Grootste krijgers aller tijden – De top 10 met docu’s

Grootste krijgers aller tijden - De top 10
Grootste krijgers aller tijden - De top 10

Grootste krijgers aller tijden – De top 10

Wat kunnen we leren van de heren die een potje kunnen vechten? Dat kracht alleen niet genoeg is en dat je je hersens ook moet gebruiken. Lees meer…


Lees hier ->>> meer over leiderschap op deze website…


Grootste krijgers aller tijden – De top 10


10. Richard I: The Lionheart

(Oxford, 8 september 1157 – Châlus bij Limoges (Frankrijk), 6 april 1199)

Richard was koning van Engeland van 1189 tot 1199 en nam als kruisvaarder deel aan de Derde Kruistocht.

Richard stond bekend als een vechtjas, een hard en moedig man, maar ook met culturele interesse en humor. Het is door deze eigenschappen dat hij de bijnaam Leeuwenhart kreeg. Hij kreeg die doordat hij in de strijd tegen Saladin zelf volop meevocht.

Door zijn avontuurlijke aanleg en oorlogszuchtige instelling bracht hij Engeland aan de rand van de financiële afgrond, vooral door de financiering van de derde kruistocht en het offer dat iedereen bracht om hem uit handen van de Duitse keizer vrij te kopen.


9. Saladin

(Tikrit, 1137 of 1138 – Damascus, 4 maart 1193)

Saladin was een islamitische generaal. Zijn bekendste daad is het heroveren van Jeruzalem op de kruisvaarders.

Saladin werd geboren in een Koerdisch gezin en is de stichter van de Koerdische dynastie der Ajjoebiden, die heerste over delen van Egypte, Syrië en Irak. Veel mensen zien Saladin dan ook als Koerd, al wordt die mening niet door iedereen gedeeld.


8. Miyamoto Musashi

(1584-1645)

Miyamoto Musashi was een legendarische Japanse samoerai. Zijn volledige naam, Shinmen Musashi No Kami Fujiwara No Genshin, geeft zijn adellijke afkomst en geboortegrond aan. Musashi is een gebied ten zuidwesten van Tokio.

De overlevering vertelt dat hij op 13-jarige leeftijd een duel tegen de samoerai Arima Kihei van de Shinto Ryu school voor krijgskunde won. Hierna ging hij op ‘samoerai-pelgrimstocht’ en belandde tot zes maal toe in een oorlog.

Het meest bekende duel had Musashi in 1612 met Sasaki Kojiro.

Aan het eind van zijn leven schreef hij het werk Go Rin No Sho, Het Boek van Vijf Ringen (ISBN 9789069635262) waarin hij kenjutsu en strategie uitlegt in 5 hoofdstukken die als titel de elementen – water – wind – vuur – aarde – leegte – hebben.

Musashi staat bekend als ‘Kensei’ (Zwaardheilige).


7. Attila de Hun

(ca. 406-453)

Attila was de heerser van de Hunnen van 434 tot zijn dood in 453. Hij was de leider van het Hunnische Rijk, dat zich uitstrekte van de Oeral tot de Rijn en van de Donau tot de Oostzee.

Tijdens zijn heerschappij was hij een van de meest gevreesde vijanden van zowel het West-Romeinse Rijk als het Oost-Romeinse Rijk. Hij stak twee keer de Donau over en plunderde de Balkan, maar hij was niet in staat Constantinopel te veroveren.

Hij probeerde ook Romeins-Gallië (het moderne Frankrijk) te veroveren, waarbij hij de Rijn overstak in 451 en marcheerde naar Aurelianum (Orléans) voordat hij werd verslagen bij de Slag op de Catalaunische velden.


6. Spartacus

Spartacus was een Romeinse slaaf, die een grote slavenopstand leidde die duurde van 73 v.Chr. tot 71 v.Chr. Zijn leger van ontsnapte slaven versloeg het Romeinse leger in verschillende veldslagen.


Zie hier de Top 40 veldslagen met de meeste slachtoffers aller tijden.


Top 5: Grootste krijgers aller tijden


5. Sun Tzu

(Huimin, ca. 544 v.Chr. – ?, ca. 496 v.Chr.)

Sun Tzu was generaal en militair strateeg van het Chinese koninkrijk Wu ten tijde van de Periode van Lente en Herfst (771 – 476 v.Chr.).

Hij wordt traditioneel beschouwd als de schrijver van het boek De kunst van het oorlogvoeren. Daarmee is hij niet alleen bepalend geweest voor oorlogsstrategieën in het Verre Oosten, maar ook in de westerse wereld.


4. Julius Caesar

(Rome, 13 juli 100 v.Chr. – aldaar, Idus, maart 44 v.Chr.)

Julius Caesar werd vooral bekend doordat hij in een reeks oorlogen zijn tegenstander Pompeius versloeg en zo dictator van het Romeinse Rijk werd. Na zijn dood ontstond een burgeroorlog tussen zijn vriend Marcus Antonius en zijn neef Octavianus, die de eerste keizer werd onder de naam Augustus.


Zie hier de top 10 beste boeken over het Romeinse Rijk volgens The Guardian.


Top 3: Grootste krijgers aller tijden


3. Hannibal Barkas

(Carthago, 247 v.Chr. – Libyssa, 183 v.Chr.)

was een Carthaagse generaal. Hij was de zoon van Hamilcar Barkas, eveneens een Carthaags legeraanvoerder.

Hannibal is bekend geworden als briljant generaal en grote tegenstander van de Romeinen in de Tweede Punische Oorlog. Zijn geniale tactiek leverde hem de bewondering op van vele latere legeraanvoerders zoals Napoleon, de hertog van Wellington en generaal H. Norman Schwarzkopf, de Amerikaanse bevelhebber tijdens de Golfoorlog van 1991.


2. Leonidas I van Sparta

(490 tot 480 v.Chr.)

Leonidas I was koning van Sparta. Hij volgde zijn halfbroer Cleomenes I op nadat deze ongeschikt tot regeren verklaard werd. In de Griekse geschiedenis behaalde hij een legendarische heldenstatus nadat hij met 300 Spartaanse keursoldaten in de slag bij Thermopylae vocht tegen het grote invasieleger van koning Xerxes I.


1. Alexander de Grote

(Pella, 20 juli 356 v.Chr. — Babylon, 11 juni 323 v.Chr.)

Alexander de Grote was koning van Macedonië. Hij veroverde het Perzische Rijk tot aan de Indus, waardoor hij een van de grootste rijken uit de oudheid creëerde.

Na de moord op zijn vader Philippus erfde Alexander een machtig koninkrijk en een ervaren leger. Hij hervatte het panhellenistische project van zijn vader door Macedonië en de Griekse poleis te verenigen in een coalitie vooraleer hij het Perzische Rijk binnenviel.

In 334 v.Chr. vertrok hij naar Azië voor een veldtocht die tien jaar zou duren. Hij behaalde vele overwinningen tegen de Perzen, waarvan de Slag aan de Granicus, de Slag bij Issos en de Slag bij Gaugamela de belangrijkste waren.

Na de dood van de Perzische koning Darius III en de definitieve verovering van het Perzische Rijk, begon Alexander een veldtocht in de Indusvallei, waarin hij de Slag bij de Hydaspes won. In 326 v.Chr. weigerden zijn soldaten nog verder te gaan. Alexander besloot daarom terug te keren.

Hij stierf in 323 v.Chr. op 32-jarige leeftijd in Babylon, voordat hij zijn plannen om Arabië te veroveren tot uitvoering had kunnen brengen. Na zijn dood bevochten zijn generaals elkaar in de Diadochenoorlogen en viel het rijk uiteen.