Top 10 Mooiste natuurgebieden van België om te bezoeken

Top 10 Mooiste natuurgebieden van België
Top 10 Mooiste natuurgebieden van België

Mooiste natuurgebieden van België

Als je van mooie natuur wil genieten in België, waar moet je dan zijn? Lees meer…


Lees hier ->>> meer over België op deze website.


Top 10 Mooiste natuurgebieden van België


10. Bourgoyen-Ossemeersen Nature Reserve

Zonsondergang in de Bourgoyen
Zonsondergang in de Bourgoyen

De Bourgoyen-Ossemeersen is een natuurreservaat in de Belgische stad Gent. Het gebied ligt grotendeels in de deelgemeente Mariakerke en beslaat 230 hectare.

Het bestaat uit vochtige graslanden met sloten en grachten. Het reservaat is een zeer belangrijk overwinteringsgebied voor vogels.


9. Domaine de Berinzenne

Dit domein met een bezoekers- en informatiecentrum ligt in de schitterende hooggelegen natuur rond Spa.

Verken de weelderige en ongerepte natuurlijke omgeving op een steenworp afstand van het Veen van Malchamps. In het Maison de la Nature et de la Forêt zijn brochures over de streek en informatie over wandelingen verkrijgbaar. Met cafetaria, een groot overdekt terras en ingerichte barbecueplaatsen.

Website: www.berinzenne.be


8. Parc de Furfooz

Furfooz 4 Luc Viatour
Furfooz 4 Luc Viatour

Furfooz is vooral bekend om de prehistorische vondsten, die in de talrijke grotten daar werden gedaan door onder andere Édouard Dupont (in 1864 en later). In het Trou de la Naulette vond hij in 1866 de schedelkap, een onderkaak, een ellepijp, maar ook fossiele resten van verschillende dieren. Opzienbarende vondsten leidden tot een grote bekendheid bij de paleontologen overal ter wereld. Nu kan men er het Parc National bezoeken.


7. Hoge Venen

Hoogveenlandschap in de Hoge Venen
Hoogveenlandschap in de Hoge Venen

De Hoge Venen zijn een onderdeel van het Natuurpark Hoge Venen-Eifel. De Hoge Venen liggen op een hoogvlakte, grotendeels in de Ardennen en voor een kleiner deel in de Eifel. Het ligt in Wallonië in oostelijk België, daar in de provincie Luik, en in een stukje aangrenzend Duitsland. Het geheel beslaat ongeveer 4.500 ha.


6. Hallerbos

Wilde hyacinten in het Hallerbos
Wilde hyacinten in het Hallerbos

Het Bois de Hal is een bos met een oppervlakte van 552 ha ten zuidoosten van Halle (511 ha op Hals grondgebied). Het bos is grotendeels eigendom van het Vlaams Gewest en een klein deel van het Waals Gewest en privé-eigendommen.

Het Hallerbos vormt een stil recreatiegebied, dat sterk op prijs gesteld wordt door de bevolking van de omliggende sterk verstedelijkte zones. Het is zeer toegankelijk dankzij de vele paadjes, en voor een kennismaking zijn er drie wandelroutes uitgestippeld. Het bos maakt deel uit van het Vlaams Ecologisch Netwerk.


Zie hier de top 10 landen met mooiste natuur 2022 volgens Honey Travel.


5. Minnewater Lake

Het Minnewater naast het Minnewaterpark
Het Minnewater naast het Minnewaterpark

Het Minnewaterpark is een stadspark in het zuiden van de historische binnenstad van Brugge. Het ligt palend aan het historische wateroppervlak, genaamd Minnewater.

Het Minnewater Lake, oftewel Lake of Love – en de bijbehorende brug – is een bekende bezienswaardigheid in Brugge. Het meer is het hoogtepunt, evenals de Lovers Bridge.


4. Ninglinspo

Ninglinspo
Ninglinspo

De Ninglinspo is een zijriviertje van de Amblève nabij het Luikse plaatsje Nonceveux bij Remouchamps in de gemeente Aywaille en vormt de benedenloop van de (Ruisseau de) Hornay die ten zuiden van het plaatsje Vert Buisson in de gemeente Theux ontspringt.

De grootste waterval in de rivier is de Waterval van de Chaudière, ze mondt uit in de Amblève net nadat deze in de Fonds de Quarreux overgaat. Door de erosie van het snelle en wervelende water ontstonden er enkele diepe, nauwe uithollingen die de bassins onderling verbinden.


Top 3 Mooiste natuurgebieden van België


3. Zoniënwoud

Pad in het Zoniënwoud
Pad in het Zoniënwoud

Forêt de Soignes is een groot bos centraal ten zuidoosten van de hoofdstad Brussel. Het is zo’n 4.400 hectare groot. Sinds 2017 maken vijf delen van de drie integrale bosreservaten. Eén gebied in reservaat Zwaenepoel in het Vlaams Gewest, twee gebieden in reservaat Grippensdelle in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest en twee gebieden in reservaat Ticton in het Waals Gewest .

Het Zoniënwoud deel uit van het Unesco-Werelderfgoed Oude en voorhistorische beukenbossen van de Karpaten en andere regio’s van Europa.


2. Middelheimpark

Middelheimpark
Middelheimpark

In 2012 werd de plantentuin Hortiflora met een oppervlakte van 5 hectare toegevoegd aan het bestaande beeldenpark. Zo ontstaat een natuurlijke verbinding met het Nachtegalenpark.

Aan de kant van de Hortiflora is een door architect Robbrecht & Daem ontworpen nieuw halfopen tentoonstellingsgebouw gebouwd, genoemd Het Huis. Het is een vijf meter hoog transparant halfopen volume met een klare geometrie.


1. Nationaal Park Hoge Kempen

Nationaal Park Hoge Kempen
Nationaal Park Hoge Kempen

Het park ligt in de provincie Limburg op het grondgebied van tien gemeenten: As, Bilzen, Bree, Dilsen-Stokkem, Genk, Lanaken, Maaseik, Maasmechelen, Oudsbergen en Zutendaal. Het Nationaal Park Hoge Kempen is het eerste nationaal park dat door de Vlaamse overheid is opgericht.

Een netwerk van 200 km wandelpaden bestaat binnen het nationaal park. Er werden veertig lusvormige wandelingen uitgewerkt met een lengte tussen 3 en 14 km. De start van deze wandellussen bevindt zich aan een van de zes toegangspoorten.

De fietspaden in het nationaal park maken deel uit van het knooppuntennetwerk van het fietsroutenetwerk van het Regionaal Landschap Kempen en Maasland. Verder bestaat er binnen het nationaal park een netwerk van 140 km meestal onverharde ruiter- en menpaden dat aansluit op het ruiter- en menroute Limburgse Kempen.


Zie hier de top 25 rijkste gemeenten van België.