd in de Franse gevangenis, maar ook van de ruim vijf maanden ‘hotelarrest’. Hij komt in 1991 weer vrij, en gaat zich direct weer met criminele zaken bezighouden. Hij krijgt grote belangen had in onder andere de seksbranche.

Op 27 maart 1996 overleeft hij ternauwernood op 38-jarige leeftijd een aanslag in Amsterdam. Van Hout wordt voor zijn huis in de Deurloostraat in zijn auto, waar ook zijn vrouw Sonja Holleeder en en de jongste zoon Rich in zitten, geraakt in de romp en in zijn kin. Later zal Willem Holleeder verklaren dat John Mieremet en Sam Klepper verantwoordelijk zijn voor deze moordpoging.


Cor van Hout nu wel vermoord…

Op 24 januari 2003 wordt Van Hout in Amstelveen geliquideerd. Botenhandelaar Robert ter Haak, gevestigd in de door de Amsterdamse vastgoedhandelaar Willem Endstra ontwikkelde Seaport Marina IJmuiden, raakt daarbij zwaargewond en overlijdt enige tijd later. Van Hout ligt begraven op begraafplaats Vredenhof in Amsterdam.

In maart 2006 wordt bekend dat Endstra Willem Holleeder heeft aangewezen als de opdrachtgever voor de moord op Van Hout. Holleeder zou volgens Endstra ook plannen hebben gehad zijn eigen zuster Sonja – getrouwd met Van Hout – en haar kinderen te laten ombrengen, om te voorkomen dat zij wraak zouden nemen. Endstra: ‘Maar hij schiet wel even Van Hout dood. Zijn makker, zijn zwager. Hij heeft van tevoren gezegd dat-ie hem ging pakken. Ik zei: vind je dat dan niet erg voor je zusje en dat kind. Ach, zegt ie: ze janken even, maar over een maand of twee is het over.’

Willem Holleeder volgens Astrid hebben gezegd: ‘Hij gaat eraan, die dikke kankerhond.’ De zussen verklaren dat ze informatie moesten doorgeven over de verblijfplaats van Van Hout. aldus de verklaringen van de zussen.

Om eventuele verdenking af te leiden had Holleeder tweehonderdvijftigduizend euro voor de met pracht en praal omgeven begrafenis van Van Hout betaald. Vervolgens pikt hij via zijn zuster een serie winstgevende prostitutiepanden van Van Hout in Alkmaar in.