Wat heb je nodig om een restaurant te starten?

0
Wat heb je nodig om een restaurant te starten?
Wat heb je nodig om een restaurant te starten?

Een paar jaar geleden hadden we het nooit gedacht, maar het aantal horecagelegenheden in Nederland zit toch écht in de lift. Dat blijkt uit cijfers van het CBS waarin onderzoek gedaan is naar het aantal restaurants, cafés en andere vormen van horeca in Nederland. Mocht je altijd al gedroomd hebben van een eigen restaurant starten, dan is dit misschien wel het moment.

Nu we de pandemie weer zo goed als mogelijk achter ons hebben liggen, is er niets fijner dan even ergens koffie drinken, lunchen of lekker samen dineren.

De vraag naar bedrijven in de horeca is er dus, nu de start van je eigen restaurant nog! Maar: wat heb je zoal nodig en waar moet je aan denken bij het starten van een restaurant? We zochten het voor je uit in dit artikel.


Lees hier ->>> meer over eten en drinken op deze website.


Inschrijving bij de Kamer van Koophandel is een must

Grote kans dat je al allerlei grote ideeën hebt over de menukaart, de inrichting en misschien zelfs de locatie van je toekomstige restaurant of lunchroom. Hoe leuk het ook is om daarmee bezig te zijn, is er een aantal stappen dat je eerst moet zetten.

Zo is het bijvoorbeeld een must om je bedrijf in te schrijven in het Handelsregister van de Kamer van Koophandel. Iedere ondernemer in Nederland die geld verdient met zijn of haar bedrijf moet dit doen. Geen zorgen: zo’n inschrijving is zo gepiept.

Je moet eenmalig zo’n € 50 betalen, waarna je weer naar buiten loopt met folders vol informatie, belangrijke papieren en… je bedrijf!

Het is goed om te weten dat je je pas bij de Kamer van Koophandel kunt inschrijven als horecaondernemer wanneer je een huur- of koopcontract hebt van het pand waarin je restaurant, bar of lunchroom gevestigd gaat worden. Die locatie van je toekomstige horecagelegenheid is bij deze stap dus ook al van groot belang, dus ga goed op zoek naar een passende plek.


Check het bestemmingsplan en vraag vergunningen aan

Heb je een te gekke locatie gevonden waar je jezelf al ziet werken? Controleer in het bestemmingsplan van de gemeente of de locatie geschikt is voor een horecabedrijf. Wanneer dat niet het geval is, kun je namelijk nog op tijd een wijziging aanvragen bij de gemeente.

De gemeente moet dan kijken of de locatie veranderd kan worden. Is het bestemmingsplan helemaal goed? Top. Laat het ondernemen dan maar beginnen!

Maar: niet voordat je een paar belangrijke vergunningen hebt geregeld. Je hebt bijvoorbeeld een exploitatievergunning horecabedrijf nodig wanneer je eten en drinken serveert in je horecagelegenheid.

De regels hierbij verschillen per gemeente, dus check dat goed. Serveer je naast koffie en frisdrank alcohol? Dan moet je ook nog een alcoholvergunning aanvragen. Daar moet je minstens 21 jaar voor zijn. Kijk ook of je nog meer vergunningen nodig hebt, zoals een terrasvergunning of een omgevingsvergunning.


Investeer in goede apparatuur voor je horecabedrijf

Een restaurant of een lunchroom kan niet zonder echt goede apparatuur. Het is een must om te investeren in professionele apparaten die je in de keuken van je bedrijf kunt plaatsen.

Helemaal aan de start red je het misschien wel met een simpele oven en fornuis, maar loopt het eenmaal beter dan verwacht? Dan kun je maar beter goed voorbereid zijn met een grotere heteluchtoven, een dubbel gasfornuis, een combi steamer, een flessenkoelkast en een foodprocessor.

Er zijn ontzettend veel apparaten die van pas komen in een horecakeuken. Misschien heb je niet alles nodig, maar de kans is groot dat je veel professionele apparatuur goed kunt gebruiken.

Zorg ervoor dat er genoeg ruimte overblijft in de keuken zodat medewerkers zich veilig en comfortabel kunnen bewegen. Het is aan te raden om hier bij je zoektocht naar een passend pand al naar te kijken, zodat je zeker weet dat je voldoende ruimte hebt om alles kwijt te kunnen.


Goed en bekwaam personeel voor in je horecabedrijf

Uiteraard zijn er nog veel meer tips en tricks die je kunt gebruiken wanneer je net begint met je eigen horecabedrijf, maar wat in ieder geval ook niet mag missen in dit artikel is een stukje over personeel.

Binnen je horecabedrijf wil je het liefst mensen hebben die een groot hart hebben voor de horeca. Die mensen heb je zeker, maar zijn misschien wat lastig te vinden nu we in Nederland te maken hebben met een groot personeelstekort.

Daarom geven we je als laatste tip dat je het beste op tijd kunt beginnen met de zoektocht naar goed horecapersoneel. Kijk eens rond in je eigen netwerk, zowel offline als online en wie weet kom je al gauw een of meerdere kandidaten tegen.

Zorg er ook voor dat je online zichtbaar bent en plaats een vacature en een oproepje voor personeel. Zolang je hier op tijd mee begint, kun je tijdig gesprekken voeren en mensen aannemen voor je bedrijf in de horeca.


 

Geef een reactie