Top 100 – Belangrijkste Nederlandse schrijvers aller tijden

0
294
Gerard Reve: Beste Nederlandse schrijver
Gerard Reve: Beste Nederlandse schrijver

Belangrijkste Nederlandse schrijvers aller tijden

Er worden hier appels met peren vergeleken, maar het moest er eens van komen. Een antwoord op de vraag wie zijn nu de allerbeste cq belangrijkste cq populairste schrijvers die Nederland ooit heeft voortgebracht. Zie hier het zeer discutabele antwoord. Zie het als een eerste aanzet tot. Gemotiveerd commentaar graag hieronder plaatsen. Lees meer.


Lees hier ->>> meer over literatuur op deze website


Top 100 – Belangrijkste Nederlandse schrijvers aller tijden

De lijst is opgesteld met behulp van andere beoordelingen te vinden op internet. Denk aan ‘beste schrijver’, ‘populairste schrijver’ en bijvoorbeeld ‘best verkopende schrijver’. Verder spelen persoonlijke voorkeuren een rol. Het winnen van literatuurprijzen helpt ook mee aan een hoger plaats op ranglijst. Wat ook weer helpt is de opname in Canon van de Nederlandse letterkunde.

De schrijvers die nu nog goed te lezen zijn en uit 20ste eeuw hebben een (onterecht?) streepje voor. Van belang is mede of de betreffende schrijver andere schrijvers heeft beïnvloed.

Diverse kritieken hebben al geleid tot een bijstelling van deze top 100. Dit zal zeker ook in de toekomst blijven gebeuren.

(Alle schrijvers hieronder mogen een korte biografie of hagiografie verwachten. In goed Nederlands: het is work in progress.)


101. Geert Mak


100. Wilfried de Jong


99. Robert Vuijsje

Robert Hendrik Vuijsje
(Amsterdam, 12 oktober 1970)

Robert Vuijsje
Robert Vuijsje

Populair onder scholieren: Alleen maar nette mensen


98. Moses Isegawa


97. Margriet de Moor

(Noordwijk, 21 november 1941)

Margriet de Moor
Margriet de Moor

Haar debuut, de verhalenbundel Op de rug gezien, is zeer goed ontvangen, genomineerd voor de AKO Literatuurprijs. Het bekroond met de prijs voor het best verkochte literaire debuut Het gouden Ezelsoor. Vele van haar boeken zijn ook in het Duits vertaald.


96. Levi Weemoed


95. Heleen van Royen


94. Adriaan van Dis

(Bergen (NH), 16 december 1946)

Adriaan van Dis
Adriaan van Dis

Van Dis is auteur, journalist en televisiepresentator. Hij debuteerde als schrijver in 1983 met de novelle Nathan Sid. Zijn recentste werk is In het buitengebied (2017). Zijn meest gelezen werk is Indische duinen (1994).

Website: www.adriaanvandis.nl


93. Boudewijn Büch


92. Leon de Winter

(‘s-Hertogenbosch, 24 februari 1954)

Leon de Winter
Leon de Winter

De Winter is een Nederlandse schrijver, columnist en filmproducent. De recensies van De Winters boeken zijn regelmatig zeer kritisch zijn. Ze verkopen dan over het algemeen wel weer goed. Volgens sommige critici zou De Winter niet literair genoeg schrijven. Hij zou te veel uit zijn op effect. Zo zijn zijn boeken Zoeken naar Eileen W, “Hoffman’s honger”, Supertex, La place de la Bastille en De hemel van Hollywood verfilmd.


91. Cola Debrot


90. Carry van Bruggen


89. Johnny van Doorn

(Beekbergen, 12 november 1944 – Amsterdam, 26 januari 1991)

Johnny van Doorn (foto Tom Ordelman)
Johnny van Doorn (foto Tom Ordelman)

Van Doorn alias Johnny the Selfkicker, was een Nederlandse schrijver, dichter en voordrachtskunstenaar. Hij stond bekend om zijn ’oerdicht’: een gedicht terugbrengend naar de oorsprong, namelijk harde geluiden die geenszins meer op woorden lijken. Johnny van Doorn trad ook op onder de pseudoniemen Electric Jesus, Meester van de Chaos en Electric Goebbels. Hij is nationaal bekend geworden na een door Simon Vinkenoog georganiseerde poëzieavond in Carré in 1966.

Vaak choqueerde hij door zijn manier van voordragen. Hij was tijdens zijn voordrachten onder invloed van alcohol en drugs. Soms raakte hij in een volslagen extase. In zijn gedichten kwam het overmatig drugsgebruik regelmatig aan de orde. Mede door zijn ’reputatie’ als drugsgebruiker en zijn nieuwe ideeën in de kunst werd hij zowel gehaat als geliefd. Ook de inhoud van zijn gedichten, vol lelijke woorden en vaak met expliciete verwijzingen naar seks of drugsgebruik, was gericht op schokeffect.

Naar hem is de Johnny van Doornprijs voor de gesproken letteren genoemd. Deze prijs werd tweejaarlijks toegekend door de organisatie van het literatuurfestival Wintertuin in Arnhem en Nijmegen. Op een manier is de prijs opgegaan in het ‘niets’.

Meer over Johnny van Doorn: www.debezigebij.nl/auteurs/johnny-van-doorn


88. Nicolaas Matsier


87. Anna Blaman


86. Guus Kuijer

(Amsterdam, 1 augustus 1942)

Guus Kuijer
Guus Kuijer

In 2020 krijgt Kuijer voor zijn complete oeuvre de prestigieuze Constantijn Huygens-prijs. Guus Kuijers boeken slaan evenals die van Annie M.G. Schmidt een nieuwe richting in. Ze zijn minder ‘braaf’ dan de kinderliteratuur die tot dan toe verscheen.

Kuijer schuwde een aantal zaken niet, die tot dan toe in de kinderliteratuur als taboe werden beschouwd. Denk bijvoorbeeld aan brutaliteit tegenover volwassenen, verkapte verwijzingen naar tienerzwangerschap en seksualiteit. Ook lezen kinderen orwelliaanse uitdrukkingen en verwijzingen naar foltering, en rokende kinderen.

De Madelief-serie werd begin jaren negentig bewerkt tot een televisieserie. Later is er ook een speelfilm, Madelief, krassen in het tafelblad, van gemaakt door Ineke Houtman.


85. Paul van Loon


84. Belcampo


83. Herman Gorter


82. Dirk Ayelt Kooiman

(Amsterdam, 3 januari 1946 – aldaar, 2 oktober 2018)

Dirk Ayelt Kooiman
Dirk Ayelt Kooiman

Ayelt Kooiman was prozaschrijver en essayist. Zijn bekendste boek is de ‘non-fictieve roman’ Montyn uit 1982. Hierin vertelt hij het levensverhaal van de kunstenaar Jan Montyn optekende. Door de lineaire verhaalvorm wijkt het af van de uitgangspunten waarmee Kooiman als voorman van De Revisor bekend is geworden.


81. Esther Verhoef


80. Doeschka Meijsing


79. Suzanne Vermeer


78. Jules Deelder

Justus Anton Deelder
(Rotterdam, 24 november 1944 – aldaar, 19 december 2019)

Jules Deelder in 2013
Jules Deelder in 2013

J.A. Deelder was een dichter, voordrachtskunstenaar en schrijver. Het accent en de dictie van Deelder waren uitgesproken Rotterdams. Zijn spraak kan volgens taalkundigen gelden als typerend voor het Rotterdamse dialect en dat geldt ook voor een deel van zijn woordkeus. Deelder gebruikte daarnaast veelal korte zinnen, doorspekt met Engelse termen en woorden uit de wereld van de popmuziek.

Drie bekende werken van hem zijn The Dutch Windmill (biografie van Bep van Klaveren, 1980), Schöne Welt (verhalen, 1982) en Modern passé (verhalen, 1984)

Website: www.deelder.com


77. Connie Palmen


76. Yvonne Keuls