Grootste kernproeven aller tijden: de top 10 nucleaire tests

Grootste kernproeven aller tijden: de top 10
Grootste kernproeven aller tijden: de top 10

Grootste kernproeven aller tijden

Door de 20e eeuw heen hebben een aantal landen die kernwapens hebben ontwikkeld ook nucleaire tests hiermee gedaan. De eerste kernproef werd door de Verenigde Staten uitgevoerd op 16 juli 1945, de Trinity. In 1963 tekenden alle nucleaire en niet-nucleaire staten het Partial Nuclear Test Ban Treaty. Dit verdrag pleitte voor het niet doen van kernproeven in de atmosfeer, onder water, of in de ruimte. Het verdrag stond ondergrondse kernproeven echter wél toe.


Lees hier ->>> meer artikelen over wapens op deze website…


Frankrijk bleef kernproeven in de atmosfeer tot in 1974 voortzetten, terwijl China dat tot in 1980 deed. De laatste ondergrondse kernproef door de VS, op het Kernwapentestgebied in Nevada, was in 1992. De Sovjet-Unie deed haar laatste test in 1990, het Verenigd Koninkrijk in 1991 en zowel Frankrijk als China zijn hiermee doorgegaan tot in 1996. Na het aannemen van het kernstopverdrag (Comprehensive Test Ban Treaty) in 1996 hebben al deze staten beloofd te stoppen met kernproeven. India en Pakistan die beide niet getekend hebben, hebben hun laatste kernproef in 1998 verricht.


Grootste kernproeven aller tijden: de top 10
Grootste kernproeven aller tijden: de top 10

Top 10: Grootste kernproeven aller tijden


10. De Trinity-explosie

Grootste kernproeven aller tijden - De Trinity-explosie<
De Trinity-explosie<

Trinity, het Engels voor Drie-eenheid, was de codenaam van de eerste atoombom van de Verenigde Staten. Deze plutoniumbom is gemonteerd op een stalen toren in de woestijn van New Mexico. Op 16 juli 1945 om 5.30 uur ’s ochtends is de bom tot ontploffing gebracht. Hij heette informeel Gadget, maar had Trinity als officiële codenaam.

Topmedewerkers van het Manhattanproject keken van veilige afstand toe. Denk aan mensen als projectleider generaal Leslie R. Groves, wetenschappelijk directeur Robert Oppenheimer en Enrico Fermi.

De explosie van de Trinity ontwikkelde een energetische kracht van 20 kiloton. Dit is gelijk is aan de energie die vrijkomt bij het ontploffen van 20000 ton TNT. De atoombom die de Amerikanen in augustus 1945 op de Japanse stad Nagasaki gooiden, had ongeveer dezelfde kracht.


9. De Sovjettesten 158 en 168 op Nova Zembla

Op 25 augustus en 19 september 1962 zijn kernproeven uitgevoerd op Nova Zembla in de voormalige USSR. De energie die vrijkwam bij de ontploffingen bereikte 10 megaton. Dit is krachtig genoeg om een gebied van bijna vijf vierkante kilometer volledig te vernietigen. Er zijn helaas geen testvideo’s of foto’s.


8. Ivy Mike: eerste waterstofbom

Ivy Mike
Ivy Mike

Dit is de allereerste waterstofbom, met als bijnaam Ivy Mike, die ooit tot ontploffing is gebracht. Deze test is op 1 november 1952 door de VS uitgevoerd op de Marshalleilanden. De test had de codenaam Operation Ivy. Mike was de eerste in het testprogramma. Het was de eerste volledige test van een Teller-Ulamontwerp, een getrapte kernfusiebom. Bij de explosie kwam een energie van 10,4 megaton vrij.

77% van de kracht kwam echter van de straling van het uraniumomhulsel. Dit betekende  dat de bom een grote hoeveelheid fall-out zou produceren.

De vuurbal mat ongeveer 5 kilometer in diameter en de paddenstoelwolk bereikte een hoogte van 7 kilometer. Dit in minder dan 90 seconden. Nog een minuut later zat de wolk al op 33 kilometer hoogte, waar hij tot stilstand kwam. De kop van de wolk breidde zich uit tot een diameter van zo’n 161 kilometer. Dit terwijl de stam een diameter van ongeveer 32 kilometer had.

De radioactieve neerslag na de explosie was enorm. Van de vegetatie op de naburige eilanden bleef niets over.


7. Castle Romeo

Castle Romeo

Dit is de codenaam van een van de tests in de Operation Castle-serie van Amerikaanse nucleaire tests. Castle Romeo is de eerste test van het thermonucleaire wapen TX-17, de eerste ontplooide thermonucleaire bom.

Deze bom is op 27 maart 1954 op Bikini Atoll van de Marshalleilanden tot ontploffing gebracht. Dit op een schip dat afgemeerd lag in het midden van de krater van de Castle Bravo-test. Deze proef met een 11 megaton-bom is de derde grootste ooit door de Verenigde Staten uitgevoerd.


6. Sovjettest #123

Op 23 oktober 1961 voerden de Sovjets nucleaire test #123 uit boven Nova Zembl. Test #123 had een kracht van 12,5 megaton nucleaire bom. Er zijn geen beelden of foto’s van deze nucleaire test vrijgegeven.


Top 5: Grootste kernproeven aller tijden


5. Castle Yankee

Castle Yankee
Castle Yankee

Deze bom is op 5 mei 1954 op Bikini Atoll tot ontploffing gebracht. Het gaf energie vrij die overeenkomt met 13,5 megaton TNT. Dit is de op één na grootste opbrengst ooit in een Amerikaanse fusiewapentest.


4. Castle Bravo

Grootste kernproeven aller tijden - Castle Bravo
Castle Bravo

3. Sovjettesten 173, 174 en 147

In 1962 voerden de Sovjet-Unie testen 173, 174 en 147 uit. Elk van de atoomexplosies had een kracht van 20 megaton. Ook deze explosies zijn getest op Nova Zembla.


Top 3: Grootste kernproeven aller tijden


2. Sovjettest 219

Test 219 is een nucleaire test uitgevoerd door de Sovjet-Unie. De test is op 24 december 1962 uitgevoerd op Nova Zembla. Het was een thermonucleaire fusiebom met een opbrengst van ongeveer 24,2 megaton. De vernietigingsstraal ligt om en nabij de 9,7 km.


1. Tsar Bomba

Grootste kernproeven aller tijden - Tsar Bomba
Tsar Bomba

De Tsar Bomba is de bekendste bijnaam van de AN602 (АН602), een kernwapen (waterstofbom). De bom is op 30 oktober 1961 tot ontploffing gebracht door de Sovjet-Unie ten tijde van de Koude Oorlog. Met een kracht van 50 megaton is dit de krachtigste door mensen veroorzaakte explosie ooit. Wel tien maal de kracht van alle explosieven samen die in de Tweede Wereldoorlog zijn gebruikt.