10 Meest succesvolle bands uit Australië – Met video

0
Meest succesvolle bands uit Australië
Meest succesvolle bands uit Australië

Meest succesvolle bands uit Australië

Hoe het komt, komt het, maar onderstaande bands en artiesten wisten wereldwijd 100-den miljoenen platen te verkopen. Deze Australische popartiesten hebben de muziek uit hun land op de kaart weten te zetten. Lees en luister meer…


Lees hier ->>> meer over muziek en hier ->>> meer over Australië op deze website.


Top 10 – Meest succesvolle bands uit Australië


10. Wolfmother

Wolfmother bestond uit Andrew Stockdale (zang/leadgitaar), Aidan Nemeth (ritmegitaar), Ian Peres (basgitaar/keyboard) en Will Rockwell-Scott (drums).

In augustus 2008 zijn Chris Ross (basgitaar/keyboard) en daaropvolgend Myles Heskett (drums) uit de band gestapt en in 2013 ging de band tijdelijk uit elkaar.

In juli van dat jaar begonnen de overgebleven leden weer te toeren. Hun muziek wordt geïnspireerd door rockbands als Led Zeppelin, Deep Purple, Black Sabbath en Kyuss.


9. Olivia Newton-John

Newton-John kwam in 1974 met Long live love uit voor het Verenigd Koninkrijk op het 19e Eurovisiesongfestival en eindigde met 14 punten op de 4e plaats.

De single haalde de 11e plaats in de Britse hitlijst. In 1974 was ze een van de populairste zangeressen van het Verenigd Koninkrijk.

Korte tijd later verhuisde ze naar de Verenigde Staten. Ook daar kreeg ze een succesvolle zangcarrière. Ze scoorde er vijf nummer-1 hits en won vier Grammy Awards.

Als actrice kreeg Newton-John grote bekendheid in de film Grease (1978), waarin ze de hoofdrol vervulde naast John Travolta. Latere films hadden minder succes.

Wel scoorde ze in Nederland nog een nummer 1-hit met Xanadu; de titelsong van de gelijknamige film uit 1980, waarin ze samen met onder anderen Gene Kelly en Michael Beck speelde. Ook de langspeelplaat van de soundtrack haalde de eerste plaats.


8. Man at Work

Men at Work is in 1979 opgericht door Colin Hay en Ron Strykert. Nadien kwamen daar nog Jerry Speiser, Greg Ham (1953–2012) en John Rees bij. In 1981 brachten ze hun eerste single uit: “Who can it be now?”.

De single werd een grote hit in Australië, net als hun debuutalbum “Business as Usual”. In 1982 bereikte “Who can it be now?” de nummer 1 in Amerika.

Het tweede nummer “Down Under” werd nummer 1 in zowel Amerika en Groot-Brittannië. “Down Under” is voor de grap gemaakt en is een vrolijk komisch lied over de typische dingen van Australië, zoals een vegemite sandwich. Het is nu het tweede volkslied van Australië.


Zie hier de Top 10 populairste nummers uit de muziekfilm Grease (met beeld).


7. Crowded House

Crowded House is bekend van de grote hit “Don’t Dream It’s Over”. Andere bekende songs zijn “Into Temptation”, “Weather with You”, “Four Seasons in One Day” en “Better Be Home Soon”.


6. Nick Cave and the Bad Seeds

De band ontstaat in 1984 toen twee leden van de toen net ontbonden Australische band The Birthday Party, Nick Cave en Mick Harvey, gezelschap kregen van Blixa Bargeld uit Einstürzende Neubauten (gitaar), Hugo Race (gitaar) en Barry Adamson uit Magazine (bas, piano).

In deze samenstelling namen zij hun debuutalbum From Her To Eternity op.


Top 5 – Meest succesvolle bands uit Australië


5. Midnight Oil

Midnight Oil is opgericht in 1971 onder de naam Farm. In 1976 werd de latere naam aangenomen, afgeleid van de Engelse uitdrukking “burning the midnight oil” die zoiets betekent als “tot ’s avonds laat blijven werken”.

De groep rondom zanger Peter Garrett kreeg in de jaren 80 van de twintigste eeuw internationale bekendheid, onder meer dankzij de single Beds are Burning.

Hun betrokkenheid bij diverse politieke vraagstukken werd naast hun rauwe rockstijl een handelsmerk. Dit sprak onder andere uit de thematiek van de lp ‘Diesel and Dust’.

Het eerdergenoemde Beds are Burning van die lp heeft in de Nederlandse hitlijsten gestaan en vroeg aandacht voor de positie van de oorspronkelijke inwoners van Australië, de Aboriginals.

Een ander voorbeeld van hun betrokkenheid bij de politieke knelpunten in Australië is te horen in het nummer Blue Sky Mine, dat gaat over de gevolgen van de vroegere asbestwinning in het plaatsje Wittenoom (West-Australië).


4. Kylie Minogue

Minogues carrière wordt gekenmerkt door haar opkomst als kindsterretje in een soapserie. In grote lijnen is het begin van haar carrière te vergelijken met dat van hedendaagse artiesten als Britney Spears, Christina Aguilera, Justin Timberlake en Ricky Martin.

Met meer dan 60 miljoen verkochte albums is Kylie Minogue een van de succesvolste artiesten van Australië.


Zie hier de top 10 artiesten met de meeste Grammy Awards.


Top 3 – Meest succesvolle bands uit Australië


3. INXS

De band is opgericht in Sydney op 16 augustus 1979. Eerst heette de band The Farriss Brothers, met Andrew (keyboard), Jon (drums) en Tim Farriss (leadgitaar), Michael Hutchence (zang), Kirk Pengilly (saxofoon en gitaar) en Garry Gary Beers (bas).

De naam veranderde nog datzelfde jaar in INXS, uitgesproken als “in excess” (in overvloed). De naam is samengesteld uit IXL (een merk jam) en XTC.

In 1990 bracht INXS album X, uit met meerdere internationale hits zoals “Suicide Blonde” en “Disappear” (beide Top 10 in de VS). “Suicide Blonde” bereikte nummer 2 in Australië en nummer 11 in de UK.

Hutchence, met Andrew Farriss, schreven het nummer nadat Hutchence toenmalige vriendin, Kylie Minogue, de term “suicide blonde” gebruikte om haar personage te beschrijven in de film The Delinquents uit 1989.

Hutchence won de ‘Best International Artist’ bij de 1991 BRIT Awards met INXS als winnende gerelateerde group award.

Terwijl de band bezig was zich voor te bereiden op een nieuwe wereldtour stond Hutchence wereldwijd op de voorpagina’s door zijn plotselinge dood.

Op 22 november 1997 werd Hutchence levenloos aangetroffen in een hotelkamer in Sydney, onder verdachte omstandigheden. Volgens het autopsierapport was de doodsoorzaak zelfmoord. Sommigen speculeren echter dat hij stierf door wurgseks.


2. Bee Gees

De Bee Gees was een popgroep rond de tweelingbroers Robin Gibb (1949-2012, zang) en Maurice Gibb (1949-2003, basgitaar, keyboard en zang) en hun oudere broer Barry Gibb (1946, gitaar en zang).

Na het album Odessa (1969) verliet Robin de groep wegens artistieke meningsverschillen, en scoorde hij een solohit met Saved by the bell.

De groep werd later opgedoekt en opnieuw opgericht. Vanaf het moment dat Jive talkin’ in 1975 verrassend een Amerikaanse nummer 1-hit werd, werd de draad weer opgepakt.

Met het uitkomen van de soundtrack van Saturday Night Fever in 1977 was de groep plotseling weer immens populair, en was ze een van de belangrijkste exponenten van de disco geworden.

Het geluid van de Bee Gees is apart te noemen, vooral opvallend is hun gebruik van hoge stemmen, vergelijkbaar met de falsetstem.

De Bee Gees schreven en produceerden in die tijd platen van o.a. Barbra Streisand, Dionne Warwick en Diana Ross.


1. AC/DC

AC/DC is gevormd in 1973 door de gebroeders Angus en Malcolm Young. De groep is vernoemd naar de elektriciteit die wezenlijk is voor versterkte popmuziek: AC (alternating current, wisselstroom) en DC (direct current, gelijkstroom).

AC/DC heeft wereldwijd meer dan 200 miljoen albums verkocht, waarvan 71 miljoen albums in de Verenigde Staten. Back in Black is met 45 miljoen exemplaren het op een na meest verkochte album wereldwijd.