Griekenland – Nederland 0-5, 16 februari 1972

0
Griekenland - Nederland 0-5, 16 februari 1972

Griekenland – Nederland 0-5

Interland 320
(Vorige ->>> wedstrijd tegen Schotland en volgende ->>> wedstrijd tegen Peru)


Datum: woensdag 16 februari 1972
Tijd: niet bekend
Soort: Vriendschappelijk
Stadionn: Karaiskákisstadion – Athene
Toeschouwers: 24.000
Scheidsrechter: Josip Strmečki, Joegoslavië (6 februari 1927 – 6 juli 2018)


Scoreverloop

04. Barry Hulshoff 0 – 1
42. Barry Hulshoff 0 – 2
56. Johan Cruijff 0 – 3
60. Johan Neeskens 0 – 4
82. Johan Cruijff 0 – 5


De voorbeschouwing: Griekenland – Nederland 0-5, 16 februari 1972


25.000 gulden premie voor het winnende Nederlands elftal

Een commissie van drie voetbaldeskundigen moet uitmaken welk Nederlands elftal in een serie van zeven wedstrijden de beste indruk achterlaat. Het winnende elftal kan een extra premie van 25.000 gulden van Ford fabrieken tegemoet zien. De commissie van drie wordt steeds gekozen uit vier oud internationals ‘van grote faam’, te weten Faas Wilkes, Kees Kuys, Abe Lenstra en Eddy Pieters Graafland. (Bron: Tubantia, 16 februari 1972)


De voorselectie Griekenland – Nederland 0-5

Op 8 februari 1972 zijn er door bondscoach Frantisek Fadrhonc zeventien spelers uitgenodigd voor de centrale training in het KNVB-sportcentrum in Zeist.


Debuut Theo de Jong

Deze wedstrijd betekent het debuut van de 24-jarige Theo de Jong van het Nijmeegse NEC. Hij neemt op het middenveld de plaats in van Feyenoorder Wim Jansen. Fadrhonc: ‘Theo speelt tegen de Grieken, schrijft u dat maar op. Hij is een stevige jongen van 24 jaar. Theo de Jong heeft het helemaal. In Athene is hij erbij.’ (Bron: Telegraaf, 9 februari 1972)

De Jong zelf is echt onder de indruk: ‘Het doet me natuurlijk wel wat, maar ik ben nu eenmaal in Friesland geboren en daarvan zegt men dat er zulke nuchtere mensen wonen.’ (Bron: Het Vrije Volk, 9 februari 1972)

Het duel tussen Griekenland en Nederland staat voor de Grieken in het teken van revanche. Dit vanwege het onverwachte succes van Panathinaikos dat de finale haalt van Europa Cup I. Hierin verliest de ploeg van Ajax en dit de mogelijkheid om de score recht te zetten.

Bij het bekendmaken van zijn 11 spelers Fadrhonc maakt hij enkele kanttekeningen. dr. Fadrhonc: ‘Venneker krijgt van mij nog een kans om te bewijzen dat hij ook verdedigend zijn taak voor 100 procent aankan. eventueel laat ik Schneider voor hem invallen. Het is overigens niet mijn bedoeling om meer dan twee spelers te wisselen. We moeten het niet te gek maken.’

Die laatste opmerking zou dan weer in tegenstelling met de opvatting van de begeleidingscommissie. Zij opperden plannen om het mogelijkheid te maken meer dan twee spelers te wisselen. (Bron: Tubantia, 16 februari 1972)

In het AD van 16 februari 1972 lezen we de uitspraak van Fadrhonc over Venneker overigens zo: ‘… zou nu moeten bewijzen, dat hij ook in verdedigend aan de normen van een international voldoet. Is dat niet het geval, dan zal ik hem tijdens de wedstrijd alsnog vervangen.’


De spelersraad

Na de bekendmaking van de 11 geeft Fadrhonc dat hij een spelersraad heeft samengesteld. De eer valt te beurt aan Cruijff, Keizer, Van Hanegem en Israël. Fadrhonc: ‘Met die jongens zal ik alle problemen die er zijn en die nog kunnen komen doornemen. Vanavond al (maandag 14 februari 1972) zal ik met het viertal alles doornemen wat op het ogenblik van belang is. Deze vier routiniers zullen er immers voor een groot deel verantwoordelijk voor zijn of het Nederlands elftal de wereldkampioenschappen in München haalt. Het zal ook voor hen een kroon op het werk betekenen als dat lukt. Ik ben er dan ook van overtuigd dat ik met dit viertal, en dus met de hele kerngroep, goed zal kunnen samenwerken. En dat is verschrikkelijk belangrijk, want…’


De bondscoach onder vuur, maar steun van de spelers

In de aanloop naar de wedstrijd ontstaat er wel discussie over de positie van dr. Fadrhonc. Zijn contract moet nog worden verlengd. Fadrhonc is veel te lief voor zijn spelersgroep, de bus vertrekt gewoo n wat later als spelers nog aan het klaverjaasen zijn. Andriese in het NRC van 15 februari 1972: ‘In feite vindt Fadrhonc alles best. Ruzie krijgen met Fadrhonc is vrijwel net zo moeilijk als dertien uitslagen goed voorspellen in de voetbaltoto.’

Spelersverklaring

De spelers steunen hem in een verklaring: ‘Dr. Fadrhonc staat bij ons goed aangeschreven. Hij is na Georg Kessler de man, die ons op een menselijke, allerprettigste wijze heeft benaderd. Hij heeft een goede sfeer gebracht in wat men vroeger romantisch wel de Nederlandse Elftalclub noemde.

Wij menen, dat men in deze tijd van inspraak niet buiten ons om over het al dan niet vervangen van dr. Fadrhonc mag – beslissen. Wij zijn de jongens die in elke wedstrijd het karwei moeten klaren. dr. Fadrhonc bereidt ons als bondscoach telkens weer in laatste instantie op dat karwei voor. Zijn aanpak bevalt ons. We hebben nu anderhalf jaar fijn met hem gewerkt. Hij mag dan wel eens moeilijk verstaanbaar zijn, hij is toch de man die onze taal spreekt, ondanks het verschil in leeftijd.

Als men dr. Fadrhonc fouten verwijt, stellen wij daar tegenover: welke bondscoach heeft die na de oorlog eigenlijk niet gemaakt? En daar willen wij wel in alle duidelijkheid aan toevoegen, dat wij in heel Europa niet de man zien, die de taak van dr. Fadrhonc kan overnemen en daarbij op – zoveel vertrouwen van ons kan rekenen als hij. Als men van bondszijde wel een betere man ziet dan dr. Fadrhonc, willen we eerste wel eens horen wie die man dan wel precies is.

Men heeft gezegd dat we in Athene zijn begonnen met de eerste voorbereidingen voor het toernooi om het wereldkampioenschap. Dat is dan gebeurd onder dr. Fadrhonc en hij heeft er voor de komende maanden een programma voor opgesteld, dat ons aanspreekt. Daarom zeggen we op dit ogenblik, dat we best met dr. Fadrhonc het finaletoernooi van het wereldkampioenschap in willen.’


Het veld is drama

De dag voor de wedstrijd trainen de Nederlanders op de keiharde, uitgedroogde grasmat van het Karaiskákisstadion. Dit stadion is overigens gebouwd in 1895 en is gebruikt voor de Olympische Zomerspelen 1896 als het Neo Phaliron Velodrome.

De Nederlandse selectie traint keihard volgens Frans van Westen van het AD: ‘Druipend van het zweet, bij een temperatuur van vijftien graden, werden de opdrachten van Fadrhonc uitgevoerd’. een klagende Van Beveren: ‘Een mooi stadion, maar die grond is keihard.’


Trivia 1: ‘Progressief Nederland’ roept op tot een boycot van deze wedstrijd. Sinds 21 april 1967 zijn hier de militairen, met behulp van Amerikanen, aan de macht. Deze militaire Junta zal het tot 1974 volhouden. De KNVB geeft aan dat sport en politiek gescheiden moeten blijven. (Uit: Trouw, 31 maart 1998, Matty Verkammen) De Voetbal International en Trouw zullen om deze reden de verslaggeving rond deze wedstrijd boycotten (Uit: Oranje Toen en Nu, Deel 9, p 90)

Trivia 2: Dit is de eerste interland van het Nederlands Elftal tegen Griekenland. Tot 2010 zullen we nog zeven keer tegen de Grieken spelen. Één speelt Griekenland gelijk tegen Nederland en zeven keer is er intussen verloren. Griekenland maat in al deze wedstrijden slechts één doelpunt (Saravakos in 1987 in Rotterdam met als uitslag 1-1) en Nederland 17 keer.


Wedstrijdverslag: Griekenland – Nederland 0-5, 16 februari 1972

4de minuut: Piet Keizer neemt op links de eerste hoekschop. Keizer kijkt, ziet voor doel niet veel mogelijkheden, tot vanaf de middellijn ineens Barry Hulshoff komt aangesprlnt. Precies op het moment dat Hulshoff het strafschopgebied binnenkomt neemt Keizer de hoekschop:’ hard, op kniehoogte, bij de eerste paal. Hulshoff ‘loopt’ tegen deze voorzet aan en schiet vreselijk hard vanuit de lucht de bal in één keer in (0—1).

50ste minuut: Na enig geharrewar rond Keizer bij een overtreding even buiten het strafschopgebied besluit Keizer het nemen van de vrije trap aan Krol over te laten. De bal komt bij de tweede paal, waar Van Hanegem niet schiet, zoals iedereen verwacht, maar laconiek trekt op de opnieuw opgekomen Hulshoff. Hulshoff schiet, nu met het linkerbeen, opnieuw hard raak. Dat is zijn vijfde goal in vier interlands, een wereldrecord voor een centrale verdediger, ongetwijfeld (0-2).

59ste minuut: Op werkelijk onnavolgbare wijze rukt de Grote Drie (Keizer, Van Hanegem en Cruijff), op links uiteraard, weer eens het strafschopgebied binnen. Via een tiental korte, maar zuivere centers komt de bal bij Van Hanegem. Die schiet niet, maar haakt de bal terug op Cruijff. die met de linker voet hard en laag in de verste hoek mikt (0—3).

65ste minuut: Na een korte corner op’links kopt de opgekomen Neeskens vallend- een korte voorzet van Keizer bij de eerste paal in (0-4).

80ste minuut: Van Hanegem lukt een feilloze een twee met Cruijff. De Kromme komt alleen voor Christides maar trekt de bal toch nog terug op Cruijff. Tegen zo’n manoeuvre hebben zelfs vier Grieken geen antwoord. Cruijff mist niet (0-5).

(Bron: De Tijd, 17 februari 2020)


Nabeschouwing: Griekenland – Nederland 0-5, 16 februari 1972

Driehoek Keizer-Cruijff-Van Hanegem draait tegenstanders dol: 0-5 Nederland overspeelt Grieken

Trouw, 17 februari 1972

Nederland speelt goed, heel erg goed. Uit de Leeuwarder courant van 17 februari: ‘…het sein om de Grieken een sprankelende voetbalshow voor te toveren met doelpunten en daaraan voorafgaande combinaties, zoals men ze maar zelden ziet.’

De wedstrijd blijkt ook een voorbode van de chemie tussen Feyenoorders en Ajacieden. Wederom de Leeuwarder courant: ‘Het begrip tussen Van Hanegem en de Amsterdammers bleek overigens vaker erg goed te zijn, want na vlekkeloze combinaties (tikjes, hakballetjes enz.) met Cruijff kon ook deze laatste twee keer scoren.’

Het zijn fijne jongens, en ze kunnen nog erg goed voetballen ook!

Frantisek Fadrhonc: ‘We zijn er nop niet voor de volle 100 procent, maar het is wel een goede stimulans om verder te gaan. We moeten ons niet blindstaren op die 5-0 natuurlijk, maar het is toch wel zo dat de moeizame arbeid vruchten begint af te werpen. We hebben nu een groep spelers waaruit een sterk elftal kan worden geformeerd. Met nog een versterking op enkele punten zijn we klaar.’ (Bron: Limburgs Dagblad, 17 februari 1972) en ‘Het zijn fijne jongens, en ze kunnen nog erg goed voetballen ook.!’ (Bron: Trouw, 17 februari 1972)

Rinus Israël: ‘Ik denk dat deze ploeg ongeveer even sterk is als Noorwegen. Dat onze tegenstander geen gebruik maakt van de sliding vind ik niet zo vreemd. Hier wordt doorgaans op een keihard veld gespeeld. Dan is het gevaarlijk om een sliding te maken. Toch blijft het voor mij een wonder dat Panathinaikos in de Europa Cupfinale is kunnen komen, want deze voetballers liggen op vele fronten ver achter.’ (Bron: Telegraaf, 17 februari 1972) en ‘Ik schat dat die Noren ongeveer van gelijke kracht zijn als deze Grieken. Dat opent perspectieven.’ (Bron: Het Parool, 17 februari 1972)

Willem van Hanegem: ‘Als je zo kunt voetballen kun je een jaar doorvoetballen, zonder dat je moe wordt. Dit seizoen gaat het bij Feyenoord een beetje moeizaam. Dan krijg je wel eens genoeg van dat voetballen. Maar na deze wedstrijd leef je weer helemaal op. Dan denk je: Wat kan voetbal toch mooi zijn.’ (Bron: Trouw, 17 februari 1972)

Johan Cruijff: ‘Ik hoop dat de Grieken sterker zijn. Dan zit het met Noorwegen wel snor.’ (Bron: Het Parool, 17 februari 1972)

700 goals voor Oranje

Johan Neeskens maakt met een kopbal het vierde Oranje-doelpunt. Deze treffer in de 320e interland betekent tevens de zevenhonderdste sinds de eerste officiële interland van het Nederlands elftal.


De selectie: Griekenland – Nederland 0-5, 16 februari 1972

Club Definitieve selectie Voorselectie
Ajax (6) Johan Cruijff / Piet Keizer / Barry Hulshoff / Ruud Krol/ Johan Neeskens / Gerrie Mühren
Feyenoord (5) Rinus Israël / Willem van Hanegem / Henk Wery / Dick Schneider Wim Jansen
FC Twente (3) Piet Schrijver / Theo Pahlplatz Epi Drost
Sparta (1) Hans Venneker
PSV (1) Jan van Beveren
NEC (1) Theo de Jong

De opstelling van het Nederlands Elftal

Speler Club WS NL
-. Jan van Beveren PSV 20
-. Hans Venneker Sparta 4
-. Rinus Israël Feyenoord 41
-. Barry Hulshoff Ajax 4
-. Ruud Krol Ajax 6
-. Johan Neeskens Ajax 6
-. Theo de Jong NEC 1
-. Willem van Hanegem Feyenoord 17
-. Henk Wery Feyenoord 10
-. Johan Cruijff (C) Ajax 16
-. Piet Keizer Ajax 25

Op de bank:
-., Piet Schrijvers (FC Twente)
-., Theo Pahlplatz (FC Twente)
-., Dick Schneider (Feyenoord)
-., Wim Jansen (Feyenoord)
-., Gerrie Mühren (Ajax)
-., Epi Drost (FC Twente)

Bondscoach Nederland:
Frantisek Fadrhonc (8e interland, winst 6x, gelijk 1x en verlies 2x)


De opstelling van Griekenland

Op de bank:

Speler Club Wis
1. Nikos Hristidis Aris Saloniki
2. Theodoros Pallas Aris Saloniki
3. Apostolos Toskas AEK Athene
4. Anthimos Kapsis Panathinaikos
5. Thanasis Aggelis Olympiakos Piraeus
6. Dimitris Synetopoulos Olympiakos Piraeus
7. Mimis Domazos Panathinaikos
8. Stavros Sarafis PAOK Saloniki
9. Giorgos Dedes Panionios <60
10. Thomas Mavros Panionios
11. Kyriakos Apostolidis PAOK Saloniki <46
12. Kostas Davourlis Panachaiki Patras >46
13. Kostas Eleftherakis Panathinaikos >60

Bondscoach Griekenland:
Billy Bingham (Ierland)