10 Snelste helikopters ter wereld – Een overzicht

Snelste helikopters ter wereld
Snelste helikopters ter wereld

Snelste helikopters ter wereld

De snelste haalde ooit bijna 475 kilometer per uur. Dit proefmodelletjes staat op nummer één. Zie hier de andere negen snelle helikopters. Lees meer.


Lees hier ->>> meer over oorlog op deze website.


Top 10 – Snelste helikopters ter wereld


10. AH-64D Apache – 284 km per uur

AH-64D Apache
AH-64D Apache

De Boeing Defense & Space Industries AH-64 Apache is de belangrijkste gevechtshelikopter van de Amerikaanse strijdkrachten.

Het toestel werd aanvankelijk ontworpen met één missie; vernietiging van allerlei gronddoelen. Dankzij een uniek geïntegreerd informatiesysteem, waarbij informatie op het vizier van de helm wordt geprojecteerd, kan het toestel overdag, ’s nachts en in slechte weersomstandigheden worden ingezet.


9. Mil Mi-26 (Halo) – 295 km per uur

Mil Mi-26
Mil Mi-26

De Mil Mi-26, NAVO-codenaam: Halo, is een Sovjet/Russisch zware transporthelikopter. Het is in zowel civiele als militaire dienst. Het is de zwaarste en sterkste helikopter in productie.


6. Mi-28N Night Hunter – 300 km per uur

Mi-28N Night Hunter
Mi-28N Night Hunter

De Mil Mi-28, NAVO-codenaam: Havoc, is een Russische tweezits antitank- en gevechtshelikopter.

De Havoc is een pure aanvalshelikopter zonder extra transportmogelijkheden. Hierdoor is het toestel beter in tank-bestrijding dan de Mi-24. Onder de neus hangt een machinegeweer en de cockpit is zwaar gepantserd, onder de kleine vleugels is ruimte voor extra bewapening en de neus zit vol elektronische apparatuur. De staartrotor heeft de vorm van een smalle X.


6. Ka-52 ‘Alligator’ – 300 km per uur

Ka-52 'Alligator'
Ka-52 ‘Alligator’

Deze Russische gevechtshelikopter met één stoel is van het ontwerpbureau Kamov. Het is ontworpen in de jaren ’80 en doet dienst in het Russische leger sinds 1995.


6. NH90 – 300 km per uur

NH90
NH90

De NH90 is een tweemotorige multirole helikopter. De helikopter is ontwikkeld als reactie op de NATO behoefte aan een militaire helikopter die zowel boven land als boven zee kan opereren.

De NH90 is ontwikkeld, gebouwd en wordt ondersteund door NHIndustries. Dit een joint venture van Leonardo (voormalig Agusta Westland), Airbus Helicopters (voormalig Eurocopter) en Fokker.


Top 5 – Snelste helikopters ter wereld


5. AgustaWestland AW139 – 306 km per uur

AgustaWestland AW139
AgustaWestland AW139

De AgustaWestland AW139 is een middel-grote helikopter die de capaciteit heeft om 15 passagiers te transporteren. De helikopter wordt voornamelijk gebruikt voor leger en -patrouilletaken, particulier gebruik (zoals VIP-transport), brandweertaken, medische hulpverlening en evacuaties.

De AW139 is oorspronkelijk ontworpen en ontwikkeld door Agusta en Bell Helicopters en op de markt gebracht als de Agusta-Bell AB139. De AW139 is opnieuw ontworpen worden toen ‘Bell’ zich terugtrok uit het project. Sinds de indienstname in 2003 is de AW139 één van de meest verkochte producten van AgustaWestland geworden. Het is vervolgens verder ontwikkeld tot twee andere ontwerpen: de militair georiënteerde AW149 en de AW189 voor de civiele markt.


4. AW101 (EH101) Merlin – 309 km per uur

De AgustaWestland AW101 is een middelzware helikopter die zowel voor militaire als civiele toepassingen wordt gebruikt. Hij vloog voor het eerst in 1987 en is ontwikkeld door een joint venture tussen Westland Helicopters in het Verenigd Koninkrijk en Agusta in Italië.

De verschillende strijdkrachten van Groot-Brittannië, Denemarken en Portugal gebruiken de naam Merlin voor hun AW101-vliegtuigen.


Top 3 – Snelste helikopters ter wereld


3. Mi-35M – 310 km per uur

Mi-35M
Mi-35M

De Mil Mi-24 is een grote Russische gevechtshelikopter die ook een klein aantal militairen kan vervoeren. De exportversies zijn de Mi-25 en Mi-35. Hij is sinds 1976 in dienst bij de luchtmacht van de Sovjet-Unie (en haar opvolgers).

Sovjetpiloten noemden de helikopter ‘letajoesjtsji tank’, oftewel ‘vliegende tank’. Een andere veel gebruikte bijnaam is ‘krokodil’, vanwege zijn camouflage en vorm.


2. CH-47 Chinook – 315 km per uur

CH-47 Chinook
CH-47 Chinook

De Boeing VERTOL CH-47 Chinook is een 2-motorige multifunctionele middelzware tandemrotor-transporthelikopter die primair werd ontwikkeld voor troepen- en materieelvervoer van en naar het slagveld. Het is de snelste helikopter in het Amerikaanse leger met een topsnelheid van 170 knopen (196 mph, 315 km per uur).

In de loop van de jaren werden de toestellen overal ter wereld ingezet, onder meer in de Golfoorlog en Afghanistan. De Chinook maakt als multifunctioneel werkpaard deel uit van de ruggengraat van het Amerikaanse (troepen)transportwezen.

De CH-47 Chinook wordt ook actief gebruikt door de krijgsmachten van Australië, Egypte, Griekenland, Iran, Italië, Japan, Marokko, Nederland, Singapore, Spanje, Thailand, Turkije, Verenigd Koninkrijk en Zuid-Korea. In totaal werden er 1190 stuks afgeleverd.


1. Eurocopter X3 – 472 km per uur

Eurocopter X3 - 472 km per uur
Eurocopter X3 – 472 km per uur

Het X³-demonstratiemodel is gebaseerd op de Eurocopter AS365 Dauphin-helikopter, met de toevoeging van korte vleugels, elk uitgerust met een tractorpropeller. De helikopter kan 255 knopen (472 km per uur) en deze snelheid is gehaald in een vlucht op 7 juni 2013.