Nederland – Schotland 2-1, 1 december 1971

0
Nederland – Schotland 2-1, 1 december 1971

Nederland – Schotland 2-1

Interland 319
(Volgende wedstrijd tegen Griekenland)


Datum: woensdag 1 december 1971
Tijd: 20:15
Soort: Vriendschappelijk
Stadion: Olympisch stadion – Amsterdam
Toeschouwers: 18.000
Scheidsrechter: Ferdinand Biwersi, West-Duitsland (24 juni 1934 – 4 september 2013)


Scoreverloop
5. Johan Cruijff 1 – 0
52. George Graham 1 – 1
88. Barry Hulshoff 2 – 1

Gele kaarten:
57. Paul van Himst
78. Willem van Hanegem
89. Johan Neeskens


Wat vooraf ging aan: Nederland – Schotland 2-1

De top 40 van 27 november 1971 – De top 3
1. Rod McKuen – Without A Worry In The World
2. Poppys – Non, Non, Rien N’a Changé
3. Soley Soley – The Middle Of The Road


De voorbeschouwing: Nederland – Schotland 2-1

Nederland – Schotland 2-1 op 1 december 1971 is de eerste wedstrijd ter voorbereiding op het WK van 1974 in West-Duitsland. Een week eerder heeft Nederland nog in Luxemburg van Luxemburg met 8-0 gewonnen. Dit was een wedstrijd voor de kwalificatie van het EK in België waar Nederland al voor was uitgeschakeld.


Fadrhonc onder vuur

František Fadrhonc (Nymburk, Tsjechië, 18 december 1914 – Nicosia, 9 oktober 1981) is de bondscoach van Nederland. In 1970 kiest de KNVB hem als opvolger van Georg Keßler.

Fadrhonc is met zijn vrouw Vera in 1948 zijn vaderland Tsjecho-Slowakije ontvlucht. Via Oostenrijk komt hij in 1949, door bemiddeling van KNVB-voorzitter Karel Lotsy, in Nederland terecht. Hij wordt hij trainer van Willem II en zij worden met Fadrhonc in 1952 als in 1955 landskampioen. In de tweede helft van de jaren ’60 maakt hij Go-Ahead een subtopper. In 1966 verkrijgt hij de Nederlandse nationaliteit.

Fadrhonc krijgt van alle kanten kritiek. Het KNVB-bestuur, spelers en de media morren openlijk, maar vaak ook achter de schermen.


Over de tegenstander: Schotland

Het Schotse voetbalelftal heeft het in deze tijd moeilijk omdat veel Engelse clubs weigeren hun Schotse spelers af te staan voor een interland. Toch doen de Schotten het de laatste wedstrijden prima. In de voorronde van het Europees kampioenschap is achtereenvolgens gewonnen van Portugal (2—1) en België (1—0). Eindelijk weer winst na een lange reeks van nederlagen.

Verantwoordelijk voor de wederopbouw van het Schotse voetbal is manager Tommy Docherty. Hij is Schots international geweest en een controversieel figuur. Docherty kwam ongeveer een maand geleden op proef voor 2.000 gulden per wedstrijd (in 2020 zo’n 3.750 euro) in Schotse dienst. Na de genoemde winstpartijen krijgt hij een contract voor vier jaar gecontracteerd van de Schotse bond.

Docherty verwachte een stevige wedstrijd, ondanks het vriendschappelijk karakter. In zijn eigen (vertaalde) woorden: ‘Het is nu niet de tijd voor grappen. Het is ernst. Het wereldkampioenschap is dichtbij.’ (Het Vrij Volk, 1 december 1971)


De arbiters bij Nederland – Schotland 2-1

De wedstrijd is in handen van het West-Duitse trio scheidsrechter Ferdinand Biwersi en grensrechters Walter Engel en Günther Linn.


Wedstrijdverslag Nederland – Schotland 2-1

Nederland - Schotland 2-1, 1 december 1971 - Overhandiging vaantjes
Cruijff ruilt vaantjes met aanvoerder Billy Bremmer van Schotland

Al snel komt Nederland op voorsprong. Na een mooie kromme pass van Willem van Hanegem op Piet Keizer, geeft de laatste weer prima voorzet op de vrijstaande Johan Cruijff. Cruijff passeert doelman Wilson eenvoudig en scoort de 1—0. Nederland is bij vlagen wervelend en het het antwoord van de Schotten blijft lang uit.

Na de rust draait het Nederlands Elftal een stuk minder. De geblesseerde Piet Keizer wordt vervangen door Wim Jansen. Ook Gerrie Mühren mag het proberen voor Willem van Hanegem. De Schotten wisselen Jimmy Johnstone voor een extra aanvaller John O’Hare.

Tien seconden heeft dit al succes. Een voorzet van Billy Bremmer wordt na een enorme dekkingsfout door George Graham achter Piet Schrijvers gekopt: 1-1. Schrijvers zelf: ‘Ik vond het een mooi doelpunt, waar ik niets aan kon doen. Het ging echt fijn. Ik had me geen beter debuut kunnen wensen.’

Op de valreep kopt Barry Hulshoff de bal achter Wilson en daarmee haalt Nederland de volle buit binnen en de premie van 2.000 gulden per persoon.

Overtredingen: Nederland 20, Schotland 20
Hoekschoppen: Nederland 5, Schotland 6


Eerste helft Nederland – Schotland 2-1

6e minuut: Een verrukkelijk kromme bal van Van Hanegem bereikt Piet Keizer die doorloopt tot de doellijn. Cruijff schiet de voorzet ineens in: 1-0.
15e minuut: Johnstone komt opeens alleen voor doelman Piet Schrijvers. Met een knappe redding voorkomt Schrijvers een doelpunt.
19e minuut: Via Neeskens en Cruijff komt de bal bij Henk Wery die keihard over schiet.
20e minuut: Een schitterende actie. Van Hanegem loopt langs de aan zijn shirt trekkende Gemmill heen en passt op Cruyff. Voor open doel kopt Neeskens de voorzet over.
22e minuut: Keizer lanceert Cruijff, die keihard op de lat spettert.
26e minuut: Neeskens bereikt Keizer. De bal komt echter op het been van Keizer zodat het schot rakelings naast gaat.
34e minuut: Vrije trap. Een tikje van Keizer naar Wery die afschuwelijk hard rakelings over knalt.


Tweede helft Nederland – Schotland 2-1

46e minuut: De geblesseerde Keizer en Van Hanegem vervangen door Mühren en Jansen.
55e minuut: Johnstone wordt vervangen door O’Hara.
57e minuut: Graham kopt een vrtfe trap van Bremner achter Schrijvers: 1—1.
65e minuut: Wery glijdt naar een voorzet van Krol maar schiet in de handen van doelman Wilson.
66e minuut: Piet Schrijvers schiet verkeerd uit in de voeten van O’Hara. Hij tikt opzij naar Dalglish die naast knalt.
69e minuut: Cormack vervangt Gray.
75e minuut: Rinus Israël alleen voor Wilson schiet tegen de Schotse doelman op.
88e minuut: Hoekschop Wery. Hulshoff kopt in: 2—1.

(Bron: De Tijd, 2 december 1971)


Spelesrapport, AD 2 december 1971

Piet Schrijvers: speelde in de eerste helft foutloos, maar had enige schuld aan het doelpunt. Hij reageerde iets te laat op de kopbal van Graham en dat maakte hem onzeker.
Hans Venneker: voldeed goed, al schoot hij soms snelheid tekort tegen Gray.
Rinus Israël: de centrale verdediger van Feijenoord greep vele malen vakkundig in. Miste in de tweede helft een een unieke kans op een doelpunt.
Barry Hulshoff: oerdegelijk in de afweer. Plaatsen vaak onzuiver. Scoorde winnende treffer en werd zodoende de held van het Olympisch Stadion.
Ruud Krol: kwam enkele malen verrassend sterk naar voren. Miste voldoende kracht op beslissende momenten door te gaan. Hij speelde evenwel zeker niet zwak.
Johan Neeskens: enkele zwakke momenten maakte hij volledig goed in een sterk gespeelde tweede helft. Was toen weer de harde breker en miste op een haar na een kans.
Willem van Hanegem: startte sterk met twee prachtige ‘kromme’ passes. Uit tweede ontstond het eerste doelpunt. Viel later door blessure sterk terug.
Henk Wery: speelde geen zwakke wedstrijd, maar kwam verdedigend slechts zelden te hulp.
Theo Pahlplat: niet overtuigend in zijn rushes. Werkte vertragend door ballen naar medespelers terug te schuiven. Viel in de tweede helft sterk terug. Plaatste onzuiver en schuwde harde tackle.
Johan Cruijff: schitterende acties wisselde de aanvoerder van het Nederlandse elftal af met slordig plaatsen. Miste in de tweede helft duidelijk Piet Keizer.
Piet Keizer: startte briljant. Viel vlak voor de rust terug door een blessure aan zijn knie.
Gerrie Mühren: schuwde het harde werk. Kon Keizer niet doen vergeten.
Wim Jansen: zeer ijverig. Met zijn grote actieradius stuwde hij sterk achter de voorhoede.


Nabeschouwing Nederland – Schotland (2-1)

‘Jan Publiek voelde zich door dit Nederlandse elftal grotelijks belazerd en reageerde de boosheid over de verloren avond af met het gooien van zitkussentjes alsof het pepemoten waren. De prijs voor een interlandkaartje is tenslotte niet niks.’ (Bron: NRC Handelsblad, 2 december 1971)

Bondscoach Fadrhonc is niet te spreken over de Schotten. Hij vertelt na de wedstrijd: ‘Ik heb de twee individualisten Van Hanegem en Keizer, beiden geblesseerd, moeten wisselen om de belangen van de clubs niet te schaden. Ik kon ze moeilijk opofferen. Ik moet nu eenmaal met veel dingen rekening houden.’ (Bron: Leeuwarder Courant, 2 december 1971)

Johan Cruijff over de lage opkomst van de toeschouwers: ‘Wij het publiek een doodklap verkocht? Welnee, het publiek heeft ons een doodklap verkocht Door maar met 20.000 man te komen.’ (Bron: Het Parool, 2 december 1971)

De Scotsman, een Schotse krant, is positief over het Nederlands Elftal: ‘On the big wide park the Dutch played much sophisticated possession football and they had such height and weight and power in defence that the three-man Scottish attack was made ineffective.’ (Bron: The Scotsman, John Rafferty, 1971).


Club Definitieve selectie Voorselectie
Ajax (6) Ruud Krol / Barry Hulshoff / Johan Neeskens / Gerrie Mühren / Johan Cruijff / Piet Keizer
Feyenoord (4) Wim Jansen/ Rinus Israël / Henk Wery / Willem Van Hanegem
FC Twente (4) Piet Schrijvers / Jan Jeuring / Epi Drost / Theo Pahlplatz
Sparta (1) Hans Venneker
PSV (1) Jan Van Beveren Oeki Hoekema (geblesseerd)

You Tube?


Op de bank:
xx, Jan Van Beveren, PSV
xx, Epi Drost, FC Twente
xx, Jan Jeuring, FC Twente
xx, Wim Jansen, Feyenoord
xx, Gerrie Mühren, Ajax

De opstelling van het Nederlands Elftal

Speler Club WS NL Wis
-. Piet Schrijvers FC Twente 1
-. Hans Venneker Sparta 3
3. Rinus Israël Feyenoord 40
4. Barry Hulshoff Ajax 3
-. Ruud Krol Ajax 5
-. Johan Neeskens Ajax 5
-. Willem van Hanegem Feyenoord 16 uit 46
-. Henk Wery Feyenoord 9
-. Theo Pahlplatz FC Twente 11
7. Johan Cruijff Ajax 15
-. Piet Keizer Ajax 24 uit 46
-. Wim Jansen Feyenoord 21 in 46
-. Gerrie Mühren Ajax 6 in 46

Bondscoach Nederland: Frantisek Fadrhonc (8e interland, winst 5x, gelijk 1x en verlies 2x)


De opstelling van Schotland

Op de bank:
xx,Archie Green, Newcastle United

Speler Club Wis
1. Bob Wilson Arsenal
-. Sandy Jardine Rangers
-. Pat Stanton Hibernian
5. Eddie Colquhoun Sheffield United
-. David Hay Celtic
-. Billy Bremner Leeds United
10. George Graham Arsenal
-. Archie Gemmill Derby County
-. Jimmy Johnstone Celtic uit 56
-. Kenny Dalglish Celtic
-. Eddie Gray Leeds United uit 69
-. John O'Hare Derby County in 56
-. Peter Cormack Nottingham Forest in 69

Bondscoach Schotland: Tommy Docherty (1e interland)