Liquidaties in Nederland
, ,

Alle liquidaties in Nederland sinds 1975 tot 1995

Alle liquidaties in Nederland sinds 1975 tot 1995

Hier een overzicht van liquidaties in Nederland sinds 1975. Het betreft hier liquidaties in het Nederlandse criminele milieu. Het slachtoffer is met voorbedachte rade om zijn criminele handel en wandel vermoord.

Inmiddels betreft het artikel en het overzicht niet alleen liquidaties meer. Ook zijn er ‘moorden’ in het criminele milieu beschrijven. Daarbij gaat het dan om moord zonder voorbedachte rade, oftewel een vooropgezet plan. Soms gaat dat zo in sommige levens…


Het bleek niet meer mogelijk om alle liquidaties en moorden in één artikel samen te voegen. Dit is teveel voor één WordPress-artikel en er begonnen spontaan delen te verdwijnen. Vandaar nu de opdeling in vijf tijdperken:

1975 tot 1995: alle liquidaties in Nederland
1995 tot 2010: alle liquidaties in Nederland
2010 tot 2015: alle liquidaties in Nederland
2015 tot 2020: alle liquidaties in Nederland
Sinds 2020: alle liquidaties in Nederland


Definitie van een liquidatie

Een liquidatie wordt opgevat als ‘een moord, gepleegd door of in opdracht van leden van een criminele organisatie ter verwerving, bestendiging, versteviging van hun positie in het criminele milieu’(Slot, 2009).


100 grootste criminelen van Nederland (inmiddels meer…)
De Nederlands misdaadencyclopedie
Boeken over Nederlandse criminaliteit
Bijnamen van de verschillende criminelen uit binnen- en buitenland.
Zie hier → meer interessante artikelen over criminaliteit op deze website

Alle liquidaties in Nederland in 1969

Geliquideerde, datum liquidatie en plaats


Mei 1969


Sik Yin Wong – 4 mei 1969, Amsterdam

Status: onopgelost

Sik Yin Wong

Sik Yin Wong, die de ‘boss’ werd genoemd omdat hij in de Binnen Bantammerstraat de lakens uitdeelt, is op 14 mei 1969 het slachtoffer geworden van de machtsstrijd in de Chinese gokhuizen. Wong is in de Nieuwe Jonkerstraat in de val gelokt en doodgeschoten.

Hoofdinspecteur J. Valken, die de doodslag op Sik Yon Wong tot een oplossing hielp: ‘De Singapore-Chinezen infiltreerden in de gokhuizen in de Binnen Bantammerstraat en trachtten de gevestigde speelhuishouders — oudere rustige Kantonnezen en Hakka’s — te wippen.

Tenslotte maken zij uit, wie aandelen in de winstpot krijgt. Sik Yon Wong is één van die Singaporese-jongens. Als hij te veel macht dreigt te krijgen, wordt er een afstraffing voor hem ‘besteld’, geen kill.

De man die Sik Yon Wong dodelijk verwondt, schoot min of meer in paniek. Het was geen moord met voorbedachte rade.


Juli 1969


Frans Fens – 22 juli 1969, Den Haag

Status: opgelost

In de bar Regeer in de Nieuwe Molstraat 83 in Den Haag wordt Frans Fens (28) doodgeschoten door collega souteneur Robert de G. (23). Frans Fens is een broer van topcrimineel Tinus Fens, die op 17 december 1984 ook vroeg aan zijn einde komt.


Alle liquidaties in Nederland in 1970

Geliquideerde, datum liquidatie en plaats


Juni 1970


Cheo Poh Chew / Chen Cho Pow, 12 juni 1970, Amsterdam

Status: opgelost

Cheo Poh Chew / Chen Cho Pow

In het water van het IJ wordt het lichaam gevonden van de Chinees Cheo Poh Chew. Hij is gewurgd door leden van een rivaliserende triade die in hetzelfde hotel als hij logeerden. Dader is de in Reuver wonende Chinese kok Siew Joong C. (27).


December 1970


Jan Koning – 8 december 1970, Groningen

Status: opgelost

In Groningen is de bookmaker Jannie Koning (52) door zijn zakenpartner H.R. (50) vermoord.


Alle liquidaties in Nederland in 1971

Geliquideerde, datum liquidatie en plaats


Maart 1971


Gerrit Wensink – 3 maart 1971, Heneglo

Status: opgelost

De 26-jarige drugshandelaar en karatekoning Gerrit Engelbert ‘Jatti’ Wensink uit Overdinkel voert een schrikbewind in het beruchte jongerencentrum Fashion aan de Willem de Clercqstraat in Hengelo. Lange tijd is deze moord een van de grootste mysteries uit de jonge Hengelose geschiedenis aangezien zijn lijk nooit gevonden is.

Gerrit noemt zichzelf Jatti, een Indisch voor hardhout. En hard was hij, de slagerszoon uit het Twentse grensdorpje Overdinkel. Maar hij maakt geen schijn van kans als hij op 3 maart 1971 van dichtbij met een pistool wordt doodgeschoten.

De dader en enkele andere betrokkenen behoren tot de vaste bezoekerskern Fashion. Op de avond van 3 maart 1971 is Jatti er ook. Hij denkt een wilde avond te krijgen met het mooie Indische meisje Texas D (19).

Terwijl zij in een aparte ruimte voor hem danst, duiken er plotseling mannen voor hem op. Een van hen heeft een ingekort geweer. Daarmee schiet Dirk K. (toen 23) de 26-jarige Jatti ter plekke dood. Door de harde muziek horen andere bezoekers van Fashion er niets van.

Jatti is door de broers Rein K. (21) en Dirk K. in een gordijn gerold en in een Citroën, een bestel-Eend, gelegd. Daarmee reden de daders naar het buitengebied tussen Hengelo en Boekelo, waar het lichaam is begraven.

Uiteindelijk worden in 1985 de daders veroordeeld twee tot drie jaar cel.


Alle liquidaties in Nederland in 1972

Geliquideerde, datum liquidatie en plaats


Oktober 1972


Tom Keereweer – 23 oktober 1972

J.M. Keereweer
Status: opgelost

Tom Keereweer

Tom Keereweer (20) is langs de Maas bij Kessel is hoogstwaarschijnlijk doodgeschoten door de 40-jarige Haagse crimineel Frans Scheffer. Scheffer is zelf later ook slachtoffer van een moordaanslag met een stengun.

Scheffer is de eigenaar van een café aan de Trekweg in Den Haag. Zelf schiet Scheffer in februari 1974 ook de 18-jarige drukker Raymond Albersen neer die een opmerking maakt als Scheffer met twee vrouwen passeert.

Hij zou daarop tegen één van de vrouwen hebben gezegd: ‘Moeder geef me de blaffer eens aan’, waarop de vrouw een revolver uit haar tas zou’hebben gehaald

Tom Keereweer komt in het café van Scheffer waar ook veel Haagse onderwereldfiguren komen. Het café brandt enkele weken eerder af, men denkt door brandstichting. De vermoorde zou ook daags voor de moord nog in gezelschap van de kastelein zijn gezien.

Keerweer ontsnapt uit het cachot

De voortvluchtige Keereweer is op 4 september 1972 uit het huis van bewaring in Den Haag ontsnapt. hij ontsnapt samen de gebroeders Danièl en Laurent Deme die vastzitten wegen hun aandeel in de gijzeling in Deil, de eerste in ons land.

Keereweer is dus een goede bekende van de politie en zat sinds 14 mei in voorarrest wegens diefstal met geweldpleging. De vermoorde Hagenaar, is geen zware jongen in de onderwereld. Hij staat bekend als een kleine straatrover, die het bijvoorbeeld op handtasjes van wandelende vrouwen had voorzien.

Tussen februari en april 1976 zijn overigens tien mensen, verminkt en geboeid, opgedregd uit kanaalwater in Zuid-Nederland. Deze zes moorden zijn nooit opgelost.


Alle liquidaties in Nederland in 1973

Geliquideerde, datum liquidatie en plaats


Januari 1973


August Herman Siegfried Loswijk – 29 januari 1973, Amsterdam

Status: opgelost

De Bulgaar Bogamil Krantcharov schiet de Surinaamse drugsdealer August Loswijk (37) dood op de parkeerplaats bij de flat Echtenstein in Amsterdam Zuidoost na een mislukte drugsdeal waarbij Loswijk nepdrugs probeerde te verkopen.


Oktober 1973


Ching Wong – 28 oktober 1973, Amsterdam

Opgelost

In de Pennybar aan de Heintje Hoeksteeg in Amsterdam wordt de Chinees Ching Wong (17) doodgeschoten door landgenoot C.C.T. (28).


December 1973


Miodrag Sujec, Radmila Krivokatic en Sasa Grizelj – 25 december 1973, Amsterdam

Status: opgelost

De drie Joegoslaven worden gedood door Slobodan Mitric, alias ‘Karate Bob‘. De Mitric is een ex-lid van de Joegoslavische geheime dienst.

Op 25 december 1973 schiet Mitric café Mostar in Amsterdam op het Weteringcircuit drie leden van de geheime dienst van Rusland en Servië dood. Daarna schiet hij in een café in De Pijp een vrouw door het hoofd die het overleeft.

De drie hebben de avond tevoren met een pistoolmitrailleur op Mitrić geschoten. Volgens Mitrić hadden ze vanuit Belgrado opdracht gekregen hem te liquideren. Hij krijgt voor drievoudige doodslag 13 jaar gevangenisstraf, die hij uitzit in Scheveningen.


Onbekende man Rotterdam – 1973, Rotterdam

In café de Boekanier aan de Wolphaertsbocht in Rotterdam schiet de crimineel Cocky Touw een man dood bij de ruzie om een auto. Op 7 december 1987 wordt Touw zelf in Rotterdam vermoord.


Alle liquidaties in Nederland in 1974

Geliquideerde, datum liquidatie en plaats


Mei 1974


David Vas Dias – 26 mei 1974, Hilversum

7 januari 1929, Amsterdam – 26 mei 1974, Hilversum
Status: onopgelost

Vas Dias, de 45-jarige diamantcommissionair, ook in valse diamanten natuurlijk, is in Hilversum door zeven kogels gedood. Hij zou op de hoogte zijn geweest van de tocht van de viskotter Lammie voor met hasj naar Libanon.

Mr. A. N. A. Josephus Jitta van de Alkmaarse arrondissementsrechtbank vertelt in 1974: ‘Ik heb geen enkele twijfel: Frits Abrahamse en David Vas Dias kenden elkaar. Ze deden ook zaken’.

Bij een inval in de woning van Frits van de Wereld vindt de politie een aantal gouden of nepgouden munten. Abrahamse verklaart dat die afkomstig waren van Vas Dias, dat hij ze in beheer heeft en ze voor hem zou verhandelen.


Augustus 1974


Young Fatt Tang – 26 augustus 1974, Amsterdam

Young Fatt Tang

Tang is organisator van talloze heroïnetransporten. De man die verantwoordelijk is voor de liquidatie van Tang is de Chinees Jimmy L. (31) uit Singapore.

Hij is in Brussél gearresteerd en uitgeleverd aan ons land. Hij heeft bekend. De dodelijke schoten zijn echter volgens hem afgevuurd door zijn handlanger Pong.

Jimmy L. blijkt Tang uit een gokhuis in Amsterdam te hebben gelokt, met het verhaal dat zjj hun moeilijkheden moesten uitpraten.

In de wagen van Jimmy werd echter niet gepraat, maar wel geschoten. Daarna is L. terug gereden naar het gokhuis, waar net de vriend van Tang, de 24-jarige T.S. Heng aankwam.

Jimmy schiet zonder zich een moment te bedenken Heng in de rug en in de hand. De zwaar gewonde Heng blijft tijdens het hele onderzoek volhouden dat hij zijn belager niet kent.

Tang en Jimmy staan elkaar naar het leven omdat Jimmy vond dat Tang hem slechte kwaliteit heroïne had geleverd, en hem er dus niet voor wilde betalen.

Enkele dagen voor hij zelf het onderspit delft heeft Tang nog geprobeerd onder bedreiging Jimmy tot alsnog betalen te bewegen. Jimmy laat het er niet bij zitten. Hij biedt de Amsterdamse onderwereld 50.000 gulden voor de dubbele moord op Tang en Heng.

Aangezien zich geen enkele huurmoordenaar meldt, moet Jimmy, al dan niet samen met de mysterieuze Pong, zelf het vuile werk opknapt.


Alle liquidaties in Nederland in 1975

Geliquideerde, datum liquidatie en plaats


Januari 1975


Anton van Luyn – 15 januari 1975, Amsterdam

Status: opgelost

In café Het Kompas in de Amstelstraat in Amsterdam ontstaat een vechtpartij tussen de gebroeders van Luyn en de dan 20-jarige Etienne Urka, Gerry Brinkert en Gerrit Broers.

In de Paardenstraat worden beide broers na hun vlucht uit het café in elkaar geslagen. De eveneens 20-jarige dienstplichtig militair Utrechtenaar Anton van Luyn vlucht een woonboot op en moet overboord gesprongen of gevallen zijn, als de Surinamer Urka op hem schiet. Het duurt enkele dagen voordat het lijk van Van Luyn ook wordt gevonden.

Urka wordt op dat moment al verdacht van een reeks gewapende overvallen, een serie diefstallen en een verkrachting.

 


Alle liquidaties in Nederland in Maart 1975


(Tal Lo) Chung Mon, 3 maart 1975, Amsterdam

Chung Mon

Op 3 maart 1975 wordt de 55-jarige Chung, als hij bij zijn gokhuis Si Hoi (van de Chinezenvereniging Wah Kiauw) in op de Prins Hendrikkade tussen de Kromme Waal en de Geldersekade arriveert, doodgeschoten door drie onbekende Chinese mannen.

De drie zijn gewapend en vuren tien kogels af op de Chinese peetvader. De heren zijn van Hongkong overgevlogen en vertrekken na de moord meteen terug naar hun thuisland.

Na de moord op Chung Mon ontbrandt in Amsterdam een strijd op leven en dood om de alleenheerschappij tussen het genootschap 14K, waartoe waarschijnlijk Chung Mon behoort en de triade Wo Lee Kwan.

Wo Lee Kwan is zo gebrand op Amsterdam als heroïne-centrum in Europa, dat hij één van zijn topmensen naar onze hoofdstad stuurt om met hier gevestigde tegenstanders van Chung Mon de macht in handen te krijgen.

Het is de tweede moord op een Chinees binnen enkele dagen. Vrijdagnacht is in een nachtclub aan het Rembrandtsplein een 29-jarige Singapore-Chinees doodgeschoten.

Lees hier een korte biografie van Chung Mon.


 

Mei 1975


Wu Chi Ming en Choi Kwok Wai – 20 mei 1975, Amsterdam

De 18-jarige Wu Chi Ming en de 24 jarige Choi Kwok Wai zijn doodgeschoten. Dit gebeurt als ze met anderen casino Wah Kiauw aan de Prins Hendrikkade in Amsterdam aanvallen. Dit casino wordt gerund door een rivaliserende triade.

Van twee kanten allen in de middag een aantal Chinezen al schietend het restaurant binnen, waar op dat moment veertig mannen rond de goktafel zaten.

De strijd gaat om de hegemonie in het casino. Nadat op 3 maart de ongekroonde koning van de Chinezen, Chung Mon (54) is vermoord zouden de twee resterende compagnons elkaar bestrijden om de macht.


November 1975


Li Kwok Bun – 29 – 30 november 1975, Leiden

Status: opgelost

Het lijk van de jonge Rotterdamse Chinees Lie is in de middag van 17 februari 1975 bij de watertoren in de Scheveningse duinen gevonden.

Lie blijkt is in het weekend van 29 op 30 november door drie Chinezen per huurauto via de Haagweg van Rotterdam naar Amsterdam vervoerd. De ontvoerders hebben ruzie met hem over een deal met slechte heroïne.

Bij het inrijden van de Schipholtunnel loopt de ruzie zo hoog dat één van de Chinezen zijn pistool pakt en Lie met ten minste drie schoten doodt. Nadien maakt de auto rechtsomkeert en is het lijk in de Scheveningse duinen gedropt.

Lie maakte deel uit van een omvangrijke familieclan en is lid was van een internationale triade. De moord heeft in de Chinezenwereld van de Randstad, Londen en Hongkong grote beroering gewekt.

Een moord met internationale repercussies

Vier broers van de vermoorde Lie, weten dat bij de moord de 23-jarige Amsterdamse Chinees P. H. Wong is betrokken. Ze gaan naar Londen om dé daar woonachtige vader van deze dader aan een zogenaamd ‘Chinees verhoor’ te onderwerpen.

De oude Wong weigert de verblijfplaats van zijn zoon te noemen en wordt vermoord. Op basis van mededelingen van Scotland Yard omtrent deze moord arresteert de Arnhemse politie de 27-jarige Chinees S. Lau. Lou zou ook betrokken zijn bij moord op de jonge Rotterdamse Chinees.

Als Lau in Amsterdam wordt verhoord, komt bij de Haagse politie een raadselachtig telefoontje binnen. Hierin wordt melding gemaakt van de aanwezigheid van het lijk van Lie in de Scheveningse bosjes.

Lau, met dit feit geconfronteerd, slaat door en bekent de moord te hebben gepleegd met de jonge Wong en een derde Chinees, genaamd Lam. De Amsterdamse politie slaagt erin een dag eerder Wong in de hoofdstad te arresteren.

Lam heeft inmiddels de benen genomen naar Hongkong. Volgens de geruchten zou hij daar in gijzeling worden gehouden door de triade, waartoe de vermoorde Lie zou behoren. Dit mogelijk de beruchte Sap Si Kee (14 K).

Naar alle waarschijnlijkheid is het deze Lam geweest, die fatale schoten op de jonge Lie heeft gelost. De vier broers van Lie, die de oude Wong in Londen hebben gedood, zijn inmiddels naar alle werelddelen uitgezwermd.

Eén van hen verblijft te Vancouver, zo meent de Amsterdamse politie te weten. Hun vermoorde broer was werkzaam bij een gokhuis óp Katendrecht, dat waarschijnlijk wordt beheerst door de Chinese triade.


Alle liquidaties in Nederland in 1976

Geliquideerde, datum liquidatie en plaats


Januari 1976


André Demaere – januari 1976, Zwijndrecht

De Belgische crimineel André Demaere (49) wordt doodgeschoten gevonden in Zwijndrecht (België) door Nederlanders. Insiders veronderstellen dat Demaere, die in Amsterdam wegens drugsmokkel is veroordeeld, het slachtoffer is geworden van een genadeloze afrekening of een wraak door andere drugshandelaren.


Maart 1976


Chan Yuen Muk – 3 maart 1976, Amsterdam

Status: onopgelost

Muk is de opvolger van Chung Mon en is de leider van de triade 14K. Hij is op de brug over de Geldersekade tussen de Binnen Bantammerstraat en de Stormsteeg doodgeschoten. Waarschijnlijk door moordenaars van de Wo Lee Kwan triade.

Vanwege zijn sprekende gelijkenis met de voorzitter van de Chinese volksrepubliek heeft hij de bijnaam ‘Mao’. De directe aanleiding tot deze moord zou een moordaanslag annex ripdeal op een groepje Wo Lee Kwan-leden zijn geweest.


Yeun Muk Chang – 4 maart 1976, Amsterdam

Status: onopgelost

Een kogelregen maakt in de nacht van 4 maart 1976 rond halfeen in het hartje van de Amsterdamse Chinezen wijk een einde aan het leven van de 45-jarige Hongkong-Chinees Yeun Muk Chang.

Chang is in de hoofdstad al jaren bekend als de grootste Chinese heroïnehandelaar. Hij staat bekend onder bijnaam ‘Mao’.

Bij de executie, waarbij vijftien kogels zijn af gevuurd, raakt de lijfwacht van Chang, de 29-jarige Yong Hang Suko, levensgevaarlijk gewond. De aanslag vindt plaats op een brug op de hoek van de Geldersekade en de Binnen Bantammerstraat.

Wraak is volgens politiecommissaris Gerard Toorenaar het motief. Chang’s handlangers hebben namelijk een week eerder een gewapende overval gepleegd op een groep Singapore-Chinezen in een Amsterdams hotel.

Hierbij is een partij van 20 kilo heroïne (waarde ruim 2,5 miljoen gulden, nu 3,5 miljoen euro) en een grote hoeveelheid geld werden geroofd.


Sau Fan Cheung – 14 maart 1976, Akersloot

Status: onopgelost

De heroïne-koerierster Sau Fan Cheung (18) wordt gewurgd gevonden langs de Geesterweg in Akersloot. Ze is door drie leden van de triade 14K vermoord. Dit omdat ze van de triade gestolen zou hebben.


April 1976


Hoo Yee Kee – 22 april 1976, Amsterdam

Status: Opgelost

Yee Kee is een 38-jarige illegaal in ons land verblijvende politie-informant. In het hotel annex gokhuis aan de Binnen Bantammerstraat 16 in Amsterdam wordt hij geliquideerd. Hij is met drie revolverschoten vermoord.

In het hotel is tevens het gokhuis Yo Li gevestigd. Het slachtoffer stond bij de politie bekend als handelaar in heroïne en opium.

Hij is meermalen in aanraking geweest met de groep verdovende middelen van de centrale recherche en de groep illegaal vuurwapenbezit. Wegens het bezit van een stengun was hij al eens het land uitgezet.

De dader is de 27-jarige Sze Lam Li. Die laatste is een lid van de triade 14K.


Oktober 1976


Chinese man en vrouw – 20 oktober 1976, Afsluitdijk

Status: onopgelost

In de vluchthaven van Breezanddijk aan de noordkant van de Afsluitdijk zijn op woensdag 20 oktober 1976 de lijken gevonden van twee geëxecuteerde Chinezen. De man en de vrouw zijn, vermoedelijk in de nacht, in het kleine haventje van het Friese Breezanddijk, met pistoolschoten om het leven gebracht.

De man van ongeveer 20 à 22 jaar en de vrouw van ongeveer 20 jaar zijn waarschijnlijk ter plaatse gedood met twee schoten uit een revolver. Beide slachtoffers zijn geboeid.

Vermoed wordt dat de dubbele moord verband houdt met de heroïnesmokkel naar ons land. Het is meer voorgekomen dat heroïnekoeriers, nadat zij hun bazen bedriegen, op koelbloedige wijze zijn doodgeschoten.


Alle liquidaties in Nederland in 1977

Geliquideerde, datum liquidatie en plaats


Juni 1977


Aik See Teou – 26 juni 1977, Amserdam

Status: opgelost

Op 26 juni 1977 geeft de latere topcrimineel Klaas Bruinsma zijn pistool aan zijn partner Johan Thijs / Jan Femer, alias ‘de Snor’, die er de Chinese portier Aik See Teou alias ‘Frankie’ (33) mee doodschiet en Jan van Dijk (20) verwond.

Bruinsma en Femer hebben die avond flink gedronken in restaurant-bar-dancing Louis Seize aan de Reguliersdwarsstraat 88 in Amsterdam. Op een gegeven moment bespuugt Femer ene Aik See Teou en Jan van Dijk met champagne. Deze heren behoorden bij een groep Chinese gokkers.

Aik See Teou gooit daarop een glas naar Femer, en deze gooit het onmiddellijk weer terug. Tenslotte verlaten de Chinezen en Jan van Dijk de zaak en besluiten om Femer en Bruinsma buiten op te wachten en hen daar ‘een paar klappen’ te geven, zoals Van Dijk later tegenover de rechtbank verklaart.

Wie het eerst schiet…

Femer en Bruinsma begrepen dat signaal en gaan er vrijwel meteen achteraan. Buiten geeft Bruinsma zo onopvallend mogelijk zijn pistool aan Femer. Als Femer de indruk krijgt dat Frankie en Jan van Dijk naar wapens grijpen schiet hij het pistool helemaal leeg.

Frankie wordt door twee kogels geraakt en is vrijwel direct dood. Van Dijk is door drie kogels in de buikstreek getroffen, maar overleefde de schietpartij. Femer vlucht onmiddellijk na de schietpartij naar het buitenland en duikt onder in België.

Bruinsma duikt ook onder, maar blijft daarbij gewoon in Amsterdam. Om Bruinsma uit de wind te houden geeft Jan Femer zich later zelf aan bij de politie en is uiteindelijk tot zes jaar cel veroordeeld.


Alle liquidaties in Nederland in 1978

Geliquideerde, datum liquidatie en plaats


Januari 1978


Chong Yip, 21 januari 1978, Amsterdam

Status: onopgelost

Het stoffelijk overschot van de 30-jarige in Po-On geboren Chinees Chong Yip is zondag 21 januari 1978 gevonden in het riet langs de Oosterringdijk in Amsterdam. Yip is hoogstwaarschijnlijk het slachtoffer geworden van een wraakoefening.

Het slachtoffer, destijds verdacht van medeplichtigheid aan de dubbele moord op de Afsluitdijk op 20 oktober 1976, heeft in april 1977 in de strafgevangenis te Leeuwarden aan twee rechercheurs verklaard angst te hebben voor represailles van de Chinese onderwereld.

Het is hem waarschijnlijk kwalijk genomen dat hij in het corruptieschandaal, gepleegd door politiemannen van het Amsterdamse bureau Warmoesstraat, verklaringen heeft afgelegd.


Alle liquidaties in Nederland in 1979

Geliquideerde, datum liquidatie en plaats


Suy Kong Pak, 1979, Den Haag


Mei 1979


Jakov ShemTov – 6 mei 1979, Amsterdam

Status: onopgelost

Jacov ShemTov (29), eigenaar van een shoarmazaak in de Zeilstraat in Amsterdam, verdwijnt spoorloos de dag nadat hij getuigd heeft in een rechtszaak tegen een Israëlische misdadiger Symchony Oser (22) die hem afperst.

Diens broer, Raphael Oser, is waarschijnlijk de dader. De auto van het slachtoffer is teruggevonden bij de Teertuinen aan de Prinseneilandsgracht. Raphael Oser is in juni 1983 in Israël geliquideerd.


Mustafa Eskici – 17 mei 1979, Utrecht

Status: opgelost

De Turkse crimineel Mustafa Eskizi (26) is in Utrecht doodgeschoten door B.V. (19) en C.C. (28) in opdracht van N. Cavusoglu (46).


Alle liquidaties in Nederland in 1980

Geliquideerde, datum liquidatie en plaats


Maart 1980


Arthur William Bergtop – 17 maart 1980, Amsterdam

Status: onopgelost

Wanneer Arthur Bergtop (33) van zijn café aan de Zeedijk in Amsterdam naar zijn auto loopt die geparkeerd staat op de Prins Hendrikkade, wordt hij doodgeschoten.

Eerder die dag is zijn jongere broer beschoten bij een mislukte drugsdeal. Waarschijnlijk was dit de aanleiding voor de moord.


Cornelis Pieter van den Berg – 30 maart 1980, Ried

In Ried (Friesland) wordt in zijn woning aan de Dr. Vitus Ringerstraat wordt de in België geboren Van den Berg, bijgenaamd Cor de Bels (Belg red.), dood aangetroffen. De 60-jarige is doodgeschoten. Hij blijkt een crimineel verleden te hebben.

De rijkspolitie in Franeker is die zondag 30 maart om twintig voor één gealarmeerd door een bewoonster van de Dr. Vitus Ringerstraat. Kort daarvoor hebben in de straat spelende kinderen een onbekende kat gezien, die zich in de woning van Van den Berg bevindt, en zich onrustig voor het gordijn beweegt.

Als de kinderen gaan kijken, zien ze Van den Berg languit op zijn rug op de keukenvloer liggen.

Cor de Bels heeft aardig wat op zijn kerfstok

Sinds 1945 zit Cor in verschillende gevangenissen meer dan 25 jaar uit. Zo is hij in juli 1974 door de Rotterdamse rechtbank voor zijn aandeel in een brandkastkraak in het postkantoor van het Belgische Lokeren tot drie jaar gevangenisstraf veroordeeld.

Hij  is ook betrokken bij een geruchtmakende inbraak bij een juwelier in Rotterdam, waarbij voor een half miljoen gulden aan juwelen is buitgemaakt.


November 1980


Willy Jonker – 21 november 1980, Amsterdam

De 34-jarige rechercheur van politie ‘Mooie Willy’ Jonker is op 26 oktober op de Brouwersgracht doodgeschoten. Twee mannen in een Honda Civic rijden een opzettelijk tegen zijn Citroën aan en rijden hem klem.

Een van hen stap uit en lost negen schoten op Jonker. Jonker blaast niet meteen de laatste adem uit: hij weet nog zes kogels uit zijn dienstpistool af te vuren.

Later is de schutter geïdentificeerd als de Turkse coffeeshophouder D.A.Y. (28). Die vlucht naar Istanboel. Jonker overlijdt vier weken later aan de verwondingen.

Later wordt duidelijk dat Jonker een corrupte diender was, die is geliquideerd als afrekening voor het rippen van een partij drugs van een groep Turkse criminelen.


Alle liquidaties in Nederland in 1981

Geliquideerde, datum liquidatie en plaats


Ibrich Juso – 22 april 1981, Amsterdam

De 30-jarige Joegoslavische crimineel Ibrich ‘Mali’ Juso is doodgeschoten in restaurant Palma op het Damrak in Amsterdam. Verdacht van de moord is zijn landgenoot de 20-jarige Slavo G. (20).


1982

Geliquideerde, datum liquidatie en plaats


Februari 1982


John van der Sluis – 23 februari 1982, Heerlen

De 30 jarige Van der Sluis is voor zijn woning in de Hamerstraat opgewacht en met zeven kogels doorzeefd. Het gebeurt om kwart voor vier in de ochtend. Hij laat een vrouw en een driejarig zoontje na.

Het motief zou kunnen zijn het verklikken van een transport van 42 kilo amfetamine, verstopt in een reservewiel van een vrachtwagen door een collega-chauffeur richting Zweden.


Juli 1982


Alexander Marianovic, 21 juli 1982, Amsterdam

 

Alexander Marianovic

 

Marianovic (29) wordt in zijn Mercedes voor zijn woning aan de Amsteldijk 37 in Amsterdam geliquideerd.

Hij is één van de eigenaren van het gokhuis Jama Inn aan de Singel waar een groep West Duitsers en Joegoslaven uit Duitsland belangen in hebben. Hij is ook hitman voor de Bruinsmagroep. Marianovic loopt over naar de groep van Hugo Ferrol groep na een mislukte aanslag op Ferrol.

Marianovich heeft samen met André Brilleman Klaas Bruinsma opgelicht met foto’s van een in scène gezette moord op Hugo Ferrol. Waarschijnlijk heeft Bruinsma opdracht gegeven voor liquidatie.

Lees hier → meer over Alexander Marianovic.


E. E. L. – 29 juli 1982, Rotterdam

Het lijk van 31-jarige E. E. L. is donderdagmiddag 29 juli 1982 gevonden in de Busken Huetstraat in Spangen Rotterdam door de drie vrouwen met wie hij samenwoonde. Hij is met een pistool door zijn hoofd was geschoten.

De Rotterdamse politie heeft op donderdag 30 juli drie verdachten aangehouden die verband met de moord op L. Volgens kennissen van het slachtoffer die de arrestaties melden, gaat achter de moord een afrekening in het Rotterdamse drugs wereld je schuil.

De arrestanten zijn de 24- jarige man D.B. en de 27-jarige vrouw M.Z. De man heeft vermoedelijk het moordwapen (een pistool) gehanteerd. Bovendien wordt hij beschuldigd van het gelegenheid geven tot heroïnehandel. Zowel het slachtoffer als alle verdachten zijn afkomstig uit Suriname.

Slachtoffer en arrestanten waren regelmatig bezoekers van de derde etage, waar mevrouw Z. woont. Omdat de buren niets van de aanslag hebben gehoord, wordt aangenomen dat op het pistool een geluiddemper zat.


Alle liquidaties in Nederland in 1983

Geliquideerde, datum liquidatie en plaats


Augustus 1983


Leo Frantzen, 23 augustus 1983, Amsterdam

Status: opgelost

Deze oud-bokser ript samen met een ex van Thea Moear, Piet Pieterse, Klaas Bruinsma van een partij hasj ter waarde van één miljoen gulden.

Tijdens een gesprek met Pieterse en Frantzen komt het tot een schotenwisseling waarbij Bruinsma Frantzen doodschiet en Pieterse verwondt.

Pieterse beweert tijdens de rechtszaak dat hij niets van hasj weet. Maar zijn ex, Thea Moear, die administratief werk doet voor Bruinsma, komt op de zitting met de tekst van een belastende bandopname.

Hierop zou staan dat Pieterse tegenover haar bekende twee hasjopslagplaatsen met 600 kilo hasj te hebben gekraakt. Mevrouw Moear vertelde voorts dat zij Pieterse 169.000 gulden zwijggeld had gegeven.

Tijdens een schorsing zegt Moear het zó erg te vinden dat ‘de verkeerde, namelijk Bruinsma’ terecht staat, dat zij bereid is het risico te lopen zichzelf te beschuldigen in verband met de hasj.


September 1983


Domingo Sevulpeda de Maris – 14 september 1983, Amsterdam

Op wordt aan de Mauritskade op de achterbank van een BMW M3 een 33-jarige Chileen aangetroffen, doorzeefd met kogels. Op weg naar het ziekenhuis overlijdt hij. De recherche kon hem identificeren aan het feit dat hij enkele vingers miste.
Die vingers waren begin 1982 eraf afgeschoten bij een ruzie op het Kadijksplein na een mislukte cocaïnedeal.


Carlos Mella Carillo – 18 september 1983, Amsterdam

Op 18 september loopt de Chileen Mella-Carillo, 47 jjar oud, in de Borneostraat naar zijn auto. Hij wordt beschoten door twee passanten op een motorfiets. Hij is op slag dood. Als Carlos uit zijn auto stapt lost de duopassagier op de motor drie schoten in het voorbijgaan. Eén schot treft Carillo dodelijk.

De politie denkt dat er verband bestaat met de beschieting van een auto in Amsterdam, waarbij vorige week woensdagavond een 33-jarige Spanjaard is gedood.

Deze auto is op het Rhijnspoorplein verscheidene malen beschoten vanuit een andere auto. De bestuurder van de beschoten auto, een 28-jarige Chileen, was door de politie gearresteerd. De recherche vermoedt dat de schietpartijen voortvloeien uit handel in drugs.

Volgens de recherche zijn de 27-jarige M.V.A.S. en de 20-jarige J.C.L. de hoofddaders. Volgens de Amsterdamse politie zijn de bloedige schietpartijen het gevolg van ruzies in de cocaïnehandel. De bendes zouden elkaar bij miljoenentransacties hebben bedrogen.

De drie liquidaties waarbij de Chilenen om het leven komen houden alle verband met dezelfde partij van 30 kilo cocaïne die zoek was.


Yas(s)ar Uysal / Yucal – 28 september 1983, Amsterdam

In de Bloemstraat is de Turkse drugsdealer Yassar Uysal (33) doodgeschoten vanuit een Mercedes waar hij juist is uitgestapt. Hij is met een nekschot om het leven gebracht. Het is waarschijnlijk een ripdeal.

Uysal blijkt geen onbekende van de politie te zijn. ‘Wij hebben vermoedens dat de man berokken is geweest bij handel in heroïne.’ aldus een politiewoordvoerder.


Oktober 1983


Eduardo Astudillo, 12 oktober 1983, Amsterdam

De Haringkarmoord vindt plaats in de Amsterdamse Uiterwaardenstraat De 29-jarige Chileen Astudillo wordt door twee kogels getroffen als hij bij een viskraam staat, waar hij zich nog achter een vijfjarig meisje probeerde te verstoppen.

Astudillo draagt een kogelvrij vest, uit angst voor represailles die hij verwacht. Hij stikt in zijn bloed als hij door zijn hals wordt geschoten. Astudillo is neergeschoten door de duopassagier van een motor toen hij in de Uiterwaardenstraat uit een winkel kwam. De schutter weet te ontkomen, maar wordt later toch gepakt.

Het is de toen 27-jarige Chileen Charlie da Silva, die op deze manier een drugsoorlog wilde beslechten. Volgens de recherche zijn de 27-jarige M.V.A.S. en de 20-jarige J.C.L. de hoofddaders. Volgens de Amsterdamse politie zijn de bloedige schietpartijen het gevolg van ruzies in de cocaïnehandel. De bendes zouden elkaar bij miljoenentransacties hebben bedrogen.


Alle liquidaties in Nederland in 1984

Geliquideerde, datum liquidatie en plaats


Ferbuari 1998


Adil Ghulbay – 12 februari 1984, Amsterdam

Status: opgelost

De 36-jarige drugssmokkelaar Gulbay (36) wordt er in Turkse heroïnekringen van verdacht een verrader te zijn. Ook zou hij geld achterover gedrukt hebben dat van zijn ‘superieuren’ was. Hij is door de Nederlander Peter L. doodgeschoten in het Amsterdamse Bos.

Op 12 februari namen de 26-jarige Ton G. G. en 36-jarige Piet L. het slachtoffer mee naar het Amsterdamse Bos. Daar zou hij ‘een flinke aframmeling’ krijgen.

Ghulbay bood echter zoveel weerstand toen de mannen met de afstraffing wilden beginnen dat ‘de zaak uit de hand liep’, zoals de verdachten verklaarden.

Nadat Ghulbay uit de auto was gesleept schiet L. op de man die dodelijk in zijn hoofd en lichaam werd getroffen. De twee daders reden daarop weer naar huis, nadat zij onderweg het pistool in de Haarlemmertrek vaart hadden gegooid.


Maart 1984


Hayrettin Turhan en Fatima Dahri – 31 maart 1984, Capelle aan den IJssel

Status: opgelost

De Turkse drugskoeriers Turhan (35) en Dahri (19) worden vermoord en in Capelle gedumpt. Deze moorden staan bekend als de Capelse moorden. De daders zijn D.A.T. (21) en D.H.S. (19).


Juni 1984


Yarin Gönenc – 10 juni 1984, Breda

Gönenc (29) is in Breda geliquideerd. Hij is een drugshandelaar, die met de politie in aanraking is geweest. Het rechercheteam dat deze zaak onderzoekt gaat er daarom voorzichtig van uit dat de moord op Gönenc voortkomt uit een ruzie om verdovende middelen. Het slachtoffer is van zeer dichtbij beschoten.

Maandagavond, kort na half acht vind een medebewoner van het flatgebouw het met kogels doorzeefde lichaam van Göncnc in het kleine halletje op de begane grond.

Volgens hoofdinspecteur A. Koevoets van de Bredase politie moet de moord op de Turk ook daar zijn gepleegd. ‘Je kunt nauwelijks met een paar mensen tegelijk in die hal staan. Daarom gaan we er van uit dat de dader van heel dichtbij heeft geschoten. Het slachtoffer is een aantal keren geraakt. Eén kogel trof de man in het hoofd. In het halletje hebben we een aantal hulzen gevonden.’


Juli 1984


Ismaël Mambre – 29 juli 1984, Rotterdam

Het is de eerste liquidatie in Rotterdam gepleegd, op de 30-jarige Antilliaan Ismaël Mambre. Het slachtoffer zou informant van de politie zijn geweest.

De 32-jarige Steve H. uit Vlaardingen zou de moord op de koning van Rotterdam-Zuid op zijn geweten hebben. Beiden verkeerden in de cocaïnehandel. Mambre is de eerste Antilliaan wiens dood als een liquidatie kan worden omschreven.


Augustus 1984


Martin ter Maat – 7 augustus 1984, Den Haag

Status: onopgelost

Met een schot in het achterhoofd is de 41-jarige gokhuisbaas Ter Maat in Den Haag om het leven gebracht. M.J.I. ter Maat is vermoord. De politie vermoed dat hij is beroofd.

Een voorbijganger vind de zwaargewonde Ter Maat in de morgen op het trottoir van de Houtzagersingel. Hij is volgens de politie in het hoofd geschoten toen hij naar een café liep. Enkele uren later overlijdt hij in het ziekenhuis. Van de dader ontbreekt elk spoor.


December 1984


Tinus Fens – 17 december 1984, Den Haag

Tinus Fens

‘Mooie Tinus’ Fens is een voormalig inbreker en wapenhandelaar die ook mensen aan valse paspoorten helpt. Grote man in de Haagse penoze. Hij heeft in de Katerstraat en Nieuwe Molstraat in Den Haag een aantal prostitutiepanden.
In 1978 is Fens veroordeeld tot acht jaar gevangenisstraf wegens heroïnesmokkel uit Bangkok.

De 39-jarige Fens is in zijn kantoor aan de Haagse Anna Paulownastraat neer geschoten. Hij overlijdt korte tijd later in het ziekenhuis. Zijn 27-jarige broer Anton Fens is in zijn schouder geschoten.

Fens ging samen met zijn broer naar een zakelijke afspraak in het kantoor, vlakbij het Vredespaleis. Ze zijn opgewacht door een man, die onmiddellijk het vuur op het tweetal opende.

De dader ging er lopend van door. Tinus kreeg een kogel in het hoofd en zijn jongere broer kon na behandeling het ziekenhuis verlaten. Fens is ook in 1983 al beschoten in de Wagenstraat. Zestien kogels zijn toen op hem afgevuurd, driemaal is hij getroffen. De dader is toen gepakt.

Te veel macht – lees: ramen

Hij is hoogstwaarschijnlijk geliquideerd in opdracht van collega-bordeelhouders. Deze vinden dat hij te veel macht – lees: ramen – krijgt. Het motief voor de moord zou zijn dat Tinus Fens van plan was een bordeel te openen in de Haagse Geleenstraat, waar de twee verdachten reeds sekshuizen exploiteerden.

De schutter is ingehuurd door twee andere bekenden uit de Haagse onderwereld Henk Bartels en gok-expert Henk Rijstenbil. De laatste ontkent alle betrokkenheid bij de zaak, maar krijgt voor zijn betrokkenheid 12 jaar cel.

De oudste, 69-jarige Henk Bartels, vroeger bekend als de ‘Koning van de Geleenstraat’, heeft belastende verklaringen voor zijn medeverdachte afgelegd en zegt ‘een Fransman’ die was aangetrokken voor de moord, onderdak te hebben verschaft. Vanwege zijn slechte gezondheid krijgt Bartels slechts zes jaar celstraf.


Alle liquidaties in Nederland in 1985

Geliquideerde, datum liquidatie en plaats


Februari 1985


André Brilleman – 1 februari 1985, Herwijnen

André Brilleman

Het lijk van Brilleman is op 23 februari 1985 in een vat cement aangetroffen. Dit aan de oever van de Waal bij Herwijnen. De moord zou in opdracht van Klaas Bruinsma zijn uitgevoerd. Lees hier → meer over André Brilleman.


Juli 1985


Mike Echteld, Idris Köksal en Ismail Söleg – 29 juli 1985, Amsterdam

De slachtoffers zijn de in Paramaribo geboren 28-jarige Nederlander Mike Echteld, de 36-jarige Turk Idris Köksal uit Utrecht en de 42-jarige Turk Ismail Söleg uit Amsterdam. De drie mannen zijn allen bij de politie bekend wegens drugsdelicten.

Of de drie ook onderling relaties onderhielden is echter niet bekend. Getuigen hebben rond acht uur ’s avonds zes schoten in het koffiehuis horen vallen. Even later zagen zij een blonde man de zaak uitrennen, die volgens hen iets in het Engels riep.

De twee Turkse slachtoffers zijen achterin het koffiehuis aan de Sint Jacobsstraat door het hoofd geschoten. Het Surinaamse slachtoffer is dodelijk in het lichaam getroffen in de deuropening van de zaak.

In de zaak zelf was, op een omgevallen stoel na, geen spoor van een vechtpartij te vinden. Tijdens het onderzoek is een geringe hoeveelheid hasj in de zaak gevonden.

De tussen de Nieuwendijk en de Nieuwe Zijds Voorburgwal I gelegen koffieshop staat bekend om de handel in drugs.
Enkele maanden geleden was de zaak opnieuw geopend na de zoveelste politie-inval. Sindsdien werd de shop geleid door twee vrouwen, een Surinaamse en een Turkse. Het slachtoffer Echteld was met één van hen bevriend.

Volgens een woordvoerder van de politie heeft de schietpartij veel weg van een koele liquidatie of wraak.


September 1985


Piet Clement – 11 september 1985, Amsterdam

Piet Clement

De 44-jarige Piet Clement, ‘De Chef’ pleegt onder verdachte omstandigheden zelfmoord. Hij heeft zich in een woning aan de Oostzaanstraat met een pistoolschot van het leven beroofd. Bij het stoffelijk overschot, dat is aangetroffen door zijn dochter, lagen drie afscheidsbrieven.

Naar verluidt zou Clement in één daarvan een bekentenis hebben afgelegd over zijn aandeel in de nimmer tot klaarheid gebrachte ontvoering van onroerend-goedmagnaat Maup Caransa, eind oktober 1977.

Clement heeft ook goed geld verdiend in de gok- en drugshandel en heeft een leuk optrekje met zwembad en tennisbaan nabij Torremelinos.

Hij is volgens de recherche-dossiers ook betrokken bij vele heroïnetransporten geweest, meestal als financier/organisator. Hij weet bijna altijd buiten het bereik van de politie te blijven, door zich nooit direct met de transporten zelf te bemoeien.

Een probleem voor Clement is wel dat hij de afgelopen jaren zelf zwaar verslaafd was geraakt aan de verdovende middelen en regelmatig in Nederland moest komen afkicken.


November 1985


Jan van Wanrooy – 16 november 1985, niet bekend

Jan van Wanrooy

Koopman Jan van Wanrooy, alias de ‘Ficus’, uit het woonwagenkamp uit Nieuwerkerk aan de IJssel verdwijnt in november 1985 spoorloos. De aan cocaïne verslaafde Van Wanrooy zou mogelijk zijn geliquideerd. Hij is nooit teruggevonden.

Hij is op zaterdag 16 november 1985 verdwenen nadat hij zijn dochter met de auto bij de manege Hitland had afgezet. Van zijn auto, een grijze BMW 728 Automatic (kenteken 45-UF-22), ontbreekt elk spoor.

‘Officieel tast de politie nog in het duister, maar in het Eindhovense is het bepaald geen geheim wat de aanleiding is. Een wiethok van Van Wanrooij was geript, hij pikte het niet en vertelde tegen vrienden dat hij zelf verhaal zou gaan halen op het kamp.’

‘Jan de Snelkraker’

Van Wanrooy deed al in de jaren zestig van de vorige eeuw van zich spreken. Gepensioneerde rechercheurs schrijven tal van roofovervallen die nooit zijn opgelost aan hem toe. Maar zij geven grif toe dat de bewijzen in die tijd niet waren te leveren.

In 1974 vormt de politie een speciaal team om een reeks roofovervallen in Midden-Holland, waarbij Van Wanrooy betrokken is, op te lossen. Aan die overvallen en inbraken nemen ook een zwager en een zoon van Jan van Wanrooy deel.
In 1980 valt het doek voor Van Wanrooy, die zich inmiddels de reputatie van ‘Jan de Snelkraker” heeft verworven.

Zijn bende ramt met gestolen auto’s de puien uit winkels van bij voorkeur juweliers en dure kledingwinkels.
De buit werd vaak verkocht aan Tinus Fens, de koning van de Haagse onderwereld. Tal van middenstanders in een grote straal rondom Nieuwerkerk aan den IJssel moesten het ontgelden. In 1983 komt Van Wanrooy een gevangenisstraf weer vrij.

Bron: Moord kamp Eindhoven: Jan van Wanrooij was geript; Moord Brisban: wie zijn Joker, Miss en Hill?, Hendrik-Jan Korterink, 6 maart 2013


December 1985


Benny Mulch – 23 december 1985, Amsterdam

‘Pukkel’ is eigenaar coffeeshop Boeddha (of De Buggy?) op de Nieuwmarkt in Amsterdam. Hij komt in de gevangenis Klaas Bruinsma tegen en de twee kunnen elkaar niet uitstaan.

Mulch bedreigt Bruinsma en zijn bodyguard met de dood. Hij roept dat Bruinsma en zijn lijfwacht Geurt Roos de Kerst van 1985 niet zullen halen.

Het boterde bepaald niet tussen die twee onder andere omdat Pukkel ervoor gezorgd had dat Cees H., een kompaan van Bruinsma, was ingerekend door de politie. Mulch is net opgehaald voor kerstverlof door zijn vriendin.

In de parkeergarage van de Bijlmerbajes aan de Wenckebachweg schiet Gaby Akkerman, een handlanger van Klaas Bruinsma, hem dood. Deze vlucht op een motor die wordt bestuurd door Ron Ostrovski. De opdrachtgevers zijn waarschijnlijk Bruinsma en Cees Helman die de gevangenis in was gekomen na verraad van Mulch.


Alle liquidaties in Nederland in 1986

Geliquideerde, datum liquidatie en plaats


Mohammed Shabi – 1986, Rijsbergen

Dit is op dit moment het enige wat we weten van deze Tunesiër.


Jan Meukens – 1986, niet bekend

De Brabander Jan Meukens is enkele maanden na Van Wanrooy vermoord.


Januari 1986


Milan Milanovic – 23 – 26 januari 1986, Zundert

Het stoffelijk overschot van de 32-jarige Joegoslaaf Milan Milanovic, zonder vaste woon- of verblijfplaats, is dinsdag 28 januari 1986 door een bosarbeider in de bossen van Zundert bij het zgn. Franse Baantje aangetroffen.

De identiteit van het slachtoffer, waarop geen papieren werden aangetroffen, kon aan de hand van vingerafdrukken worden vastgesteld.

De politie sluit niet uit dat men hier te maken heeft met een wraakactie uit de onderwereld. Op het slachtoffer werden Duitse marken en Amerikaanse dollars ter waarde van tienduizend gulden aangetroffen.

Vijf kogels, waaronder een nekschot, bleken van zeer dichtbij van achteren op het slachtoffer te zijn afgevuurd. Een en ander moet zich hebben afgespeeld tussen 23 en 26 januari. Interpol had een dik dossier van Milanovic, die werd gezocht wegens zwendel, oplichting en diefstal van gouden sieraden.


Februari 1986


René Heeren – 9 februari 1986, Hollandsche Rading

Crimineel René Heeren is op het ijs van de Tienhovense vaart bij Hollandsche Rading met een Uzi doodgeschoten. Hij wijst Segundo en Siegfried Saez, Martien Reuvers en Kobus ‘de zigeuner’ Lorsé aan als vermoedelijke daders.

Dit doet Heeren in een brief die hij eerder schreef. Waarschijnlijk wist Heeren ook meer van de moord op Jan van Wanrooij (16 november 1985). De laatste is vermoedelijk vermoord door dezelfde daders. De liquidatie van Heeren had te maken met de verdwijning van de Brabantse kamper Jan van Wanrooy, (verdwenen op 16 november 1985) enkele maanden eerder.


Mei 1986


Robbert Koning – 14 mei 1986, Amsterdam

Robbie Koning

Robbie Koning is drugshandelaar en bekende van Klaas Bruinsma. De 35-jarige Koning zou samen met Bruinsma’s divisie drugs een heroïnetransport hebben geregeld. Ze krijgen ruzie over Konings aandeel in de winst en Koning wordt geliquideerd.

Hij ziet Ronnie Ostrovski en slaat op de vlucht. Ostrovski begint te schieten. Koning springt in de Amstel ter hoogte van nummer 81 in een poging te ontkomen.

Al zwemmend is hij in de rug getroffen door tenminste drie kogels. Hij slaagt er nog wel in zwaargewond op de wal te klimmen maar overlijdt korte tijd later in een ziekenhuis.

Voorbereiding van een groot heroïnetransport

Uit onderzoek van de politie van Amsterdam blijkt dat Koning betrokken is geweest bij de voorbereiding van een groot heroïnetransport. De politie neemt de partij in beslag want ze is getipt door informant Koning zelf.

Twee weken na de liquidatie is dat transport in de haven van Rotterdam in beslag genomen: twee scheepscontainers met 220 kilo zuivere heroïne, de grootste vangst die ooit is gedaan in Europa op dat moment.

Het spul zit in linnen zakjes verstopt in dozen met rozijnen. Waterdicht bewijs dat Klaas Bruinsma achter de executie van Koning zit is er niet.

“Feit is echter wel dat behalve Koning ook Etienne Urka betrokken was geweest bij de organisatie van dat transport. En Urka is de top-uitvoerder van Klaas Bruinsma.,” zegt een rechercheur van de Amsterdamse moordbrigade.

Robbie Koning is voor de politie geen onbekende. Hij was in 1979 bij Den Oever gearresteerd bij het overladen van een miljoenenpartij hasj en hasjolie. In ruil voor strafvermindering bied hij daarna de politie informatie aan over de de ontvoering van Maup Caransa in 1977.

Er is vermoedelijk overigens geen verband met de Caransa-ontvoering. ‘Hij is nooit als verdachte aangemerkt’, aldus de politie.


Alle liquidaties in Nederland in 1987

Geliquideerde, datum liquidatie en plaats


April 1987


R. Haft – 7 april 1987, Amsterdam

Op 7 april 1987 vindt in het trapportaal woning aan de Hofmeyerstraat de ‘executie’ plaats van drugshandelaar R. Haft (33). Hij is in het verleden enige keren met justitie in aanraking geweest . vanwege overtredingen van de opiumwet.

Tegen de 31-jarige P.M.S is in augustus 1987 voor de rechtbank in Amsterdam vijf jaar gevangenisstraf geëist wegens doodslag.

In de nacht van 6 op 7 april schoot S. Haft dood in het trappenhuis in de Amsterdamse Hofmeyerstraat. Hij gaf zich op 13 mei bij de politie aan. Als motief noemde hij het feit dat Haft hem meermalen heeft geslagen en bedreigd.

Bij hun ontmoeting in het trappenhuis zou hij een duw hebben gekregen waarna hij een pistool trok en ten minste vijf keer schoot.

Naderhand verklaarde hij dat Haft ook met een mes zou hebben gezwaaid. Zijn advocaat pleitte voor kwijtschelding van strafvervolging omdat er sprake zou zijn van noodweer.


Oktober 1987


Hayder Celen – 26 oktober 1987, Haarlemmerliede

Status: onopgelost

De 38-jarige Turkse drugdealer en caféhouder uit Schiedam Hayder Celen is geliquideerd gevonden in Haarlemmerliede. Het lijk ligt langs het Zijkanaal C ter hoogte van het pontveer Buitenhuizen. Hij blijkt doorzeefd te zijn met kogels.

Omdat Celen zijn papieren op naam nog op zak heeft kan de politie vrij snel zijn identiteit vaststellen. Het rechercheteam heeft nog geen enkel aanknopingspunt met betrekking tot de dader(s).


Jan Collard – 25 oktober 1987, Elsloo

Status: opgelost

Dwars door de voorruit van zijn huis in Elsloo is Collard (33), ‘de ongekroonde koning van de amfetaminehandel’, doodgeschoten. Hij is de betreffende zondagavond in zijn woning aan de Vinkenhof met een dubbelloops flobertgeweer volgepompt met hagel en lood. Hij overlijdt enkele minuten na de aanslag in zijn eigen tuin.

Collard heeft nog geprobeerd via zijn tuin te vluchten, maar bezweek aan zijn verwondingen voor hij de zelf gebouwde hoge omheining achter zijn huis had bereikt.

Collard overleefde in januari 1986 in Sittard nog een aanslag overleefde. In juni 1986 in Stem hanteerde hij zelf een pistool tegen een rivaal.

Motief: wraak op zijn poging tot horizontale aftocht van zijn rivaliserende drugsbendeleider Harry van Mulken bij ‘Thei de Bekker’ in Stèin, begin juni 1986.

Gefluisterd wordt dat Jan Collard een drugstransport van de concurrentie in het honderd heeft laten lopen.
In november 1992 bekent de Heerlense fotograaf Ricardo de la B. (38) samen met twee plaatsgenoten en andere handlangers vier moorden te hebben gepleegd, waaronder die op Collard.


November 1987


Harry van Mulken – 17 november 1987, Geleen

De 37-jarige Steindenaar Harry van Mulken uit Stein is omstreeks 20.30 uur midden op straat in Geleen in koelen bloede doodgeschoten.

Hij liep door Spaans Neerbeek ter hoogte van de Pastoor van Arskerk in de wijk Geleen-Zuid. Naar verluidt zou van Mulken zijn neergeschoten vanuit een blauwe auto. De daders zouden het slachtoffer in de auto hebben opgewacht. Toen hij de straat wilde oversteken werd het vuur op hem geopend.

Van Mulken zou het tweede slachtoffer zijn in de ‘bende-oorlog’ die momenteel in de westelijke mijnstreek woedt.
Het gaat hoogstwaarschijnlijk om een wraakactie vanwege de moord op Jan Collard in Elsloo op 25 oktober 1987, drie maanden eerder.

Eerder bij schietpartijen betrokken

Van Mulken en Collard waren al enkele malen eerder bij schietpartijen betrokken en beiden kenden elkaar.
In juni 1986 vorig was de Van Mulken ook slachtoffer van een schietpartij op het Wilhelminaplein in Stem. Hij overleefde het vuurgevecht.

Jan Collard bekende de schutter te zijn geweest, maar voor de rechtbank beriep hij zich op noodweer. Het tegendeel kon niet bewezen worden en hij werd daarom vrijgesproken. Collard en Van Mulken zouden beide aan het hoofd van elkaar beconcurrerende bendes staan, die zich bezighielden met drughandel, wapenhandel en afpersing.

Jan Collard werd ook wel de ‘ongekroonde koning van de amfetaminehandel’ genoemd, zonder dat daar overigens een bewijs voor werd geleverd.

Gefluisterd wordt dat de problemen ontstonden toen Collard een drugtransport van de concurrenten in het honderd liet lopen. Daarmee waren de ‘erecodes’ in het milieu verbroken. De bendes namen het recht in eigen hand, hetgeen tot nu toe tot vier wilde schietpartijen leidde en twee doden.

In november 1992 bekent de Heerlense fotograaf Ricardo de la B. (38) samen met twee plaatsgenoten en andere handlangers vier moorden te hebben gepleegd, waaronder die op Mulken.


December 1987


Cock Touw – 7 december 1987, Rotterdam

Status: opgelost

Cock Touw is in zijn kantoorpand aan de Mathenesselaan doodgeschoten door zijn compagnon, de 39-jarige André van der M. uit Rotterdam. Hij is hiervoor tot zeven jaar gevangenisstraf veroordeeld.

Diep geroerd hield de Rotterdammer André van der M. een lijkrede bij het graf van zijn beste vriend Cock Touw, die enkele dagen eerder op 42-jarige leeftijd was overleden.

Wat André in zijn toespraak verzweeg, was dat hij zelf het schot had gelost dat Touw 7 december fataal werd. André van der M. heeft bekend Cock Touw te hebben doodgeschoten.

Van der M. verklaarde tegenover de politie dat hij Touw heeft doodgeschoten tijdens een hooglopende ruzie in het kantoor van de Zuidhollandse Investeringsgroep aan de Mathenesserlaan in Rotterdam.

Drugstransactie

Touw en André van der M. hadden een afspraak in het kantoor van Touw een afspraak met de Colombiaan José, die wegens een drugstransactie nog geld van de Rotterdammer tegoed had.

De vrienden besloten aanvankelijk de man op te lichten. Toen deze nattigheid voelde, stelde Touw voor José te doden. Dat ging André te ver, tot ongenoegen van zijn vriend. Terwijl José in het kantoor wachtte, vochten de twee zakenpartners beneden in de keuken hun ruzie uit.

Volgens André probeerde hij te vluchten toen Touw zijn pistool trok en schreeuwde ‘Ik maak je af’! Tijdens de worsteling zou André uit noodweer hebben geschoten.

De president van de rechtbank, mr. R. Lensink, wilde weten of André van der M. niet de gelegenheid had gehad om het huis uit te vluchten. Verder heeft hij geprobeerd voor een alibi te zorgen door in een café rond te bazuinen dat hij naar de verjaardag van zijn moeder ging.


Alle liquidaties in Nederland in 1988

Geliquideerde, datum liquidatie en plaats


Februari 1988


Twee Algerijnen – 20 februari 1988, Amsterdam

Twee Algerijnen worden op 20 februari 1988 doorzeefd met kogels als een onbekende man op het Rembrandtsplein een automatisch wapen op hen leegschiet.

Van amper vijf meter afstand haalt de schutter vijftien maal de trekker over. De eerste kogels raken de twee mannen al dodelijk. Maar de schutter blijft schieten. Er mag geen twijfel over bestaan, de Algerijnen moesten dood.

De slachtoffers waren bekenden van de vreemdelingenpolitie. De politie neemt aan dat het om een afrekening gaat. Ook blijkt dat de Algerijnse slachtoffers alles te maken hebben met de drugshandel.


Mei 1988


Roderick ‘Roddie’ Raep – 9 mei 1988, Rotterdam

Status: opgelost

Met een kogel in z’n hoofd en ettelijke schotwonden in z’n lichaam is gisterenochtend omstreeks elf uur een einde gekomen aan het leven van één van Rotterdams meest ‘notoire en kleurrijke’ onderwereldfiguren, de 37-jarige Roderick Raep.
De dader, een 46-jarige Hagenaar, heeft volgens de Rotterdamse politie inmiddels bekend.

De dader bleef na de moord met z’n pistool boven het lijk van Raep zwaaien en riep alsmaar: ‘Roep de politie maar, roep de politie maar. Hier heb ik vijftien jaar op gewacht. Eindelijk is het gelukt’.

Volgens getuigen kwam ‘Roddie’ Raep gistermorgen omstreeks elf uur in zijn blauwe Mercedes aanrijden in de Rotterdamse Borgesiusstraat nabij het Sophia-kinderziekenhuis toen hij de Hagenaar samen met diens vrouw en kind zag lopen.
Volgens getuigen is Raep gestopt, uitgestapt en afgelopen op de Hagenaar, die daarop onmiddellijk zijn pistool trok.

Enkele jaren geleden werd een jongere broer van Raep in Den Haag op ongeveer dezelfde wijze doodgeschoten.


Luciano de Angelis en Antonino Greco – 2 mei 1988, Breukelen

Luciano de Angelis en Antonino Greco zijn in een auto op een parkeerplaats op een benzinestation bij Breukelen geliquideerd. De twee 25-jarigen zouden door de Cellini broers uit Italië zijn gestuurd om Klaas Bruinsma te vermoorden.
Die heeft een partij hasj van hen geript. Iemand licht Bruinsma in en hij laat de moordenaars onderscheppen.


Augustus 1988


John Bestebreurtje – 15 augustus 1988, Rotterdam

John Bestebreurtje staat met zijn auto voor het stoplicht op de Kleiweg in Rotterdam. Zijn vrouw zit naast hem. De schoten, zes in totaal, worden afgevuurd door de duo-passagier van Kawasakimotor, die naast zijn peperdure Mercedes Cartier stopt. Vier kogels troffen Bestebreurtje.

Affaire-Bestebreurtje

Bestebreurtje heeft een jaar eerder een ontmoeting met leden van de familie Scheffer. De ‘affaire-Bestebreurtje’ brandt los in februari 1987. De Haagse broers Cor en Willem Scheffer met zwaarbewapende aanhang hebben bij station Holland Spoor een afspraak met John Bestebreurtje, die ook is voorzien van lijfwachten.

Dit is een familie Scheffer zijn beruchte kampers uit Den Haag. Het gesprek ontaardt in een schietpartij. Willem Scheffer dood achterblijft. Één van Bestebreurtje’s lijfwachten heeft Willem doodgeschoten. Cor Scheffer en Bestebreurtje zelf raken gewond.

Er gaan vlak daarna al geruchten dat de familie Scheffer wraak op Bestebreurtje heeft gezworen. Dat gold ook voor Henk van Reken, die Willem Scheffer’s beste vriend en zakelijke compagnon is.

Zijn Willy Bestebreurtje hierover: ‘Hij wilde in Den Haag een bingozaak openen, maar kreeg geen vergunning. Omdat een Haagse familie later wel een vergunning kreeg, heeft hij laten merken dat hij dat geen stijl vond. Toen de bingozaak van de Haagse familie Scheffer ook moest sluiten, kreeg die familie een anoniem telefoontje dat John daar achter stak. Hij werd bedreigd en wij werden gewaarschuwd.’

‘John heeft de zaak nooit verlinkt. Hij wilde het uitpraten en maakte een zakelijke afspraak met de Hagenaars. Van de politie kreeg hij het advies een paar mensen mee te nemen. Twee door hem aangenomen parkeerwachters gingen mee. Hij wist niet eens dat eentje een wapen bij zich had.

Er werd geschoten. John raakte ernstig gewond en een Hagenaar en Willem Scheffer werd dodelijk getroffen. John was klinisch dood en toen hij uiteindelijk toch opknapte moest hij een maand in voorarrest.’


November 1988


M. Akzcali – 18 november 1988, Amsterdam

De 38-jarige M. Akzcali is op 18 november 1988 neergeschoten in het westelijk havengebied van Amsterdam. Volgens het hof gaat het om een liquidatie tegen een geldelijke beloning. Een anonieme getuige verklaarde dat L. 16.000 gulden zou krijgen voor de huurmoord.

Volgens procureur-generaal P. Brilman is Akzcali neergeschoten in opdracht van een heroïne-organisatie. Brilman eiste een gevangenisstraf van 15 jaar, de straf die hem door de rechtbank werd opgelegd.

Het gerechtshof in Amsterdam heeft de 26-jarige Amsterdammer C.L. veroordeeld tot 12 jaar gevangenisstraf wegens moord op.


December 1988


Carlos Baltasar Roda-Vila – 22 december 1988, Beekbergen

Status: opgelost
Het lijk van de 37-jarige Carlos is gevonden in Beekbergen. Hij is gewurgd. Vingerafdrukken die van het slachtoffer zijn genomen, hebben uitgewezen dat het om de bij de Rotterdamse politie als crimineel te boek staande man gaat.

Hij zou onder meer bij een aantal drugstransacties betrokken zijn geweest. Kennelijk gaat het om een afrekening in de Rotterdamse onderwereld.

Donderdagmorgen ontdekte de politie het naakte lijk van de man op een diepte van vijftig centimeter. Vossen hadden een deel van het lichaam opgegraven.

Vijftien jaar cel voor liquidatie drugshandelaar

De rechtbank in Zutphen heeft in mei 1989 een 40-jarige en 37-jarige man veroordeeld tot 15 jaar gevangenisstraf. De rechtbank acht het bewezen dat de mannen in 1988 Carlos Baltasar Roda- Vila om het leven hebben gebracht. Het lichaam van het slachtoffer werd vorig jaar gevonden in de bossen bij Beekbergen op de Veluwe.

Omdat de vingers nog in een redelijke staat verkeerde, kon de identiteit van de man worden vastgesteld. Daders en slachtoffer hadden elkaar ontmoet in de gevangenis.

Toen ze vrijkwamen, besloten ze samen te gaan werken in de drugshandel maar tijdens een transport naar Spanje ontstonden problemen.


Alle liquidaties in Nederland in 1989

Geliquideerde, datum liquidatie en plaats


Tunesiër Mahammed Shadi was drugshandelaar
Milan Milanowic gezocht wegens zwendel, oplichting en diefstal van gouden sieraden.
Ad van Laerhoven uit Zundert


Januari 1989


Mustafa Caairogou – 6 januari 1989, Leiden


Marlon Holband – 31 Januari 1989, Amsterdam

Marlon Holband (25) is in Amsterdam in zijn woning geliquideerd door zijn vriend en compagnon R.C. (Dan 24). Hij verdacht Holband ervan vijf kilo heroïne te hebben gestolen toen deze zei dat er bij hem ingebroken was.


Maart 1989


Hendrik en Jan Willem van Reken – 11 maart 1989, Rijsbergen

De 33 jarige Hendrik (of Henk) en zijn 21-jarige broer Jan Willem van Reken zijn in hun auto doodgeschoten. Henk van Reken is in de jaren tachtig een bekend figuur in de Haagse onderwereld.

Hij heeft er al een lange celstraf opzitten voor het doodschieten van zijn eigen vader. Henk van Reken schiet hem dood in zijn woonwagen op het kamp aan de Viaductweg.

Scheffer en Bestebreurtjes

Henk handelt voornamelijk in hasj. Hij doet zaken met Piet Schneider. ‘Daarnaast is hij getrouwd met Rika Scheffer en de bloedgabber van Willem Scheffer.

De familie Scheffer, met vader Frans aan kop, heeft in die jaren de overhand in de Haagse bingohallen. Jan, de broer van Henk van Reken, is ook bevriend met de familie Scheffer, maar niet betrokken in het criminele circuit zoals Henk dat is.

‘Tussen de familie Scheffer is een conflict gaande met een andere grote naam in de wereld van de bingohallen, John Bestebreurtjes uit Rotterdam. De familie Scheffer verdenkt John Bestebreurtje ervan de aankoop van een bingohal voor hun te hebben verhinderd wat uiteindelijk lijdt tot een bloederig conflict met meerdere doden.’

Bron en meer informatie: https://www.boevennieuws.pro/nieuws/dubbele-liquidatie-onopgelost-henk-van-reken-broer-jan/

Op het Kleuterhuislaantje in Rijsbergen vlakbij camping Fort Oranje vinden agenten een de auto met kapot geschoten ruiten. In de auto liggen de dode Henk en Jan van Reken. Ze zijn ieder met drie kogels doodgeschoten. Eén in de rug, één in de nek en één in het achterhoofd.


Twee Turken – 18 maart 1989, Amsterdam

In een auto op de Oude Haagseweg in Amsterdam West, vlak bij het Pullmanhotel, zijn zaterdag twee stoffelijke overschotten gevonden van Turken, die door van dichtbij afgevuurde schoten om het leven waren gebracht.

De nog voortvluchtige daders van de liquidatie moeten achterin de auto, eigendom van de 30-jarige A.S., hebben gezeten.
Het tweede slachtoffer is de illegaal in Nederland verblijvende S.T.(33), die aan de hand van vingerafdrukken werd geïdentificeerd. De man had valse papieren bij zich.


September 1989


Louis Schneider – 1 september 1989, Heerlen

4 augustus 1961, Den Haag – 1 september 1989, Heerlen

Status: opgelost
De 28-jarige Heerlense videotheekhouder en drugsdealer Roelof Louis Schneider is door S. doorzeefd in zijn auto in opdracht van Ricardo de la B. Schneider’s passagier raakt zwaar gewond en is ook een bekende crimineel.

Schneider is het jaar ervoor al meerdere malen het doelwit van aanslagen geweest in verband met zijn aandeel in de wapen- en drugshandel. Hij heeft een vrij lijvig strafblad. In 1988 is ook een aanslag op hem gepleegd. Daders gooiden toen een granaat in zijn videotheek, Schneider raakt daardoor gewond.

In november 1992 bekent de Heerlense fotograaf De la B. (38) samen met twee plaatsgenoten en andere handlangers vier moorden te hebben gepleegd, waaronder die op Schneider.


Oktober 1989


Ferry Koch – 6 oktober 1989, Amsterdam

Koch is op 44-jarige leeftijd voor zijn huis in zijn auto in de Laplacestraat in Amsterdam Watergraafsmeer doodgeschoten.
Hij rijdt in een antracietkleurige Mercedes 300 en heeft vermoedelijk de aanslag proberen te ontkomen door vol gas achteruit te rijden.

Hij is echter door een aantal kogels, onder meer in de zij, getroffen. Na ruim 100 meter komt de auto in de Newtonstraat tot stilstand. Koch heeft rond acht uur zijn woning aan de Newtonstraat verlaten en is na ongeveer vijf kwartier weer teruggekomen.

Op het moment dat hij wil inparkeren, lost een ongeveer 25-jarige man, die een basebalpetje met stickers op had, een aantal schoten op de wagen.

Hij zou Klaas Bruinsma in een gesprek hebben geslagen en hem hebben geript van een flinke partij hasj. Niet bij toeval is Koch op Bruinsma’s 36-jarige verjaardag geliquideerd. Volgens Steve Brown heeft Martin Hoogland (zelf vermoord op 18 maart 2004) Koch uit het leven geschoten in opdracht van Klaas Bruinsma.

In 1987 probeert ‘men’ Ferry Koch alias ‘The Ripper’ ook al te vermoorden. Deze drugshandelaar loopt hierbij enkele schotwonden op.


Liquidaties in Nederland tot 2000


Alle liquidaties in Nederland in 1990

Geliquideerde, datum liquidatie en plaats


Ali – (exacte datum niet bekend) 1990, Marbella

Klaas Bruinsma laat in Marbella de Marokkaan Ali door Colombiaanse sicarios vermoorden omdat hij een schuld niet betaalde.


Januari 1990


Imre Varga – 12 januari 1990, Loenen

De 42-jarige Varga is die vrijdag dood gevonden in een sloot in Loenen. Hij is door schoten in het hoofd om het leven te zijn gebracht. Het slachtoffer is een Hongaar en behoorde tot een groep Hongaren die zich in de jaren zeventig heeft schuldig gemaakt aan vermogensdelicten.

Hij stond bekend onder drie namen: Imre Bruckner, Imre Varga en Sandor Garamvolgyi. Dader en motief zijn nog onbekend.


Dave Zwartjes (42) – 18 januari 1990, Amsterdam

De 39 jarige L.P. heeft aan de politie bekend dat hij Zwartjes heeft doodgeschoten. Vanaf het balkon van een woning in de Eerste Atjehstraat in Amsterdam heeft P. zijn slachtoffer beschoten. Kort daarvoor hadden P. en Zwartjes ruzie gehad.


‘Twee Turken’ – 25 januari 1990, Amsterdam


Februari 1990


Selahittin Kuscu – 21 februari 1990, Amsterdam

De geliquideerde Turk Selahittin Kuscu wordt opgevist uit een gracht in Amsterdam. Hij was kort daarvoor samen met enkele bendeleden opgepakt. Hij kwam vrij, de anderen niet. Motief duidelijk.


Maart 1990


Vasco Pieraccini en Alessandro Rusconi – 8 maart 1990, Amsterdam

In Amsterdam worden de Italianen Vasco Pieraccini (23) en Alessandro Rusconi (38) geliquideerd na een mislukte deal.


April 1990


Sanol Er – 1 april 1990, Amsterdam

De Turk Sanol Er (25) is doodgeschoten in een koffiehuis aan de Kinkerstraat


Mohammed El Boudyadi – 11 april 1990, Den Haag


Mahmut Ercan Inangirray – 30 april 1990, Doorn

In Doorn wordt het lijk gevonden van Mahmut Ercan Inangirray, een Turkse drugs- en wapenhandelaar die lid is van de Grijze Wolven.


Mei 1990


Onbekende Turk – 15 mei 1990, Amsterdam

Een onbekende Turk is in Amsterdam vermoord.


Juni 1990


Halik – 6 juni 1990, Amsterdam

De Turk Halik is vermoord in pizzeria aan het Thorbeckeplain in Amsterdam, in opdracht van Lorenzo R.


Dursun Gogturk – 27 juni 1990, Stompetoren

De Turk Dursun Gogturk (22) is vermoord in Stompetoren.


Juli 1990


Onbekende Turk – 24 juli 1990, Amsterdam

Een onbekende Turk is in Amsterdam vermoord.


September 1990


Roy Adkins – 28 september 1990, Amsterdam

Adkins is handlanger van Klaas Bruinsma. Hij is omgebracht in het American Hotel in Amsterdam door Joegoslavische maffia. Of hij is door Bruinsma zelf omgebracht vanwege een ripdeal.

Adkins zou ook verantwoordelijk zijn voor het mislukken van het binnen brengen van de ‘Grote Berg’ van Bruinsma. Dit is een partij van 50 ton hasj die in beslag is genomen.


Oktober 1990


I.K. en M.Y. – 13 oktober 1990, Amsterdam

In Amsterdam worden de doodgestoken Turken I.K. (30) en M.Y. (42) uit een gracht gevist.


Ljubinko Becirovic – 27 oktober 1990, Amsterdam

Status: onopgelost
De Serviër Becirovic is in zijn huis aan de Apollolaan omgebracht. Het vermoeden is dat Klaas Bruinsma de opdrachtgever is. Het conflict draait om een partij cocaïne die het duo zou leveren aan de Joego’s. Becirovic is leider van de Servische maffia, waar ook Sreten ‘Jotsa’ Jocić deel van uitmaakt.

Ljubinko ‘Duja’ Becirovic is in zijn woning vanaf de straat neergeschoten. Hij overlijdt enkele dagen na de aanslag.

Het is onder de ingewijden bekend dat Duja, wanneer hij op twee- of drie-hoog thuis de telefoon opneemt, altijd zijn gesprekken voert voor het raam aan de straatzijde van de Hoofdweg in Amsterdam.

Op een middag krijgt Duja een telefoontje thuis. Zodra hij antwoordt en naar het raam loopt, is hij vanaf de straat meerdere keren beschoten. Twee of drie kogels treffen hem in zijn buik.


November 1990


Kenneth Hart – 28 november 1990, Amsterdam

Status: onopgelost

Kenneth Hart

Kenneth HartDe Surinaamse ex-bokser Kenneth Hart (24) verdwijnt spoorloos na een gevecht in een café in Amsterdam.

Zijn broer, Franklyn, is door de politie in 2018 in Paramaribo doodgeschoten door de politie. Dit na een overval waarbij Franklyn eerst op de politie schiet.


December 1990


Dede Özkulluk – 30 december 1990, Utrecht

Status: onopgelost

De 36-jarige Dede Özkulluk uit Utrecht is zondagmiddag voor de videotheek op de Amsterdamsestraatweg met enkele schoten om het leven gebracht. Hij is vanuit een rijdende auto onder vuur genomen.

De schietpartij trekt weinig aandacht doordat aangenomen wordt dat de knallen veroorzaakt werden door het afsteken van vuurwerk. Er is alarm geslagen als de uit Turkije afkomstige man op straat blijft liggen. Voor hem komt hulp te laat.


Alle liquidaties in Nederland in 1991

Geliquideerde, datum liquidatie en plaats


Juni 1991


Klaas Bruinsma, 27 juni 1991, Amsterdam

Klaas Bruinsma

Ex-politieman Martin Hoogland is in 1993 tot twintig jaar cel veroordeeld voor de moord op Bruinsma en Tony Hijzelendoorn. Lees hier → meer over Klaas Bruinsma.


Martin van der Spek – 9 december 1991, Badhoevedorp

Martin Hillegers heeft 12 jaar celstraf uitgezeten voor de moord op Martin van der Spek op 9 december 1991. De moord is gepleegd in Haarlem op de Nieuwemeerdijk 350 waar waar ook zijn broer Remco is vermoord († 23 november 2012, Haarlem).


Alle liquidaties in Nederland in 1992

Geliquideerde, datum liquidatie en plaats


Januari 1992


Davut Barmak, 1 januari 1992 Rotterdam

Rotterdam In een woning is de 20-jarige Davut Barmak doodgeschoten. Zijn lijk is in brand gestoken om herkenning te bemoeilijken.

Volgens de politie, die twee mannen verdenkt van 26 en 32 jaar, maakt de moord deel uit van een wraakactie in het drugsmilieu die later nog meer slachtoffers eist.


Illegale Turk, 4 januari 1992 Rotterdam

In een woning is een 30-jarige illegale Turk doodgeschoten. Afrekening in het drugsmilieu.


Ton de Bruin – 10 januari 1992, Amsterdam

Deze drugshandelaar is voor zijn huis doodgeschoten door Moppie Rasnabe of Jesse Remmers. In de omgeving ligt een tas met een pistoolmitrailleur. Deze afrekening is waarschijnlijk een opdracht van Henk Rommy.


Naim Syla – 27 januari 1991, Amsterdam

De Albanees Naim Syla is doodgeschoten in café La Bordelaise in Amsterdam, door concurrerende Duitse Joego-bende.


Februari 1992


Drie Turkse mannen, 4 februari 1992, Amsterdam

Op 4 februari zijn in een woning aan de Hudsonstraat in de Amsterdamse Mercatorbuurt drie lijken van mannen gevonden. In de woning zijn de lijken aangetroffen van Turkse mannen die door messteken om het leven zijn gebracht.

Eén van de drie personen, een man van 23, was maandag door zijn vader en zus als vermist opgegeven. De andere twee slachtoffers zijn een 48-jarige man en zijn twintigjarige zoon.

Beide laatsten zijn afkomstig uit Den Haag. De politie kwam de slachtoffers op het spoor toen de auto van de 23-jarige vermiste man voor de woning werd aangetroffen.


Maart 1992


Eric Husseyin Feyzi, Akin Harun en Hurriyet Cemal Karracagun – 5 maart 1992, Rotterdam

In restaurant Sato zijn drie Turken doodgeschoten: de 28-jarige Eric Husseyin Feyzi, de 26-jarige Akin Harun, alias Harry en de 31-jarige Hurriyet Cemal Karracagun.

‘Harry’ beheerde een pizzeria annex kapperszaak aan de Manesserweg in Rotterdam. Het was in feite ‘meer dan een dekmantel voor criminele praktijken’.

Volgens bronnen onderhield Harry Akin er een bloeiende koeriersdienst op na tussen de Rotterdam en een drugskartel uit Groningen. Ook was er sprake van afpersing.

Ze zijn naar een Turks restaurant Sato in de Glashaven gelokt en daar doodgeschoten. De lijken van de drie lichamen aan het Brielse Meer waren onthoofd en de handen en voeten waren er afgehakt en bij het Brielse Meer in brand werden gestoken.

De volgende dag zijn de lijken gevonden door een medewerker van het recreatieschap het Brielse Meer, die in het riet een brandje ontdekte. Hij ontdekte de smeulende stoffelijke overschotten van drie mannen.

De slachtoffers hadden eerder zelf moorden gepleegd.

Zie ook de De Telegraaf van 5 september 1992


Giovanni Martha – 5 maart 1992, Rotterdam

Curaçao, 7 februari 1974 – Amstelveen, 22 mei 2014

De broer van beruchte crimineel Gwenette Martha is op het Rembrandtplein dood geschoten. De schietpartij is het gevolg van een ruzie in discotheek Escape, waar op dat moment een schoolfeest gaande is.  Het personeel van Escape zet de strijdende partijen buiten de deur. De ruzie zich op het plein voort.

Zijn broer Giovanni krijgt het in club Escape aan het Rembrandtplein aan de stok met een groepje Marokkanen uit West, van wie de dan twintigjarige Mohamed ‘Moummisch’ Chekhchar een vuurwapen trekt en schiet. Giovanni raakt dodelijk gewond en sterft voor de deur in Gwenettes armen.

Giovanni weet zich in ernstig gewonde toestand nog uit de voeten te maken. Hij overlijdt de volgende dag in het ziekenhuis. De moord geeft een push aan Gwentte Martha’s verdere criminele carrière.

Chekachar krijgt acht jaar voor de moord op Giovanni Martha

Chekhchar wordt anderhalve maand later gepakt in Diemen. Het Amsterdamse gerechtshof veroordeelt hem op 26 oktober 1992 tot acht jaar cel voor doodslag op Giovanni Martha, poging tot doodslag op diens vriend Vincent en voor wapenbezit, vanwege het pistool dat bij hem wordt gevonden tijdens de huiszoeking die op zijn arrestatie volgt.

Mohamed Chekhchar, inmiddels weer vrij, rookt op 14 oktober 2003 een joint in coffeeshop Ruthless aan de Hoofdweg. Rond een uur of negen schiet een man in donkere kleding zijn vuurwapen op Chekhchar leeg en vlucht op een gestolen zwarte scooter. Chekhchar overlijdt ter plekke. De opdrachtgever laat zich raden…


Drie Turkse mannen, 8 maart 1992, Rotterdam

In een woning in de Portugesestraat 378 in de Rotterdamse wijk Oud-Mathenesse vind de politie de lijken van drie mannen aangetroffen. De politie heeft bevestigd dat de drie door een misdrijf om het leven zijn gekomen.

Het gaat om de 36-jarige A.K. en 51- jarige D.E. uit Turkije. De identiteit van de derde dode is nog niet vastgesteld. De mannen zijn door messteken om het leven gebracht.

Volgens een woordvoerder van de politie wordt rekening gehouden met een afrekening in het criminele milieu. De lichamen moeten al enige tijd in het pand hebben gelegen. De dode lichamen waren in zo’n vergaande staat van ontbinding, dat buren de politie hadden gebeld met klachten over stank.

Of er verband bestaat met de drievoudige moord die 5 maart 1992 is ontdekt in een rietkraag langs het Brielse Meer wordt nog onderzocht.


Tony Hijzelendoorn – 20 maart 1992, Wilnis

De auto- en drugshandelaar is thuis met zestien kogels in zijn lijf gevonden. Zou ruzie hebben gehad met de mogelijke dader Martin Hoogland. Deze ex-politieman zou eerder Klaas Bruinsma hebben vermoord.

Hij heeft op dat moment ook een conflict over een ripdeal met drugshandelaar Steve Brown, witwasser Ronnie Ondunk en de Joego’s. Hijzelendoor zou met politie praten. Martin Hoogland (zelf vermoord op 18 maart 2004) is ook voor deze moord veroordeeld.


April 1992


Edwin van Houten – 21 april 1992, Ermelo

Van Houten is doodgeschoten op de oprit van voormalig Klaas Bruinsma lijfwacht Geurt Roos. Doelwit zou Roos zelf zijn geweest.


Dirk de Kruif – 25 april 1992, Haarlem

Dirk Antonius de Kruif
18 mei 1948 – Haarlem, 25 april 1992

De 44-jarige drugsdealer Dirk de Kruif (44) is door het linnen dak van zijn Corvette cabriolet doodgeschoten.


Mei 1992


Smajo Karaman – 30 mei 1992, Spaarndammerdijk

De 37-jarige ‘Smiley’ Karaman Behoort tot groep van van Sreten ‘Jotsa’ Jocić. Hij is in cafe ’t Biggetje aan de Madelievenstraat 12 in de Jordaan in het hoofd geschoten. Waarschijnlijk een wraakactie voor de liquidatie van Klaas Bruinsma.


Juli 1992


Chi Fung Kan – 5 juli 1992, Amsterdam

Op de hoek van de Geldersekade en de Koningsstraat is de 35-jarige Chinees Chi Fung Kan door landgenoten geliquideerd. Vermoedelijk een afrekening in het drugsmilieu.


September 1992


Irving Andres Leonora – 6 september 1992, Amsterdam

Curaçao, 4 februari 1961 – Amsterdam, 6 september 1992

Op 6 september 1992 vindt er een gewelddadig incident plaats in Amsterdam, waarbij Leonora is doodgeschoten. Er zijn ongeveer 150 mensen aanwezig op een Antilliaans feest toen dit gebeurde.

De verdachte, genaamd S., is later gearresteerd. Het motief voor de moord lijkt te liggen in een langdurige ruzie tussen de twee mannen. Deze ruzie begint in 1986 toen Leonora beweert dat S. hem en zijn vrienden had verraden bij de politie, wat resulteert in gevangenisstraffen.

S. heeft dit altijd ontkend, maar de ruzie blijft voortduren. Daarnaast circuleert er ook een verhaal over onbetaalde drugs op Curaçao, waarvoor Leonora mogelijk bedreigd werd.

Leonora geen politie-informant

Tijdens het politieonderzoek werden geen aanwijzingen gevonden dat Leonora een informant was of dat hij een politie-semafoon bezat. Ook blijkt hij ongewapend te zijn tijdens de liquidatie.

Er is gespeculeerd dat hij mogelijk bodyguards had, maar hun identiteit is onbekend. De verdachte, S., staat bekend als gewelddadig en gevaarlijk met vuurwapens. Ondanks het onderzoek zijn getuigen bang om te spreken vanwege bedreigingen.


November 1992


Han Piao Liu – 28 november 1992, Rotterdam

Bij een afrekening in het drugscircuit wordt de 36-jarige Chinees Han Piao Liu doodgeschoten. Twee andere Chinezen raken ernstig gewond.


Alle liquidaties in Nederland in 1993

Geliquideerde, datum liquidatie en plaats


Januari 1993


Piet Hendriks – 19 januari 1993, Amsterdam

De Amsterdamse etherpiraat van Radio Einstein en drugshandelaar Pietje A. Hendriks (34) is in Café Duivens aan de Spaarndammerdijk drie keer door zijn hoofd geschoten.

Hendriks zit op dinsdag 19 januari aan de bar in het café een pilsje te drinken als er een onbekende binnenkomt. Als de barkeeper vraagt of de man wat wild drinken schiet hij zonder een woord te zeggen Hendriks een kogel door zijn hoofd. Hendriks is op slag dood.

Pietje Hendriks is een echte onderwereldfiguur, bekend van knokploegontruimingen met Harry Gouwswaard op Singel 114 en Brouwersgracht 53 (eind 1978/ begin 1979). Einstein TV verdient veel geld met commerciele porno-tv programma’s.

Volgens rechercheurs van de moordbrigade raakt Hendriks na die periode bij de radio verzeild in de xtc-handel. Na een actie van de Britse douane waarbij een grote partij uit Amsterdam afkomstige xtc is onderschept, raakt Hendriks een ernstig conflict met een concurrerende drugdealer.

Waarschijnlijk is Hendriks neergeschoten door een Joegoslaaf uit de groep van van Sreten ‘Jotsa’ Jocić.


Maart 1993


Jaap Talsma – 30 maart 1993, Amsterdam

11 mei 1942 – Amsterdam, 30 maart 1993
Status: onopgelost

De 46-jarige Talsma in zijn auto op de op de A2, net over de Utrechtsebrug in Amsterdam, doorzeefd met kogels. Hoogstwaarschijnlijk vermoord in opdracht van Sreten ‘Jotsa’ Jocić. Hij wast via zijn autohandel ‘geld wit’ van criminelen.

De beruchte Belgradogroep, een Joegoslavisch syndicaat onder leiding van Jocić, zou ook auto’s van één van Talsma’s bvs hebben geleaset.  Talsma was eigenaar van diverse autogarages, witwasser en vriend van de op 15 juni 1998 ook geliquideerde Ron Ondunk.

Jaap Talsma stond sinds jaren aan het hoofd van een conglomeraat van bedrijven met ruim 100 personeelsleden, waarvan de basis door een grootvader is gelegd in 1929.

De laatste jaren ging het het bedrijf minder voor de wind, maar kon Talsma Holding BV niettemin een bedrag van zeven miljoen gulden dividend uitkeren. In november 1992 nog verhuist Talsma uit Loosdrecht naar de kapitale bungalow die hij in het Gooi heeft laten bouwen.

Talsma was ook directeur van de VAB-garage en Ford-dealer aan de Amsterdamse Joan Muyskenweg. Dit bedrijf is op 18 maart getroffen door een zware brand, die vrijwel zeker is aangestoken.

Een man in een net pak genietend van het leven

“Hij was een man die gezag afdwong door zijn aanwezigheid,” zegt een bekende van Talsma die anoniem wil blijven. “Altijd keurig in het pak, chique Amerikaanse auto, beetje geaffecteerde stem.”

Volgens een zakenrelatie genoot Talsma van het leven en mocht hij graag een casino bezoeken, maar van gokken in het groot is volgens de man nooit sprake geweest. Jaap Talsma was een enthousiast pleziervaarder, die vlak voor zijn verhuizing uit Loosdrecht zijn vaarexamen deed voor een zware motorboot.


April 1993


Salim Hadziselimovic en Djordje Ilic – 1 april 1993, Ouderkerk aan de Amstel

De 22-jarige Hadziselimovic en de 19-jarige Ilic zijn doodgeschoten op een parkeerplaats aan de Ouderkerkerplas in Ouderkerk aan de Amstel.  De lichamen en hun auto, een Opel Kadett,  zijn daarna in brand gestoken. Opdrachtgever zou Henk Rommy zijn.

Later gaan deze moorden de boeken in als de Barbecuemoorden. De daders volgens justitie zijn Jesse Remmers, Mohammed Rasnabe, Pinny S. en Nan Paul de B.


Jaap van der Heiden – 10 april 1993, Alkmaar

Jacobus Adrianus van der Heiden
11 maart 1946, Amsterdam – 10 april 1993, Alkmaar

Jaap van der Heiden

Van der Heiden overlijdt in het ziekenhuis. Dit nadat hij gewond is geraakt als een geïmproviseerd explosief ontploft aan zijn voordeur in Luttik Oudorp te Alkmaar.

Wanneer zijn vrouw genoeg krijgt van zijn steeds duister wordende praktijken en hem in 1985 verlaat, maakt Van der Heiden’s carrière in de onderwereld een enorme sprong.

Hij wordt de ‘chef laden en lossen’ voor prominente criminelen zoals Henk Rommy, ook bekend als De Zwarte Cobra en Sam Klepper en John Mieremet († 2 november 2005), die ook wel bekend staan als Spic & Span en met de ‘Deltagroepering’ rond Etienne Urka.

Hij werkt ook nauw samen met bekende figuren zoals de pornokoning ‘Dikke Charles’ Geerts, Jan ‘De Snor’ Femer, en Mink Kok. Jaap van der Heiden is verdacht politie-informant te zijn door de groep van Mink Kok, Stanley Hillis, Jan Femer en Jules Jie. Ook heeft hij een conflict met drugshandelaar Henk Rommy en George Plieger.

Van der Heiden: man met twee gezichten

Jaap van der Heiden is actief in de textielhandel in Den Helder en Alkmaar. Samen met zijn vrouw, een voormalige schoonheidskoningin, runt hij een strandtent en financiert hij zijn extravagante levensstijl door betrokken te zijn bij de smokkel van hasjiesj.

Van der Heiden was iemand met twee gezichten: aan de ene kant een joviale man die gemakkelijk vrienden maakte, altijd klaarstond voor anderen en die een aangename warme sfeer uitstraalde. Aan de andere kant stond hij bekend als ripper: het stelen van partijen drugs.

Zie hier: ‘De bom aan de voordeur’ een uitgebreid verhaal over Jaap van der Heiden.


Joegoslaaf – 17 april 1993, Amsterdam

De identiteit is vast komen te staan van de man die zaterdag 17 april 1993 verpakt in een doek en omwikkeld met touwen uit het water van de Amstel langs de Ouderkerkerdijk in Amsterdam is opgevist. Het gaat om een 30-jarige Joegoslaaf die als sinds december vorig jaar werd vermist.

Hoofdinspecteur Johan van Kastel: ‘Een echte afrekening, gezien het schot door zijn hoofd. Wij kenden de man van diverse gewelddadige misdrijven die eerder hebben plaatsgevonden. Zijn moordenaars zitten zeer waarschijnlijk al weer hoog en breed in het buitenland. Want zo gaat dat in dat soort zaken.”


Tonny van Maurik – 19 april 1993, Amsterdam

Tonny van Maurik

Deze Amsterdamse sportschoolhouder is op 37-jarige leeftijd in zijn auto voor het Altea Hotel in Amsterdam-Zuid doodgeschoten.

De opdracht is volgens de rechtbank gegeven door Pinney S., de toenmalige minnares van het slachtoffer. Zij kreeg hiervoor 12 jaar gevangenisstraf.

Nan Paul B. en Jesse Remmers zouden in opdracht van zijn minnares Tonny door zijn hoofd hebben geschoten. Van Maurik was met zijn broer eigenaar van een sportschool op de Oudezijds Voorburgwal.


Onbekende man – 20 april 1993, Amsterdam

In Amsterdam-Zuidoost is in de middag opnieuw een man geliquideerd terwijl hij met zijn auto op de snelweg rijdt. De identiteit van het slachtoffer is onbekend. Hij is op een oprit van de rondweg AlO onder vuur genomen en was op slag dood.

Het is nog onduidelijk of uit een andere auto op het slachtoffer is geschoten. Mogelijk hebben de daders de man in de berm staan opwachten. Eerst werd de rechter-achterband van de Fiat lek geschoten om de man tot stoppen te dwingen. Vervolgens zijn door het raam van het linkerportier ongeveer acht kogels op de bestuurder afgevuurd.


Mei 1993


Heni Shamel en Anne de Witte – 8 mei 1993, Antwerpen

Status: onopgelost

Heni Shamel en Anne de Witte

Heni Shamel en Anne de WitteDe Griekse diamantair en drugshandelaar Henie Shamel en zijn vriendin Anne de Witte zijn in Antwerpen op 9 mei 1993 kort na middernacht in een geparkeerde auto onder vuur genomen door twee mannen. Ze overlijden enkele dagen later aan hun verwondingen.

Volgens de rechtbank hebben Jesse Remmers en Mohamed Rasnabe in opdracht van Henk Rommy de organisatie van de afrekening van Heny Shamel op zich genomen. Medeverdachte Siegfried Saez daadwerkelijk geschoten.

Volgens het OM gaf Rommy opdracht Shamel uit de weg te ruimen om een miljoenenschuld, ontstaan na de onderschepping van een partij drugs. Rommy ontkent en wordt vrijgesproken. Volgens hem had hij helemaal geen schuld bij Shamel, laat staan een motief voor de moord.


Danny Leclère – 20 mei 1993, Amsterdam

Danny Jos Jean Ghyslen Leclere
Hasselt, 14 mei 1959 – Amsterdam, 20 mei 1993
Status: onopgelost

Danny Leclère

‘Dokter XTC’ is op de A-10 bij Amsterdam doodgeschoten. In mei 1993 is de Belgische Leclère (34) officieel voortvluchtig in Nederland. Zijn compagnons Jan Femer en Mink Kok hebben er alle belang bij hem uit handen van de politie te houden.

Leclère speelt een voorname rol in de eerste echt grote XTC-zaak in Nederland. Na een veroordeling tot zes jaar cel nam hij de benen tijdens een verlof.

Ze brengen hem onder op verschillende schuiladressen in Amsterdam en omgeving. Ook hebben ze twee bodyguards, Jules Jie en Rudy van Efferen, voor hem geregeld. Zij moeten hem als het even kan 24 uur per dag in het oog moeten houden.

Leclere is gedetineerd in de Bijlmerbajes en hij kreeg verlof om een begrafenis in België bij te wonen. Leclère heeft de nacht doorgebracht bij zijn vriendin in de Daniël Defoelaan in de Venserpolder in Amsterdam. Hij neemt om zes uur de oprit S113 naar de ring van Amsterdam.

Dan wordt hij vanuit een achteropkomende auto onder vuur genomen. De schutter schiet eerst een band aan flarden en mikt dan op het raam aan de bestuurderskant. De auto begint te slingeren, Leclère kan geen kant meer uit.

Hij zit nog achter het stuur als de moordenaar met een automatisch geweer een kogelregen op hem afvuurt. Hij is op slag dood.

De moord op Danny Leclère is nooit opgelost. Tijdens het Holleeder-proces zegt Peter R. de Vries daar als getuige dat hij eens had gehoord dat Willem Endstra achter de moord op Leclère zit.

Endstra zou niet blij zijn geweest als hij hoort dat Leclère werk wil maken van zijn droom over het duikresort in Indonesië en zijn belegde geld terug wil.

De onderzoekende rechercheurs vermoeden dat een concurrerende criminele groepering achter de liquidatie heeft gezeten.


Charlie Cecil Wong – 23 mei 1993, Amsterdam

 Amsterdam, 2 november 1951 – Amsterdam, 23 mei 1993

Charlie Cecil Wong

Deze Amsterdamse drugscrimineel doet zaken met onder meer Steve Brown en Klaas Bruinsma. Het gerucht gaat dat hij met de politie zou praten. Wong is eerst neergestoken en daarna in de polder gedumpt. Zijn lijk is pas begin 1994 gevonden.

Lees hier → meer over Charley Wong en zijn liquidatie.


November 1993


Michael Vane – 3 november 1993, Haarlemmerliede

Vane is zwaar verminkt teruggevonden in een uitgebrande Volkswagen Golf in het Spaarnwoudegebied. Waarschijnlijke opdrachtgevers zijn Sam Klepper en John Mieremet († 2 november 2005). De moord op Vane is overigens nooit opgelost.

Vane is actief in het drugsmilieu en verkeerde in kringen rond de beruchte Amsterdamse drugshandelaar Klaas Bruinsma. Hij zou miljoenen guldens aan drugswinsten hebben ‘weggezet’ op bankrekeningen in Zwitserland. Na zijn dood is dat geld belegd in vastgoed in Amsterdam-Noord.

Bij deze witwaspraktijken waren volgens Elsevier advocaat Evert Hingst, bouwondernemer Cees Houtman en ene Marco P. betrokken.

Mieremet, Hingst, Marco P. en Houtman zouden bij hun activiteiten in vastgoed in conflict zijn geraakt met Heineken-ontvoerder Willem Holleeder. Elsevier schrijft dat P. Holleeder diverse keren heeft gemaand weg te blijven uit Amsterdam-Noord.

Michael Vane laat na zijn dood daarmee een fortuin na, geparkeerd op rekeningen in België en Luxemburg. Zijn moeder is de enige erfgenaam. Op haar verzoek achterhaalt advocaat Arthur Toenbreker het geld.

Beiden, moeder Vane en Toenbreker, maken zich volgens de rechtbank schuldig aan heling en witwassen van bijna 2 miljoen euro. Vane’s moeder krijgt vier maanden cel en een boete van 65.000 euro opgelegd.


December 1993


Helio Stewart – 6 december 1993, Schiedam

Helio Stewart

Stewart (34 jaar) rijdt met een vriend van Rotterdam naar Schiedam. Hij rijdt in een Honda Civic met kenteken FR-SG-10. Het is maandagavond 6 december 1993. Rond 21.00 uur zet hij de vriend af op de hoek van de Stephensonstraat en de Professor Kamerlingh Onneslaan in Schiedam.

De vriend loopt naar de Kamerlingh Onneslaan. Hij hoort een aantal schoten vanuit de richting waar Helio de auto geparkeerd heeft. De vriend van Helio ziet een man in een auto stappen en zonder verlichting wegrijden. Later blijkt dat Helio Stewart is neergeschoten.

Stewart, de lijfwacht van Kobus Lorsé (Kobus de Zigeuner), sloot in september van 1993 een overeenkomst met justitie om verklaringen over de betrokkenheid tegen onder andere Kobus Lorsé over grootschalige cocaïnehandel af te leggen. Deze kroongetuige haalt de rechtszaak daarmee niet…


Inwoner van Utrecht – 12 december 1993, Groningen

Een 38-jarige inwoner van Utrecht is in Groningen achter het stuur van zijn auto onder vuur genomen en korte tijd later aan zijn verwondingen bezweken. Hulp mocht niet meer baten, de man overleed binnen een kwartier na aankomst in het ziekenhuis.

De schietpartij had zondag 12 december 1993 tegen middernacht plaats op de Noordzeeweg. Dat is een uitvalsweg van Groningen naar Winsum, waar maximaal 80 km/u gereden mag worden. Het slachtoffer rijdt in een Opel-personenauto en heeft twee passagiers aan boord.

Op een gegeven moment is de chauffeur beschoten en raakt daardoor aan het lichaam gewond. De Utrechter is naar het Academisch Ziekenhuis in Groningen gebracht.

Aan de hand van de verklaringen van de twee passagiers probeert men de exacte plaats op de Noordzeeweg vast te stellen, waar de Utrechter is beschoten.

Broer en neef schuldig?

De broer en de neef brachten hun familielid naar het Academisch Ziekenhuis in Groningen. Deze passagiers zijn aanvankelijk als getuigen gehoord. Op grond van hun verklaringen werd aangenomen dat de chauffeur ergens op de Noordzeeweg van buitenaf onder vuur was genomen. Maar technisch onderzoek toont aan dat de Utrechter waarschijnlijk binnen in de auto is beschoten.


Erwin Tra – 20 december 1993, Amsterdam

Amsterdamse drugscrimineel is in de Amsterdamse Rivierenbuurt door het hoofd geschoten. Volgens de broer van Tra is het slachtoffer bezig met een softdrugstransactie met ‘Joego’ Milos ‘Bato’ Petrovic.

Mladen V. zit ten tijde van de moord naast Tra. V. is een goed contact van zowel Petrovic als Maruf ‘Paja’ Mrzic. Justitie vermoedt dat Petrovic de liquidatie heeft uitgevoerd.


Alle liquidaties in Nederland in 1994

Geliquideerde, datum liquidatie en plaats


Januari 1994


Geral Anthony Tynes – 31 januari 1994, Amsterdam

12 oktober 1961 – Amsterdam, 31 januari 1994, Amsterdam

De Antilliaanse drugshandelaar, werkte voor de ‘erven Bruinsma’ en overlijdt op 31 januari 1994 aan de gevolgen van een ongeval. Op die dag om 04.39 uur is Tynes met zijn auto op de A2 uit een flauwe bocht gevlogen en tegen een lantaarnpaal gereden.

De auto is een groot aantal malen over de kop geslagen en is total loss. Tynes is met zwaar letsel op de achterbank van zijn auto aangetroffen. Hij overlijdt een paar uur later in het ziekenhuis.

In de loop van de ochtend van diezelfde dag verschijnt zijn broer aan het politiebureau en zrgt, dat hij een misdrijf niet uitsluit in verband met het verleden van zijn broer die te maken had gehad met de crimineel Klaas Bruinsma.

In opdracht van de Officier van Justitie Gonzales wordt het onderzoek overgenomen door de recherche. Op 1 februari 1994 wordt er sectie verricht, waarbij veel inwendig letsel werd geconstateerd.

Een huidperforatie als een inschotverwonding

Aan de linkerzijde van het hoofd word bij zijn het linkeroor, volgens het voorlopig sectierapport, ‘een huidperforatie als een inschotverwonding’ aangetroffen.

Op de gemaakte röntgenfoto’s is geen kogel te zien en vervolgens wordt met wattenstaafjes de verwonding afgenomen. Hierop worden geen kruitsporen aangetroffen.

Door de Technische Recherche is de auto in het algemeen en de linker voorband, die volledig aan flarden was, in het bijzonder op kogelsporen nagekeken. Hierbij zijn geen schotsporen aangetroffen.

De auto is voor zover kon worden nagegaan, niet op technische gebreken nagekeken. Bij de sectie wordt een hoog alcoholgehalte in de diverse delen van het lichaam aangetroffen. De recherche heeft het onderzoek afgesloten met de conclusie dat van een misdrijf niet is gebleken.

Tynes stond bij de RCID Amsterdam-Amstelland niet als informant bekend. Ook komt hij niet voor in het informantenregister van de RCID Kennemerland. Hij is december 1992 als verdachte gehoord in een zaak van het IRT.

Peter R. de Vries

Ook bij het IRT is hij geen informant gebleken. Half oktober 1995 is bovenstaand ongeval gereconstrueerd in het televisie programma van Peter R. de Vries. Ook hierbij is de suggestie gewekt, dat de politie een rol zou hebben gespeeld bij het overlijden van Tynes.

De reden hiervoor zou zijn de rol die Tynes in de zogenaamde ‘30.000 kilo-zaak’ uit 1992 van het IRT gespeeld zou hebben. Naar aanleiding van deze uitzending heeft de regiopolitie Amsterdam-Amstelland nogmaals het ongeval en het bijbehorende proces-verbaal onderzocht.

Hierbij zijn geen nieuwe aanwijzingen gevonden, die zouden duiden op een andere conclusie dan dat het hier een ongeval betrof.


Februari 1994

Cees Pruijsen – 22 februari 1994, Rotterdam

De vrachtwagenchauffeur Cees Pruijsen uit Nieuwerkerk aan den IJssel verdwijnt op 22 februari 1994 en zijn lichaam wordt 11 maanden later teruggevonden onder een laag beton op het industrieterrein aan de Stadionkade in Rotterdam-Zuid.

De bekende Schiedamse crimineel Henk E. word gelinkt aan de liquidatie van Cees Pruijsen. Pruijsen, die werkt voor E., zou mogelijk de politie van informatie hebben voorzien.


Maart 1994


Yun Li Liu – 12 / 13 maart 1994, Wijdewormer

Wijdewormer Langs de a7 ligt het lijk van de 32-jarige Yun Li Liu uit Hongkong. Hij is doodgeschoten door een 31-jarige Chinees.

De man verbleef sinds een halfjaar in Nederland en had schulden bij een Chinese drugsbende. Uit onderzoek blijkt dat hij op 12 maart in een auto in Amsterdam-Oost is geliquideerd.


April 1994


Antonio Brizzi – 26 april 1994, Moergestel

Antonio Brizzi

Leidend figuur in de Brabantse onderwereld. Brizzie is vermoord in zijn woning op landgoed Dennehoef. Lees hier → meer over Brizzi en zijn verhaal op deze website.


Mei 1994


Cornelis Pruijsen – 15 mei 1994, Rotterdam

Status: opgelost
Buurtbewoners vinden op straat het lijk van de 28-jarige Cornelis Pruijsen. Zijn lichaam is gewikkeld in een kleed. Hij is geliquideerd door de 32-jarige P.B. en de 42-jarige Henk E. De laatste krijgt levenslang.


Juni 1994


Alvara Garcia-Herrera – 14 juni 1994, Amsterdam

De Colombiaan Alvara Garcia-Herrera (31) wordt op straat doodgeschoten.


Augustus 1994


Aziatische man – 6 augustus 1994, Rotterdam

Op zaterdagavond 6 augustus 1994 is een Aziatische man doodgeschoten in het Chinees restaurant King’s Garden te Rotterdam. Drie mannen stappen rond acht uur het restaurant binnen en voeren een korte, heftige woordenwisseling met het slachtoffer.

Daarop volgt een vechtpartij, waarbij één van de drie onder het oog van een tiental bezoekers een wapen afvuurt. Het slachtoffer overlijdt ter plaatse en de daders, eveneens Aziatisch ogende mannen, maken zich uit de voeten.

Volgens ingewijden in de Chinese wereld betreft het onmiskenbaar een afrekening, vermoedelijk tussen leden van uit Amsterdam en Antwerpen concurrerende misdaadorganisaties.

Rotterdam, neutraal terrein voor Chinezen

Rotterdam, eens een belangrijke plaats in de Chinese onderwereld, heet in die kringen tegenwoordig neutraal terrein te zijn nadat de laatste Chinese godfather zijn biezen pakte. Veel Chinese criminelen zijn van Rotterdam naar België uitgeweken vanwege de intensieve recherche-activiteiten die volgen op de moord op een Chinees echtpaar en hun drie kinderen, enkele jaren geleden.

Voor die moord zijn wel daders veroordeeld en opgesloten, maar in de Chinese wereld gaat het hardnekkig gerucht dat zij zich bewust hebben laten oppakken en de straf uitzitten om de ware daders ‘uit de wind te houden’. Voor die moeite zouden zij vorstelijk beloond zijn.

September 1994


Hakan Sarigol –  16 september 1994, Gilze-Rijen

Status: opgelost

Op 22 september 1994 vinden spotters het lijk van de 29-jarige Hakan Sarigol uit Breda in een sloot vlak bij de vliegbasis. Hij is in de nacht van 15 op 16 september doodgeschoten door de 33-jarige S.T. uit Breda. Een 36-jarige Antilliaan is medeplichtig. Motief: geldruzie in het drugsmilieu.


Oktober 1994


Marokkaan Farid Queslati – 7 oktober 1994. Rotterdam

Op straat schiet de 30-jarige M.R. de 24-jarige Marokkaan Farid Queslati uit Amsterdam dood.Achtergrond van de liquidatie was een concurrentiestrijd tussen beide seksclubeigenaren.


December 1994

Thietanandpersad Lachmansingh – 17 december 1994, Nieuwegein

Op een parkeerplaats is de Surinamer Thietanandpersad Lachmansingh (42) uit Utrecht doodgeschoten. Hij handelde in cocaïne en was het slachtoffer van een ripdeal door drie Antillianen.


1975 tot 1995: alle liquidaties in Nederland
1995 tot 2010: alle liquidaties in Nederland
2010 tot 2015: alle liquidaties in Nederland
2015 tot 2020: alle liquidaties in Nederland
Sinds 2020: alle liquidaties in Nederland


 

2 antwoorden
  1. Hans Versteeg zegt:

    Op de foto van Karim Fourkour en Fouad Bendella – 11 mei 2006, Venray staan de namen verkeerd. De linkse jongeman is Fouad en de rechtse Karim

    Beantwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactieReactie annuleren