Hoe beïnvloed je de verkoopwaarde van je bedrijf?

0
Hoe beïnvloed je de verkoopwaarde van je bedrijf?
Hoe beïnvloed je de verkoopwaarde van je bedrijf?

Hoe beïnvloed je de verkoopwaarde van je bedrijf?

Je had een fenomenaal idee en startte je eigen bedrijf om dat idee uit te werken. Je idee groeide en groeide en nu heb je een bedrijf wat zeer gewild is.

Je hebt goed verdiend en bent eigenlijk klaar voor iets anders. Tijd om je bedrijf te verkopen. Maar een bedrijf verkopen doe je niet zomaar aan de eerste de beste bieder. Je wil toch wel dat wat jij hebt opgebouwd in goede handen terecht komt en wordt voortgezet.

Het loslaten van je eigen bedrijf kan heel lastig zijn, vooral omdat er heel wat bij komt kijken om een bedrijf te verkopen. Gelukkig zijn er bedrijfsovernameadviseurs die je hierbij kunnen helpen en ook nog eens de verkoopwaarde van je bedrijf positief helpen beïnvloeden.


Lees hier ->>> meer over het bedrijfsleven op deze website.


Maak je bedrijf aantrekkelijk

Er kunnen natuurlijk tal van redenen zijn waarom je je bedrijf wil verkopen. Dit hoef je eigenlijk niet aan een potentiële koper kenbaar te maken. Wat je wel moet doen is je bedrijf aantrekkelijk maken voor overname, want dat kan de prijs positief beïnvloeden.

Met behulp van een bedrijfsovernameadviseur ga je kijken naar hoe aantrekkelijk je bedrijf is. Hierbij kijk je uiteraard naar de financiële gezondheid van je bedrijf, maar ook naar de interne organisatie, eventuele werknemers en opdrachtgevers en meer.


Personeel

Heb je te maken met personeel dan is het goed hier rekening mee te houden bij een verkoop van het bedrijf. Overigens kan goed personeel met veel kennis en kunde de waarde van je bedrijf aanzienlijk verhogen.

Het is overigens goed om personeel op de hoogte te stellen dat je het bedrijf gaat verkopen. Doe dit pas in de laatste fases van je plan om onrust en roddels te voorkomen. Het is wel goed om wellicht wat taken te delegeren.


Verkoopklaar maken

Een bedrijf maak je verkoopklaar door onder meer de voorraad op orde te maken, te voldoen aan bedrijfseisen (denk hierbij aan milieueisen of vergunningen), de looptijd van bepaalde contracten met leveranciers op een rijtje te zetten en natuurlijk te inventariseren met wie je zaken doet.

Kijk ook of de juridische en fiscale structuur van je bedrijf nog past. Misschien wordt je bedrijf wel aantrekkelijker (en dus beter in verkoopwaarde) wanneer de rechtsvorm van het bedrijf wijzigt.


Overnameplan

Wanneer je alle aspecten voor de verkoop op een rijtje hebt gezet, dan is het tijd voor het maken van een overnameplan. Hierin kun je een tijdlijn opnemen met deadlines. Dit plan helpt je om alle zaken op orde te hebben, voordat er een overnamecontract getekend kan worden.

Neem hierin op hoe je de overdracht wil doen, wat de waarde is van je bedrijf en natuurlijk hoe je het naar de buitenwereld gaat brengen. Maar ook hoe je zelf afscheid wil nemen van het bedrijf en het personeel. Eigenlijk is het overnameplan net zoiets als je bedrijfsplan van toen je net begon.

Noem doelstellingen, verbeterpunten en sterke punten van het bedrijf, beschrijf de kansen die er zijn in de markt en vergeet niet om de strategie voor de onderhandelingen mee te nemen in het plan. Met een goed plan kun je een koper overtuigen dat het bedrijf zijn geld meer dan waard is.


Waarde bepalen

Het is lastig om de exacte waarde te bepalen van je bedrijf. Dit heeft onder meer ook te maken met het feit dat je persoonlijke gevoelens ook mee tellen in de persoonlijke waarde van het bedrijf.

Het is goed om te kijken wat de waarde is van vergelijkbare bedrijven in je branche. Er zijn verschillende rekenmethodes die je het beste met een bedrijfsovernameadviseur kan bespreken om zo tot de beste waarde van je bedrijf te komen.

Inventaris, personeel, schulden, winst en meer worden daar uiteraard in mee genomen. Als je dit alles op orde hebt, kan dat de verkoopwaarde van je bedrijf positief beïnvloeden.


Bijzonder moment

Weet je nog dat moment dat je naar de Kamer van Koophandel ging om je bedrijf in te schrijven? Dat was een bijzonder moment in het leven van een ondernemer. De verkoop van een bedrijf is net zo bijzonder en wellicht heel emotioneel.

Het is immers iets wat jij zelf hebt opgebouwd. Zelfs wanneer je er helemaal aan toe bent om alles los te laten, kan dit moeilijk blijven. De Anno1982 bedrijfsovernameadviseur kan je daarom helpen om objectief te blijven en de beste prijs voor je bedrijf te krijgen.

Doe het niet alleen, maar maak gebruik van de kennis en kunde van een bedrijfsovernameadviseur. En neem de tijd om alles te regelen. Zo krijg je de beste prijs voor wat jij hebt en weet je precies wat er allemaal op je afkomt bij de verkoop van je bedrijf.


 

Geef een reactie