, ,

Slaap kan niet worden vervangen door rust, zegt studie

Slaap kan niet worden vervangen door rust

Slaap kan niet worden vervangen door rust

Slaap is meer dan rust, zegt een nieuwe studie. Je kan je slaap niet vervangen door even uit te rusten als je prestaties moet leveren. Lees meer…


Lees hier ->>> meer over slapen op deze website.


Slaap kan niet worden vervangen door rust


‘Slaap is onvervangbaar voor het herstel van de hersenen. Je kunt slaap niet vervangen door rustperioden voor betere prestaties. De toestand van de hersenen tijdens de slaap is uniek’. Dit zegt professor Christoph Nissen, van de Universiteit van Bern. Hij deed onderzoek bij de afdeling psychiatrie en psychotherapie van het Medisch Centrum van de Universiteit van Freiburg. Het leverde belangrijke informatie op voor het plannen van periodes van intensief leren of trainen.

In eerdere onderzoeken leverden Nissen en zijn team bewijs voor het idee dat slaap een dubbele functie heeft voor de hersenen. Tijdens de slaap verzwakken ongebruikte verbindingen en versterken relevante verbindingen.

In het huidige onderzoek voerden de onderzoekers een visueel leerexperiment uit met 66 deelnemers. Allereerst trainden alle deelnemers om bepaalde patronen te onderscheiden. Naderhand ging een groep met video’s kijken of tafeltennissen. De tweede groep sliep een uur en de derde groep bleef wakker, maar bevond zich in een verduisterde kamer zonder externe prikkels en onder gecontroleerde slaaplaboratoriumomstandigheden.

Niet alleen presteerde de groep die sliep significant beter dan de groep die wakker en actief was, maar de slaapgroep presteerde ook significant beter dan de groep die wakker was, maar verstoken van externe prikkels.

De prestatieverbetering zijn gekoppeld aan de typische diepe slaapactiviteit van de hersenen. Deze hebben een belangrijke functie hebben voor de connectiviteit van zenuwcellen.