10 hoogste bruggen in Europa – een overzicht

Hoogste bruggen in Europa

Veel bergen en water: dan zijn er bruggen nodig om snel van a naar b te komen. Lees meer…


Lees hier ->>> meer over bruggen op deze website.


10 hoogste bruggen in Europa


10. Ponte 25 de Abril – Taag bij Lissabon, Portugal

Hoogte: 70 m
Lengte: 2.277,6 m

Ponte 25 de Abril
Ponte 25 de Abril

De brug is geopend voor het publiek op 6 augustus 1966, en heette oorspronkelijk Ponte Salazar (Salazarbrug), naar de premier/dictator Salazar. Op de dag van de Anjerrevolutie 25 april 1974 is, onder leiding van de revolutionaire Sofia des Reu, de naamplaat verwijderd en is omgedoopt in ’25 aprilbrug’.


9. Mala Rijeka Viaduct – Podgorica, Montenegro

Hoogte: 139 m
Lengte: 498,8 m

 Mala Rijeka Viaduct
Mala Rijeka Viaduct

Het Mala Rijeka-viaduct, letterlijk Kleine rivier, is een viaduct op de spoorlijn Belgrado-Bar. Het ligt ongeveer 20 km ten noorden van Podgorica, Montenegro.


8. Pont de Normandie, Le Havre – Honfleur – Frankrijk

Hoogte: 214,77 m
Lengte: 2.143,21 m

Pont de Normandie
Pont de Normandie

De Pont de Normandie, of de Brug van Normandië, is een tuibrug in Normandië over de Seine. De brug ligt op de plaats waar de Seine in Het Kanaal uitmondt. Dat is voor het estuarium van de Seine, waar de havenstad Le Havre ten noorden van ligt. Ten zuiden van het estuarium ligt daar het pittoreske Honfleur. De Pont de Normandie is een onderdeel van de Franse snelwegroute A29, die langs deze twee plaatsen komt. Zij worden door de brug met elkaar verbonden.


Zie hier de top 10 drukste havens ter wereld 2022.


7. Taminabrücke, Taminaschlucht, Kanton St. Gallen, Zwitserland

Hoogte: 259 m

Taminabrücke
Taminabrücke

De Tamina-brug, de hoogste boogbrug ooit gebouwd in Europa, is ook de enige brug in Zwitserland die de barrière van 200 meter hoog overschrijdt. Ontworpen door de beroemde Duitse firma Leonhardt, Andrä & Partner, duurde de bouw van de 2-baans asymmetrische betonnen boog vijf jaar en bestaat uit een hoofdboogoverspanning van 259 meter met overspanningen voor een totale lengte van 414 meter of 475,4 meter inclusief aanloopbermwanden.

De nieuwe kruising verbindt de dorpen Pfäfers en Valens rechtstreeks en zorgt voor een veiligere route naar Bad Ragaz.


6. Platano Viaduct

Hoogte: 290 m
Lengte: 630 m

Viadotto Platano
Viadotto Platano

Ponte Platano ligt op de grens tussen de regio’s Basilicata en Campania, langs de snelwegknooppunt 5 van Sicignano degli Alburni naar Potenza. De term ‘knooppunt’ verwijst naar de functie van de snelweg als verbindingspunt tussen een grote stad en een grote snelweg. In dit geval verbindt de snelweg de stad Potenza met de snelweg A2.


Top 5 – hoogste bruggen in Europa


5. Viaduto do Corgo, A 4 Auto-Estrada Transmontana in Portugal

Hoogte: 300 m
Lengte: 2.796 metres

Viaduto do Corgo
Viaduto do Corgo

Het bouwwerk bevindt zich in de regio Trás-os-Montes, waar het de Corgo- rivier oversteekt, een zijrivier van de Douro. Dit alles ten zuiden van Vila Real. De overspanning van dit middendeel is 300 meter en de pylonen steken 70 meter boven de rijbaan uit. De lengte van de westelijke voorbrug is 855 meter, die van de oostelijke 1167 meter.


4. Sfalassà Viaduct – Calabrië, Italië

Hoogte: 254
Lengte: 376 m

Sfalassà Viaduct
Sfalassà Viaduct

Deze brug bevindt zich op de snelweg Autostrada A2 Salerno-Reggio Calabria en heeft een hoofdoverspanning van 376 meter. Het is de hoogste en langste framebrug ter wereld. Het viaduct van Sfalassà won drie keer de CECM European Award.


Top 3 – hoogste bruggen in Europa


3. Grote Beltbrug – Funen en Seeland, Denemarken

Hoogte: 254 m
Lengte: 18.000 m

Grote Beltbrug
Grote Beltbrug

Storebæltsbroen) is een hangbrug in Denemarken tussen de eilanden Funen (Nyborg) en Seeland (Korsør). De brug, als onderdeel van de E20, werd in juli 1998 voor auto’s en ander gemotoriseerd vervoer opengesteld. De Grote Beltbrug vervangt de historische veerverbinding van Knudshoved naar Halskov. Door de realisatie van deze brugverbinding, en sinds de opening van de Sontbrug, kan het verkeer uit West-Europa over de weg heel Scandinavië bereiken.


2. Russky Bridge – Vladivostok, Rusland

Hoogte: 320,9 m
Lengte: 3.100 m

Russky Bridge
Russky Bridge

De Russky-brug is een tuibrug in Vladivostok ,Primorsky Krai , Rusland. De brug verbindt het Russky-eiland en het Muravyov-Amursky-schiereiland van de stad over de oostelijke Bosporus.Met een centrale overspanning van 1.104 meter is het de langste tuibrug ter wereld .


1. Millau Viaduct – Millau en Creissels, Frankrijk

Hoogte: 343 m
Lengte: 2.460 m

Viaduct van Millau
Viaduct van Millau

Viaduc de Millau is een meervoudige tuiconstructie over de rivier de Tarn, in de gemeentes Millau en Creissels in het departement Aveyron in Frankrijk. Het viaduct, op 14 december 2004 geopend door de toenmalige president Jacques Chirac, is de hoogste brug ter wereld (in constructiehoogte, d.w.z. de hoogte van de brugpijlers).