Grootste roofdieren aller tijden – De top 10

0
Potvis
Potvis

Grootste roofdieren aller tijden – De top 10

Ze zijn groot en overigens was het merendeel groot. Ze zijn dus bijna allemaal uitgestorven. Deze dieren waren (of zijn) net zo hoog als een gebouw van zes etages. Lees en kijk meer…


Lees hier ->>> meer over dieren op deze website…


Grootste roofdieren aller tijden – De top 10


10. Giganotosaurus

Giganotosaurus: grootste roofdieren aller tijden
Giganotosaurus

De Giganotosaurus is een gigantische theropode. Bij de beschrijvingen is altijd sterk de klemtoon gelegd op de grootte van het dier. Coria & Salgado claimden in 1995 een lichaamslengte van 12,5 meter en een gewicht van zes à acht ton. Zij stelden dat de soort daarmee groter was dan Tyrannosaurus.


9. Titanoboa

Titanoboa
Titanoboa

Volgens beschrijvers had Titanoboa een geschatte lengte van dertien meter en een geschat gewicht van 1.135 kilogram. Dit zou de soort de grootste bekende landslang zou maken.


8. Pliosaurus

Pliosaurus
Pliosaurus

De grootse ooit gevonden Pliosaurus woog zo’n 45 ton en was minstens 10 tot 13 meter lang. Dit beest had een schedel van minstens 2,5 meter lang met daarin dertig centimeter lange tanden.

De precieze afmetingen van lichaamsdelen en van het geheel zijn onzeker, omdat het materiaal aangetast en samengedrukt is door de afwisseling van vorst en dooi op Spitsbergen.


7. Mosasaurus

Mosasaurus: grootste roofdieren aller tijden
Mosasaurus

De Mosasaurus had net als de andere mosasauriërs een langgerekt maar stevig lichaam. Het was een geslacht van soorten die tamelijk afgeleid in bouw waren en vrij groot. Mosasaurus hoffmannii was, met een lengte tot 18 meter.

Dit is één van de grootste soorten uit de familie.  Hij is daarmee ook één van de grootste mariene reptielen die ooit geleefd hebben.


6. Tylosaurus

Tylosaurus
Tylosaurus

De Tylosaurus is een geslacht van uitgestorven reptielen. Tylosaurus behoorde tot de familie der mosasauridae. Het was een der grootste leden en kon tot 12 meter lang worden.


De 5 grootste roofdieren aller tijden


5. Basilosaurus

Basilosaurus
Basilosaurus

Het geslacht Basilosaurus leefde van 41 tot 35 miljoen jaar geleden. Fossielen zijn gevonden in de Amerikaanse staten Louisiana, Alabama en Mississippi en Egypte. De aalachtige Basilosaurus was 15 tot 18 meter lang en ongeveer 60 ton zwaar.

De eerste skeletten van Basilosaurus zijn gevonden omstreeks 1830. Aanvankelijk dacht men dat het om een reusachtig zeereptiel ging. Hierdoor kreeg het dier de naam Basilosaurus oftewel koningshagedis.


4. Spinosaurus

Spinosaurus: grootste roofdieren aller tijden
Spinosaurus

De Spinosaurus was gigantisch en verreweg de grootste bekende theropode. Dit maakt hem ook tot het grootste bekende landroofdier uit de wereldgeschiedenis. Men schat de Spinosaurus op een lengte van 15 meter en meer dan 6.000 kilo.


De 3 grootste roofdieren aller tijden


3. Megalodon

De megalodon
De megalodon

De megalodon verscheen rond 18 miljoen jaar geleden.  Hij stierf uit aan einde van het Plioceen of het begin van het Pleistoceen. De schattingen variëren tussen 3,6 en 1,5 miljoen jaar geleden.

Hij domineerde de gematigde zeeën van de wereld vrijwel zonder vijanden. De Megalodon kon een lengte bereiken van 18 meter. Hij is nauw verwant aan de huidige witte haai. Megalodon kon zijn bek tot 2twee meter opensperren.


2. Mauisaurus

Mauisaurus: grootste roofdieren aller tijden
Mauisaurus

De Mauisaurus was vrij groot en bereikte een lengte van meer dan 8 meter.  Net als andere plesiosaurussen had het een lang slank lichaam, met vele wervels, waardoor flexibele beweging mogelijk was.

Aan de onderkant had Mauisaurus twee sets grote flippers. Deze hielpen bij het zwemmen met hoge snelheden. De flippers maakt het ook mogelijk dat de plesiosaurus zich korte tijd op de kust kon wagen. De Mauisaurus was een carnivoor, met scherpe tanden die zouden zijn gebruikt om vis of inktvis te grijpen.


1. Potvis

Potvis
Potvis

De potvis is de grootste tandwalvis. Tevens is het één van de grootste roofdieren die bekend zijn in de dierenwereld. Mannetjes worden tot 18 meter lang en vrouwtjes tot 11 meter. Het gewicht kan tot 50 ton bedragen. De lichaamskleur is donkergrijs en in het licht van de zon vaak bruinig.

Een potvis heeft alleen 20-26 grote kegelvormige zichtbare tanden in de onderkaak. In de bovenkaak zitten rudimentaire tanden die niet door het tandvlees heenkomen. De functie van de tanden is onbekend. Er zijn tandeloze potvissen gevonden die desondanks weldoorvoed waren.


Zie hier de top 10 gevaarlijkste zeelslangen ter wereld.