Hoe kun je het beste je eigen auto repareren?

0
Hoe kun je het beste je eigen auto repareren?
Hoe kun je het beste je eigen auto repareren?

Hoe kun je het beste je eigen auto repareren?

Zelf je auto repareren en onderhouden kan je veel geld schelen. Onderhoud van je auto bij een garage kost vaak veel geld. Ben je technisch aangelegd? Dan zijn er veel reparaties die je zelf kunt uitvoeren. Ook veel onderhoud kun je zelf doen.

Je bespaart zo enorm op arbeidskosten en onderdelen. Tweedehands onderdelen zijn namelijk een stuk goedkoper en kunnen vaak nog prima een ronde mee. In dit artikel bekijken we welke onderhoudsbeurten en reparaties je zelf kunt uitvoeren.

Welk onderhoud kun je zelf uitvoeren?

Welk onderhoud kun je nu eigenlijk zelf uitvoeren? Laten we eerst kijken naar dingen die je beter aan een specialist kunt overlaten. Een voorbeeld hiervan is het vervangen van een distributieriem. Het kost vaak veel tijd en het is een vrij lastige klus om zelf uit te voeren.

Onderhoudswerkzaamheden zoals het verversen van de olie, het controleren van de remmen en het vervangen van de oliefilter of de remblokken kun je in veel gevallen prima zelf doen. Ook het controleren van de vloeistoffen zoals de remvloeistof, de koelvloeistof en de ruitenwisservloeistof kun je zelf doen. Controleer ook zelf je accu en de bandenspanning Hiermee voorkom je dat je ineens stil komt te staan met een lege accu of een lekke band.

Je auto klaarmaken voor de APK

Je kunt veel geld besparen door je auto eerst alleen te laten keuren. Als de auto wordt afgekeurd kun je vragen om een lijst met punten waarop de auto wordt afgekeurd. Kijk of je deze punten zelf kunt aanpakken.

Moeten er onderdelen worden vervangen? Kijk dan eens op een website voor tweedehands auto onderdelen. Hier zijn veel onderdelen te vinden die in prima staat zijn. Zo kun je vaak veel geld besparen, want nieuwe onderdelen zijn vaak een stuk duurder en daarnaast is het ook nog eens een duurzame oplossing.

Welke reparaties kun je zelf doen?

Een reparatie die je makkelijk zelf kunt uitvoeren is het herstellen van lakschade.Hiervoor moet je wel wat onderzoek doen naar het juiste herstelproduct. Ook heb je informatie nodig over de kleurcode van je auto. Zodra je weet welke producten je moet gebruiken en hoe je ze moet gebruiken wordt het herstellen van lakschade een fluitje van een cent.

Welke reparaties kun je beter uitbesteden?

Bepaalde reparaties kun je beter laten uitvoeren door een expert? Reparaties aan de versnellingsbak, de koppeling of de dynamo zijn vaak lastig om zelf uit te voeren omdat er de nodige kennis bij komt kijken. Ook het uit elkaar halen van de motor is specialistisch werk. Er zijn ook problemen die je eenvoudigweg zelf niet kunt oplossen.

Veel systemen in auto’s zijn tegenwoordig verbonden met elektrische systemen. Ontstaat er een storing in zo’n systeem dan kan alleen met behulp van het uitlezen van de elektronica worden achterhaald waar de storing vandaan komt. Zo’n storing kan alleen worden uitgelezen bij vakgarages met de benodigde apparatuur.