, , ,

Top 10 gezondste noten

Amandel - Top 10 gezondste noten

Gezondste noten

Noten zijn goed, heel goed voor je. Zie hier de besten. Lees meer…


Lees hier ->>> meer over gezondheid op deze website.


Top 10 gezondste noten

Bron: www.nutamo.nl


10. Walnoten

Walnoot

Walnoot

Uit onderzoek van het Hospital Clinico in Barcelona blijkt dat walnoten een positieve rol vervullen binnen de voeding. Walnoten leveren een bijdrage aan het flexibel en elastisch houden van de aderen. Zij verbeteren de conditie van endotheelcellen op de binnenwand van bloedvaten.


Zie hier de Top 50 landen met de meeste vestigingen van Mcdonald’s ter wereld 2023.


Wetenschappers van de University of Scranton in Pennsylvania vonden bij onderzoek dat walnoten bijna twee keer zoveel antioxidanten bevatten als veel andere noten. Verder blijkt uit dierproeven dat walnoten bij muizen remmend werken bij borst- en darmkanker.

Walnoten bevatten met name de mineralen fosfor, magnesium, zink, ijzer en kalium. Ook zijn ze een bron van vitamine B1, gamma-tocoferol (een vorm van vitamine E) en foliumzuur.[


9. Pistachenoten

Pistachenoot

Pistachenoot

Pistachenoten bestaan voor bijna de helft uit vet en voor 20 procent uit eiwit, en bevatten daarnaast fosfor en ook de mineralen magnesium, ijzer, zink en calcium. Vitamine B1 is ook in ruime mate aanwezig.


8. Pinda’s

Pinda

Pinda

De belangrijkste reservestof in een pinda is vet. Pinda’s hebben een hoger vetgehalte dan de zaden van andere peulvruchten. Pinda’s bevatten naast 46% vet (waarvan 7% verzadigd) 25% eiwit en circa 14% koolhydraten.


7. Pecannoten

Pecannoten

Pecannoten

De pecannoot heeft een zoetig tot nootachtige smaak. De zaden bevatten tot 75% vet en circa 10% eiwit. Hiernaast bevatten ze veel zink en vitamine B1.

Een handje pecannoten (25 g) bevat ongeveer een kwart van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid zink en 18% aan vitamine B1.


6. Paranoten

Paranoot

Paranoot

Paranoten worden o.a. gebruikt in studentenhaver, ontbijtgranen en muesli. Ze bevatten 65% vet, 17% eiwit en 9% koolhydraten.

Ze zijn daarnaast een goede bron van de antioxidanten seleen en vitamine E. Ook bevatten ze de mineralen magnesium, zink, calcium en ijzer.


Zie hier de Top 10 etiquette aan tafel: dingen die je wel en niet moet doen tijdens een diner.


5. Macadamia

Macadamia

Macadamia

Rauwe macadamianoten zijn 1% water, 14% koolhydraten , 76% vet en 8% eiwit (tabel).

Een referentiehoeveelheid van 100 gram macadamianoten levert 740 kilocalorieën en is een rijke bron (20% of meer van de dagelijkse hoeveelheid) van tal van essentiële voedingsstoffen, waaronder thiamine (104% ADH), vitamine B6 (21% ADH), andere B-vitaminen , mangaan (195% ADH), ijzer (28% ADH), magnesium (37% ADH) en fosfor (27% ADH)


4. Hazelnoten

Hazelnoot

Hazelnoot

Hazelnoten zijn een bron van vitamine E. Een handvol bevat ongeveer 50% van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid. Hiernaast bevatten ze veel energie (682 kcal per 100 gram), voornamelijk in de vorm van onverzadigde vetzuren.


3. Cashewnoten

Geroosterde cashewnoten

Geroosterde cashewnoten

Rauwe cashewnoten zijn 5% water, 30% koolhydraten, 44% vet en 18% eiwit.

In een referentiehoeveelheid van 100 gram leveren rauwe cashewnoten 553 kilocalorieën, 67% van de dagelijkse hoeveelheid (ADH) aan totale vetten, 36% ADH aan eiwitten, 13% ADH aan voedingsvezels en 11% ADH aan koolhydraten.

Cashewnoten zijn rijke bronnen (20% of meer van de ADH) van voedingsmineralen, waaronder met name koper, mangaan, fosfor en magnesium (79-110% ADH), van thiamine ,vitamine B 6 en vitamine K (32-37% ADH).


2. Barukas

Barukas

Barukas

De barukas wordt door veel mensen gezien als superfood, dit vanwege zijn grote hoeveelheid voedingsstoffen.

Door de grote hoeveelheid zink zijn Baru noten goed voor het immuumsysteem, de aanwezigheid van magnesium en kalcium in de noot zorgen voor een goede doorstroming van hart en aderen.


1. Amandelen

Amandel

Amandel

De amandel is rijk aan nutriënten zoals enkelvoudig onverzadigde vetten, magnesium, proteïnen en vitamine E, evenals vezels en fytochemicaliën. Amandelen bevatten ongeveer 90% onverzadigde vetzuren en veel vitamine E.

Amandelen verschaffen veel energie, maar ze veroorzaken ook snel een verzadigingsgevoel.

Bovendien is de absorptie van energie uit amandelen inefficiënt en mogelijk veroorzaken ze ook een verhoging van het basaalmetabolisme bij chronische consumptie.

Bovendien vermindert het schommelingen van de bloedsuikerspiegel en vermindert het de plasmalipiden na de maaltijd.

Bij gezonde mannen kan een dagelijkse portie amandelen de vasculaire functie verbeteren. Het lijkt er dus op dat amandelen als gezonde snack gebruikt kunnen worden.


Top 10 gezondste noten

  1. Amandelen
  2. Baru noten
  3. Cashewnoten
  4. Hazelnoten
  5. Macadamia
  6. Paranoten
  7. Pecannoten
  8. Pinda’s
  9. Pistachenoten
  10. Walnoten
0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie