De top 10 mooiste derby’s in Europa

0
De top 10 mooiste derby's in Europa
De top 10 mooiste derby's in Europa

De top 10 mooiste derby’s in Europa

In de sport is een derby een wedstrijd tussen twee clubs uit dezelfde stad, of uit dezelfde regio. Politiek, geloof, oorlog, de arbeiders versus de elite, kunnen voor extra spanning zorgen bij een derby zoals hieronder wel duidelijk wordt.

En wat is er nu leuker om een voetbalwedstijd of derby ook voor je zelf nog spannender te maken door wat geld in te zetten? Zie daarom hier de beste wedtips voor voetbal. Lees meer…


Lees hier ->>> meer over voetbal op deze website.


De top 10 mooiste derby’s in Europa


10. Der Klassiker: Borussia Dortmund – Bayern München

De rivaliteit tussen beide clubs begon in de jaren 90, en sindsdien zijn de wedstrijden tussen hen altijd intens en spannend geweest. Ze hebben tegen elkaar gestreden in zowel nationale als internationale competities, waaronder de UEFA Champions League.


9. De Slag om Vlaanderen: Club Brugge – KAA Gent

Brugge en Gent zijn van oudsher rivalen. Al in de middeleeuwen droegen ze beurtelings de titel van machtigste Vlaamse stad.

Die grote rivaliteit tussen de beide Vlaamse clubs begon toen Club Brugge in het seizoen 1970-1971 het lot van Gent definitief bezegelde en deze laatste zo naar de tweede klasse moest zakken.

Club daarentegen boekte in de jaren daarop grote successen, waardoor Gent een aantal van z’n supporters aan Club Brugge verloren zag. Sindsdien wordt de ploeg uit Brugge door veel overgebleven of teruggekeerde supporters van AA Gent als dé concurrent beschouwd.


8. Merseyside-derby: Liverpool – Everton

De naam van deze derby komt door het gebied en de regio Merseyside waar de wedstijd wordt gespeeld, en de rivier, de Mersey, die er doorheen stroomt.

Deze derby wordt ook weleens ‘De Vriendelijke Derby’ genoemd, wegens het aantal familieleden die zowel supporters bij de Reds hebben als bij de Blues.


Zie hier de Top 10 van duurste paarden ter wereld en hun eigenaars.


7. Derby della Madonnina: AC Milan – Internazionale

Het heet Derby della Madonnina ter ere van één van de belangrijkste bezienswaardigheden in de stad Milaan, het beeld van de Maagd Maria op de top van de Duomo, waarnaar vaak wordt verwezen als de Madonnina (‘Kleine Madonna’ in het Italiaans).

In het verleden werd Inter ook gezien als de club van de Milanese bourgeoisie, bijgenaamd bauscia, een Milanese term die ‘opschepper’ .

Dit terwijl Milan de naam casciavit of casciavid kreeg, wat ‘schroevendraaier’ betekent als verwijzing naar de arbeider. AC Milan is daarmee vooral de club van de arbeiders.


6. Kohlenpott-derby of Revierderby: Borussia Dortmund – Schalke 04

De Revierderby is de naam die wordt gegeven aan elke voetbalwedstrijd tussen twee clubs in het Ruhrgebied, in het Duits ook bekend als de Revier.

Dit is de afkorting van Bergbaurevier, een mijngebied, in Noordrijn-Westfalen. De naam verwijst bijna altijd naar de derby tussen Borussia Dortmund en FC Schalke 04.

Kohlenpott-derby is dan weer een Nederlands verzinsel, maar dan wel een mooi verzinsel.


5. De Klassieker: Ajax – Feyenoord

De rivaliteit tussen deze twee clubs gaat verder dan de voetbalrivaliteit. Het is de strijd tussen Amsterdam, de hoofdstad waar het geld wordt uitgegeven en Rotterdam, waar het geld wordt verdiend.

Terwijl Amsterdam droomt, werkt Rotterdam…

Ook spelen er nog veel meer ‘gevoelens’ op de achtergrond bij de rivaliteit, waaronder de oorlog en de arbeiders (Rotterdam) versus de culturele elite (Amsterdam).


4. Derby della Capitale: AS Roma – Lazio Roma

De twee Italiaanse clubs spelen in hetzelfde stadion, het Stadio Olimpico. De onderlinge rivaliteit gaat terug naar het begin van de vorige eeuw.

In 1927 werden drie Romeinse clubs, op bevel van de destijds Italiaanse dictator Benito Mussolini, samengevoegd tot één club die Rome moest vertegenwoordigen.

Deze club moesten onder de naam AS Roma de concurrentie aangaan met de sterkere Noord-Italiaanse clubs.

Lazio Roma wilde echter onafhankelijk blijven en weigerde om toe te treden tot deze nieuwe gefuseerde club. Dit was het begin van één van de meest gespannen derby’s ter wereld,


3. North London derby: Arsenal – Tottenham

Fans van beide clubs beschouwen de ander als hun belangrijkste rivalen en de derby wordt door velen beschouwd als één van de felste derby’s ter wereld.

Hoewel de twee teams voor het eerst tegen elkaar speelden in 1887, begon de rivaliteit pas echt in 1913 toen Arsenal de club verplaatste naar Noord-Londen vanuit Woolwich, ten zuiden van de rivier de Theems.


2. The Old Firm: Glasgow Rangers – Celtic

Door de enorme rivaliteit en vijandigheid tussen de supporters van de twee clubs, waarbij de haat tussen twee geloven, het katholieke geloof (Celtic), oorspronkelijk het Ierse, en het protestante geloof (Rangers), een rol speelt, gaat deze wedstrijd gepaard met spreekkoren.

Ook wordt door de aanhangers van de Rangers de hand geheven, de Red Hand of Ulster, het symbool van Britse overheersing in Noord-Ierland.


1. El Clásico, Superclásico, El Derbi: FC Barcelona – Real Madrid

De wedstrijd geldt ook als de grootste voetbalklassieker van Spanje en van de gehele wereld.

Dit komt ook door de politieke achtergrond van de wedstrijd, waarbij FC Barcelona het symbool is van het Catalaans nationalisme en Real Madrid van de centrale Spaanse overheid.

Die centrale overheid uit Madrid was jarenlang ook in handen van de Spaanse dictator Franco die de revolutionaire, naar onafhankelijk strevende en anti-koningsgezinde regio Catalonië ‘onder de knoet’ hield.


De top 10 mooiste derby’s in Europa

  1. El Clásico of Superclásico : FC Barcelona – Real Madrid
  2. The Old Firm: Glasgow Rangers – Celtic
  3. North London derby: Arsenal – Tottenham
  4. Derby della Capitale: AS Roma – Lazio Roma
  5. De Klassieker: Ajax – Feyenoord
  6. Kohlenpott-derby of Revierderby: Borussia Dortmund – Schalke 04
  7. Derby della Madonnina: AC Milan – Internazionale
  8. Merseyside-derby: Liverpool – Everton
  9. De Slag om Vlaanderen: Club Brugge – KAA Gent
  10. Der Klassiker: Borussia Dortmund – Bayern München

Geef een reactie