Advertentie

Gruwelijke martelmethoden

Elkaar pijn doen: Daar zijn mensen heel goed in en een fijn voorbeeld in deze zijn de gruwelijkste martelmethoden. Het prikkelt de creativiteit. Al eeuwen. Wij zetten de meest geslaagde martelmethoden op een rijtje. Gruwelijk. Pijnlijk.

(PS: Wees zo vriendelijk onze artikelen te delen op bijvoorbeeld op Facebook. Daar worden wij en andere mensen waarschijnlijk ook blij van!)

Advertentie

De gruwelijke martelmethoden

1. Levend villen
Het villen van een geslacht dier is noodzakelijk om het vlees te kunnen eten. Mensen kun je villen als ze nog leven. De martelmethode wordt al duizenden jaren gebruikt. Voor heksen, gevangen genomen soldaten en om criminelen te executeren. In Frankrijk werd het nog tot aan het begin van de achttiende eeuw toegepast op verraders. Villen werd ook gebruikt om familieleden een bekentenis te laten afleggen door het slachtoffer voor hun ogen.

Top 10: Gruwelijke Martelmethoden
Top 10: Gruwelijke Martelmethoden

De 25 meest wrede martelmethoden

2. Spietsen
Spietsing is een van de oude, bijzonder afschrikwekkende martelmethoden om de doodstraf te voltrekken, die bij diverse volkeren in sommige delen van Azië, Europa, Noord-Afrika en het Zoeloerijk in gebruik is geweest.De oudste bekende spietsers waren antieke volkeren in het Nabije Oosten, zoals het Nieuw-Assyrische Rijk. De Bijbel vermeldt het in Samuel I bij het volk der Gibeonieten. In sommige Bijbelvertalingen (o.a. NBG 1951) worden in het Bijbelboek Esther een aantal misdadigers gespietst. Een hoofdrol is in het boek weggelegd voor Haman, een minister van de Perzische koning der koningen Xerxes of Ahasveros, die een paal van 50 el (circa 25 meter) oprichtte voor de executie van de jood Mordechai, maar die uiteindelijk zelf op die paal aan zijn einde kwam. Volgens dit boek gold: hoe hoger de paal, hoe groter de schande. Deze vertaling is echter betwistbaar, want in de Tenach staat dat Haman is opgehangen. Het lijkt ook technisch bijzonder lastig iemand op zo’n hoge paal te spietsen, tenzij de paal aanvankelijk neerligt. Volgens de meeste vertalingen gaat het dan ook om ophanging aan de armen (als voorloper van de latere kruisiging). Ook Vlad de Spietser (1431 tot 1476) kon er wat van.

Top 10: Gruwelijke Martelmethoden
Gruwelijke Martelmethoden

3. Radbraken
Radbraken of breken op een rad was een middeleeuwse manier om de doodstraf te voltrekken en behoort zeker tot de gruwelijkste martelmethoden. De straf gold als bijzonder oneervol (het was een onterende straf) en was bedoeld voor de allerzwaarste misdadigers. De verminkingen waren bedoeld om opstanding te verhinderen. De veroordeelde werd op een houten wiel (rad) gebonden. Met een ijzeren staaf werd vervolgens op de ledematen geslagen totdat alle botten hierin versplinterd waren. Als alle ledematen kapot geslagen waren, kon een genadeslag op de hartstreek worden gegeven, waardoor de veroordeelde stierf. Dit was doorgaans de negende slag. De genadeslag volgde lang niet altijd. Ook kon de veroordeelde tot slot worden onthoofd, of min of meer levend worden achtergelaten waarna pijn, bloedverlies, dorst en vogels de rest deden. Een andere methode was om de ledematen van de veroordeelde aan latten vast te binden, of op een balk met V uiteinden. De veroordeelde kreeg de “9 slagen” waarna deze ledematen gebroken werden door er met een ijzeren staaf of hamer op te slaan. Eerst sloeg de beul achtereenvolgens op de onderarmen, bovenarmen, scheenbenen en ten slotte de dijbenen. Dat waren de “8 slagen”. Als de ledematen kapotgeslagen waren, werd het lichaam door de spaken van een rad gevlochten. Het rad met de misdadiger werd vervolgens opgehangen of in zee geworpen. Ook hier geldt dat de genadeslag soms wel en soms niet volgde. Als de negende slag toch kwam, was dat op de borstkas ter hoogte van zijn hart. Dat was de uiteindelijke genadeklap. Soms gebruikt men deze uitdrukking nog als men iets ergs meemaakt. Dan zegt men: “het was net als een slag op mijn hart”.

Radbraken, gruwelijke martelmethoden
Radbraken, gruwelijke martelmethoden

4. De hoofdbreker
De echte hoofdbreker is het martelinstrument dat werd toegepast in de Middeleeuwen in Europa en is wel een bijzondere onder de gruwelijkste martelmethoden. Met name de Spanjaarden tijdens de inquisitie waren er heel blij mee. Het apparaatje kon de schedelbeenderen laten barsten. De kin van het slachtoffer werd geplaatst op de onderste balk en onder de dop en het hoofd werd fijn geperst door het aandraaien van de schroef.

De hoofdbreker
De hoofdbreker

5. IJzeren Maagd
Een ijzeren maagd (Iron Maiden, naam van die rockband)is ook een bijzonder wreed martelwerktuigje. Simpel gezegd is het een ijzeren kast, meestal in de vorm van een mens,  waar zich binnenin pinnen bevinden. De veroordeelde werd in de “kast” geduwd, en als men de deur dicht deed werd hij gespietst. De veroordeelde kon dan alleen maar hopen dat hij op slag dood was. Als dat niet het geval was, bloedde hij dood of kwam om van honger en dorst.

IJzeren maagd
IJzeren maagd

6. Waterboarding
Waterboarding, in het Nederlands soms als gesimuleerd verdrinken of schijnverdrinking omschreven, is een verhoortechniek waarbij de vastgebonden verhoorde een natte doek over het gezicht krijgt gelegd waarover telkens water wordt uitgegoten. Hierdoor krijgt deze het gevoel te verdrinken.

Waterboarding
Waterboarding

7. De Messingen stier
De messingen stier was een executiemiddel dat in het Oude Griekenland werd gebruikt. De messingen stier was een beeld van een stier gemaakt van messing. In de stier zat een deur, waardoor de ter dood veroordeelde naar binnen werd geduwd. Als de veroordeelde eenmaal in de stier was opgesloten, ontstak men een vuur onder de stier. Het messing werd gloeiend heet, hierdoor werd de veroordeelde langzaam geroosterd. De methode was ‘heel gewoon’ in het oude Griekenland en werd ook wel toegepast in het Romeinse Rijk.

De Messingen Stier
De Messingen Stier

8. Pijnbank
Was een middel om iemand die verdacht werd van onwettige feiten te pijnigen om een bekentenis te verkrijgen. De pijnbank bestond al veel vroeger dan de Romeinse tijd. De verdachte werd op de pijnbank gelegd en vastgebonden zodat de beulen en de ondervragers alles konden doen met het slachtoffer. Er werd met toortsen, geseling, tangen, of met de waterproef gefolterd. De pijnbank was ook een soort rekbank, waar de veroordeelde werd uitgerekt met behulp van touwen of kettingen aan het draairad. Later werden de pijnbanken geraffineerder gemaakt om iemands gewrichten te ontzetten. Na het midden van de 18e eeuw werden deze manieren van verhoren niet zo veel meer toegepast. De uitdrukking “op de pijnbank leggen wordt nog gebruikt om strenge ondervragingsmethoden aan te duiden.

De Pinbankk
De Pinbankk

9. Kielhalen
Kielhalen is een straf die in vroeger tijden door een kapitein van een schip kon worden opgelegd aan leden van de bemanning. Bij het uitvoeren van de straf kreeg de gestrafte een ijzeren tuig aan. Met een touw werd de gestrafte onder de kiel van het schip door getrokken. Kielhalen kon worden uitgevoerd in de lengterichting van het schip, of overdwars. De eerste methode betekende meestal de dood van de gestraften. Om te voorkomen dat hij al te veel zeewater binnenkreeg, werd een spons om zijn arm gebonden waarop hij kon bijten. De scheepsarts (chirurgijn) was altijd in de buurt om de fysieke conditie van de gestrafte in de gaten te houden. Doordat de scheepsromp altijd begroeid was met zeepokken, mosselen en schelpen leverde kielhalen aanzienlijke verwondingen op.

Kielhalen
Kielhalen

10. De Judaswieg
De Judaswieg, ook wel bekend als de Judas stoel, is ook een hele fijnzinnige onder de gruwelijkste martelmethoden. In het Italiaans is het de Culla di Giuda, in het Duits de Judaswiege of “Nachtwacht” (want het slachtoffer kon niet in slaap vallen). De punt van de stoel gaat op den anus of den vagina en langzaam laten we de touwen zakken.

De Judaswieg
De Judaswieg

11. De Zaag
Met een zaag kun je fantastische dingen doen. Je kunt er niet alleen hout en andere materialen mee verkleinen of verzagen, je kunt er ook mensen mee martelen. Of zelfs executeren. Schuldigen (en dat was je in die dagen al snel als je niet in God geloofde) werden aan hun voeten vastgebonden en ondersteboven opgehangen. Zo stroomde het bloed naar het hoofd. Door tussen de benen te beginnen met zagen, terwijl het bloed zich in de hersenen verzamelde, bleef het slachtoffer voor de grootste tijd van de marteling bij bewustzijn. Pas als de zaag bij het middelste kwam verloren hij het bewustzijn of stierf.

12. Duimschroef
Een duimschroef is een wreed martelwerktuig, dat gebruikt werd bij gedwongen verklaringen. Een duimschroef bestaat uit een plaat waarop je duim geplaatst werd. Eroverheen komt een beugel waardoorheen een bout geschroefd wordt. Door de schroef naar binnen te draaien wordt de duim platgedrukt, hetgeen in een grote pijn resulteert zonder meteen levensgevaarlijk letsel toe te brengen. De duimschroef komt voor in het Nederlandse gezegde iemand de duimschroeven aandraaien, dat betekent dat iemand in een situatie wordt gebracht waarin hij weinig anders meer kan dan gehoorzamen.

13. Kettervork
De kettervork  is ontworpen door de Spanjaarden om afvalligen in de kerk te houden. Tijdens de inquisitie werd de vork met een band rond de nek gebonden. Slachtoffers werden net zo lang vastgebonden tot ze bekenden. Omdat slapen onmogelijk is duurde dat zelden langer dan een paar dagen en daarom behoort de kettervork zeker tot de gruwelijkste martelmethoden.

14. Joker of the Glasgow Smile
Je kunt iemand uitbundig laten lachen door met een mes zijn mondhoeken tot aan zijn oren door te snijden.De super glimlach was je nooit meer van je gezicht. The Joker is een marteling die wordt toegepast bij verraders in het criminele circuit. Het betekent doorgaans het einde van een misdaadcarrière. Tenzij ze Peter de Vries tegenkomen. Die geeft hen de kans om ten overstaan van een breed publiek een “vijand van het volk” in hun val mee te trekken. Wordt in de Cariben ook een “Boca Grande” (Grote Mond), genoemd.

15. Necklacing
Een rubber band in benzine drenken en dan over het hoofd van de dader hangen en in brand steken. Zo executeren ze veroordeelden in een Afrikaans land.

advertentie

Laat een reactie achter

Geef hier je reactie!
Naam hier