Grootste economische crisissen ter wereld – De Top 10

Grootste economische crisissen ter wereld
Grootste economische crisissen ter wereld

Grootste economische crisissen ter wereld

Met de uitbraak van het coronavirus hebben beleggers het weer flink op hun heupen. De beurskoersen staan daarom flink onder druk. Toch valt het in het niets met wat we in het verleden hebben gezien. Hieronder staan de tien meest verwoestende financiële crises uit de moderne geschiedenis beschreven.


De Top 10 grootste economische crisissen


Lees hier ->>>> meer interessante artikelen over economie op deze website…


10. Argentijnse economische crisis, 1999

De Argentijnse economie hard getroffen door de Latijns-Amerikaanse schuldencrisis in de jaren tachtig. Orzaken waren onder andere corruptie, de hoge inflatie, de militaire dictatuur en de Falklands-oorlog.  Dit bracht de Argentijnse economie op de rand van de afgrond.

De sterke devaluatie van de Braziliaanse pesos in 1999 heeft de Argentijnse export zwaar beïnvloed. Al snel was de Argentijnse economie in een volledige recessie die wel drie jaar duurde. Na de dramatische run op banken, bevroor de overheid alle bankrekeningen. Gewelddadige protesten braken door het hele land uit. Bij gebrek aan contant geld ruilden mensen goederen. Twee opeenvolgende regeringen hebben de economie niet uit de recessie gehaald. Het heeft Argentinië drie jaar gekost om van deze crisis te herstellen.


9. Russische financiële crisis, 1998

Vijf jaar voorafgaande aan de financiële crisis heeft Rusland GKO’s uitgegeven, inflatie-vrije schatkistbiljetten, om het begrotingstekort te financieren. De GKO’s trekken veel buitenlandse investeerders aan vanwege de hoge rente. De overheid gebruikt de opbrengsten van de GKO-verkoop om rente op bestaande schulden af ​​te lossen.

De Russische economie blijft echter worstelen met corruptie, politieke instabiliteit en gebrek aan economische hervormingen. De dalende olieprijzen raken ook de Russische economie hard. De overheid moet ook nog meer dan $ 12 miljard aan onbetaalde lonen aan werknemers uitbetalen. In 1997 probeert Moskou meer geld in te zamelen door GKO’s te verkopen met rente’s tot 200%!

Uiteindelijk verliezen beleggers het vertrouwen in de Russische economie. Ze verkopen massaal door hun roebels en andere Russische effecten. De markten dalen meer dan 60%. Veel banken verdwijnen binnen enkele weken. De Russische centrale bank gebruikt zijn reserves om de roebel te stabiliseren, maar dat lukt niet. Zelfs een IMF-lening blijkt niet effectief. Rusland komt pas uit de crisis als de olieprijzen in 1999 weer stijgen.


8. De crisis van 1987

Op 19 oktober 1987 zakken de Amerikaanse aandelen 22,6% in wat nu bekend staat als Black Monday. Eind oktober 1987 dalen de Australische aandelen met 42%. Hong Kong verliest 46% en de Britse aandelen met 26,4%.

Sommigen geloven dat deze Black Monday-crash is veroorzaakt door de groeiende invloed van computers op Wall Street. Anderen geven de schuld aan het monetaire beleid en de inflatie. Na de crisis van 1987 storten veel van Amerika’s toonaangevende spaar- en hypotheekbanken in. Denk aan American Savings and Loan, Gibraltar Savings and Loan en MCorp.


Zie hier De top 180 meest corrupte landen 2021 & 2020.


7. Duitse hyperinflatie, 1918-24

Deze Duitse hyperinflatie is één van de meest verwoestende financiële crises in de geschiedenis. Na de Eerste Wereldoorlog geven de ‘overwinnaars’ Duitsland de schuld voor het starten van de oorlog. Ze eisen genoegdoening laten de Duitsers opdraaien voor de kosten van de oorlog. Wat voor land, edelmetalen en andere activa Duitsland ook inzet, het is niet genoeg. In ieder geval niet genoeg om de kosten van van de overwinnaars voor de oorlog te dekken.

Daarom begint Duitsland met het drukken van Duitse Marken als nooit tevoren. De wisselkoers schiet omhoog van vier Duitse mark per dollar in 1914 tot één biljoen mark per dollar in 1923. De inflatie loopt zo ook verschrikkelijk hoog op. Veel landen beschuldigen Duitsland ervan dat zij de economie saboteerden om zo onder schuld van oorlog uit te komen.

Duitsland probeert de hyperinflatie in 1923 te beheersen door de invoering van een nieuwe valuta genaamd Rentenmark. Dit alles vernietigt de middenklasse en maakt de weg vrij voor het nationaal-socialisme in Duitsland.


6. Aziatische financiële crisis, 1997

In de vroege jaren negentig zijn de Aziatische tijgers de populairste investeringsbestemmingen geworden. Denk aan landen als Thailand, Zuid-Korea, Hong Kong, Maleisië, Singapore en Indonesië. Rijke landen investeren miljarden dollars in de regio. Activaprijzen schieten door het dak. Sommige van deze landen boekten een jaarlijkse bbp-groei van meer dan 12%.

Gunstige wisselkoersen maakten hun export minder concurrerend. Te midden van extreem optimisme merkten beleggers niet op dat de Aziatische tijgers ook enorme begrotingstekorten hadden. De Aziatische tijgers begonnen in 1996 te kampen met hevige concurrentie op de exportmarkt in China. De enorme schulden en de dalende export hebben deze economieën schade berokkend. Paniekbeleggers uit ontwikkelde landen trokken krediet terug. De activaprijzen begonnen te dalen, wat leidde tot massale wanbetalingen.


De Top 5 grootste economische crisissen


5. OPEC oliecrisis, 1973

De Verenigde Staten sturen wapens en voorraden naar Israël tijdens de Vierde Arabisch-Israëlische oorlog. De OPEC-landen nemen wraak door de export van olie naar de VS en hun bondgenoten te stoppen. Als gevolg hiervan stijgen de olieprijzen aanzienlijk.

De inflatie liep hoog op en de economische groei stagneerde. De NYSE verloor binnen zes weken $ 97 miljard aan waarde. Japanse autofabrikanten begonnen kleinere en zuiniger auto’s te verkopen om te concurreren met de Amerikaanse benzineslurpers.

Het olie-embargo duurde slechts vijf maanden. Maar de Arabische landen beseften de kracht van olie in de wereldeconomie. De VS moesten verschillende voorschriften vaststellen om olie te besparen. In 1977 heeft de Amerikaanse regering het Department of Energy opgericht om een ​​strategische petroleumreserve aan te leggen.


4. Japan’s verloren decennium, 1991-2000

De Japanse economie kende een sterke groei na de Tweede Wereldoorlog. Dit kwam onder andere door de hoge spaarquote en het snelle wederopbouw van het land. Eind jaren ’80 is Japan ook de op één na grootste economie ter wereld, na de VS. Japan is  ook ’s werelds grootste exporteur van goederen.

De bloeiende economie en  lage rentetarieven zorgen voor enorme welvaart. Bijgevolg schieten de aandelenmarkt- en vastgoedwaarderingen eind jaren tachtig door het dak. Op een gegeven moment is het Japanse keizerlijke paleis meer waard dan al het onroerend goed in Californië. Het eindigt allemaal in 1990 als de speculatieve bubbel barst.

In de jaren negentig verliest de Japanse aandelenmarkt meer dan $ 2,2 biljoen aan waarde. Dit terwijl ook de onroerendgoedmarkt met meer dan $ 8 biljoen daalt. Het wordt een langzame in plaats van een plotselinge achteruitgang.  De economie komt ook feitelijk tot stilstand. Het land kampt vandaag de dag nog steeds met lage groei en deflatie.


De Top 3 grootste economische crisissen


3. Dot-com bubble, 2000

Tussen oktober 1990 en maart 2000 stijgt de S&P 500-index met 417%. Beleggers investeren en masse in ‘internet’.  Zelfs veel it-bedrijven voegen ‘.com’ toe aan hun namen om geld van investeerders aan te trekken. In maart 2000 bereikte de NASDAQ een kapitalisatie van $ 6,6 biljoen. De meeste technologiebedrijven hadden toen overigens nog geen levensvatbaar bedrijfsmodel.

De NASDAQ begint te dalen in maart 2000. Tot en met 2002 verliezen investeerders naar schatting $ 5 biljoen. Ook honderden technologiebedrijven gaan in rook op.


2. De grote recessie, 2007-2009

Dit is ook de meest verwoestende financiële crisis sinds de Grote Depressie van 1929. De oorzaken zijn lage rentetarieven, slimme hypotheken in combinatie met de huizenmarkt. Mensen met een laag of onzeker inkomen kunnen bijvoorbeeld ook bizar dure huizen kopen zonder aanbetaling.

Het is slechts een kwestie van tijd voordat mensen hun leningen niet meer kunnen  terug betalen. De S&P 500-index daalt 56,8% tussen oktober 2007 en maart 2009.

De effecten zijn overal ter wereld voelbaar. Verschillende financiële dienstverleners, zoals Lehman Brothers, Washington Mutual en Bear Stearns gaan failliet. De Amerikaanse regering lanceert ongekende reddingsoperaties om de economie nieuw leven in te blazen.


1. De grote depressie, 1929

De grote depressie is de meest verwoestende financiële crisis in de moderne geschiedenis. Voorafgaand aan de crash voorspellen Amerikaanse experts en economen dat het  tijdperk van ‘permanente welvaart’ is ingegaan. Mensen lenen geld om te investeren in de snelgroeiende aandelenmarkt. Talloze mensen uit de middenklasse worden ook miljonair.

Beleggers raken in paniek als de overheid de rente verhoogt. Op 29 oktober 1929 verliezen beleggers meer dan $ 10 miljard, $ 95 miljard nu, gecorrigeerd voor inflatie. Binnen één week heeft de aandelenmarkt ongeveer $ 30 miljard aan waarde verloren. Dit bedrag is ook meer dan wat Amerika aan de Eerste Wereldoorlog heeft uitgegeven.

Tussen 1929 en 1932 verliezen de Amerikaanse aandelen 86% van hun waarde. De grote depressie duurt ongeveer een decennium. Meer dan één derde van de Amerikaanse banken stort tijdens de crisis in. In 1933 richt de Amerikaanse regering de Federal Deposit Insurance Corporation (FDIC) op. Dit om het vertrouwen van mensen in het Amerikaanse banksysteem te herstellen. Miljoenen verliezen ook hun baan en de werkloosheid tikt zelfs 25% in 1933 aan.