Top 10 lekkerste pasta’s ter wereld
Lekkerste pasta’s ter wereld
De pasta is als een leeg canvas voor smaakavonturen. Het is zo veelzijdig dat het bijna grenzeloos is wat je ermee kunt doen. Van romige carbonara tot de klassieke cacio e pepe, van verfijnde ravioli tot troostende giouvetsi in alle vormen, maten en smaken.
Pasta heeft een speciale plaats in de harten (en buiken) van mensen over de hele wereld. Lees meer…
Lees hier → meer over eten en drinken op deze website.
Top 10 lekkerste pasta’s ter wereld
10. Cacio e pepe
Cacio e pepe
De Cacio e pepe, een traditionele culinaire specialiteit uit Rome en Lazio, is een pasta gerecht bereid met zwarte peper en Pecorino Romano kaas.
Het gerecht wordt al dente gekookt, vaak met spaghetti, tonnarello of spaghetti alla chitarra, en de Pecorino Romano kaas, afkomstig van schapenmelk uit de regio Lazio, wordt royaal gemengd met zwarte peper voor een smaakvolle ervaring.
Het gemak waarmee de ingrediënten van dit eenvoudige recept kunnen worden bewaard, maakte het praktisch voor schaapherders om te maken in de weiden of op transhumance.
Zie hier de Top 10 lekkerste Mexicaanse eten aller tijden.
9. Amatriciana
Amatriciana
De bucatini all’amatriciana of Bucatini alla matriciana, ook wel spaghetti all’amatriciana, is een traditioneel gerecht uit de Italiaanse keuken uit Lazio.
Het gaat om een saus gemaakt van guanciale (varkenswangspek), tomaten, pecorino, peperoncini (chili pepers) en olijfolie geserveerd met pasta. Het gerecht kun je ook verfijnen met uien en witte wijn.
In Amatrice, waarnaar de Amatriciana is vernoemd, wordt altijd in het laatste weekend van augustus de Sagra degli Spaghetti all’amatriciana ‘Volksfeest van Spaghetti all’amatriciana’ gevierd.
8. Ravioli
Ravioli
De Ravioli, ook bekend als raviolo in het enkelvoud, zijn heerlijke gevulde pastakussentjes. Om ze te maken, snij je vellen pasta en vul je ze met een smakelijke mix van vlees, kaas, vis, gevogelte of groenten.
Hierna voeg je ze samen en druk je de bovenste laag zachtjes aan met een vork.
Hoewel ravioli en tortellini enige gelijkenis vertonen, hebben ze toch een iets andere vorm.
De naam ‘ravioli’ vindt waarschijnlijk zijn oorsprong in het Genuese woord ‘rabioli’, wat ‘restant’ betekent. Traditioneel werden deze pasta’s gevuld met de overgebleven ingrediënten van eerdere maaltijden.
Zie hier de Top 10 populairste Turkse gerechten.
7. Giouvetsi
Giouvetsi
De giouvetsi, yiouvetsi of youvetsi is een Grieks gerecht gemaakt met kip, lamsvlees of rundvlees. Ook gebruik je pasta, ofwel kritharaki (orzo) of hilopieten (kleine vierkante noedels) en tomatensaus (meestal gekruid met piment en soms kaneel, kruidnagel of laurierblaadjes).
Andere veel voorkomende ingrediënten zijn uien of sjalotten, knoflook, runderbouillon en rode wijn. Het wordt typisch gebakken in een aarden pot, een güveç, en geserveerd met geraspte kaas.
Zie hier de Top 25 populairste eten uit India.
6. Pasta alla gricia
Pasta alla gricia
De pasta alla gricia is een heerlijk pastagerecht dat zijn oorsprong vindt in de regio Lazio, Italië. Volgens een plausibele hypothese komt de naam van dit gerecht van het Romanesco-woord ‘gricio’.
Tijdens het pauselijke Rome waren de grici verkopers van alledaags voedsel en kregen ze deze naam omdat velen van hen afkomstig waren uit Valtellina, destijds onderdeel van het Zwitserse kanton Grigioni.
Pasta alla gricia kun je ook maken met de eenvoudige ingrediënten (guanciale, pecorino romano en zwarte peper) die direct beschikbaar waren bij deze lokale grici.
Zie hier het land met het lekkerste eten ter wereld is Italië (de top 25)
5. Lasagne alla Bolognese
Lasagne alla Bolognese
De lasagne alla Bolognese is een instituut, typisch voor de zondagse lunch. Dit rijke en smakelijke gerecht komt oorspronkelijk uit de regio Emilia, met name uit de stad Bologna.
Lasagne is echter niet alleen in heel Italië, maar ook in het buitenland bekend, gewaardeerd, gemaakt, opnieuw gemaakt, geproefd en gedeeld als een Italiaans symbolisch gerecht. Laagjes groene eierpasta, aangekleed met de klassieke traditionele ragù, bechamelsaus en geraspte kaas.
Zie hier de Top 50 beste pizzeria’s in Europa 2024 (zonder Italië).
4. Tagliatelle al ragù alla Bolognese
Tagliatelle al ragù alla Bolognese
Het klassieke gerecht, bekend als ‘Ragù alla Bolognese’, is samengesteld uit een vleessaus die je traditioneel serveert met met tagliatelle.
Vlees vormt hierbij het voornaamste ingrediënt van de saus. Door het langdurig stoven ontstaat een diepe, hartige smaak. In Italië wordt Ragù alla Bolognese nooit geserveerd met spaghetti.
3. Pasta carbonara
Pasta carbonara
De pasta Carbonara of alla Carbonara is een Italiaanse bereiding die je eet met spaghetti. De saus wordt bereid met ‘arme’ ingrediënten als buikspek (pancetta) of wangspek (guanciale), kaas (pecorino), ei of eidooier en zwarte peper.
Het gerecht komt van origine uit Lazio, maar staat standaard op de kaart bij veel restaurants in heel Italië.
Zie hier de Top 10 landen met de slechtste keuken ter wereld.
2. Pappardelle al cinghiale
Pasta met everzwijn
Pappardelle al cinghiale
De Pappardelle is een Italiaanse pasta van lange, brede linten die meer dan één centimeter breed zijn. De oorsprong van pappardelle ligt vermoedelijk in de de regio Toscane. Het woord ‘pappardelle’ vindt waarschijnlijk zijn oorsprong in het Italiaanse ‘pappare’, wat ‘opslokken’ of ‘naar binnen werken’ betekent.
Pappardelle al cinghiale is een typisch gerecht van de Maremma Grossetana, Maremma Laziale, Alta Tuscia en Alta Valnerina, streken in Italië rijk aan wild.
De al cinghiale maak je door het vlees van wild zwijn 24 uur in een marinade te leggen om de scherpe smaak van het vlees af te zwakken en het vlees zelf zachter te maken.
1. Linguine allo scoglio
Linguine allo scoglio
De Pasta allo scoglio is populair in heel Italië en biedt een mengeling van verschillende soorten zeevruchten, meestal met (maar niet beperkt tot) mosselen, venusschelpen, inktvis en garnalen.
Scogli is het woord dat Italianen gebruiken voor rotsen dicht bij de kustlijn worden. De vissers gooiden deze kleine rotsen in de kookpot met de mosselen en andere zeevruchten.
De scogli sloegen in het rond en hielpen de ‘rotswezens’ die nog leven los te maken van hun schildjes, voordat ze werden verwijderd en pasta aan de saus werd toegevoegd. In het Engel Nederlands betekent spaghetti allo scoglio dus grofweg ‘spaghetti van de rots’.
Top 10 lekkerste pasta’s ter wereld
- Linguine allo scoglio
- Pappardelle al cinghiale
- Pasta carbonara
- Tagliatelle al ragù alla Bolognese
- Lasagne alla Bolognese
- Pasta alla gricia
- Giouvetsi
- Ravioli
- Amatriciana
- Cacio e pepe