Leukste attracties in Zwitserland – Een aardige top 15

Matterhorn - Leukste attracties in Zwitserland
Matterhorn

Leukste attracties in Zwitserland

Voor een betoverend winterlandschap en schilderachtige dorpjes moet je in Zwitserland zijn. De met sneeuw bedekte toppen van de Alpen, glinsterende blauwe meren, smaragdgroene valleien, gletsjers en pittoreske gehuchten aan het meer geven dit land omgeven een sprookjesachtige schoonheid. Met genoeg te doen zoals wandelen, fietsen, klimmen, paragliden, skiën en rodelen.

Reizigers komen hier voor adembenemende landschappen, maar zijn ook gecharmeerd van de vele culturele attracties. Doordrenkt van geschiedenis bieden steden zoals Zürich, Genève en Lausanne met uitstekende musea en galerijen, historische gebouwen en gerenommeerde muziekfestivals.

De hoofdstad is Bern met een prachtige middeleeuwse oude stad. Duitsland, Italië, Oostenrijk en Frankrijk grenzen aan Zwitserland en hun talen en gebruiken geven dit land een multiculturele verfijning. Zwitserland kan soms aanvoelen als meerdere landen in één.


Lees hier ->>> meer over Zwitserland op deze website…


Top 15: Leukste attracties in Zwitserland


15. Ruinaulta

Ruinaulta
Ruinaulta

De Ruinaulta is een kloof gecreëerd door de Voorste Rijn tussen Ilanz / Glion en Reichenau in het puin van de Flims Rockslide. De loof ligt net stroomopwaarts van de samenvloeiing met de Achterste Rijn bij Reichenau in de Graubünden, Oost-Zwitserland.


14. Kasteel van Oberhofen

Kasteel van Oberhofen
Kasteel van Oberhofen

Het kasteel van Oberhofen (Duits: Schloss Oberhofen) bevindt zich in Oberhofen am Thunersee, in het kanton Bern in Zwitserland. Het kasteel ligt aan de oevers van de Thunersee.

Het donjon van het kasteel dateert uit de 12de eeuw, terwijl andere delen van het kasteel, waaronder de kapel, stammen uit de 15de eeuw. Sinds de 19de eeuw zijn er in het kasteel tevens glasraamwerken van Ludwig Stantz te zien. Het meest herkenbare punt van dit kasteel is het kleine torentje dat in de Thunersee staat.


13. Albulabahn

Albulabahn
Albulabahn

De Albulaspoorlijn in Graubünden verbindt Thusis met het wintersportoord St. Moritz in de Alpen. De 63 kilometer lange spoorlijn behoort tot de meest spectaculaire smalspoorlijnen ter wereld. De Albulabahn is in 1903 aangelegd. De Albulabahn is in 1904 geopend en heeft en lengte van 67 kilometer.

De lijn omvat een aantal kunstwerken, waaronder 42 tunnels en overdekte galerijen en 144 viaducten en bruggen. In 2008 werd deze spoorlijn samen met de Bernina-Bahn door UNESCO op de Werelderfgoedlijst geplaatst. Verschillende typen treinen berijden deze spoorlijn. Dit zijn onder andere de toeristentreinen Bernina Expres en Glacier Express en de sneltrein Chur – St. Moritz.


12. Zwitsers Nationaal Park

L'Ova dal Fuorn
L’Ova dal Fuorn

Het Zwitsers Nationaal Parkligt in het kanton Graubünden in het oosten van Zwitserland tussen Zernez, S-chanf, Scuol en de Fuornpas in de Engadin-vallei bij de grens met Italië. Het is het enige Nationale Park in Zwitserland. Het heeft een oppervlakte van 174,2 km² en is het grootste beschermde gebied van het land.


11. Rheinfall

Rheinfall
Rheinfall

De Rheinfall is de grootste waterval van Europa. Ze is te vinden in de Rijn, bij het Zwitserse Schaffhausen, vlak bij de grens met Duitsland. De Rheinfall is 150 meter breed en 23 meter hoog. Er stroomt 600 kubieke meter water per seconde over de rotsen in het midden van de Rijn.


Top 10 – Leukste attracties in Zwitserland


10. Zurich

Zürich
Zürich

Zürich is de grootste stad van Zwitserland en is hoofdstad van het kanton Zürich. Het gebied is al meer dan tweeduizend jaar bewoond. Zürich is het financieel en economisch centrum van Zwitserland. Alle belangrijke banken hebben hier een vestiging. De Zwitserse beurs is hier gevestigd en het is de handelsplaats voor goud in de wereld.

Zürich staat ook bekend als plaats voor vrijdenkers. Lenin verbleef hier in de tijd voor de revolutie in Rusland, en het dadaïsme is hier ontstaan. Zowel de Ierse schrijver James Joyce als de Duitse Nobelprijswinnaar Thomas Mann liggen in Zürich begraven. Op cultureel gebied zijn er vele musea. Met name het Kunsthaus heeft een breed erkende collectie.

Belangrijke gebouwen zijn de Grossmünster, het Kunsthaus Zürich, de ETH en Universiteit en het Heidi Weber Haus van de Zwitserse architect Le Corbusier.

Het grootste jaarlijks terugkerende evenement is de Street Parade, op de tweede zaterdag in augustus.


Zie hier de top 10 toeristische ervaringen ter wereld voor 2022 cf TripAdvisor.


9. Meer van Lugano

Meer van Lugano
Meer van Lugano

Het Meer van Lugano is een meer in het zuidoosten van Zwitserland, aan de grens tussen Zwitserland en Italië. Dit meer draagt de naam van de grootste stad aan zijn oevers, Lugano. Het meer ligt tussen het Lago Maggiore en het Comomeer in. Het meer watert via de Tresa af op het Lago Maggiore. Het diepste punt, 288 meter, ligt iets voorbij Gandria in het Italiaanse deel van het meer. De oppervlakte bedraagt 48,7 km².

Het meer is van oorsprong een gletsjermeer. Het werd vermeld door Gregorius van Tours in 590 als het Ceresio, waarmee verwezen wordt naar het Latijnse cerasus, en de vele kersenbomen die indertijd aan de oevers van het meer groeiden en bloeiden. In 804 schrijft men over het meer met verwijzing naar Laco Luanasco.


8. Bern

De Aare in Bern
De Aare in Bern

Hoewel er weliswaar al nederzettingen waren, werd de huidige stad Bern gesticht door Hertog Berthold V van Zähringen in 1191. Volgens een sage heet de stad Bern omdat de hertog op deze plaats een beer heeft gedood. De beer is dan ook de mascotte van de stad. Berthold V bouwde de stad volgens een duidelijk plan, waarbij de stad aan drie zijden omringd werd door de Aare en daarom beter verdedigbaar was.

Website: www.bern.ch


Zie hier de top 25 langste tunnels voor auto’s in Europa.


7. St. Moritz

St. Moritz
St. Moritz

Sankt Moritz is de hoofdplaats van het Engadin en heeft bijna 5.300 inwoners. Het ligt aan het Lej da San Murezzan tussen de Julierpasweg en de Berninapasweg op een hoogte van 1822m.

Mede door de hoge ligging is het een populaire wintersportplaats met een skigebied. In 1928 zijn er de tweede Olympische Winterspelen gehouden, en in 2003 en in 2017 de Wereldkampioenschappen Alpine-Skiën.

St. Moritz wordt beschouwd als de plaats waar het wintertoerisme begonnen is, eind 19e eeuw. Een hotelier, Johannes Badrutt, wist een aantal Engelse zomergasten te overtuigen ook in de winter te komen, onder het mom van een zongarantie.

Website: www.engadin.ch/en/st-moritz/


6. Kasteel van Chillon, Montreux

Kasteel van Chillon, Montreux

Het kasteel, uit de dertiende eeuw, is een van de best bewaarde middeleeuwse kastelen van Europa. De reden om het kasteel op deze rotspunt in het meer van Genève te bouwen, is de strategische positie: steil aflopende rotsen aan één kant en aan de andere kant het meer, dat op deze plek 300 meter de diepte ingaat.

In de bronstijd was er geen pad rond het meer, de route liep op deze plek 200 meter hoger over de rotsen. De Romeinen openden een smal pad langs de meeroever. Tevens openden ze de Grote Sint-Bernhardpas, wat deze routes in deze tijd tot de enige route tussen Noord- en Zuid-Europa maakte.

Website: www.chillon.ch


5. Meer van Genève

Meer van Genève
Meer van Genève

Het Meer van Genève is een groot meer op de grens tussen Zwitserland in het noorden en Frankrijk in het zuiden. Het heeft een oppervlakte van 584 km² en is maximaal 310 m diep. Het wordt vooral gevoed door de Rhône, die het meer in het zuidoosten bereikt en in het zuidwesten bij Genève weer verlaat. Het meer ligt ingesloten tussen de Jura en de Alpen.

Voordat de winter invalt, verlaagt men het waterniveau in het meer. Dit om de de schade van kruiend ijs in de winter beperkt te houden. Pas aan het begin van de zomer wordt het niveau weer hoger.


Verwijderd: Verwijderd: 4. Luzern

Kapelbrug in Luzern
Kapelbrug in Luzern

De stad Luzern ligt aan het noordwestelijke uiteinde van het Vierwoudstrekenmeer. Dit waar het water uit het meer weer in de rivier de Reuss stroomt. De stad is het economische en culturele centrum van Binnen-Zwitserland (of Centraal-Zwitserland).

De Reuss verdeelt de stad in de oude stad, Altstadt, en het nieuwe gedeelte Neustadt. De oude en nieuwe stad worden verbonden door een zestal bruggen. Twee daarvan zijn van historisch belang: allereerst een van de oudste, overdekte houten bruggen van de wereld, de Kapellbrücke, met de watertoren. De tweede brug is de meer stroomafwaarts gelegen Spreuerbrücke. De ligging van Luzern aan het meer en tussen de bergen Pilatus en Rigi is schilderachtig. Dit zorgde voor een vroege ontwikkeling van het toerisme.

 


Top 3: Leukste attracties in Zwitserland

Matterhorn - Leukste attracties in Zwitserland
Matterhorn – Leukste attracties in Zwitserland

3. Interlaken

Interlaken, Kursaal
Interlaken, Kursaal

De stad bevindt zich tussen het Meer van Brienz en het Meer van Thun. Interlaken telt 5700 inwoners. Door Interlaken stroomt de rivier de Aare, die de Brienzersee en Thunersee met elkaar verbindt. De naam van de stad is een samenvoeging van inter (= tussen) en laken (lacus = meren).

Vanuit Interlaken heeft men een uitzicht op de top van de Jungfrau. Deze noemen we ook wel de top van Europa wordt genoemd. Dit omdat het station van de Jungfrau het hoogste treinstation van Europa is.


2. Jungfraujoch: The Top of Europe

Konkordiaplatz gezien vanaf Jungfraujoch
Konkordiaplatz gezien vanaf Jungfraujoch

Jungfraujoch is het laagste punt op de bergkam tussen de Mönch (4107 m) en de Jungfrau (4158 m). Het is ook de grens van de Zwitserse kantons Bern en Wallis.

De Jungfraubahn was een idee van Adolf Guyer-Zeller. Op 27 juli 1896 begint de bouw van de Jungfraubahn. 16 jaar later is dit grote project eindelijk klaar. Op 1 april 1912 is de Jungfraujoch geopend.

Deze bahn voert bezoekers vanaf de Kleine Scheidegg over een negen kilometer lange tandradspoorweg, waarvan zeven kilometer door een tunnel in de Eiger (Zwitserland). Tijdens de reis worden er 1.400 hoogtemeters overwonnen. Het bergstation Jungfraujoch is het hoogste station van Europa. Onderweg passeert de trein ook nog een ijsgrot in de Jungfrau.


1. Matterhorn

Matterhorn Oostzijde
Matterhorn – Oostzijde

De Matterhorn is een berg gelegen in de Walliser Alpen, op de grens van Zwitserland (Wallis) en Italië (Valle d’Aosta). De top ligt op 4478 m hoogte. De foto rechts is genomen ten noordoosten van de Matterhorn, vanuit Zermatt aan het eind van het Mattertal in Zwitserland. Deze kant van de berg is het bekendst: het is een symbool voor Zwitserland geworden. Aan de Italiaanse kant ligt het eveneens toeristische Breuil-Cervinia.


Zie hier de top 25 populairste skigebieden in Zwitserland 2021.