, , ,

Top 10 gezondste bronnen van vitamine C

Top 10 gezondste bronnen van vitamine C

Ontdek de gezondste bronnen van vitamine C. Zie welke voedingsmiddelen je kunnen voorzien van deze belangrijke vitamine.

Volwassenen van 19 jaar en ouder hebben zo’n 40 milligram vitamine C per dag nodig. Omdat vitamine C in water oplosbaar is en gevoelig is voor hoge temperaturen, gaat een deel van de vitamine C verloren tijdens het koken.

Rauwe groenten en fruit bevatten de meeste vitamine C, maar als je ze moet koken, blijkt stomen de beste methode om de voedingswaarde en de vitamine C te behouden.

Lees meer…


Lees hier → meer over eten drinken op deze website.


Top 10 gezondste bronnen van vitamine C

Vitamine C heeft verschillende belangrijke functies, waaronder:

  • helpt cellen te beschermen en gezond te houden,
  • onderhoudt de huid, bloedvaten, botten en kraakbeen en
  • ondersteunt wondgenezing.

10. Aardbeien – 46 milligram per portie van 80 gram (zeven middelgrote aardbeien)

57 milligram per 100 gram

Heerlijk zoet en caloriearm en met slechts zeven bessen zijn aardbeien een geweldige gezonde traktatie.

Aardbei

Een portie van 80 gram voorziet in al je dagelijkse vitamine C-behoeften en is rijk aan polyfenolen.* Het opnemen van aardbeien in uw dieet kan de spijsvertering, de hersenfunctie verbeteren en de gezondheid van het hart ondersteunen .

*Polyfenolen zijn een grote groep moleculen die hoofdzakelijk afkomstig zijn van planten. Ze hebben antioxiderende eigenschappen en beperken de celveroudering. Polyfenolen worden gebruikt bij de preventie van hart- en vaatziekten, ontstekingen en neurodegeneratieve ziekten.


9. Rode peper – 100 milligram per portie van 80 g (½ grote paprika)

126 milligram per 100 gram
Een halve grote rode peper bevat ruim tweemaal de dagelijkse behoefte aan vitamine C, evenals redelijke hoeveelheden vitamine E en K, foliumzuur en vezels.

Een veelzijdig ingrediënt: de rode peper kan ook prima in soepen, stoofschotels en roerbakgerechten, maar kan ook in je salades.


Zie hier beste fruit voor je dieet: 20 voorbeelden.


8. Papaja – 48 milligram per portie van 80 gram (½ kleine papaja)

60 milligram per 100 gram

Papaja is een tropische vrucht met zacht vruchtvlees. Voeg het toe aan je salades, maak er salsa vanogf gebruik het in een smoothie of een dessert.

Papaja

Een halve kleine papaja voorziet gemakkelijk in je vitamine C-behoefte, samen met wat vitamine A, foliumzuur en kalium.


Zie hier de Top 100 meest voedzame voedsel ter wereld.


7. Sinasappel – 62 milligram per portie van 120 gram (één kleine sinaasappel)

52 milligram per 100 gram

Velen mensen genieten van deze heldere, sappige vrucht. Probeer stukjes sinaasappel toe te voegen aan salades, fruitsalades of of in je ontbijtkom. Verwaarloos de schil echter niet: deze maakt 40-50% van de vrucht uit. De schil is rijker dan het vruchtvlees aan mineralen zoals ijzer en koper.

Kind met sinasappl – Vincent van Gogh, juni 1890

Eén sinaasappel bevat al uw dagelijkse vitamine C-behoeften en een goede mix van vitamines en mineralen, waaronder foliumzuur, calcium en magnesium.

Volgens richtlijnen is de inname van één glas van 150 ml verse sinasappelsap per dag voldoende. Dit komt omdat het pletten van fruit tot sap natuurlijke fruitsuiker vrijgeeft, die je tanden kan beschadigen.


6. Kiwi – 47 milligram per portie van 80 gram (één middelgrote kiwi)

59 milligram per 100 gram

Deze heldergroene, tropische vrucht wordt doorgaans rauw gegeten. Gewoon schillen en hakken of doormidden snijden en het vruchtvlees eruit scheppen met een theelepel. Je kan de kiwi ook toevoegen aan je fruitsalade, in yoghurt of in een smoothie.

Kiwi

Een enkele kiwi bevat iets meer dan je dagelijkse behoefte aan vitamine C en is een goede bron van vitamine K en vezels.


5. Boerenkool (gekookt) – 57 milligram per portie van 80 gram (één handvol)

71 milligram per 100 gram

Boerenkool, een populair ‘superfood’, bevat vier keer zoveel vitamine C en twee keer zoveel vitamine E als spinazie, en draagt ​​plantaardige stoffen bij, zoals bètacaroteen. Deze voedingsstoffen zijn belangrijk voor het ondersteunen van een gezond immuunsysteem.

Boerenkool (met worst, dat dan weer wel ja)

Voeg deze bladgroente ongekookt toe aan smoothies en salades, of voeg gekookt toe aan pasta, curries of gestoomd naast je maaltijd.


Zie hier de 10 beste superfoods voor een beter dieet.


4. Guave – 126 milligram per portie van 55 gram (1 vrucht)

230 milligram per portie van 100 gram

Guaves is een tropische vrucht die je eet door de binnenkant eruit te scheppen of in zijn geheel zonder schil te eten. Bij groter fruit moet je de zaden verwijderen. Ze kunt ze persen, toegevoegen aan fruitsalades of er jam van maken.

Guave

Eén guavevrucht bevat drie keer je dagelijkse behoefte aan vitamine C. Ze zijn ook een goede bron van vezels, foliumzuur en kalium.


3. Groene paprika – 96 milligram per portie van 80 gram (½ grote paprika)

120 milligram per 100 gram

Net als zijn rode tegenhanger zijn groene paprika’s zeer veelzijdig, minder zoet van smaak en vormen ze een nuttige toevoeging aan roerbakgerechten, Turkse eieren en bij een pittige salsa.

Paprika’s

Een halve grote groene paprika levert ongeveer tweemaal je dagelijkse behoefte aan vitamine C, samen met vitamine B6, foliumzuur en vezels.


2. Broccoli (rauw) – 63 milligram per portie van 80 gram (handvol in kom)

79 milligram per 100 gram

Of het nu rauw of gekookt wordt gegeten, broccoli is een prima bron van vitamine C. Je kunt broccoli eten als rauwkost of toevoegen aan je sapje of smoothie.

Broccoli

Misschien geef je er de voorkeur aan om het lichtjes te stomen als bijgerecht bij je hoofdmaaltijd, of toe te voegen aan andere recepten, waaronder soepen, wokgerechten of salades.

Een handvol rauwe broccoli levert ongeveer 60 mg vitamine C op, wat meer is dan je dagelijkse behoefte. Als het wordt gekookt, daalt het vitamine C-gehalte tot ongeveer 48 mg per portie van 80 g. Dit komt omdat vitamine C gevoelig is voor hitte en in water oplosbaar is.


1. Zwarte bessen – 160 milligram per portie van 80 gram (handvol in kom)

200 milligram per 100 gram

Zwarte bessen zijn kleine, ronde, paarszwarte bessen die scherp van smaak zijn.

Zwarte bessen

Slechts één portie van 80 g voorziet in 200% van je dagelijkse vitamine C-behoefte en ze hebben verrassend genoeg dertig keer meer vitamine C dan bosbessen. Zwarte bessen kun je gebruiken om jam of sorbet van te maken.


Top 10 gezondste bronnen van vitamine C

        1. Zwarte bessen – 160 milligram per portie van 80 gram (handvol in kom)
        2. Broccoli (rauw) – 63 milligram per portie van 80 gram (handvol in kom)
        3. Groene paprika
        4. Guave – 126 milligram per portie van 55 gram (1 vrucht)
        5. Boerenkool (gekookt) – 57 milligram per portie van 80 gram (één handvol)
        6. Kiwi – 47 milligram per portie van 80 gram (één middelgrote kiwi)
        7. Sinasappel – 62 milligram per portie van 120 gram (één kleine sinaasappel)
        8. Papaja – 48 milligram per portie van 80 gram (½ kleine papaja)
        9. Rode peper – 100 milligram per portie van 80 g (½ grote paprika)
        10. Aardbeien – 46 milligram per portie van 80 gram (7 middelgrote aardbeien)