Top 10 lekkerste Franse salades
Lekkerste Franse salades
Wat is er Franser dan een Franse salade? Warm, koud als voorgerecht, bijgerecht of hoofdgerecht, het kan allemaal. Lees meer…
Lees hier → meer over eten drinken op deze website
Top 10 lekkerste Franse salades
Bron: www.tasteatlas.com
1. Salade Niçoise
De traditionele Niçoise-salade, afkomstig uit Nice in de Franse regio Provence, is een echte nationale trots. Het is zowel smaakvol als kleurrijk en je kan op zichzelf als hoofdgerecht serveren. Vaker gebruik je het als garnering voor een verscheidenheid aan vlees- of visgerechten.
Het bestaat uit verse tomaten, ansjovis, zwarte olijven, kappertjes, bonen en een scheutje citroensap. De salade wordt typisch gekruid met traditionele Provençaalse kruiden van olijfolie, knoflook en basilicum.
De authentieke Niçoise moet altijd zijn bereid met de meest verse rauwe groenten, als teken van respect voor de kwaliteit en smaak van lokale ingrediënten.
Zie hier de Top 10 meest Britse gerechten.
2. Salade Lyonnaise
Salade Lyonnaise bestaat uit sla, spek, croutons en met een gepocheerd ei dat er bovenop. Het komt oorspronkelijk uit de Franse stad Lyon. Het is één van de populairste salades en staat op vele menukaarten in Frankrijk.
De salade vertegenwoordigt de typische Lyonnaise-keuken, die begon in de 16e eeuw toen Catherine de Medici haar chef-koks vertelde nieuwe gerechten te maken met verschillende ingrediënten die overal in Frankrijk te vinden zijn.
Zie hier de Top 50 beste pizzeria’s in Europa 2024 (zonder Italië).
3. Salade Landaise
De salade Landaise is een traditionele Franse salade afkomstig uit de Landes, beroemd om zijn eend en walnoten. De salade is geliefd vanwege het contrast van de temperaturen van de ingrediënten. Het is gemaakt met eendenborst, spiermaag of gekonfijte, slablaadjes, spek, kerstomaatjes, walnoten en croutons.
Het vlees is geroosterd en gesneden of versnipperd, vervolgens gecombineerd met de andere ingrediënten. Het wordt aangekleed met een combinatie van mosterd, azijn, honing, uien, olijfolie en bieslook. De stukjes eend worden op de salade gelegd, die onmiddellijk moet worden geserveerd terwijl het vlees nog warm is.
Zie hier de Top 10 Populairste Franse kazen.
4. Salade paysanne
Salade paysanne of boerensalade is een traditionele Franse salade. Hoewel er een paar versies zijn, is het meestal bereid met een combinatie van sla of andijvie, ham, spekjes, kaas zoals Gruyère of Roquefort, walnoten, tomaten, aardappelen en zachtgekookte eieren.
Vanwege de vele versies zijn en de boerensalade alle ingrediënten zou bevatten die overvloedig aanwezig waren op het Franse platteland, kun je deze deze aanpassen door door ook andere ingrediënten toe te voegen. Denk bijvoorbeeld aan sperziebonen, druiven, Puy-linzen, peterselie of croutons.
5. Salade de Saucisse
Wurstsalat is een traditionele salade uit Duitsland (vooral de zuidelijke delen), Zwitserland, Oostenrijk en de Elzas in Frankrijk, gemaakt met reepjes worst.
Het is een populair gerecht dat je ook als lichte maaltijd nuttigen. Dit zie je in de Duitse bierkellers of traditionele herbergen, vooral tijdens de warme zomermaanden.
Het belangrijkste ingrediënt in wurstsalat is dun gesneden worst. De meest gebruikte soort is Lyoner, fleischwurst of stadtwurst, hoewel de Zwitserse variant vaak cervelaat gebruikt.
Zie hier de Top 10 lekkerste Franse visgerechten.
6. Salade chaude aux gésiers
De salade chaude aux gésiers is een traditionele warme salade afkomstig uit Frankrijk. Je maakt het van een combinatie van kippenspiermagen, uien, aardappelen, sjalotten, sla, balsamicoazijn, olijfolie en croutons.
De aardappelen zijn geschild en gekookt, terwijl de uien en sjalotten zijn gehakt en gebakken in olijfolie.
De gekookte aardappelen zijn in reepjes gesneden of in blokjes gesneden en in olijfolie bruin gebakken tot ze knapperig zijn.
De slablaadjes zijn op een bord gerangschikt, besprenkeld met balsamicoazijn en zijn gegarneerd met aardappelen, in de pan verwarmde spiermaag en croutons.
7. Salade de figues
De salade de Figues is een traditionele Franse salade afkomstig uit de regio Languedoc. Deze is meestal gemaakt met een combinatie van rijpe vijgen, andijvie, uien, citroensap, olijfolie, rode wijnazijn, zout, peper en suiker. De vijgen snijdt je in vieren en vervolgens in achtsten.
De andijvie versnipper je en rangschik je op een bord. De vijgenplakken leg je er bovenop, gevolgd door gesneden uien.
Als finishing touch kleed je de salade af met een mengsel van olijfolie, citroensap, rode wijnazijn en suiker. Vervolgens op smaak brengen met zout en peper en geserveerd op kamertemperatuur of licht gekoeld.
Zie hier de 10 lekkerste dessert uit Frankrijk.
8. Salade Rachel
De salade Rachel is een Franse salade gemaakt met een combinatie van selderij, truffels, artisjokken, gekookte aardappelen, asperges en mayonaise. De selderij wordt geblancheerd in gezouten water en vervolgens in julienne gesneden.
De truffels worden in dunne plakjes gesneden en vervolgens gecombineerd met andere ingrediënten. Voor het serveren wordt mayonaise (of mayonaise en mosterd) aan de salade toegevoegd voor een vleugje romigheid.
9. Salade de poulpe (Languedoc)
De salade de poulpe is een traditionele Franse octopussalade afkomstig uit de Languedoc. De salade maak je van een combinatie van malse octopus, aardappelen, witte wijn, uien, venkel, kappertjes, peterselie, paprika, zout, peper, olijfolie, citroensap en azijn.
De octopus snijdt je in stukjes gesneden en kookje in een mengsel van olie, wijn, zout en water tot hij gaar is, en vervolgens uitgelekt.
De aardappelen worden gekookt, geschild, in plakjes gesneden en gemengd met de octopus. De uien, venkel en kappertjes worden erop gelegd en de salade wordt vervolgens aangekleed met een mengsel van olijfolie, citroensap, azijn, zout en peper.
10. Salade Aveyronnaise
Deze klassieke zuidwestelijke Franse salade is gemaakt met spek en Roquefort-kaas als hoofdingrediënten. Andere ingrediënten zijn ei, knoflook, basilicum en babyspinazie of andere slablaadjes.
De hele salade kleed je aan met een vinaigrette op basis van sherryazijn en milde olijfolie en het liefst belegd met nog meer kaas en noten.
Top 10 lekkerste Franse salades
- Salade Niçoise
- Salade Lyonnaise
- Salade Landaise
- Salade paysanne
- Salade de Saucisse
- Salade chaude aux gésiers
- Salade Rachel
- Salade de poulpe (Languedoc)
- Salade Aveyronnaise










