Beroemdste gitaren aller tijden – Een top 10

0
Beroemdste gitaren aller tijden
Beroemdste gitaren aller tijden

Beroemdste gitaren aller tijden

Zie een overzicht van een tiental ionische gitaren met de mensen die ze ook nog eens uitmuntend konden bespelen. Lees meer…


Lees hier ->>> meer over muziek op deze website.


Top 10 – Beroemdste gitaren aller tijden


10. Kurt Cobain’s Fender Jag-Stang

Kurt Cobain’s Fender Jag-Stang
Kurt Cobain’s Fender Jag-Stang

Hoewel de frontman van de Nirvana tijdens zijn carrière behoorlijk wat gitaren bespeelde en kapot sloeg, vallen een paar van de Fender-modellen op. De meest iconisch de Jaguar en de Mustang.

In plaats van dat Kurt één van de twee moest kiezen, creëerde hij zijn eigen combinatie van beide gitaren. Hij gooide later de Jag-Stang naar Fender die hem voor hem had laten maken, maar hij gebruikte de Fender slechts bij zeldzame gelegenheden.


9. James Hetfield’s ‘EET FUK’ ESP Explorer

James Hetfield’s “EET FUK” ESP Explorer
James Hetfield’s ‘EET FUK’ ESP Explorer

Hetfield heeft verschillende Explorers gebruikt met Metallica, maar er valt er met name één op. Zijn ESP “EET FUK” witte model, dat is gebruikt tijdens het touren van ‘And Justice For All’

De woorden die op de gitaar zijn geschreven, hebben nooit een volledige uitleg gekregen, hoewel die niet echt nodig is. Nadat de kop meerdere keren was gebroken, werd de Explorer aan de kant gezet. Toch pakte Hetfield de gitaar opnieuw op om het nummer ‘Suicide & Redemption’ op het album ‘Death Magnetic’ op te nemen.


8. Tom Morello’s ‘Arm The Homeless’ Custom

Tom Morello’s 'Arm The Homeless' Custom
Tom Morello’s ‘Arm The Homeless’ Custom

Morello bestelde de gitaar het bij een custom gitaarwinkel in Hollywood. Hij kocht ‘de shittiest gitaar ter wereld’, in zijn eigen woorden.

Hij zei ook: ‘Alles eraan was slecht: het zag er slecht uit, het klonk slecht, het was grotesk te duur, en in de loop van de volgende twee jaar veranderde ik er letterlijk alles aan, behalve het stuk hout.’

Na veel aanpassingen gaf hij het uiteindelijk op om de gitaar te laten klinken zoals hij wilde. Hij concentreerde hij zich in plaats daarvan op de geluiden die hij ermee kon creëren. Wat betreft het kunstwerk op de body, beweerde Morello dat hij de tegenstelling ‘bewapen de daklozen’ met de afbeeldingen van de lachende nijlpaarden aardig vond. Hij tekende het geheel overigens zelf.


7. Gene Simmons’ ‘Axe’Bass

Gene Simmons’ 'Axe' Bass
Gene Simmons’ ‘Axe’ Bass

De Axe Bass is oorspronkelijk in 1978 bedacht als iets om zijn ‘Demon’-personage er een beetje iconischer uit te laten zien op het podium. Het vuurspugen en bloed spugen waren niet genoeg voor Simmons. Verder vond hij de basgitaren in zijn tijd saai en slecht te bespelen, dus ontwierp hij deze bijl-gitaar.


6. Zakk Wylde’s ‘Bullseye’ Gibson Les Paul

Zakk Wylde’s 'Bullseye' Gibson Les Paul
Zakk Wylde’s ‘Bullseye’ Gibson Les Paul

Toen Zakk Wylde begon te toeren met Ozzy Osbourne, wist hij dat hij niet simpelweg kon spelen met zijn crème Gibson Les Paul. Deze gitaar leek te veel op het model dat zijn voorganger, Randy Rhoads, gebruikte.

Wylde legt uit hoe het Bullseye-ontwerp tot stand kwam: ‘Ik zag de poster van Vertigo en vond dat geweldig. Dus ik legde het uit aan mijn maatje Max, maar toen ik daarheen ging voor de fotoshoot, opende ik de koffer en zag het Bullseye-logo. Ik zei: ‘Kerel, wat maakt het uit?’. Ik had het op een stuk papier getekend en zo, maar het was toch te laat. Dus we hebben de fotoshoot gedaan, en de rest is geschiedenis.’


Top 5 – Beroemdste gitaren aller tijden


5. Prince’s ‘Cloud’

 Prince’s Cloud
Prince’s ‘Cloud’

Deze gitaar is in 1983 op maat gemaakt door gitaarbouwer David Rusan uit Minneapolis. De gitaar is onder andere te zien in de film ‘Purple Rain’.


4. Eddie Van Halen’s ‘Frankenstrat’

Eddie Van Halen’s 'Frankenstrat'
Eddie Van Halen’s ‘Frankenstrat’

De Frankenstrat was een poging van Eddie Van Halen om het geluid van een Gibson te combineren met de body van een Stratocaster. De body kon ie goedkoop op de kop tikken omdat er een knoop in het hout zat. Van Halen bouwde de gitaar verder zelf en de gaf het de beroemde kleuren.


3. Angus Young’s ‘Jaydee SG’

Angus Young’s 'Jaydee SG'
Angus Young’s ‘Jaydee SG’

Hoewel Angus Young eerder de Gibson SG Standard had gebruikt, kwam zijn unieke geluid dankzij Jaydee. Ongeacht welke versie van de SG Angus Young speelt, het is bijna onmogelijk geworden om hem voor te stellen zonder deze specifieke gitaar.


Top 3 – Beroemdste gitaren aller tijden


2. Jimmy Page’s ‘Gibson Les Paul Standard’

Beroemdste gitaren aller tijden: Jimmy Page’s 'Gibson Les Paul Standard'
Jimmy Page’s ‘Gibson Les Paul Standard’

De sunburst-afwerking heeft niet echt iets ongewoons, maar Page speelde gewoon zo goed.


1. Jimi Hendrix’s ‘Monterey Fender Stratocaster’

Beroemdste gitaren aller tijden: Jimi Hendrix’s 'Monterey Fender Stratocaster'
Jimi Hendrix’s ‘Monterey Fender Stratocaster’

Deze gitaar neemt een bijzondere plaats in in e rockgeschiedenis. Op het Monterey Pop Festival in 1967 sloot The Jimi Hendrix Experience de set af met een uitgebreide versie van Wild Thing. Ze spelen overigens de sterren van de hemel. Hendrix knielt naast de Fender Stratocaster, kust dezen en steekt ‘m in de brand.