Hoe win je steen, papier, schaar? Nou zo dus met instructiefilm

Hoe win je steen, papier, schaar? Nou zo dus met instructiefilm
Hoe win je steen, papier, schaar? Nou zo dus met instructiefilm

Hoe win je steen, papier, schaar? Nou zo dus

De wiskundig-econoom Zhijian Wang van de Zhejiang University in China heeft er eens goed over nagedacht. Hoe win je steen, papier, schaar? Of hoe maak je in ieder geval de kans zo groot mogelijk. Is dat nu zo bijzonder? Nou zeker wel, want anders verschijnt deze studie niet in het zeer gerespecteerde wetenschappelijke tijdschrift Nature. Kijk en lees verder en wordt ook een winnaar in steen, papier, schaar. Liever niet doorvertellen eigenlijk…

Hoe win je steen, papier, schaar? Nou zo dus met instructiefilm
Hoe win je steen, papier, schaar? Nou zo dus met instructiefilm

Lees hier->>> meer over psychologie op deze website…


Hoe win je steen, papier, schaar? Nou zo dus


De Regels van steen papier schaar

De twee spelers tellen af van drie naar nul en steken tegelijkertijd en zonder aarzeling één hand uit in de vorm van:

  • een vuist (steen) wint van twee gespreide vingers (de steen maakt de schaar kapot);
  • een vlakke hand (papier) wint van een vuist (het papier kan om de steen heen);
  • twee gespreide vingers (schaar) winnen van een vlakke hand (de schaar knipt het papier).

Steen, papier, schaar wordt wordt meestal drie keer gespeeld zodat er geen gelijkspel uit de bus kan komen. De winnaar is natuurlijk degene die de meeste keer wint, logisch toch…

 

Een strategie volgen Wikipedia…

Steen, papier, schaar kan je zien als een geluksspel, omdat je niet kan voorspellen wat de tegenspeler zal doen. Er zijn wel tactieken om de overwinningskansen te vergroten.

Onervaren (voornamelijk mannelijke) spelers kiezen veelal steen als eerste zet. Waarschijnlijk komt dit doordat steen er sterk uitziet en kracht uitstraalt. In dat geval heb je meer overwinningskansen als je kiest voor papier.

Andere (voornamelijk vrouwelijke) spelers kiezen na het uitleggen van het spel voornamelijk voor schaar, wellicht door het uitspreken van het laatste woord voor het keuzemoment.

Ervaren spelers zouden daarom minder snel geneigd kunnen zijn om voor steen te kiezen. In dat geval kan je dus het best kiezen voor schaar. Dit geeft het meeste kans op minstens een gelijkspel (schaar tegen schaar) of een overwinning (schaar tegen papier). Jonge of onervaren spelers kunnen ook gemanipuleerd worden door bij de uitleg van het spel meer aandacht te geven aan een van de drie voorwerpen zodat de speler geconditioneerd wordt om daarvoor te kiezen.

De perfecte strategie volgens Zhijian Wang

Onze vriend uit China is ook theoretisch econoom. En economen zijn nogal geïnteresseerd in het uitdokteren van wat nu de beste strategie of theorie is om een bepaald doel te bereiken. Dat kan bijvoorbeeld een strategie zijn, om zoveel mogelijk geld te verdienen op de beurs of wat we nu moeten doen om de welvaart een beetje eerlijk te verdelen en wat dan weer maatschappelijk op zou kunnen opleveren.

Zie hieronder het filmpje met de nodige uitleg…


Bron en meer informatie: Zhijian Wang, Bin Xu, Hai-Jun Zhou: Social cycling and conditional responses in the Rock-Paper-Scissors game in Nature.com, 25 juli 2014