Ogen laseren; wat is er de afgelopen jaren veranderd?

0
Ogen laseren; wat is er de afgelopen jaren veranderd?
Ogen laseren; wat is er de afgelopen jaren veranderd?

Het is al een lange tijd mogelijk om je ogen te laten laseren, waarbij de ontwikkelingen niet stil hebben gestaan. Er is in de afgelopen jaren dan ook het een en ander veranderd als het gaat om ooglaserbehandelingen. Zo zijn er verschillende innovaties geweest op dit gebied en zijn er nieuwe technieken voor de uitvoering van ooglaserbehandelingen. Bovendien is de herstelperiode na ogen laseren korter en verlopen de verschillende behandelingen sneller.

Snelheid van de behandeling

Een van de opvallende veranderingen van de laatste jaren is de snelheid van de uitvoering van ooglaserbehandelingen. Het is bijvoorbeeld al mogelijk om de behandeling van ogen laseren uit te voeren binnen een halve minuut. Een voorbeeld daarvan is de ooglaserbehandeling die bekend staat als SMILE. Het laseren zelf duurt in dit geval maar een halve minuut en dat is natuurlijk razendsnel als je bedenkt dat het zelfs sneller gaat dan je lenzen indoen of je bril schoonmaken. Dat hoeft bovendien niet meer als je de snelle ooglaserbehandeling hebt ondergaan.

Snelheid van herstel

De nieuwe technieken voor het laseren van ogen hebben er ook voor gezorgd dat er sprake is van sneller herstel. Er zijn wat dat betreft verschillende ooglaserbehandelingen die in een spoedig herstel voorzien. In het voorbeeld van de SMILE behandeling geldt zelfs dat je haast direct na de uitvoering alweer het dagelijkse leven kan oppakken. De korte duur van de behandeling loopt wat dat betreft gelijk aan de snellere herstelperiode. De ingreep is in dit geval maar klein en daarom heb je er na de behandeling ook weinig last van.

Minimale ingreep

De snelle behandeling en het snelle herstel zijn te danken aan de minimale ingreep. Bij de SMILE techniek is het bijvoorbeeld zo dat het hoornvlies niet opengemaakt hoeft te worden. Er is dan ook geen sprake meer van een flapje, maar van een heel miniem sneetje dat gemaakt wordt aan de rand van het hoornvlies. Dat zorgt voor een pijnloze ingreep en betekent dat er sprake is van een minimale ingreep.

Geavanceerdere apparatuur

Het laseren van ogen is al decennialang mogelijk en in de loop der tijd is de apparatuur uiteraard steeds geavanceerder geworden. Dat heeft er ook voor gezorgd dat er nieuwe behandelmethoden zijn gekomen met toepassing van de nieuwe technieken. SMILE is daar een voorbeeld van, maar ook de TransPRK behandeling. Bij deze techniek is er sprake van een moderne laser, waarbij het oog niet meer aangeraakt hoeft te worden.