Winnaars van de Gouden Strop sinds 1986

Winnaars van de Gouden Strop sinds 1986
Winnaars van de Gouden Strop sinds 1986

Winnaars van de Gouden Strop sinds 1986

De officiële naam luidt: NBD Biblion Gouden Strop. Dit is de prijs voor het beste en oorspronkelijke Nederlandstalige spannende boek. De prijs is in 1986 in het leven geroepen door het GNM, het Genootschap van Nederlandstalige Misdaadauteurs.

De prijs is vernoemd naar het gelijknamige boek van Joop van den Broek. Aan deze prijs is een geldprijs en een sculptuur verbonden. Lees meer…


Lees hier ->>> meer over boeken op deze website.


Voor de detectiveroman Parels voor Nadra (1953) ontving Van den Broek (pseudoniemen: Jan van Gent en G. Buitendijk; Teteringen, 4 april 1926 – Amsterdam, 14 april 1997) de eerste prijs in de in 1952 door uitgeverij Bruna uitgeschreven prijsvraag voor misdaadverhalen.

Parels voor Nadra wordt vaak beschouwd als de eerste ‘hard-boiled’ thriller van een Nederlands schrijver, in navolging van de bekendste hard-boiled auteurs Dashiell Hammett en Raymond Chandler.

Website: www.nederlandsethrillerprijs.nl


Winnaars van de Gouden Strop sinds 1986


1986: De zaak Alzheimer – Jef Geeraerts

In de zaak Alzheimer worden Vyncke en Verstuyft geconfronteerd met een opeenstapeling van mysterieus opduikende lijken. Is er een seriemoordenaar aan het werk in Antwerpen?

Een huurmoordenaar (Angelo Ledda) is met wat opruimingswerk bezig, en neemt zelfs contact op met de speurders. Bij het speurwerk blijkt een spoor naar een Alzheimer patiënt te leiden.

Koopt


1987: Bèta – Tomas Ross

Angstaanjagende thriller over een dodelijk virus In 1987 verscheen van de hand van meesterverteller Tomas Ross een futuristische thriller over een dodelijk virus, bèta, dat miljoenen slachtoffers eist. Ruim dertig jaar later is bèta de angstaanjagende werkelijkheid geworden.

Bèta speelt zich af in 1996. De wereld wordt opgeschrikt door een nieuwe ziekte die binnen een jaar anderhalf miljoen slachtoffers maakt. De wetenschap staat machteloos tegenover dit virus, dat elk huidcontact afstraft met een afschuwelijke dood.

De maatschappij verandert totaal: steden raken ontvolkt, intermenselijke relaties zijn verboden. Iedereen probeert te overleven in geïsoleerde appartementen. Wie aan bèta lijdt wordt geregistreerd door middel van een merkteken op het voorhoofd en verbannen naar speciale zones.

Alleen de zeer rijken kunnen de plaag ontvluchten en een leven kopen op een onbesmette eilandengroep in de Stille Zuidzee. Tom Weber en zijn zakenpartner Abel Pict ontwikkelen in Amsterdam een plan om met hun vrouw en kinderen te ontsnappen.

Een plan waarmee ze miljoenen kunnen verdienen aan de gruwelijkste ziekte die de mensheid ooit bedreigde.

Koopt


1988: niet uitgereikt


1989: De terugkeer van Sid Stefan – Gerben Hellinga


1990: niet uitgereikt


1991: De derde persoon – René Appel


1992: Playback – Chris Rippen


1993: Vergelding – Bob Mendes


1994: Het woeden der gehele wereld – Maarten ’t Hart


1995: Vertraging – Tim Krabbé


1996: Koerier voor Sarajevo – Tomas Ross


1997: De kracht van het vuur – Bob Mendes


1998: Fotofinish – Jac. Toes


1999: Cleopatra – Felix Thijssen


2000: Het Alibibureau – Peter de Zwaan


2001: Zinloos geweld – René Appel


2002: Schijn van kans – Charles den Tex


2003: De zesde mei – Tomas Ross


2004: Groene vrijdag – Elvin Post


2005: Dood van een soldaat – Johanna Spaey


2006: De macht van meneer Miller – Charles den Tex


2007: De tiende vrouw – Roel Janssen

De tiende vrouw is spanning op het hoogste niveau een thriller gebaseerd op de actualiteit: makelaars fungeren als de bankiers van de onderwereld, advocaten worden bedreigd en vermoord, en afpersingen en criminele liquidaties zijn aan de orde van de dag.

Journalist Tessa stapt in het holst van de nacht aan boord van het zeiljacht Joyeuse. Het schip is eigendom van Eric Pincoff, een megalomane projectontwikkelaar en bewonderaar van Karel de Grote.

Tessa werkt aan een artikel over zijn projecten. Naast Pincoff en Tessa zijn ook zijn Chileense bodyguard en een Britse bankier aan boord. Eenmaal op zee ontdekt Tessa dat de sleutel tot het financiële netwerk van de zakenman verborgen is in de namen van de tien vrouwen van Karel de Grote.

Koopt


2008: Cel – Charles den Tex

Hoe bestrijd je iemand die jouw identiteit gebruikt? Michael Bellicher is getuige van een raadselachtig auto-ongeluk met fatale afloop. Tot zijn stomme verbazing wordt hij aangehouden.

Op het politiebureau krijgt hij te maken met twee spijkerharde rechercheurs, een bizarre aanklacht, een onontkoombaar bewijs en een advocate die hem niet gelooft.

Koopt


2009: Daglicht – Marion Pauw


2010: De minzame moordenaar – Bram Dehouck


2011: De handen van Kalman Teller – Gauke Andriesse


2012: Een zomer zonder slaap – Bram Dehouck


2013: Nacht in Parijs – Michael Berg


2014: Versleuteld – Donald Nolet


2015: De mythe van Methusalem – Jo Claes


2016: Lieve mama – Esther Verhoef


2017: Tot Stof – Felix Weber

Pseudoniem van Gauke Andriesse

Verontrustende thriller waarin feit en fictie ingenieus met elkaar zijn verweven, geïnspireerd op een waargebeurde doofpotaffaire

Verzetsstrijder Siem Coburg leidt na de Tweede Wereldoorlog een verbitterd, teruggetrokken bestaan op een afgelegen woonboot. Beschuldigd van collaboratie en achtervolgd door herinneringen aan de dood van zijn geliefde Rosa heeft hij zich van de wereld afgekeerd.

In 1949 wordt hij benaderd door een boer die hem tijdens de oorlog heeft gered. Coburg staat bij hem in het krijt en gaat op onderzoek uit: de gehandicapte kleinzoon van de boer is onder verdachte omstandigheden om het leven gekomen in een internaat voor geestelijk en lichamelijk gehandicapte kinderen.

Coburg reist af naar Limburg en komt terecht in een wereld waarin iedereen zwijgt. Tijdens zijn onderzoek ontdekt hij dat in het internaat het ene na het andere kind een onnatuurlijke dood sterft. Daarop keren de geestelijken en de inwoners van het dorp zich tegen de al te nieuwsgierige buitenstaander.

Koopt


2018: Enter – Willem Asman


2019: De witte kamer – Samantha Stroombergen


2020: Russisch voor beginners – Dominique Biebau


2021: Bloedsteen – Bernice Berkleef


2022: Vogeleiland – Marion Pauw

Wat is er gebeurd met Marianne? Op haar vijftiende liep ze van huis weg om nooit meer iets van zich te laten horen. Jaren later kampt haar zusje Nicole nog steeds met het trauma van haar verdwijning.

Ze besluit om alles achter zich te laten en naar Spanje te verhuizen. Maar ook daar kan ze niet aan het verleden ontsnappen. Een bijzondere verschijning doet de hoop dat haar zus nog leeft oplaaien en leidt haar naar het onbewoonde Vogeleiland.

Verteld vanuit verschillende perspectieven, leer je als lezer het verhaal van Marianne kennen. Je wordt heen en weer geslingerd tussen hoop en vrees, liefde en wreedheid, sympathie en antipathie. Het enige wat je nog wilt is dat de waarheid boven water komt.

Koopt