Alle oorlogsmusea in Nederland – Een uitgebreid overzicht

0
Alle oorlogsmusea in Nederland
Alle oorlogsmusea in Nederland

Alle oorlogsmusea in Nederland

In Nederland zijn er nog vele musea die aandacht schenken aan de oorlog. Natuurlijk is er veel aandacht voor de Tweede Wereldoorlog. Mochten we er één missen, mail dat dan svp aan: informatie@dutchmultimedia.nl. Lees meer…


Lees hier ->>> meer over musea en hier ->>> meer over oorlog op deze website.


Alle oorlogsmusea in Nederland


Oorlogsmusea in Friesland


Victory Museum – Grootegast

Legolaan 1c, 9861 AT Grootegast

Het museum vertoont van zowel Canadese-, Duitse- als verzetszijde objecten die met deze tijd te maken hebben. Ook worden in diorama’s andere scenes uit de oorlog tentoongesteld zoals een Brits vliegveld compleet met vliegtuig en een Afrika-scene.

Website: www.museumpleingrootegast.nl/victory-museum


Kazematten Museum – Kornwerderzand

Afsluitdijk 5, 8752 KP Kornwerderzand

In het Kazemattenmuseum verhalen en exposities over de periode vanaf de bouw van de Afsluitdijk tot en met de periode van de “Koude Oorlog”. Het doel van deze exposities is het uitdragen en levend houden van de historische gebeurtenissen rond Kornwerderzand.

Website: www.kazemattenmuseum.nl


Oorlogsmusea in Gelderland


Zie hier een overzicht van alle Russische oorlogen sinds 1991.


Arnhems Oorlogsmuseum 40-45 – Schaarsbergen

Kemperbergerweg 780, 6816 RX Arnhem

Het Arnhems Oorlogsmuseum 40-45 is een particulier museum gewijd aan de Tweede Wereldoorlog, met name in en rond Arnhem.

De kern van de collectie bestaat uit een particuliere verzameling van geallieerde en Duitse wapens, uniformen, documenten en vele niet-militaire voorwerpen, zoals rantsoenbonnen en oorlogskranten, die een indruk geven van het dagelijks leven uit die tijd.

Het museum toont tevens diorama’s met authentiek materiaal. Daarnaast bezit het museum een aantal militaire voertuigen en grote wapens, waaronder een Russische T-34 tank die voor het museum staat opgesteld, en een aantal kanonnen en houwitsers.

Website: www.arnhemsoorlogsmuseum.com


Vrijheidsmuseum – Groesbeek

Wylerbaan 4, 6561 KR Groesbeek

Naast de bevrijding in de jaren 1944-1945, komen de opkomst van het fascisme, de Duitse dictatuur en bezetting, de periode van de wederopbouw na de Tweede Wereldoorlog en huidige conflicten in het museum aan bod. Vrijheid en onvrijheid vormen de rode lijnen in de verhaallijn. Voor het onderwijs zijn er afzonderlijke educatieve programma’s.

Website: www.vrijheidsmuseum.nl


Airborne Museum Hartenstein – Oosterbeek

Utrechtseweg 232, 6862 AZ Oosterbeek

Het museum, gevestigd in het voormalige hoofdkwartier van de Britse troepen tijdens de slag, heeft een uitgebreide collectie wapens, kleding, uitrustingsstukken, interviews, foto’s en video’s. Het museum bevat naast de tentoongestelde collectie tevens de met prijzen bekroonde Airborne Experience.

In deze ondergrondse ruimte treden bezoekers zelf in de voetsporen van een soldaat. Aan de Arnhemse Rijnkade, tegenover de John Frostbrug, beschikt het museum ook over het informatiecentrum, Airborne at the Bridge, over de Slag om Arnhem.

Het museum richt zich niet enkel op de geallieerde zijde van het verhaal, maar toont ook de Duitse kant en de betrokken burgerbevolking.

Website: www.airbornemuseum.nl


Zie hier de Top 10 beste boeken over het IJzeren Gordijn volgens The Guardian.


Betuws Oorlogsmuseum “The Island” 1944-1945

Onze Lieve Vrouwestraat 36, 6666 AL Heteren

Het museum, dat bestaat sinds 1995, is met name gewijd aan de strijd in het gebied tussen de grote rivieren van Nederland, waaraan vanaf september 1944 door 16 verschillende nationaliteiten werd deelgenomen.

Dit museum geeft een overzicht van de gevechten in het gebied tussen de Rijn en de Waal. In het museum zijn onder andere vijf diorama’s te zien, waarin alle 16 nationaliteiten tot uitdrukking komen.

Veel materiaal, van een embleem tot zelfs complete uniformen, zijn door veteranen en inwoners van de Betuwe aan het museum geschonken. De museumcollectie bevat verder foto’s, wapens en veel voorwerpen met een verhaal.

Website: www.betuwsoorlogsmuseum.nl


Zie hier de top 165 meest democratische landen 2021 en de minst.


Zie hier de top 10 beste films geïnspireerd door de koude oorlog.


Nationaal Onderduikmuseum

Markt 12-16, 7121 CS Aalten

Het Nationaal Onderduikmuseum verhaalt van het (over)leven van een gemeenschap in gewone en ongewone tijden. Het museum geeft een beeld van het dagelijks leven van burgers in de bezettingsjaren 1940-1945. In het museum zijn de verhalen van mensen in oorlogstijd interactief te ervaren.

Website: www.nationaalonderduikmuseum.nl


Oorlogsmusea in Groningen


Oorlogsmuseum Middelstum – Middelstum

Oude Schoolsterweg 24, 9991 CR Middelstum

Het museum is in april 2015 geopend. Sindsdien is de collectie uitgebreid tot een bijzondere en unieke verzameling die vooral betrekking heeft op de provincie Groningen en de daaraan gelieerde gebieden

Er bevinden zich meer dan 20.000 objecten in de collectie en dat zijn ook 20.000 verhalen! Naast foto’s, documenten en gebruiksvoorwerpen beschikt het museum over uniformen, (blanke) wapens en toebehoren, onderscheidingen en enkele grote objecten zoals vliegtuigmotoren, een zeemijn en een vliegtuigbom.

Website: www.oorlogsmuseummiddelstum.com


Oorlogsmuseum Niemandsland

Nijmeegsestraat 19, 6691 CK Gendt

Een museum dat het verhaal vertelt van het meest unieke gebied tijdens de Tweede Wereldoorlog.

Website: www.museumniemandsland.nl


Het kleinste oorlogsmuseum van Nederland

Dorpstraat 16-26, 7361 AV Beekbergen

Stichting Collectie ’40-’45 is een verzameling van merendeels voorwerpen uit Nederland en met name de Veluwe die na de oorlog ‘achtergebleven’ zijn. De collectie laat vooral de giften zien die door de jaren heen aan het museum geschonken zijn. Schenkingen met vaak een persoonlijk verhaal.

Website: www.collectie4045.nl

 


Oorlogsmusea in Limburg


Oorlogsmuseum Eyewitness – Beek

Maastrichterlaan 45, 6191 AB Beek

Met een gedurfd en eigentijds concept laten we de bezoeker van Oorlogsmuseum Eyewitness ooggetuige zijn van de Europese geschiedenis van de Tweede Wereldoorlog. In 13 diorama’s worden met 150 levensechte mannequins en originele attributen verschillende oorlogsscènes uitgebeeld.

De Duitse parachutist August Segel, fictief hoofd- personage van het museum, neemt de bezoeker mee langs de belangrijkste fronten in Europa. Middels brieven naar het thuisfront kunt u zijn verhaal volgen.

Met een indrukwekkende film, foto’s, iPads met achtergrond- informatie en geluidseffecten willen we alle zintuigen prikkelen. De collectie bestaat uit een zeer uitgebreide verzameling van louter originele attributen en uniformen. Eyewitness laat ook een aantal topstukken zien die zelden of nooit aan het publiek zijn getoond.

Website: www.eyewitnesswo2.nl


Oorlogsmusea in Noord-Brabant


Museum Bevrijdende Vleugels – Best

Sonseweg 39, 5681 BH Best

Het museum is gewijd aan de Tweede Wereldoorlog en met name aan Operatie Market Garden. Het museum staat in het gebied waarin tijdens de operatie militairen van de Amerikaanse 101e Luchtlandingsdivisie landden.

Bevrijdende Vleugels vertelt het heftige verhaal van – onder meer – de bevrijding van Zuid-Nederland aan het einde van de Tweede Wereldoorlog. Bevrijdende Vleugels ligt op het terrein in het gebied waar op 17 september 1944 luchtlandingen plaatsvonden tijdens de Operatie Market Garden.

Deze operatie luidde de bevrijding van Zuid-Nederland in. In de verschillende hallen worden de bezetting, de onderdrukking en de uiteindelijke bevrijding, uitvoerig belicht.

Bevrijdende Vleugels heeft een bijzondere collectie inclusief rupsvoertuigen, vliegtuigen, diorama’s, foto’s en wapentuig dat daadwerkelijk is gebruikt tijdens Operatie Market Garden.

Website: www.bevrijdendevleugels.nl


Oorlogsmuseum Overloon – Overloon

Museumpark 1, 5825 AM Overloon

Het Oorlogsmuseum Overloon, tot 2013 Liberty Park, richt zich vooral richt op de geschiedenis van de Tweede Wereldoorlog in Nederland.

Het museum is in Nederland het grootste in zijn soort. Het bestaat uit een bosachtig park waarin twee voormalige musea, het Nationaal Oorlogs- en Verzetsmuseum en het Marshallmuseum (10.000 m²), gehuisvest zijn.

Oorlogsmuseum Overloon bezit een museumpark van ongeveer 1000 bij 500 mr, en is daarmee, gemeten naar grondoppervlakte, één van de grootste musea van Nederland. Het museum is in 1946 opgericht op basis van de resten van de Slag om Overloon, zoals tanks en kanonnen.

Website: www.oorlogsmuseum.nl


Oorlogsmuseum Ossendrecht

Putseweg 60, 4641 SL Ossendrecht

Het Oorlogsmuseum Ossendrecht is een privémuseum, opgericht door Jan de Jonge. Jan heeft zijn hele leven (geb. 1943) souvenirs van de tweede wereldoorlog verzameld. Het verzamelen begon in en om het huis in Zeeland, maar ook bij zijn grootouders in Brabant.

Het verzamelen is een ware passie geworden. Van het begin af aan heeft Jan er plezier in gevonden en heeft hij anderen laten genieten of ‘griezelen’ van zijn verzameling.

Website: www.oorlogsmuseumossendrecht.nl

 


Zie hier de top 10 grootste wapen- en militaire bedrijven ter wereld.


Oorlogsmusea in Noord-Holland


Anne Frank Huis

Westermarkt 20, 1016 GV Amsterdam

Het Anne Frank Huis is een museum aan de Westermarkt 20 in Amsterdam ter gedachtenis aan Anne Frank en haar Joodse familie die tijdens de Tweede Wereldoorlog zaten ondergedoken.

Website: www.annefrank.org


Verzetsmuseum Amsterdam

Plantage Kerklaan 61, 1018 CX Amsterdam

Het Verzetsmuseum Amsterdam heeft permanente en wisselende exposities. Authentieke voorwerpen, foto’s en documenten, film- en geluidsfragmenten vertellen de geschiedenis van mensen in oorlogstijd.

Website: www.verzetsmuseum.org


Luchtoorlogmuseum Fort Veldhuis

Genieweg 1, 1967 PS Heemskerk

Het Luchtoorlogmuseum Fort Veldhuis is een oorlogsmuseum in het Fort bij Veldhuis in Heemskerk. Het museum is sinds 1989 in het fort gevestigd en is opgericht door de stichting Aircraft Recovery Group 1940-1945. Deze stichting doet onderzoek naar de luchtstrijd die plaatsvond tijdens de Tweede Wereldoorlog.

Website: www.arg1940-1945.nl


Oorlogsmusea in Overijssel


Twents Oorlogsmuseum

Oosteinde 364/366, 7671 AH Vriezenveen

Het Twents Oorlogsmuseum in Vriezenveen is ontstaan uit de collectie en fascinatie van Henk Abbink. Hij zag in 1944 als klein jongetje de P-47 Thunderbolt van Majoor F.J. Nelander neerkomen achter de ouderlijke boerderij.

De majoor gooide zijn pistool weg en zocht een veilig heenkomen. De kleine Henk viste later het pistool uit de sloot en heeft het altijd bewaard. Jaren van onderzoek gingen in de crash zitten.

Later, nadat het museum al bestond, werd de piloot in Amerika getraceerd en er ontstond een warme band. De piloot schonk nog vele uitrustingsstukken aan het museum die nu naast het pistool te zien zijn.

Website: www.oorlogsmuseumvriezenveen.nl


Oorlogsmusea in Utrecht


Nationaal Militair Museum – Soesterberg

Verlengde Paltzerweg 1, 3768 MX Soest

Het Nationaal Militair Museum (NMM) in Soesterberg is een museum waarin aandacht wordt besteed aan de betekenis van de Nederlandse krijgsmacht in verleden, heden en toekomst.

Dit met extra aandacht voor de collecties van land- en luchtmacht, afkomstig van het Legermuseum uit Delft en het Militaire Luchtvaartmuseum uit Soesterberg, die in het NMM zijn samengevoegd. Het NMM is ondergebracht in de Koninklijke Stichting Defensiemusea (KSD).

Website: www.www.nmm.nl


Nationaal Monument Kamp Amersfoort

Loes van Overeemlaan 19, 3832 RZ Leusden

Nationaal Monument Kamp Amersfoort is een monument en museum ter herdenking aan Kamp Amersfoort in Leusden, een van de concentratiekampen in het door de Duitsers bezette Nederland tijdens de Tweede Wereldoorlog. Er is een bezoekerscentrum opgericht met daarin een permanente expositie.

Website: www.kampamersfoort.nl


Oorlogsmusea in Zeeland


Bevrijdingsmuseum Zeeland

Coudorp 41, 4455 AH Nieuwdorp

Bevrijdingsmuseum Zeeland neemt u mee door de bewogen jaren van de provincie Zeeland tijdens de Tweede Wereldoorlog. Beleef het allemaal in het grootste museum van de provincie Zeeland en breng daarnaast ook een bezoek aan het themapark (3 hectare) over de Slag om de Schelde!

Website: www.bevrijdingsmuseumzeeland.nl


Polderhuis Westkapelle

Zuidstraat 154-156, 4361 AK Westkapelle

Het Polderhuis Westkapelle Dijk- en Oorlogsmuseum is een museum in de Zeeuwse plaats Westkapelle. In het museum wordt aandacht besteed aan de geschiedenis van de Westkappelse Zeedijk en de gebeurtenissen in Westkapelle tijdens de Tweede Wereldoorlog.

Website: www.polderhuiswestkapelle.nl


Bunkermuseum Zoutelande

Duinweg 38a, 4374 EG Zoutelande

De Stichting Bunkerbehoud heeft op Walcheren een aantal bunkers ingericht waarin de Atlantikwall centraal staat. Ook wordt ruim aandacht besteed aan de intensieve strijd, die in november 1944 heeft geleid tot de bevrijding van de monding van de Westerschelde. Deze strijd staat bekend als de Slag om de Schelde.

Website: www.zoutelande.info/nl/museum/9108/bunkermuseum.html


Oorlogsmuseum Gdynia

Tweede Verkorting 3, 4571 RG Axel

In het Gdynia museum komt u alles te weten over De Slag om de Schelde: de Strijd om Oost-Zeeuwsch-Vlaanderen. In september 1944 werd in de omgeving van het museum hevige strijd geleverd, die uiteindelijk in het voordeel van de Geallieerden werd beslecht.

De beslissing viel toen de Polen erin slaagden een brug te slaan bij de Derde Verkorting, ze noemden die de Gdynia(stad in Polen)-brug waarna ook de naam van het museum verwijst.

Website: www.oorlogsmuseumgdynia.nl


Oorlogsmusea in Zuid-Holland


Museum Rotterdam ’40-’45

Coolhaven 375, 3015 GC Rotterdam

Het bombardement op Rotterdam is ruim driekwart eeuw geleden, maar dreunt nog steeds na in onze stad. De Experience in Museum Rotterdam ‘40 – ’45 NU zet je midden in het Rotterdam van mei 1940 met persoonlijke verhalen, indringende beelden en overdonderend geluid. Hoe voelt het als je leven in één klap overhoop wordt gegooid en je vertrouwde omgeving in stukken ligt?

Website: www.museumrotterdam.nl/40-45-nu


Museum 1940-1945

Nieuwe Haven 27, 3311 AP Dordrecht

Een grote collectie wapens, uniformen en gebruiksartikelen uit de Oorlogsdagen vormt de basis om dit aanschouwelijk te kunnen presenteren aan de bezoeker. Ook wordt een overzicht gegeven van het ontstaan en verloop van de Tweede Wereldoorlog.

Website: www.museum19401945.nl


Atlantikwall-Museum

Noorderhoofd, 3151 HG Hoek van Holland

Meerdere diorama’s en vitrines met een diversiteit aan authentieke uitrustingsstukken, wapens, uniformen en documenten informeren de bezoeker over de diverse aspecten van de Atlantikwall.

Te zien zijn verschillende opstellingen met betrekking tot Atlantikwall, zoals de voorgeschiedenis, de bunkerbouw, (dwang)arbeid, de Organisation Todt, propaganda, communicatie en de sociale gevolgen. Daarnaast wordt in het museum de ‘Festung Hoek van Holland’ onder de loep genomen.

Website: www.atlantikwall-museum.nl


 

Stichting Atlantikwall Museum Noordwijk

Verlengde Bosweg 1, 2202 NT Noordwijk

Het Atlantikwall Museum Noordwijk is een museum gevestigd in een Duits bunkercomplex in de duinen ten noorden van de Zuid-Hollandse plaats Noordwijk. Het kent bijna een halve kilometer aan gangen. Deze gangen verbinden tientallen bunkers en andere installaties en bouwwerken onder het zand.

Website: www.atlantikwall.nl