, , , ,

10 Kleinste hoofdsteden van Europa

Vaticaanstad - Kleinste hoofdsteden van Europa

Kleinste hoofdsteden van Europa

Amsterdam moet het doen met bijna 900.000 inwoners. De nummer één moet het doen met 900 keer minder levende zielen in haar hoofdstad. Lees meer…


Lees hier ->>> meer steden op deze website.


Top 10 – Kleinste hoofdsteden van Europa


10. Podgorica – 185.937 inwoners

Montenegro of in het Venetiaans: ‘zwarte berg’ is een land op de Balkan. Het ligt aan de Adriatische Zee tegenover Italië en grenst, vanaf de zee met de klok mee, aan Kroatië, Bosnië en Herzegovina, Servië, Kosovo en Albanië. De Montenegrijnse hoofdstad is Podgorica.

Er wonen al mensen in Podgorica de prehistorie. De stad is voor het eerst bij naam vermeld in de geschiedenis in 1326. Het kwam onder de heerschappij van Servië en Venetië. Van 1466 tot 1878 was het deel van het Ottomaanse Rijk, waarna het bij Montenegro gevoegd werd, dat toen nog Cetinje als hoofdstad had.

In 1918 werd Montenegro een deel van het Koninkrijk Joegoslavië. In 1946 is de stad in Titograd omgedoopt en tegelijkertijd tot hoofdstad van Montenegro benoemd. Sinds 1992 heet de stad weer Podgorica.


9. Bern – 133.791 inwoners

Hoewel Bern de hoofdstad van Zwitserland genoemd wordt, heeft Zwitserland eigenlijk geen hoofdstad. Bern is officieel de Bondsstad. Toen in 1848 de Zwitserse statenbond omgevormd tot bondsstaat waren er drie kandidaat-steden om bondsstad te worden. Op 28 november is Bern verkozen.

Zürich, toen al de economisch sterkste stad van Zwitserland, is, juist om die positie niet nog meer te versterken, niet gekozen. Luzern was de derde kandidaat, maar had als nadeel dat het bij de Sonderbund-oorlog bij de afvallige kantons hoorde, iets wat de machthebbers niet wilden belonen.


8. Reykjavik – 131.136 inwoners

Reykjavik is de hoofdstad van IJsland. Het is de meest westelijke hoofdstad van Europa en met een ligging net ten zuiden van de poolcirkel ook ’s werelds noordelijkste hoofdstad.

De inwoners zijn voornamelijk werkzaam in de visserij en fabrieksindustrie, naast de gebruikelijke handel en dienstverlening die hoofdsteden eigen is. Verder is er een grote variëteit aan lichte industrie. Reykjavik is het landelijk centrum voor handel en transport, overheidsinstellingen, onderwijs en sociale en gezondheidsdiensten, en is ook een van de belangrijkste vissershavens van het land.


7. Luxemburg – 116.328 inwoners

Lëtzebuerg is de hoofdstad en grootste stad van het Groothertogdom Luxemburg. De rivieren Alzette en Pétrusse stromen door de stad. De naam Luxemburg is afkomstig van Lucilinburhuc, dat kleine burcht betekent.

De stad is een van de rijkste steden van Europa. Het is een belangrijke stad voor de internationale financiële sector. Tegelijkertijd is de stad samen met Brussel, Frankfurt am Main en Straatsburg een van de belangrijkste vestigingsplaatsen van Europese instituties; onder andere het Europese Hof van Justitie is er gevestigd.


6. Monaco – 39.000 inwoners

Het Vorstendom Monaco is een dwergstaat aan de Middellandse Zee, die aan de landzijde geheel omsloten wordt door Frankrijk. Monaco heeft een oppervlakte van 2,03 km² en is na Vaticaanstad het kleinste land ter wereld. Het telt bijna 40.000 inwoners waardoor het de dichtstbevolkte onafhankelijke staat ter wereld is.

Website: www.en.gouv.mc


Top 5 – Kleinste hoofdsteden van Europa


5. San Marino – 33.000 inwoners

San Marino, officieel de Republiek San Marino, is een staat gesitueerd op het Apennijns Schiereiland aan de oostelijke kant van de Apennijnen. Het is een enclave omringd door Italië. Het land is iets groter dan 61 km² en heeft een bevolking van ruim 30.000 inwoners. De hoofdstad is San Marino. San Marino heeft de kleinste bevolkingsomvang van alle leden van de Raad van Europa.


4. Andorra la Velle – 24.678 inwoners

Andorra la Vella is de hoofdstad van de dwergstaat Andorra, gelegen in het midden van de Pyreneeën. Het is een kleine stad, maar wel de grootste van het land. Als centrum voor economie en cultuur vormt ze tevens de belangrijkste parochie van het land.

De stad staat bekend om de belastingvrije winkels. Hierdoor komen veel Fransen en Spanjaarden. Ook toeristen van andere Europese landen gaan naar deze plek, om bijvoorbeeld goedkoop tabak en alcohol te kunnen kopen.


Zie hier de top 10 lelijkste steden ter wereld.


Top 3 – Kleinste hoofdsteden van Europa


3. Valletta – 6.000 inwoners

Valletta is de hoofdstad van de republiek Malta, op het gelijknamige eiland in de Middellandse Zee. De stad staat sinds 1980 op de Werelderfgoedlijst van UNESCO. De stad is de zetel van de Maltese regering en het parlement. Valletta is een verkeersknooppunt en heeft een haven. Het centrum telt zo’n 6.000 inwoners; in het hele stedelijke gebied wonen ongeveer 400.000 mensen. Valletta is de kleinste hoofdstad van de Europese Unie qua inwonersaantal.

Valletta is een vooraf geplande stad, wat terug te zien is in het schaakbordpatroon waarin de straten zijn aangelegd. In de stad zijn vele gebouwen uit de tijd dat de Orde van Malta heerste over het land.


2. Vaduz – 5.600 inwoners

Vaduz is de hoofdstad van het kleine Vorstendom Liechtenstein. Niet Vaduz, maar Schaan is de grootste plaats van het land. De gemeente Vaduz heeft een oppervlakte van 17,3 km² en ligt op 455 meter boven NAP, in het dal van de Rijn. Vaduz heeft iets meer dan 5.000 inwoners.

De naam Vaduz is afkomstig uit de Reto-Romaanse taal en stamt uit de tijd toen de Romeinen de heersers waren van de provincie Raetia.


1. Vaticaanstad – 1.000 inwoners

Vaticaanstad, officieel de Staat Vaticaanstad, is de kleinste onafhankelijke staat ter wereld. Het grondgebied van dit land wordt geheel omsloten door de stad Rome, waardoor het een enclave binnen Italië is.

Vaticaanstad wordt volkenrechtelijk vertegenwoordigd door de Heilige Stoel en huisvest de hoofdzetel van de Rooms-Katholieke Kerk. Staatshoofd van Vaticaanstad is de paus, die zijn officiële residentie heeft in het Apostolisch Paleis. Ten tijde van de sede vacante, de pausloze periode na het overlijden (of aftreden) van de regerende paus, worden de lopende zaken behartigd door de Camerlengo.

Het dwergstaatje is in 1929 ontstaan als gevolg van het Verdrag van Lateranen, dat door paus Pius XI en Benito Mussolini is ondertekend. Daarin is nadrukkelijk opgenomen dat het een nieuw gecreëerde staat is. Formeel kan het dus niet als voortzetting of herleving van de Kerkelijke Staat beschouwd worden.