, , ,

Kleinste auto’s aller tijden – De Top 10

Kleinste auto's aller tijden - De Top 10

Kleinste auto’s aller tijden – De Top 10

Het zijn de auto’s die je meestal in musea ziet. Af en toe is er ook wel eens een bijeenkomst van de verzamelaars van die kleine auto’s. Dan staat het hele plein vol en kijk je je ogen uit. Zie hier en lees meer over de kleinste auto’s ter wereld.


Lees hier ->>> meer interessante artikelen over auto’s op deze website…


De Top 10: kleinste auto’s aller tijden


10. Piaggio Vespa 400

Piaggio Vespa 400

Piaggio Vespa 400

De Vespa 400 is een dwergauto die door Piaggio is ontworpen. Omdat men in Italië te veel concurrentie verwachtte van de Fiat 500 besloot men bij ACMA in Frankrijk de, wat uiteindelijk bleek, enige personenauto van het merk Vespa te bouwen. Ofschoon het motorfietsenmerk Vespa wel degelijk Italiaans is, is de auto die door het bedrijf op de markt werd gebracht Frans. Er zijn 34.000 400’s gemaakt, en dat tussen 1957 en 1961.


9. Goggomobil Dart

"<yoastmark

Goggomobil was de naam van een serie dwergauto’s die tussen 1955 en 1969 zijn geproduceerd. Tussen 1957 en 1961 werden 700 roadsters genaamd Goggomobil Dart geproduceerd door Buckle Motors Pty Ltd in Sydney, Australië.


8. Fuldamobil

"<yoastmark

Deze serie kleine auto’s zijn geproduceerd door Elektromaschinenbau Fulda GmbH uit Fulda, Duitsland. Ze zijn gebouwd door Nordwestdeutscher Fahrzeugbau in Wilhelmshaven tussen 1950 en 1969.

Verschillende aangewezen versies van de auto zijn geproduceerd. Hoewel de totale aantallen relatief klein waren, waren ze te zien op vier continenten, waaronder Europa.


7. Smart Fortwo

Smart Fortwo

Smart Fortwo

De Smart ForTwo is een kleine auto van Smart die wordt geproduceerd door Daimler. De auto begon als de Smart CityCoupé, en is onder die naam van 1998 tot 2004 geproduceerd. Aanvankelijk bestond het idee in de organisatie van Swatch om een kleine trendy auto op de markt te brengen


6. Autobianchi Bianchina

 Autobianchi Bianchina

Autobianchi Bianchina


De Top 5: kleinste auto’s aller tijden


5. Commuter Cars Tango

Commuter Cars Tango

Commuter Cars Tango

Niet de kleinste auto ter wereld, maar wel de modernste in onze lijst. De Tango is ontworpen voor korte, solo ritten met de veiligheid van een sportwagen en de behendigheid van een motorfiets. Met slechts 99 cm breed is de Commuter Cars Tango zelfs smaller dan de gemiddelde motorfiets.


4. Brütsch Mopetta

Brütsch Mopetta

Brütsch Mopetta

Egon Brütsch had een kleine auto nodig om te pronken op de internationale fiets- en motorfietstentoonstelling van 1956. Het resultaat: de Mopetta. Een eivormige driewieler met één zitplaats. De Mopetta uit 1958, helaas de laatste editie, was 1,70 m lang en 0,88 m breed. Hij woog slechts 78 kg. Slechts 14 Mopetta’s zijn er gebouwd en vandaag zijn er nog maar vijf bekend die de tand des tijds tijd hebben overleefd.


De Top 3: kleinste auto’s aller tijden


3. Iso Isetta

Iso Isetta

Iso Isetta

De Isetta is een eivormige auto en is voor het eerst gebouwd in 1953 door het Italiaanse bedrijf Iso. Isetta betekent ‘kleine Iso’. Het was de BMW 1955-versie van de Isetta die best verkopende eencilinderauto ter wereld is geworden. Om in de auto te stappen moet je de enkele deur aan de voorkant gebruiken. Een deel van de reden waarom de Isetta zo populair was de prijs van dit koekblik.


2. Eshelman Sport Car de Luxe

Eshelman Sport Car de Luxe

Eshelman Sport Car de Luxe

Dit is waarschijnlijk de kleinste auto ter wereld qua breedte. De Adult de Luxe-versie is slechts 61 cm breed. Zoals je aan het leuke ontwerp kunt zien, was Eshelman heel goed in het produceren van kinderauto’s. De Eshelman Adult Sport Car de Luxe is vandaag ongeveer € 20.000 waard.


1. Peel P50

Peel P50

Peel P50

Deze schattige en kleine auto is al een halve eeuw de kleinste volgens Guinness World Record. Met één deur en één koplamp beschouwt Peel Engineering het als een symbool van automotive-minimalisme.

De auto is oorspronkelijk geproduceerd van 1962 tot 1965, maar opnieuw in 2010. De vintage Peel P50 is een geweldig collectorsitem met karakter. Deze wagen heeft geen achteruitversnelling, maar de lichtgewicht auto kan je optillen en dan draaien! Er zijn slechts 27 van de originele Peel P50’s bekend en ze kunnen veel waard zijn! In 2018 een Peel P50 geveild voor bijna € 125.000!


Zie hier de top 10 grootste containerschepen ter wereld 2021.