Effectief leidinggeven op de werkvloer, zo doe je dat

0
Effectief leidinggeven op de werkvloer, zo doe je dat
Effectief leidinggeven op de werkvloer, zo doe je dat

Effectief leidinggeven op de werkvloer, zo doe je dat

Leiding geven is een leuke, maar uitdagende functie. Je kunt jezelf meerdere malen tegen komen en je kunt in moeilijk situaties belanden. Je wilt misschien graag aardig gevonden worden door je collega’s, maar dit is niet altijd haalbaar.

Als leidinggevende heb je namelijk de verantwoordelijkheid over je team en over de resultaten. Dat haal je niet zomaar, soms zul je strikt moeten zijn. In dit artikel geven we een paar tips zodat effectief leidinggeven op de werkvloer makkelijker wordt.


Lees hier ->>> meer over leiderschap op deze website.


Welke eigenschappen heeft een goede leidinggevende

Als leidinggevende moet je stevig op je benen staan, je zult namelijk in sommige situaties flink wat bagger over je heen krijgen. Maar daarnaast kun je ook veel mooie dingen betekenen. Een goede eigenschap van een leidinggevende is bijvoorbeeld dat je het beste uit de ander kunt halen.

Dat medewerkers dankzij de juiste vragen, opbloeien en hun potentieel ontdekken. Het is ook belangrijk dat je de boel echt kunt leiden. Je hebt het doel duidelijk voor ogen en kunt dit zo communiceren dat je het team mee krijgt de goede richting op.

Nog een goede eigenschap: leer delegeren. En nee, dat betekent niet dat je al je werk moet afschuiven om zelf niets te hoeven doen. Je zegt hiermee dat je je team vertrouwt dat ze het werk goed zullen oppakken.


Hoe zorg je voor een goed team

Je wilt een geolied team hebben, waarbij alles op rolletjes loopt. Dit kun jij als goede leidinggevende stimuleren. Het is belangrijk dat je over goede communicatie skills beschikt.

Je moet het doel kunnen formuleren en uit kunnen leggen hoe jullie daar kunnen komen als team. Geef je teamleden het gevoel dat ze altijd bij je terecht kunnen. Wees oprecht geïnteresseerd in hen, je zult merken dat ze dan een stapje harder voor je willen lopen.

Mocht je je willen verdiepen in het zijn van een goede leidinggevende, kun je er ook voor kiezen om een cursus leidinggeven op de werkvloer te volgen. Je krijgt hier de handvatten om een goede manager te worden en een goed team op te bouwen.


Hoe pak je leidinggeven niet aan

Wat je absoluut niet moet doen is betweterig zijn. Als je doet alsof je alles beter weet, wordt de sfeer op het werk niet beter. Daarnaast krijg je frictie in je team, waardoor de resultaten zullen dalen.

Daarnaast moet je niet ‘onzichtbaar’ zijn voor je team. Daar bedoel ik mee dat je bereikbaar moet zijn en benaderbaar. Zonder jezelf dus niet af, maar wees zichtbaar in het team. Zorg dat je werknemers weten dat ze bij je terecht kunnen. Bij cbtresultaatuitopleiden.nl leer je hier alles over.

En de laatste ‘niet doen tip’: ga niet popi jopie doen. Wees professioneel en doe je werk goed. Wees een voorbeeld voor je teamleden, daar bereik je het meest mee.


 

Geef een reactie