Noorwegen - Nederland 1-2, 12 september 1973

(Vorige → wedstrijd tegen IJsland en volgende → wedstrijd tegen Polen)

Tijd: 19:00
Soort: WK Kwalificatiewedstrijd
Stadion: Ullevål – Oslo
Toeschouwers: 19.241
Scheidsrechter: Malcolm Wright (Noord-Ierland), assistenten Redmond McFadden (Noord-Ierland) en S.E. Patterson (Noord-Ierland)

Eerste helft:

1ste minuut: Cruijff trapt af en de bal gaat direct terug op van Beveren.
2de minuut: Dieptepass van Kristiansen naar spits Tom Lund. Van Beveren is sneller.
7de minuut: 0 – 1. Krol bereikt Brokamp op de linkervleugel. De MVVer geeft direct voor, Johan Cruijff kopt in en scoort 0 – 1.
11ste minuut: Afstandsschot Harald Sunde in handen van van Beveren.
13ste minuut: Scheidsrechter Malcolm Wright geeft vrije trap omdat Krol op de cornerlijn Kristiansen neerlegt.
18ste minuut: Eerste hoekschop van Nederland, gevolgd door overtreding tegen doelman Geir Karlsen.
24ste minuut: Krol vloert Harry Heftad. Een daad die tot misnoegen van de toeschouwers niet wordt bestraft.
25ste minuut: Knappe solo van Tom Lund, spelend voor een derde divisieteam, gevolgd door een wegdraaiend schot.
27ste minuut: Twee hoekschoppen achtereen op doel van Nederland.
28ste minuut: Tweede corner van Nederland. Brokamp bereikt Muhren, die slechte pass geeft.
30ste minuut: Vliegend schot van Mühren tot hoekschop verwerkt.
31ste minuut: Jansen plaatst tweemaal achtereen fout.
38ste minuut: Van Hanegem speelt bal vrij voor Krol, die echter slap inschiet.
43ste minuut: Wright roept van Hanegem bij zich die aanmerkingen had op de leiding.
44ste minuut: Gele kaart voor Harry Hestad die bal uit de handen van van Beveren pakte.
45ste minuut: Cruijff geeft de vrijstaande Brokamp unieke kans. De MVV-er wacht te lang en het schot stuit af op een Noors been. Einde eerste helft.

Tweede helft:

46ste minuut: Van Hanegem passt naar Brokamp, diens schot levert Nederland’s vierde corner op Direct gevolgd door de vijfde.
49ste minuut: Combinatie Hestad – Lund.
51ste minuut: Zesde hoekschop van Oranje.
52ste minuut: Achtste hoekschop voor Nederland.
53ste minuut: Vrije trap Cruyff brengt bal bij van Hanegem die van de Kerkhof in staat stelt te schieten. Via keeper hoekschop gevolgd door de tiende.
54ste minuut: Doelpunt van Gerrie Mühren afgekeurd wegens buitenspel, dat Nederlandse spelers aanvechten omdat Jan Birkelund vrijwel in het doel lag.
57ste minuut: Elfde hoekschop.
59ste minuut: Twaalfde hoekschop
62ste minuut: Coach George Curtis vervangt Sunde door Torre Egil Johansen.
65ste minuut: Krol speelt van ver terug op van Beveren, wat Noors fluitconcert oplevert.
73ste minuut: Wright schrijft van Hanegem op omdat deze Johansen bij een been grijpt.
74ste minuut: Ook een gele kaart voor Johan Cruijff.
76ste minuut: Na een schot van Lund laat van Beveren de bal los. Harry Hestad krijgt een kans en is de Nederlandse doelman juist te snel af (1-1).
81ste minuut: Oponthoud van twee minuten wegens blessure van Johansen. Haan vervangt van Hanegem.
86ste minuut: Vrije trap Cruijff op de rand van het strafschopgebied.
87ste minuut: Pass van Drost komt bij de opgerukte Hulshoff, die onverwacht toch nog scoort (1-2).
89ste minuut: Vrije schop van Mühren. Cruijff kopt van dichtbij in, doelman Karlsen redt vallend nog juist.

(Bron: Vrije Stem: onafhankelijk weekblad voor Suriname, 14 september 1973)

Samenvatting: Noorwegen – Nederland 1-2, 12 september 1973